Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

90 km utan snøtræning


SA

Recommended Posts

Går det att genomføra ett lopp i Vasaloppsspåret med bara barmarkstræning i ryggen men ændå få behållning av turen?

Jadå, det går alldeles utmärkt. Hur stor behållning du får av turen beror nog helt på ambitionsnivå och eventuell skidbakgrund. 

Om du är vältränad i övrigt och t.ex. springer en hel del så kan du ta dig igenom det i lugn takt och har kul på vägen. Om du har åkt mycket skidor innan och åker rullskidor nu, så kan du lyckas riktigt bra utan någon snöträning.

Link to comment
Share on other sites

Japp, finns många redogörelser för det. Beror helt på din skidvana i övrigt och din allmänna fysik. Och förstås på förhållandena den dag du åker. En bra dag med fina spår tar sig nån som åkt lite skidor runt de nio milen utan att lida alltför mycket - om man bara har som mål att komma fram innan repet. Är det skitväder med nederbörd och dåliga/obefintliga spår drabbar det den skidovane betydligt hårdare än den som har många mils snöträning bakom sig.

Link to comment
Share on other sites

Det var många i våras som körde enbart 90 km på snö... men de flesta hade nog skidvana från tidigare år och en del barmarksträning såklart.

 

Så skidvana är bra, snöträning bra men ej nödvändigt. Utan snöträning så gäller desto mer rullskidor skulle jag säga. Skierg och löpning räcker inte för min del, rullskidor behövs och helst så mycket diagonal som möjligt (svårt för den ovane = mig).

Link to comment
Share on other sites

2012 Åkte jag in på 6:40, vilket var 1 minut snabbare än året innan (men 1500-2000 placeringar sämre om jag minns rätt, det var rekordåret).

Total träning 7te augusti fram till Vasaloppet

Rullskidor: 60 km

Stakmaskin: 150 km

Löpning: 160 km

 

Armarna dog efter Risbergsbackarna men annars var det ganska behagligt.

Link to comment
Share on other sites

Om du bor i södra Sverige och tänker att det skall bli en likadan vinter som gångna utan snö och minimala chanser till snöträning ? Men nu finns det möjligheter till snöträning även urusla vintrar och jag tycker det är dumt att chansa ifall det blir lika tuffa förhållande 2021 som det var 2020. Även om det inte är någon garanti för att det går bra, kan man ju iaf peta in några långpass på snö veckorna före loppet, så minskar risken att vägga.

Link to comment
Share on other sites

Körde blankt förra året, då kör du fäste så är det helt lungt. Oavsett vad så är starka ben extremt viktigt, trots att jag bara stakar så lägger sig slagg där i först för mig sedan magen. Så cykla och spring för glatta livet, får du 0 Mil som jag på snö. Försök få in lite träning som utmanar balansen ordentligt typ skridskoträning så du får kontroll på fotlederna. Träna gärna lite scooting åt bägge hållen så du blir snabb och trampa dig ur kurvor. :) Men stakning är stakning, det måste man helst få in en del av. Byt för bövelen inte stavlängd sista 2-3 månaderna innan loppet. Nån cm hit eller kan man tycka, men det kan göra att man sloknar snabbare om man inte är van vid den nya längden. Det är ingen fest.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...