Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Enkät om inkörning av skinskidor/päls


Anl

Recommended Posts

När jag läser omdömen om skinskidor ser jag ofta något om föret och kanske om skidmodellen, men sällan om hur sliten den aktuella pälsen är. Många som är nöjda med päls ägnar den ganska mycket omsorg: rakar bort lagom mycket päls längst fram och längst bak, behandlar med vätska, gnuggar in med HF. Det finns inte heller alltid med.

Så jag tänkte gör en lite minienkät här i tråden. 

 

 - Du som tycker att päls kan glida riktigt bra

      - Hur länge åker du in pälsen för att vara nöjd med den, hur länge tycker du den håller?

      - Vilken behandling gör du av pälsen för att den ska glida bra? 

 

 - Du som testat päls och inte varit nöjd

     - Hur många mil har pälsen gått när du testat?

     - Vilken behandling har du gjort med pälsen innan du åkt?

 

(Hur bra ett par skidor glider beror ju inte bara på fästzonen, utan även på hur glidzonernas längd/form, strukturen och glidvallningen matchar spåret. Oavsett fästmetod. Men det får vi hoppa över den här gången)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Har ett par Twin Skin från Fisher inköpta i fjol, uppskattningsvis åkt runt 30 mil på dem. Rakat bort en del i framkant på skinytan och använta skincleaner eller vad det nu heter. Trots dessa behandlingar glider de inte i närheten så bra som de fästvallade skidorna jag använder. Skidan duger för mig utrmärkt till att träna på då jag har bråttom, men inte mer än så. Skulle inte få för mig att tävla på dem oberoende av om det är svåra vallaförhållanden. Summan är att skidan duger fint som träningsskida men att de ej kommer upp i nivå mot vanliga skidor. 

Link to comment
Share on other sites

 - Du som tycker att päls kan glida riktigt bra


 


      - Hur länge åker du in pälsen för att vara nöjd med den, hur länge tycker du den håller?


Tre-fyra mil räcker. Om det ens behövs. Bytte mellan ÖSM och SV+NV. Glidet blev inte märkbart sämre men fästet bättre. Sen fanns fler faktorer; SV 2,4 mil räckte kanske för att åka in pälsen, MOVE-bindningen frös fast i ett kompromissläge, så jag funderade aldrig över om glidet vart sämre/bättre.


Över säsongen med omkring 200 mil på skinskidorna var jag 33 mil in på tredje skinnet vid målgång i avslutande tävlingen. Det var framför allt fäste i blötföre som påverkades av sliten/smutsig päls.


 


      - Vilken behandling gör du av pälsen för att den ska glida bra? 


Swix skincleaner som jag sprayar på papper och våttorkar pälsen med. Tokos glidspray direkt på skinnet fick limmet att släppa!


 


Jag har inte i vältränat skick (den gångna vintern) jämfört skin och riktiga klassiska skidor under samma förhållanden. Mina Rossignol Race comp skin har hårdare spann än mina Madshus Hyper och enligt texterna "bättre belag". Däremot ser jag skinskidorna som i glid likvärdiga grannens skidor på hygglig motionsnivå i Öppet spår (knappt 7h), Nordenskiöld med mera.


Undantaget är lös/drivsnö i spåret då skin är skit.


Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte man enbart kan frikoppla pälsen från skidans hårdhet och höjd på spannet för att få en uppfattning om hur en skinskida glider. Min idé är att man måste ha högre och hårdare spann än sina vallningsbara skidor - frågan är hur mycket ?

Absolut. Och som jag skrev finns det många faktorer som påverkar glidet. Har man tillräckligt hårda skinskidor borde ju friktionen mellan pälsen och snön bli försumbar, på bekostnad av att man inte har fäste. Men det jag var ute efter nu var just betydelsen av att åka in skinnet. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...