Hoppa till innehåll

Köp Atomic längdskidor hos Skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Vasaloppet 2022


 • Vänligen logga in för att kunna svara
132 svar till detta ämne

#101
Carlsson

Carlsson

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 29 inlägg

 

 

Är det bara jag som puttar stav? Fick aldrig någon putt men puttade på många, dom bakom ställer sig bara upp..(samma i tio år). En del bytte spår väldigt dåligt och håller stavarna åt helvete vid utförs,

Försökte putta en gång(stod i led 2) men det höll på att ända i förskräckelse. Efter det vecklade jag ut min lekamen i varje backe om jag låg efter. På rullskidor är det ju mycket lättare då man kommer närmre. Det är rätt få långa utförsbackar att öva sånt i södra sverige. Var ändå uppe i Långberget en helg men där finns ju inte heller något motsvarande till backarna efter Mångsbodarna och Evertsberg.#102
megas

megas

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 46 inlägg
Vore kul att höra om det var någon som fick vallat av Swix(burk) eller Rode(rött och lila klister blandat) och hur det isf funkade? Glid/fäste? Även såklart om man vallade själv enligt deras tips. Pratade med dom inne på Johns sport och tyckte det var intressant att de stod och vallade bredvid varandra men hade sån totalt motsatt uppfattning om vilken valla som skulle fungera

#103
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 949 inlägg

risbergsfilmerna verkar inte bli skojigare med åren:

https://www.youtube....h?v=Vlf_l6L_An8

 

Jag klev bak från led 3 (som jag var seedad i) till led 10. Dels för att få “valuta för startbiljetten” och bli en upplevelse rikare, och åka som pepp/support till en vän som var debutant utan seedningsmeriter.

Vi höll ihop hela vägen men mitt resultat var såklart oväsentligt. Kan ju ändå inte tappa mer än ett led i seedning. Så mer relevant att kolla placeringssiffror för min följeslagare dvs damplacering. 1500 på högsta punkter och sub-800 i mål. Drygt 700 damer passerade på 87 km alltså (och ca 2000 herrar).

Vid risberg var det då många led 8-9 åkare runt omkring oss. Det var inte alls som på youtube-klippet (ovan). På toppen stod funktionärer och viftade med röda flaggor sedan var det 3 “plogrännor”. Jag ställde mej i den högra. Efter mycket kort bit var det nån som hade lagt sej i mittrännan men det innebar att det var helt fritt nedanför i den åkarens ränna. Då bytte jag givetvis till den fria rännan och där var det bara att släppa på fullt blås och så var det oplogade spår igen en bit ned. Mycket odramatiskt.

Det var intressant att se hur lugnt det gick nerför backen med alla som plogade mao även om man tvungen att proga antingen man vill eller ej för  att hålla samma fart som alla andra åkare. Jag trodde att det bara var en "plogränna" i mitten, som det var på ÖS Måndag dvs skejtbädden och att det var fritt i spåren vid sidorna, men här var tydligen alla spår bortplogade. Går det så här lugnt skulle tom med en "70+ gubbe" som jag klara backarna utan problem om jag dalat så här långt ner i startfältet från 5:an.#104
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 949 inlägg

https://www.youtube....h?v=RTMgFizdpVA

 

såhär såg det tydligen ut när de mittre ledens åkare nådde risberg.

 

(plus plogrännor och högledsåkare senare i videon)

Ja, det är nog här jag skulle befunnit mig och det ser lite värre ut än när 8-9 åkarna passerade, då det var bara plogning som gällde

ps. Undrar om nyordet "plogränna" har blivit registrerad, annars kanske man borde kontakta Fredrik Lindström så han ordnar med det. :)#105
Djoergkalln

Djoergkalln

  Ny medlem

 • Members
 • 6 inlägg

Vore kul att höra om det var någon som fick vallat av Swix(burk) eller Rode(rött och lila klister blandat) och hur det isf funkade? Glid/fäste? Även såklart om man vallade själv enligt deras tips. Pratade med dom inne på Johns sport och tyckte det var intressant att de stod och vallade bredvid varandra men hade sån totalt motsatt uppfattning om vilken valla som skulle fungera


Jag utgick från Swix vallatips med burk på ett mycket tunt lager med grundklister. De släppte ett preliminärt tips på fredagen med VP40 + VP45. På lördagen uppdaterade de till VP40 + VP55, vilket lät orimligt efter att jag varit ute efter lunch och åkt lite i Läde med lilla sonen på ett par skidor med grundvax och VP45 med väldigt bra fäste. Så det blev grönt klister mycket tunt + 1 lager VP40 + 3 lager VP45. Kunde gå uppför första backen men ingen ifrysning. Men fram till Vasslan kändes det som att jag inte hade bästa glidet, kunde ibland ta tvärstopp i spåret när det var lösare eller snö i. Sedan var det bra fäste upp till Hökberg och från där in till mål var det stakning. Åkte på strax över 5:30. Så här i efterhand kanske jag skulle ha gått på grundvax istället.

