Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vasaloppet 2022


Tjyvsläpp

Recommended Posts

Ja något extra borde det ju bli... Men kanske inte jättemycket man märker av om man bara åker dit för ett lopp och hem igen. Vi får se...

Vasaloppet vore väl roligast @volevodin?! Nu när det är jubileum. Visste inte veteraner kunde vänta till nyår med anmälan!

Ska också försöka njuta denna gång och dricka blåbärssoppa i lugn och ro (om det nu går?! är inte så snabb i vilket fall men det finns alltid en tendens att det ska hetsas o stressas ändå  :angry: )

Jo, det har du rätt i att det är svårt att ta det lugnt med en massa åkare runt, det märkte man vid Vasaåket Hemma, som mer blev som en träningsrunda.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Fick ni tag i startplats innan det blev fullt?

 

 

 

Söndag morgon 09.00 öppnade anmälan till Vasaloppet och 10.00 öppnade anmälan till övriga lopp under Vasaloppets vintervecka 2022. Under morgonen tog de 15 800 platserna i Vasaloppet slut och när förmiddagen summerades hade över 28 000 anmält sig till något av loppen under vinterveckan 2022.
Link to comment
Share on other sites

Jag hoppas på ett snyggt diplom för första gången på alla mina VL år. Inga barnteckningar eller akvarellkludd utan ett stiligt gammaldags diplom nu när jag aldrig lyckas ta medaljen (dussinmedaljen alla får nu räknas liksom inte riktigt).

 

För övrigt så är varje år en häftig upplevelse, stämningen i startområdet eller tjötet i duscharna och matsalen efteråt är anledning att åka upp så länge man orkar. Hur slår man detta?

Blåbärssoppa? Varje år tar jag blåbärssoppa men hur bråttom man har ser man på nummerlappen som ibland är mer blå än vit...

Link to comment
Share on other sites

Jeg fikk overført mitt Vasaåk til 2022 på grunn av innreiserestriksjonen fra Norge. På søndag gikk jeg vinterens enda skidlopp, arka rundt¨ 40km (forutom QR-Birken som jeg var veldig fornøyd med, 2t54m), presis under anmeldingen til Vasaloppet. Så senere på dagen at jeg bare har startplass i Öppet spår. Har ni erfarenhet med hvor svårt det bruker å være å få tak i en startplass i Vasaloppet fra noen som velger å selge sin plass?

Link to comment
Share on other sites

Jeg fikk overført mitt Vasaåk til 2022 på grunn av innreiserestriksjonen fra Norge. På søndag gikk jeg vinterens enda skidlopp, arka rundt¨ 40km (forutom QR-Birken som jeg var veldig fornøyd med, 2t54m), presis under anmeldingen til Vasaloppet. Så senere på dagen at jeg bare har startplass i Öppet spår. Har ni erfarenhet med hvor svårt det bruker å være å få tak i en startplass i Vasaloppet fra noen som velger å selge sin plass?

Det har hittills aldrig varit något problem att hitta startplats till lägre pris från februari och framåt.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har för första gången anmält mig till Vasaloppet (efter fem år av motionslopp natt- och dagtid). Jag är från 2020 ös seedad till led 6.

 

Vad är de stora skillnaderna mellan ÖS och Riktiga Vasaloppet?

 

Köerna...

 

Jag siktar nog in mig på ÖS måndag med fri stil. Och sen Skatebirken. Kanske Transjurasienne som uppvärmning eller Hafjell Skimarathon.

Link to comment
Share on other sites

Köerna är det negativa :) fast man kan faktiskt börja prata med alla andra skidnördar också fast då ses man kanske som alltför positiv?

 

Den andra stora skillnaden är väl masstarten och de betydligt sämre spåren...

 

Det finns en magi i luften på VL, alla människor och trängsel. Nervositeten är större (tror jag utan att ha kört ÖS men VÅ) och publiken är också större.

En upplevelse jag inte vill vara utan och om jag orkar så kanske även jag får en orange nummerlapp någon gång och helst på VL (har nu enbart VL + VÅ i resultatlistan) trots att jag saknar att titta på VL på TV.

Jag rekommenderar alla som vill åka i vasaloppspåret att köra VL minst en gång, ÖS är säkert också en stor upplevelse som VÅ var men det fattas något för mig... Jippolopp har något speciellt...

Link to comment
Share on other sites

Köer, trängsel, nervositet, jippo och publik.

Något mer?

 

Man har alltså nära noll chans att värma sig i mässtältet?

Rejält med överdrag således.

 

Är det köer in till kontrollerna också? På ÖS bara skrattar jag åt de som köpt enervit-langning.

 

Kommer ha extratrugor (TBS) då jag hört om hets och trängsel i backen.

 

Något mer att tänka på?

 

Avsikten är att åka 100-årsjubileet för att ha kul men rätt vad det är sitter plötsligt en liten djävul på min axel och börjar hetsa...

Link to comment
Share on other sites

Startled 6 lär inte ha kö in till någon kontroll men känslan kommer nog vara kö från startbacke in till Smågan.

Jag har startat i 9:an och framåt till fyran men har aldrig känt det som att langning är pga köer till stationerna, där är det bra logistik och även om varje stopp tar tid så är det inte direkt köande för att få en mugg eller bulle.

Langningen kan ha fler fördelar dock, t ex att du vår gel/liguid vid fler tillfällen (Enervit har väl inte sportdryck?) eller att du aldrig stannar utan tar drickan i farten (T ex VasaSvahns langningsserviice vid ca 6 platser där man får en drickaflaska att dricka i farten).

Jag har aldrig haft langning pga många kontroller och normalt sett också några extra kontroller (som fattades i år i VÅ) men man kan säkert vinna några minuter på detta. Men som sagt, se till att langningsservice ersätter kontrollerna och inte är komplement för då vinner du ingen tid...

 

Jag har aldrig tappat truga eller haft sönder någon stav eller anna utrustning men har också en reservtruga i midjeväskan, hoppas den bite fungerar lika bra för dig :).

 

Du har ju åkt innan men med axelkompis så är alltid risken att man går ut för hårt... det stressar oerhört med alla som forsar förbi utan att se ett dugg mer vältränade ut. Men kör i egen takt och knäck dem efter Evertsberg istället :).

 

När dipparna kommer kan man ju försöka att komma ihåg varför man anmälde sig och se det halvfulla glaset igen istället för det halvtomma...

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipsen. Nej, hellre vasabullar än gel. Skall bli kul att åka när alla extrakontroller är öppna (har besviket betraktat stängda tält under Nattvasan).

Gillar inte trängsel i spåret så mycket men att tjôta med andra åkare och bli hejad på är kul, så det skall nog bli övervägande positivt!

På min tid fanns inte skruvtrugorna, men nu skulle det vara ide att ta med större trugor i ryggväskan, ifall det skulle börja gå igenom.

Bullar har man ingen nytta av ,lägger sig bara i magen som en klump, sista två åren fick jag gel vid en kontroll och det gav ny energi snabbt.

Åkt både ÖS och VL och största skillnaden är stämningen runt spåret. Man slipper köer i ÖS och kan åka i sitt eget tempo, men färre att tjöta med längs spåret. Tycker det fungerar rätt bra vid kontrollerna även i VL, visst tar det kanske någon minut extra, men lite av trängseln skapar ju stämningen runt loppet och man känner att det är det riktiga vasaloppet.

Link to comment
Share on other sites

Det där med magar är väldigt individuellt. Jag har en väldigt trevlig mage som tar emot det mesta under långa aktiviteter utan spyor eller diarré. Mellan tummen och pekfingret har jag nytta av allt jag äter fram till Evertsberg och dricka fram till Hökberg.

Gel har jag en personlig aversion mot sedan jag städat upp efter elitorienterare* i skogen. Mycket skräp för en munfull socker...

