Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Madshus Race Speed ( skate)


 • Vänligen logga in för att kunna svara
57 svar till detta ämne

#41
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Efter att ha försökt att bilda mig en bättre uppfattnig vad för sorts skida detta handlar om,så verkar det vara en vidareutveckling av tidigare modeller.

Vid närmare eftertanke så verkar belaget vara taget från gamla Redline Cold modeller med P200 belag ( Modellår 2018/19),

detta enl. Skistart själva.

 

Men sätt till helheten så får jag uppfattningen att många skateskidor( oavsett märke) är sk.kallföresskidor,som är designade för att åka med på hårt pistade bäddar med konstsnö ( som är då lite isigare/ grynigare i motsats till natursnö som mer liknar bomull).

Precis som Petter är inne på men som en del i forumet har förbisett.

 

Däremot så får jag uppfatningen att Lejonet är lite mer på spåret i vad jag länge har misstänkt att denna modell liknar mer en 

"bottom-linemodell/ B-modell,som borde undvikas- synerligen då nybörjare som vill lära sig åka från grunden.

 

Jag tycker samtidigt att det är lite tragiskt att behöva dömma en vara efter dess omslag, men tyvärr så ligger det mkt i detta( att Du får ju vad Du betalar för).

För egen del så åkte jag precis på samma nit när jag köpte mitt 1: a par skridskor.

Förvisso att jag fick en viss förståelse ( själförtroende) att kunna hitta en skaplig balans,men åkteknikmässigt så vart dem helkassa.

 

Enl. Skistart själva så marknadsför dem denna skida som en allroundskida,men detta är något som jag ställer mig kritiskt emot( ifrågasätter). Egentligen så är begreppet Allround missvisande- Rätt borde vara " Kompromiss".

 

Du tar en positiv egenskap från något,sen så modiferas detta så att detta ska passa lite bätte till något annat.

Fast detta är ju löjligt,o det vet ju alla med någorlunda sunt förnuft( kritiskt tänkande), att detta bara är ett sätt att lura sig självt.

Det är ju precis lika löjligt som att marknadsföra bildäck som allround.

 

Sätt detta i paritet till vad Skistart själva säger om detta,så får jag uppfattningen att detta borde modiferas.

Precis dom Lejonet är inne på så ska väl inte gemeneman förvänta sig ( hänga i julgranen), att skidor för 3000 spänn, att Du ska förvänta dig allt för mycket( utan att det kommer som en bitter eftersmak).

 

Däremot det som jag inte blir klok på är vad som menas med att skidor har sk.nollspann- som i mitt fall Medium nollspann  (bärighet, fram/ bak).

Sätt även detta i paritet mot vad John ( agenten för Madshus Sverige) sa att även skateskidor skall ha viss sorts flex.

 

Men att jag kanske har tänkt lite fel när jag vart insnöad på att skidorna har ett för hårt spann. Det kanske förefaller vara precis tvärt om att dem är för mjuka.#42
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Det där stämmer inte helt riktigt. Det stämmer kanske att skateskidor går bäst i ett läge, men att det är noll läget stämmer inte. Man måste prova ut vilket läge som går bäst. På mina Fischer är det -1 och och på mina Ross är det +2. Men man kan också få skidan att fungera bättre i fören som den inte är ämnad för genom att flytta bindningen.

Intressant och lite nytt för mig.

Men samtidigt så vet jag inte om jag har varigt inne på detta,men som jag bäst skulle beskriva detta för dig så är mitt största problem att toppen ( framtill) nyper fast.

 

Då blir det som jag har försökt att förmedla att dem nyper fast ( när jag flyttar fram bindningen för speed), men problemet är just att det inte går att dosera detta i små steg ( st vis), utan det är bara maxläge som gäller.

Men konstigt nog så kändes skidorna något bättre när jag hade dem i 0 läge eller möjligtvis -1( men att skilnaderna vart marginella)

 

Däremot så har jag inte lyckats att kunna ladda upp video ( som simulerar vad jag har försökt förmedla)#43
Fredrik H

Fredrik H

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 180 inlägg

Intressant och lite nytt för mig.

Men samtidigt så vet jag inte om jag har varigt inne på detta,men som jag bäst skulle beskriva detta för dig så är mitt största problem att toppen ( framtill) nyper fast.

 

Då blir det som jag har försökt att förmedla att dem nyper fast ( när jag flyttar fram bindningen för speed), men problemet är just att det inte går att dosera detta i små steg ( st vis), utan det är bara maxläge som gäller.