#106
malaka

malaka

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 68 inlägg
I tältet i Sälen rekade Swix klister, grönt bas plus kx nero. Jag körde på det och hade bra fäste fram till Risberg därefter successivt sämre. Tyvärr tog fästet i lite vilket påverkade glidet men det beroende nog mest på att jag inte är nåt vidare på att lägga klister (och att det gjordes mot en fönsterkarm utanför en skola i Sälen..). Lämnade in skidorna för omvallning i Oxberg då fästet var noll men hjälpte tyvärr föga..

Vore kul att höra om det var någon som fick vallat av Swix(burk) eller Rode(rött och lila klister blandat) och hur det isf funkade? Glid/fäste? Även såklart om man vallade själv enligt deras tips. Pratade med dom inne på Johns sport och tyckte det var intressant att de stod och vallade bredvid varandra men hade sån totalt motsatt uppfattning om vilken valla som skulle fungera#107
Magnus1969

Magnus1969

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 230 inlägg

Jag gick på SkiGo´s tips och hade kanonskidor på både glid och fäste.

Burkfäste, först extra strong grundvax, sedan ett antal lager med HF röd(-3 till +1) och toppat med ett par tunna lager WC Test(-2 till -15). Funkade bra från start till mål i båda fastare kalla spår och i varmare lösare snö (åkte på strax under 7,5 tim). Enda ställena där fästet svek var några ställen på slutet med våtblanka spår, vilket inte är konstigt.

 

Körde på ett par nya Madshus Redline 3.0 Varmskidor. Originalslip och 2mm rill bak. Gled bra och upplevde något bättre glid än omgivande första halvan medan jag såg några på slutet som hade lite bättre glid. Helt Ok med det.#108
Anl

Anl

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 866 inlägg
Tror att många, som jag, lyssnade på olika rekommendationer om halvmjuk burk på universalklister, baserat på högre temp. Det gav inget vidare glid första timmarna. Så här I efterhand borde jag valt basklister med bara blå burk på, och redan från början planerat in omvallning till enbart klister i Vasslan ... dvs som de flesta år ... . Eller bättre, tagit skins eller tejp.

#109
JPA

JPA

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 48 inlägg

Jag följde i stort Swix rekommendation, men med annat grundklister (grönt), 2 lager vr40 och 2-3 lager vr50. Glid blev enligt Skigos rekommendationer.

Hade bra fäste och glid, men fästet mestadels bortslitet vid Oxberg/Hökberg.#110
Knappen

Knappen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 543 inlägg
Chola supertunt violett special tunt, täckt av violett och violett Multigrade allt Rode. Eget hopkok.
Glid Swix HF Marathon svart, 1,0 rak rill med rillstopp. Hyfsat glid hyfsat fäste men ångrar rillstopp, tror det blev för aggressivt för början av loppet. Fäste enbart klisterzon.

I efterhand ångrar jag att jag tog klisterskidorna istället för kallföresskidorna men helt ok med tidigare erfarenheter av att ha urdåligt glid jämfört medåkare.

#111
NotReallyGunde

NotReallyGunde

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 270 inlägg

Grundpreppade skidorna hemma, stålsicklat glid och fäste: klistergrundspay, VP 65 3 tunna lager, VR 45 1 tunt lager.

Provade på lördagen på startgärdet och det var helt ok. strävt i snön men ok fäste. Burkade på 1 lager VP65 och 1 lager VR45.

Fästet tog i lite men ändå ok, och hellre lite för mycket fäste i år då formen inte är på topp. Planen var omvallning i Evertsberg

 

La ut skidorna nästan längst fram i led 8 3 spår till vänster om överdragsklädesfållan.

Inga problem med starten förutom att det gick lite långsamt. Hjälpte en herre upp från marken strax innan det börjar gå upp mot övergången. Han var helt blodig i asniktet men en annan pratade med honom och de tog sikte på sjukvårdare.

 

Det gick men gick långsamt, var mest led 7 åkar runt mig hela backen och resterande lopp. Det vart inget flyt alls i år innan högsta punkten, tog 51 minuter från start. Sedan var det en tjock massa med folk framför.

 

Tycker det var tungt i spåren, gled rätt ok, inget vidare tryck i benen. Var snabb i kontrollerna och var i Evertsberg på 4h22 min, lite för långsamt men ändå ok. Gick på toa men sket i att valal om då det var kö.

Sedan gick det utför och temperaturzonen gav hårda isiga ibland sladdriga spår och lössnö i uppförsbackarna med NOLL fäste.

Kämpade på till Oxberg men det var ju kö där med, efter det stod det många och vallade om utefter spåret.

Körde på till Hökberg där jag var så trött. fick fin vallning och förstaklassig hälp. Sedan gick det utför, herrejösses vad det gick utför, men det är jag bra på så inga vurpor men fick parera för lite folk.

ok fäste fram till Mora Park där det var mer blötsnö.

In på 7:58 vilket är PR och 1000 placeringar bättre än tidigare.#112
peter67

peter67

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 59 inlägg

Ja, det är nog här jag skulle befunnit mig och det ser lite värre ut än när 8-9 åkarna passerade, då det var bara plogning som gällde

ps. Undrar om nyordet "plogränna" har blivit registrerad, annars kanske man borde kontakta Fredrik Lindström så han ordnar med det. :)

 

 #113
peter67

peter67

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 59 inlägg

https://www.youtube....h?v=RTMgFizdpVA

 

såhär såg det tydligen ut när de mittre ledens åkare nådde risberg.

 

(plus plogrännor och högledsåkare senare i videon)

 

Ett suveränt klipp där 17 sekunder in kommer en åkare och gör ett glädjeskutt över krönet ! #114
hellduck

hellduck

  Ny medlem

 • Members
 • 2 inlägg
Hva tenker dere om gliden i år? Noen har nevnt at eliten kanskje hadde litt bedre glid, at det var en hinne eller noe som de gikk av og som gjorde at det ble litt mer sug for oss bak. Jeg ble ca 1400 og synes det var dårligere glid enn jeg forventet, egentlig helt fra Smågan og til Høkberg.

Gikk fluorfritt iht Swix sitt tips (hvit FF marathon og TS6L). Andre som gikk fluorfritt?

#115
Per Gu

Per Gu

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 379 inlägg
Åkte på bara stålsicklat (skidproppaganda+bruten m3, bruten m5 + rak 2mm bakom häl) hade bra skidor hela vägen, var bara någon enstaka som gled bättre.

#116
DUJ

DUJ

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 93 inlägg

Stakade på ett par gula RCS skejt anno 1992 med TS gul slip. Swix marathon vit och Skigo CM17. Dessa skidor brukar gå bäst i varmföre. Hade sjukt bra skidor från början och helt larvigt bra från vägundergången och in. Speciellt lågfartsglidet var helt grymt, var några som hade bättre när man stod och gled i 50 km/h, men det är ju inte så viktigt. I kombination med bra kropp blev det 4.34 och placering 575, pers med 1000 placeringar. 

 

Lite förvånad över hur bra dessa skidor gick på den ganska fina kalla snön på myrarna, vet inte om någon annan upplevde samma med grövre struktur och varmföresskidor?

 

Sen var det nog generellt ett bra år att staka, åkte om några led1-åkare med fäste som verkade slita med sega skidor.#117
Johaaan

Johaaan

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 282 inlägg

Stakade på ett par gula RCS skejt anno 1992 med TS gul slip. Swix marathon vit och Skigo CM17. Dessa skidor brukar gå bäst i varmföre. Hade sjukt bra skidor från början och helt larvigt bra från vägundergången och in. Speciellt lågfartsglidet var helt grymt, var några som hade bättre när man stod och gled i 50 km/h, men det är ju inte så viktigt. I kombination med bra kropp blev det 4.34 och placering 575, pers med 1000 placeringar. 

 

Lite förvånad över hur bra dessa skidor gick på den ganska fina kalla snön på myrarna, vet inte om någon annan upplevde samma med grövre struktur och varmföresskidor?

 

Sen var det nog generellt ett bra år att staka, åkte om några led1-åkare med fäste som verkade slita med sega skidor.

Dessa skidor noterade jag, och blev omkörd av, någonstans innan eldris (där jag själv upplevde halvdåligt lågfartsglid)  :D


Sprinter som försöker åka långt

 

VL22: 4.35, <600


#118
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 980 inlägg
Jag hade samma skidor! Testade på myrarna dagen innan och detta par gick otroligt. Även utan valla etc. Vasaloppet var en eriksgata.

#119
DUJ

DUJ

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 93 inlägg

Dessa skidor noterade jag, och blev omkörd av, någonstans innan eldris (där jag själv upplevde halvdåligt lågfartsglid)  :D

Haha, förlåt.. Det är svårt att vara diskret med detta skidpar.#120
Erikom

Erikom

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 34 inlägg

Min gissning som vanligt att gelpåsar oftast kommer från langning i spåret. Otur när medhavd gel tappas?

För övrigt kändes det stort att vara med detta jubileumsår!
Indragen buss till dusch, förresten indragen dusch också, indragen mat och enda jubileum jag kunde se var årtalen på nummerlapp.
Kort sagt totalt fiasko att skapa jubileumskänsla för mig…

Annars bara bra med förstklassigt väder och spår.
Visst drog led 4 iväg innan start men stannade efter några meter… jag uppfattade det som att man täppte till hål och med avsaknad av nerräkning så kändes det som två starter…

Vad menar du med indragen dusch? Jag följde i alla fall skyltarna och promenerade 10 min till duscharna i tennishallen. Riktigt schysst.


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar