Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Tour de ski 2021


Volevodin

Recommended Posts

Kul att Oskar äntligen kunde vinna, Han liksom Linn Svahn har förmågan att hitta de rätta positionerna under loppen, men idag gjorde han en fräckis och kastade sig utför sista backen och fick tillräckligt stor lucka att de inte fick suget, smart drag. Att han vann på fästvallade skidor var extra hedrande, då alla tävlade på samma villkor tack vare teknikzonen i backen.

Fast det var ju lika villkor även när han åkte på blanka skidor, alla hade det valet. Bara trams av fis att hålla på med teknikzoner.

Link to comment
Share on other sites

Förutom att FIS fortfarande trixar med diverse abstrakta regler som teknikzoner och liknande så valde man även i år att återigen ändra lite tävlingsformatet. Jag antar att man verkligen inte vill att vare sig tittare eller åkare någonsin ska känna att de riktigt vet hur sporten fungerar? 

Kan någon förklara vad poängen med poängen under TDS är? Alltså inte poängen som ligger till grund för den sammanlagda sluttiden, eller poängen som avgör segraren i sprint-touren, utan poängen som avgör vinnaren av poäng-touren?
Poängen för pallplatserna hade man tydligen tagit bort till i år. Bra eller dåligt?

Den stora förändringen den här gången var väl dock att den avslutande etappen var en masstart. Bra eller dåligt?
Allt annat än överskådligt.

Link to comment
Share on other sites

Håller med om att jaktstarten var ett perfekt upplägg. Tyvärr dödade ju poängen oftast spänningen på slutet, då det blev för stora avstånd. Jag hade hellre sett att man plockade bort alla poäng än den avslutande jaktstarten. 

 

Jag antar att det här var dödsstöten för tour de ski. En tour utan en spännande upplösning känns inte som den kommer att överleva särskilt länge. Att serveras siffror med den virtuella tourställningen under pågående lopp hjälper bara en smula.

Link to comment
Share on other sites

Jag är kluven.

 

I cykeltourerna är ju (nästintill) alla etapper masstarter och det går alldeles utmärkt att hålla koll på hur många sekunder x har till y under loppets gång. Men å andra sidan är det ju ett perfekt upplägg med jaktstart i sista etappen, jättespännande tycker jag.

 

Jag är dock brydd över hur dessa ”tourer” urholkar vikten av resterande tävlingar. En vanlig världscup känns ju vatten värd när de bästa åkarna väntar hemma och istället laddar inför vm och tour de ski. Inom skidskyttet är totalställningen i cupen mycket viktigare och alla bra åkare åker i princip alla lopp.

Link to comment
Share on other sites

Hängåkare tjänare på masstart, i det här fallet tror jag nog att Ebba hade kunnat ta tredje platsen ändå. Personligen hade jag absolut uppskattat mer att se en jakt på att komma ikapp och kanske dra ifrån.

Jag tycker nog att lagarbetet är så dåligt i de flesta fall att det gör liten skillnad även om Ebba fick farthjälp den här gången, vilket även Jessica Diggins påstod att hon fick fram till backen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...