Men konstigt nog så kändes skidorna något bättre när jag hade dem i 0 läge eller möjligtvis -1( men att skilnaderna vart marginella)

 

Däremot så har jag inte lyckats att kunna ladda upp video ( som simulerar vad jag har försökt förmedla)

 

Bindning bakåt för mera speed, framåt för mera stabilitet. Hursomhelst, är det nog näst intill omöjligt att ladda upp något här på forumet. Kan du lägga upp videon på YouTube och skicka länken dit istället?#44
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 368 inlägg

Thomasz:  Hur många gånger har du åkt på skidorna?

 

Sen några förklaringar: Säger man att en skate-skida är allround så menar man att den fungerar hyfsat i de flesta fören och till skillnad mot exempelvis kallföresskidor som är mer specialiserad på kalla förhållanden eller våtföreskidor som funkar bättre när det är blötare snö. De funkar dock att åka med i alla fören men är allra bäst i sitt användningsområde. Även om konstsnö är lite hårdare så funkar de i stort sett alla skidor att åka med på både konstsnö och natursnö. Men spåren måste vara preparerade.

 

Min bild av Madshus speed skate är att det inte är en skida för elitåkare men det är heller ingen skräpskida som man bör undvika.#45
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 353 inlägg

Tips till kommande vinter; Be någon annan testa skidorna, så du får reda på om det är något fel på skidorna.#46
Lejonet

Lejonet

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 522 inlägg

Tips till kommande vinter; Be någon annan testa skidorna, så du får reda på om det är något fel på skidorna.

Jättebra råd! Gärna någon som kan mycket om skidor.

 

Men eftersom skateskidor är svåra att veta på förhand (genom att mäta) så kanske det bästa är att köpa på ett ställe där man kan testa typ Grönklitt eller skidtunneln i Torsby. Sen är det ju så att om man inte har åkt så mycket skate är det ju fortfarande svårt att bedöma en skida.#47
Lejonet

Lejonet

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 522 inlägg

Angående skateskidor (även klassiska) så finns det ibland lite missförstånd om att skidor funkar olika för elit(tekniskt kunnig)/motionär (mindre tekniskt kunnig).

 

Det är sant att elit kan åka med hårdare skidor i vissa förhållanden som hårda spår och då kan en hög åkkapacitet göra att man kan utnyttja en hårdare skida. Men i stort sett så väljer man skidor efter spårförhållanden och lite vad man har för personlig stil (vissa gillar högre skidor med mer flex, andra gillar lugnare lite mer tama skidor). Men fram för allt väljer man en bra skida.

 

Om bra skidor kan man säga att: Alla har nytta av en bra skida, dvs toppmodellerna, som är anpassad efter vilket förhållande den ska gå i. Toppmodellerna är inte svårare att åka på (gäller både skate och klassisk) utan det gäller som alltid att ta rätt skida.

 

Stegen under toppmodellerna är är i regel alla en typ av allroundskida även om de kan luta mot en viss typ av skida. Ibland kan dom vara riktigt bra men oftast är dom helt okej att åka på, det är bara att toppmoodellerna har en större bredd av varianter och chansen att få en riktigt bra skida ökar.

 

Dom billigare skidmodellerna typ runt 2000kr går i regel att åka på om man väljer rätt skida, klassiska är mer okej än skate (skate brukar vara helt döda med uselt glid). Men en sån här skida går inte lika snabbt helt enkelt.#48
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 353 inlägg

Jättebra råd! Gärna någon som kan mycket om skidor.

 

Men eftersom skateskidor är svåra att veta på förhand (genom att mäta) så kanske det bästa är att köpa på ett ställe där man kan testa typ Grönklitt eller skidtunneln i Torsby. Sen är det ju så att om man inte har åkt så mycket skate är det ju fortfarande svårt att bedöma en skida.

Fast jag måste tillägga att testet är bara till för att få fastställt att det inte är något fel på skidorna. Sen är det ju som precis som du säger individuellt hur olika skidor passar tex vill jag ha en flack skejtskida med lågt spann i skejt och en skida med högt o spänstigt spann utan markerat slutspann i klassiskt och det är något man kommer underfund med under resans gång.

 

När det gäller bindningens placering behöver man inte flytta den, när man väl hittat ett ställe där det känns bra. Jag kommer från "skruveran" och kom fram till att jag ville ha fästpunkten på bindningen 102,5 cm från spetsen dvs ung 1,5 cm framför balanspunkten på mina 193 cm-skidor. Det varierar från olika skidmärken var balanspunkten sitter tex har Fischer sin balanspunkt långt bak med Madshus årgång 2011 hade sin långt fram. Det gjorde att jag fick montera Madshus något bakom balanspunkten för att inte få extremt lång bakända som släpade i.

Är man nybörjare kan man inte räkna med att det skall kännas bra direkt med ett par skidor utan man måste vänja sig vid dem. Har man flera par skejtskidor märker man snart i vilka fören och underlag som resp skidor fungerar bäst

Jag har skaffat nya pjäxor anpassade efter dagens rottefellabindningar. Skruvade fast ett par RII-bindningar på ett par gamla Elan skate med transparent belag och satte på Xelerator på mina nyaste Fischer RCS med NIS-platta. Jag jämförde med mina andra Fischer och placerade bindningen på samma ställe och har inte behövt flytta den. Det intressanta var att jag åkte först en halvtimme på Elanen och sen lika länge på Fischer. När jag bytt till Fischer kändes det först som jag ville ramla bakåt, men ganska snabbt ställde jag om och tekniken fungerade. Med det vill jag ha sagt att man anpassar sig efter skidorna, då deras egenskaper varierar från märke till märke. Samma sak gällde vilka som fungerade bäst efter underlaget. När det var hårt och fast var Fischer bäst, men sista dagen hade mildvädret mjukat upp ytan så jag sjönk ner och då fungerade Elanen bättre med lite mjukare fram och bakändar. Slutsatsen av det är att det är svårt att ha ett par skidor som fungerar bra i alla fören utan skall man satsa på att åka skejt bör man åtminstone ha två par skidor.#49
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Då det inte finns så stora möjligheter i Sthlm att prova skidorna på,men även att jag heller aldrig fick någon ordning på skidorna.

Då bindningen pajade ( gick inte att justera ena bindningen i små steg utan det blev snarare max fram eller bak), o att skidan fick sig en spricka framtill( när den nöp fast i snön).

 

Den som köpte detta verkar också vara en nybörjare ( precis som jag), men även överlag dem som höre av sig verkade också vara detta. Men eftersom detta inte längre är mitt problem( o hoppas även att vedrbörande inte tänker lika långt som mig/ kommer på detta ), o att använt säljs i det skick som det är utan garantier.

 

Skulle även kunna tänka mig att andra skulle ha gjort samma sak i dennna situation.

Som sagt Skistart ville aldrig tillmötesgå mig ( kompensera mig så att dem inte efterlämar sig besvikna kunder).

 

( kände mig grymt besviken på Skistart hur dem valde att plocka mina  skidor)- Så valde jag att sälja dem istället.

Lite drastiskt,men vad hade jag annars för val?

 

Hur som helst så får jag uppfattningen att Skistart inte är särkilt kunniga ( vill förstå sin kund på bästa sätt, förlitar sig blint på att deras teoretiska modeler stämmer med verkligheten, att alla deras kunder efterfrågar deras tycken/ smak),

Kanske då att dem mer kan( har större kunskap/ erfarenhet) av klassiska skidor.

 

Precis som jag vart inne på tidigare,så nästa gång som jag köper skidor så vänder jag mig till en fysisk butik

( där jag får känna/ klämma,få en bättre vägledning- än att få ngt handplockat från ett proffs som utger sig för att vars detta,men som självt inte har en blekaste aning om detta).

 

Å andra sidan så börjar jag bättre förstå mig på logiken/ tänket hos Skistart.

 

Jag får uppfattningen att om jag väljer ex. Racerkonfiguration,så får jag en styvare skida ( som jag kallar för elit- eller i vart fall dem som har en större åkerfarenhet/ tekniskt kunniga, o som har tävlingsambitioner)

Medans deras Motion/Nybörjartänk mer går åt det mjukare hållet

( en skida som inte är lika hård i sitt spann,har ett lägre viktspann)

 

Samtidigt så får Ni i forumet ha med överseende att jag är som jag är. Men så som jag fungerar

( resonerar),så när något inte känns rätt från början o att det inte heller finns förutsättningar till att få rätt vägledning- Ja då blir ju resultatet därefter.

Varför skulle jag då ödsla mental energi på något, som jag vare sig blir klokare på eller där andra inte heller vill förstå mig på bästa sätt utan kör hela tiden sitt egna race?

 

Jag är villig att gå andra till mötes( förstå andra),men om jag får uppfattningen att det råder stor diskrepans i detta så blir detta därefter.

 

Så det jag menar med detta är att det på sätt o vis lite Skistarts problem att dem likt en beserwisser ( som  tror sig veta bäst och att dem aldrig har fel/ att Du aldrig ska ifrågasätta deras kompetens).

Trots att jag bad att dem skulle höra av sig till mig ( för att stämma av), så vart inte Skistart intresserade av detta,utan nöjde sig med att bilda sig en subjektiv bild av mig utifrån mina uppskattningar.

 

Så det jag menar med detta är att för att bli en riktigt kunnig hantverkare så krävs det oerhört mkt mer personlig engagemang i att ha en genuin vilja att förstå andra.

Det är som sagt en stor skilnad på att bara lära käna en person,och att också ha en vilja att förstå andra.


