Japp o de 38 framförvarande åkte på ngt annat eller hade en bättre dag.. ;-)Jag var ju fräck nog att svara med fler frågor senast, så det är väl inte mer än rätt att jag avlivar dem nu, för jag har precis fått bekräftat att årets 39e-plats var med stålsicklat, rillat och utan glidvalla, så det är väl säkraste uppgiften idag på hur nära eliten man kan ligga med sådan skidpreparering.Lite hårklyverier... du menar väl 39:a? Eller har du koll på om Constantin från Italien kör sicklat ovallat?
(Fjolårets 34e-plats var egentligen också stålsicklat, rillat och utan glidvalla, men där fanns en liten osäkerhet på om någon glidvalla från senaste vallningen kunde finnas kvar i belaget efter stålsicklingen.)

Rapport: Stålsicklat eller stenslipat?
#101
Postad 14 maj 2007 - 17:18

#102
Postad 14 maj 2007 - 17:59

Om apparaten: Nån som kan beskriva eller ge länk till nån websida om hur en sån fungerar? Är det dyra grejer?... den mäter både tid och hastighet (km/h) ...... Vad mäter en glidtestapparat? ...... testet var gjort med glidtest apparat, ...
Har kommit fram flera intressanta upplysningar här nyligen. Det skall bli intressant att se om det formar sig till någon alltmer tydlig helhetsbild med tiden.
Jo det är en seglivad myt att man måste träna för att bli duktig skidåkare. Faktum är att det räcker att dra kraftigt och resolut med en stålkam över musklerna några gånger per säsong så skall du se att det går undan på Vasaloppet sedan...Du har självklart helt rätt. Har man 10 egna par att ta hand om blir det inte tid över för massa fånig träning. Tycker väl som jo att man ska prioritera det som man själv tycker är roligt. Själv tycker jag det "rockar fett" när man får suga i sig lite fluorvallor. Träning är däremot bara något nödvändigt ont - om ens nödvändigt...

Kan ju rentav hända att någon av dem dessutom var en bättre skidåkare också? Jag har hört att det skall ha en viss betydelse även vad man har ovanpå skidorna.Japp o de 38 framförvarande åkte på ngt annat eller hade en bättre dag.. ;-)

#103
Postad 14 maj 2007 - 20:30

sport skrev:
Niklas skrev:
sport skrev:
... testet var gjort med glidtest apparat, ...
... Vad mäter en glidtestapparat? ...
... den mäter både tid och hastighet (km/h) ...
Om apparaten: Nån som kan beskriva eller ge länk till nån websida om hur en sån fungerar? Är det dyra grejer?
Redigerat av sport, 14 maj 2007 - 20:31 .
#104
Postad 14 maj 2007 - 20:40

Tänk dom dryga 15 000 som han hade efter sig!! Ganska många som hade en dålig dagJapp o de 38 framförvarande åkte på ngt annat eller hade en bättre dag.. ;-)

#105
Postad 14 maj 2007 - 21:51

För att komma 39 måste man nog ha både extremt bra utrustning, bättre fysik än de flesta och en bra dag. (...tycker i alla fall jag, som ser det hela ur ett led 3-perspektiv.Tänk dom dryga 15 000 som han hade efter sig!! Ganska många som hade en dålig dagJapp o de 38 framförvarande åkte på ngt annat eller hade en bättre dag.. ;-)

Redigerat av Niklas, 14 maj 2007 - 22:17 .
#106
Postad 15 maj 2007 - 05:08

(Inte konstigt att dom bråkade i forna jugoslavien, som jag brukade säja när kollonilottsgrannen hade ryckt upp mina nysatta pantor för de satt för nära gränsen...)
#107
Postad 15 maj 2007 - 07:01

http://www.oslosport... ska finnas en enlkare variant också. men hittar den inte.DOm ligger väl på ca 5.000kr, man har två reflexpinnar en mottagare på foten och en display på handen. Sätter ut pinnarna säg med 10meters avstånd, mätningen startar vid första å slutar vid andra å då får man tid och hastighet på klockan på armen.
sport skrev:
Niklas skrev:
sport skrev:
... testet var gjort med glidtest apparat, ...
... Vad mäter en glidtestapparat? ...
... den mäter både tid och hastighet (km/h) ...
Om apparaten: Nån som kan beskriva eller ge länk till nån websida om hur en sån fungerar? Är det dyra grejer?
#108
Postad 15 maj 2007 - 10:34

#109
Postad 15 maj 2007 - 14:35

Inga inköpsplaner, men tackar så mycket ändå.Niklas har en Cross Country Timing-System, magnetic driven digital stopwatch komplett i ny skick, fabrikat ToKo som mäter hastighet(tid). om det finns intresse. theh
#110
Postad 15 maj 2007 - 16:07

Vad är prislappen på denna "godbit"?Niklas har en Cross Country Timing-System, magnetic driven digital stopwatch komplett i ny skick, fabrikat ToKo som mäter hastighet(tid). om det finns intresse. theh
#111
Postad 15 maj 2007 - 17:01

#112
Postad 15 maj 2007 - 19:31

hur många minnen har den! antal decimaler.??Denna godbit som jag använt några gånger, kan köpas för halva nypriset. theh
#113
Postad 15 maj 2007 - 20:03

#114
Postad 15 maj 2007 - 20:11

men inget minne?Minuter,sekunder och hundradelar theh
#115
Postad 15 maj 2007 - 20:49

#116
Postad 15 maj 2007 - 20:54

måste va nått som inte är bra för den är ju jäkligt billig jämfört med andra produkter men ingen som anväder dem ändå.Inte vad jag vet har aldrig tänkt på det. Timer/Datumdisplay, 60min. Digital stoppur,i 1/100 sek.Utrustat med mellantidsfunktioner, Vattentät boett samt knappar, Specialmodell: Start och Stoppfunktion med magneter.Cross Country Timing System , så står det på Bruksanvisningen + hur den används.
#117
Postad 16 maj 2007 - 00:14

En del tycker att det inte är vetenskapligt men jag tycker många av testerna är väldigt seriösa och spridningen är i sig väldigt intressant. De ideala vore ju om alla skidåkare ( eller väldigt många - helst flera hundra) testade både stenslipat/ stålsicklat och även om ingen testade strikt vetenskapligt så skulle nog de flesta hålla med om att sammanställningen av alla resultaten från de testerna skulle ge betydligt mer säkra resultat än en vetenskaplig test med rimliga kostnader.
Själv testar jag gärna men jag tycker att jag är för alldeles för dålig på att valla och sickla för att det skall vara meningsfullt utom möjligen som del i en masstest, där just styrkan snarare är att kvaliteten på vallarna är ojämn. Däremot så skulle jag mkt gärna ställa upp på en test i Torsby Skidtunnel om jag fick blindtesta proffsvallade och proffsicklade skidor. Istället för, eller som komplement till att mäta hastighet/längd så skulle jag vilja mäta tid och puls per varv. Detta för att inte bara få veta vilka skidor som glider bäst i en viss hastighet i en viss nedförsbacke utan vilka som ger bäst tid under ett långlopp. Testen skulle kunna utföras så att jämngoda par av åkare med ungefär samma vikt åkte ihop under 6-10 varv för att sedan byta skidor med varandra under vätskepauserna. Ett par skall givetvis vara stålsicklat och ett stenslipat och ingen av åkarna skulle veta hur skidorna, som givetvis måste vara av samma märke, är preparerade. För att verkligen testa hur glidet påverkas i slutet av långlopp bör testet gärna vara lika långt som VL. Skidorna bör givetvis vara utan fästvalla. Om ngn mot förmodan ;-) kan ställa upp med att låna ut skidor enligt ovan och vara med som testledare så kan jag ställa upp nästan när som helst under året.
#118
Postad 16 maj 2007 - 05:23

Ett test just i Torsby-tunneln är för mig bara av ringa intresse, eftersom jag troligen aldrig kommer att tävla under de specifika förhållanden som är där. Men som indikation på hur man ska valla (eller inte) för just skitig sockrig konstsnö - jo vars.... test i Torsby Skidtunnel
#119
Postad 16 maj 2007 - 08:16

ja tunneln är ju väldigt olika beroende på när man ärdär tid på dagen antal åkare m.m. hur gammal snön är. har inte varit samma före någon gång när ja åkt. och tyvärr så beter sig denna snö inte riktigt som snö man tävlar på.Ett test just i Torsby-tunneln är för mig bara av ringa intresse, eftersom jag troligen aldrig kommer att tävla under de specifika förhållanden som är där. Men som indikation på hur man ska valla (eller inte) för just skitig sockrig konstsnö - jo vars.... test i Torsby Skidtunnel
sen är ju glid väldigt subjektivt, jag har här läst tex att man har åkt på stålsiklat och glidit om alla.
byt ut det om helt utan flour parafin, pulver eller hf valla och alla gånger har dom berättat att dom har haft överlägset glid. det är inte lätt det här med skidglid. det finns heller ingen bra backe att glidtesta i i tunneln heller.
en parameter som är intressant i skidglid om du testar skateskidor sen kommer en tjomme och åker med klassiska i "ditt" spår så genast är du kanske du får 1-2 tiondelar sämre tid. skillnaden mellan superskidor och motionär är någon tionondek på 2-5 sek.glidtid.
Redigerat av finn2, 16 maj 2007 - 08:19 .
#120
Postad 16 maj 2007 - 10:09

Vid ungefär vilken hastighet (+ ev andra förhållanden) anser du att den skillnaden gäller?skillnaden mellan superskidor och motionär är någon tionondek på 2-5 sek.glidtid.
När jag jämförde skillnad mellan ett stålsicklat och ett stenslipat+glidvallat skidpar i kallföre i vintras var det som störst (och riktigt stor) skillnad mellan mina två par vid låga hastigheter och med lite nysnö i spåret, medan det kunde vara nån tiondels sekund på ca 25 sekunders glid i högfart i brantare backe.
0 användare läser detta ämne
0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar