Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Nybörjare skall köpa första skidpaketet


Jahoppja

Recommended Posts

Hej!

 

Jag är helt novice vad gäller längdskidor och nästa år skall jag köra Vasaloppet.

 

Jag är långdistanslöpare och har god kondition men har ingen teknik för längdskidåkning överhuvudtaget.

 

Hur mycket pengar bör jag spendera på ett långdraget?

 

Jag har tittat på ett paket Madhus (endurance) med intelligrip. Hela paketet med stavar, pjäxor, bindning, skidor och grundpreparering går på ca 7000. Är det mycket? Borde jag som novice köpa billigare? Vad är det billigaste jag kan hamna på? Skiljer sig kvalitén mycket mellan de priserna?

 

Stort tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

bara en kort reflektion; du ska väl åka en hel del på skidorna innan VL hoppas jag, så om det inte är scheissebilligt skulle jag skippa racepreppareringen, den lär ha gått bort lååångt innan VL, på träning kanske du tjänar ngra sekunder per km på den preppen...

 

Intelligrip är nog jättebra, finns de som förstår sig på detta bättre än jag, men tror man ofta kan säga att dylika vallningsfria (är det väl??) - oftast funkar bra eller tom rikigt bra, men sällan, eller nästan aldrig, är bäst. - Frågan är dock om man har förmågan o orken att hitta det som är bäst.

 

Om du är tekniskt, gillar att pula o testa skulle du kanske överväga skidor man vallar fäste på. Kan vara ett elände i början, men ngn raketforskning är det inte på basic-nivå.

Link to comment
Share on other sites

Två synpunkter.

1. Föregående talare om preppen. Skit i den. Mättning är ok.

2. Beställer du skin på Skistart så ange tävling/träning avancerad. Med Move-bindningen kan du skruva till fäste. Anger du nybörjare kommer skinnet ligga i hela tiden och du får inte glid hur du än mixtrar.

Är du långdistanslöpare kommer du kunna gå ur spåret och springa med fäste mellan spåren när du börjar få släpp om det blir lite för bra.

 

Skall du åka nio mil behöver du glid.

 

Överväg att beställa närmre din snödebut, flera säljare har spann- eller nöjdgaranti på typ nittio dagar...

Link to comment
Share on other sites

Tack båda för era svar!

 

Hade tänkt plöja några mil i skidome i Göteborg för att sätta någon form av teknik. 

 

Vad gäller valla så orkar jag inte lära mig/testa mig fram, jag vill göra så lite som möjligt. Tanken är att jag lämnar in skidorna för vallning igen när VL närmar sig. 

 

Tror ni jag behöver Move-bindningen? Är den overkill för mig som nybörjare? 

 

Kan jag komma ner mycket i pris om jag köper billigare alternativ eller är 7000 en vettig startsumma? :) 

Link to comment
Share on other sites

Har Du Pölderkatalogen - om inte beställ den. Där ger de information om vad som gäller vid köp  av skinskidor samt har några prisvärda skidpaket. Jag är van skidåkare, men är inte nöjd med mina skinskidor, trots att min åkkapacitet är förutsägbar och oförändrad. Frågan är hur du utvecklar din teknik och hur det kommer att påverka dina möjligheter att utnyttja dina skidor.

 

Så jag tycker att du skall rådgöra med erfarna skidbutiker, vilket som skall vara prio I vid köp av första paret skidor, välj gärna mer än en skidbutik, innan Du bestämmer dig.

Link to comment
Share on other sites

Köp vallningsfritt med move-bindning, och ange som man skriver ovan att du är en duktig åkare. 

 

Var lugn med att du inte har perfekt glid från början - skinskidor behöver åkas in 20-30 mil för att pälsen ska glida som bäst. Glidvallning och prepp kan du skippa för träning, räcker gott med att hålla glidytorna rengjorda och borstade emellanåt. Glidför tävling hinner du fundera på några månader innan det blir dags. 

Pälsen behöver du också göra rent och glidbehandla för bästa resultat

Link to comment
Share on other sites

Move-bindning tycker jag absolut du ska ha, den bästa som går att uppbringa. - jag tror verkligen på konceptet. Det är fascinerande vilken skillnad det blir hur spannet trycks ned bara av att flytta tryckpunkten ngn ngra få cm.

 

 - sagt av en som har 11 par skidor med sns bindning... :-(

 

Du va väl ganska lätt så en riktigt styv stav är väl inte superviktigt, men köp inte för billiga/flexiga; du känner skillnad.

Link to comment
Share on other sites

Är du inte gjord av pengar kan det vara en god idé att kolla på Blocket. Säljs ibland riktigt bra skidor betydligt billigare än nya. Antingen nån som lessnade direkt, då är de som nya men man vet inte riktigt hur bra de är. Eller tävlingsåkare som säljer sina gamla skidor, och då kan du räkna med att det är skidor som går bättre än genomsnittet i butikerna.

 

Just idag hittade jag t ex detta i din viktklass

 https://www.blocket.se/dalarna/Langdskidor_och_div__langdskidutrustning_87554097.htm?ca=11&w=3

Link to comment
Share on other sites

Jag småler alltid när tävlingsåkare säljer sina skidor alt. Skistart osv säljer ut kontraktsskidor. Jag säger aldrig i hela Hisingen att en elitåkare släpper ett guldpar. Kontrakt eller inte.

 

I en värld där även vi gubbar på Skidforum har 3-4 par skidor, har väl elitåkare fler skidor än sina guldpar?

 

När jag själv köpte av en tävlingsåkare var det en tjej som bytt klubb och sponsmärke från Atomic till Fischer. Hon sålde två par. Gissar hon hade haft fler än så, och även om de jag köpte kanske inte var hennes bästa var de riktigt fina och definitivt fynd för 2000:-/paret inkl bindning.

Link to comment
Share on other sites

I en värld där även vi gubbar på Skidforum har 3-4 par skidor, har väl elitåkare fler skidor än sina guldpar?

 

När jag själv köpte av en tävlingsåkare var det en tjej som bytt klubb och sponsmärke från Atomic till Fischer. Hon sålde två par. Gissar hon hade haft fler än så, och även om de jag köpte kanske inte var hennes bästa var de riktigt fina och definitivt fynd för 2000:-/paret inkl bindning. De blir ju inte precis slitna eller förstörda av att ha ägts en säsong av en elitjunior.

Link to comment
Share on other sites

Visst är det så! Leverantörerna betalar ju såklart för att visa upp årets nya skidor i tävlingsspåren som ska säljas i volym nästa år.

För åkarnas del är det bara att göra plats. Fischers 3d skidor som syntes hos t ex lager157 förra året är väl ett bra exempel.

Eller förförra årets dp sprint. Mina bästa par (i vissa förhållanden) är begagnade elitskidor. Sen är ju inga skidor bra i alla förhållanden, så guldpar är ett naivt begrepp..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...