 

*De flesta sköter sig.

Link to comment
Share on other sites

En annan sak jag kom att tänka på...

I VL ska du inte planera rekordtid, där är det bara placering som gäller och seedning om du har ambition att ta en så bra placering som möjligt.

 

Så om du är ute efter rekordtid ska du åka öppet spår en dag med hårda spår, lite liknande årets vasaåk men utan skräp i spåren. VL är mer känslan av ett masstartslopp som är knökfullt, det mest traditionella loppet i Sverige just nu (tror jag).

Som jag hör så många gånger när jag sagt att jag åkt... "Har du åkt rätta Vasaloppet eller Öppet Spår?", jag kanske tycker att det är lika rätt med båda men det speglar lite av den känsla och tradition som finns i VL.

 

Sedan ett tips med gel (jag är lika irriterad varje år på de som slänger gel och drickamuggar i elitlangningen) är att ta den vid utgång ur en kontroll och slänga skräpet i sista papperskorgen. Dyrt socker men mer socker än en bulle... och tar betydligt kortare tid att trycka i sig. Jag gillar liquid för att det är lättare att tömma en sådan behållare.

Link to comment
Share on other sites

När man väl är igång och åker så är VL lite roligare än ÖS tack vare publiken. Det är lite mer drag längs med spåret. 

I allt annat är ÖS överlägset. Jag har bara kört ett VL från led 4, upplevde det som lite trångt fram till Smågan men seden var det fritt fram. I ÖS kan man oftast välja sin egen fart direkt.

 

Men den stora vinsten med ÖS är så klart de betydligt kortare köerna. På mitt VL var det kö till Sälen, kö, till väskinlämning, kö till fållan, kö till toan, kö till Smågan, kö till skidinlämning, kö till buss, kö till dusch och kö till mat. Tror faktiskt att jag köade längre tid totalt än jag åkte skidor. 

Link to comment
Share on other sites

Efter ett femtontal vasalopp tröttnade jag på att räkna placering och tävlade bara mot mig själv. Jag gjorde en lite ovanligare variant, gick från vasaloppet till ÖS i fristil. Första året höll jag på att gå in i väggen i första backen pga för sen frukost och hårdkörning, då det inte fanns några åkare som hindrade. Det blev sen några ÖS till både i fristil och klassiskt för att samla vasalopp, men att enbart åka ÖS är inte samma sak som vasaloppet. Fast det är inte fel att börja med ÖS för att skaffa sig ett bättre startled, finns inga garantier att det finns tillgång till seedningslopp. Men det ultimata är ändå Vasaloppet, sen är det upp till var och en vad man vill göra av det - prestation eller upplevelse.

 

Jag beundrar dem som kan behålla entusiasmen för vasaloppet år efter år och tom åker flera lopp under veckan, hur de lyckas med det kan de bara Lars-Erik och hans medbröder o systrar svara på. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Jaha, søte bror kommer och tvålar till oss både på herr- och damsidan. Lite ofint när vi har jubileum och allt

Nej, Ragde visade tydligt hur teamåkning ska genomföras. Bara att inse och lyfta på hatten. Känns som di svenske knöt näven ännu mer i fickan inför nästa år. #10årärnog

Link to comment
Share on other sites

Till skillnad från startgate-gate så hann de ju få upp farten rejält i år innan kraschen.

Vore intressant om nån här på forat var inblandad eller hört närmare vad som inträffade?

Brorsan meddelade kort att han precis hann undvika kraschen från start i led 2 men att en stav rök. Fick en ny efter vägövergången (typ bara 20 stavar kvar i det båset då) men upptäcker halvvägs upp i backen att midjeväskan åkt av i samband med stavincidenten. Vek ner förbi Tjärnhedens IP tillbaka till startområdet och lyckades spåra upp den (mobil, plånka, bilnyckel bl.a.).

Var typ 5500 på toppen men nere på 3000 i mål så han gjorde bra ifrån sig broderen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...