Redigerat av Thomasz, 10 april 2021 - 13:41 .


#50
NLundmark

NLundmark

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 287 inlägg
Nu kanske jag låter otrevlig men det blir lite löjligt när du som nybörjare utan kunskap(dina egna ord) så fullständigt sågar deras kompetens, som för övrigt är hög, för att du inte är nöjd med dina skidor. Allt handlar ju om vad du ger dom för förutsättningar att plocka rätt skidor till dig. Det handlar inte om deras ”teoretiska modeller”. Och samtidigt vore det extremt konstigt om dom inte plockar skidor utefter sitt tycke/smak, något dom har lärt sig genom många år av erfarenhet. Givetvis tråkigt att du känner att skidorna inte passar dig, men att deras kompetens skulle vara ett problem...nja.

Skidplocken blir inte bättre för att du besöker en butik om du ändå inte kan någonting om skidor och spann själv.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.

#51
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 353 inlägg

Inlägg raderat.


.#52
Skåningen

Skåningen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 276 inlägg

Nu kanske jag låter otrevlig men det blir lite löjligt när du som nybörjare utan kunskap(dina egna ord) så fullständigt sågar deras kompetens, som för övrigt är hög, för att du inte är nöjd med dina skidor. Allt handlar ju om vad du ger dom för förutsättningar att plocka rätt skidor till dig. Det handlar inte om deras ”teoretiska modeller”. Och samtidigt vore det extremt konstigt om dom inte plockar skidor utefter sitt tycke/smak, något dom har lärt sig genom många år av erfarenhet. Givetvis tråkigt att du känner att skidorna inte passar dig, men att deras kompetens skulle vara ett problem...nja.

Skidplocken blir inte bättre för att du besöker en butik om du ändå inte kan någonting om skidor och spann själv.

Håller med #53
skogsvakt

skogsvakt

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 324 inlägg
Skistart är väldigt duktiga på att plocka skate. En ”vanlig” konsument kan inte få bättre möjligheter sas.

Mitt tips till dig, du känner nog även dig själv som kund. Köp alltid skidor i en fysik butik så du kan muntligen diskutera med säljaren (proffset) I Sthlm känner jag till Alewalds. Annars rek jag dig åka till Pölder. Du kan t.o.m. ringa dom innan och förvarna att du kommer.
Mer fristil i längdsverige
Återinför skejtvasan
Visa respekt för sporten - åk med fäste!
41.57.63

#54
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Håller med 

Hoppas att Du har sett min redigering.

 

Hur som helst så kanske det kan uppfattas som hårt formulerat,men precis som jag är inne på med mitt resonemang om Besserwisers,så är detta som jag närmast kan komma till.

 

Min poäng är att jag försökte att få tag på Skistart( men det har varigt en omöjlighet), när jag märkte att Skistart närmast idiotförklarade mig som person ( att jag inte skulle ifrågasätta deras kompetens), att komma krypande till korset som en halvhjärtelig ursäkt när loppet redan vart kört, så vad hade jag annars för val?#55
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 368 inlägg

Thomasz>>> Kan du svara mig på några frågor?

 

1. Hur många gånger åkte du på skidorna?

2. Ungefär hur djup var snön när "hela skidan sjönk igenom som en sten" som du beskrev i ditt första inlägg i tråden?

3. Var på skidan uppstod sprickan som du skrev om i ditt redigerade inlägg ovan?#56
skogsvakt

skogsvakt

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 324 inlägg
Vänta lite nu. Jag satte precis kaffet i fel strupe! Du går igång som tusan på att du är missnöjd med ditt köp från Skistart. Sen säljer du samma skida som nu också har trasig bindning och en spricka i till en ”nybörjare” och ”hoppas dom inte märker nåt”

Tja well ....jag vet inte jag men.....
Mer fristil i längdsverige
Återinför skejtvasan
Visa respekt för sporten - åk med fäste!
41.57.63

#57
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 353 inlägg

Att dricka kaffe och läsa tråd

är kanske inget bra råd

då kan man börja hicka

om man upptäcker en spricka

och vi andra börjar undra

om att sälja skidorna var helt hundra

men på Skistart pustar de nog ut

nu när det blev lugnt till slut.

Tede -21#58
skogsvakt

skogsvakt

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 324 inlägg

Att dricka kaffe och läsa tråd
är kanske inget bra råd
då kan man börja hicka
om man upptäcker en spricka
och vi andra börjar undra
om att sälja skidorna var helt hundra
men på Skistart pustar de nog ut
nu när det blev lugnt till slut.
Tede -21


Jag tar av mig swixmössan och bugar och bockar. Jesus lever.
Mer fristil i längdsverige
Återinför skejtvasan
Visa respekt för sporten - åk med fäste!
41.57.63
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar