Hoppa till innehåll

Köp Atomic längdskidor hos Skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Bästa orten för skidsemester (längd + alpin)?


 • Vänligen logga in för att kunna svara
22 svar till detta ämne

#1
Maria Snö

Maria Snö

  Medlem

 • Moderators
 • 398 inlägg

Det kommer ju en till vinter. Dags att planera lite!

Vad säger ni, vad har ni för favoritorter i Sverige (eller Norge) för en skidvecka eller weekend med familjen eller kompisar? Alltså med ett gäng där alla inte är renodlade längdåkare. Nån åker snowboard, nån vill åka längd på ett elitspår, nån vill ha barnteater ...

För vem passar din favorit? Småbarn, tonåringar, festprissar, nivå på backarna, snowboard eller slalom, prisnivå… Var bor man bäst? Hur är kommunikationerna - måste man ha bil? Och viktigast av allt: Hur är längdåkningen?#2
skogsvakt

skogsvakt

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 417 inlägg
Det roliga är ju att dit ingen svensk åker på skidsemester finns allt det du nämner. Oslo.

Annars är Åre mest komplett i Sverige. Idre är väl lilla Åre möjligen. Väldigt mångsidigt

Bäst för egen del Grönklitt. Nackdel något platt och breeeeeeeda spårgator.

Vill man bara fokusera på längden är Långberget grymt.

Verdens beste løyper finns i Sjusjøen?

Vålådalen mysigt med rejäl fjällkänsla

Personligen hade jag gärna besökt finska Lappland på våren. Yllas Levi ser fint ut

#3
malaka

malaka

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 68 inlägg

Funäsfjällen är väldigt fint, var där två veckor över jul. Då bodde vi i Funäsdalen men om/när vi åker igen kommer jag vilja bo i Ramundberget för närhet både till bra utförs och fina spår i Ramundberget och Bruksvallarna. Skulle säga att det är bäst från v7. och framåt då åkningen uppe på fjället öppnar. #4
MC Hammer

MC Hammer

  Veteran

 • Moderators
 • 2 089 inlägg
På pappret ser Lofsdalen väldigt bra ut men jag har aldrig varit där så jag kan inte verifiera det.

Jag pitchade Lofsdalen för nästa vinter men fick Trysil som kontring och det var jag inte svårövertalad på. Så om gränsen är öppen blir det Trysil nästa sportlov. Vad har forumets Norge-conesseurer att säga om Trysil??

#5
malaka

malaka

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 68 inlägg

Jag har tyvärr inte åkt längd i Trysil men utförsåkningen håller jag för skandinaviens bästa av de jag testat. Har inte varit i Hemsedal, i övrigt de flesta större. Åkmässigt rekommenderar jag att bo Fageråsen och där går längdspåren rakt igenom området.

På pappret ser Lofsdalen väldigt bra ut men jag har aldrig varit där så jag kan inte verifiera det.

Jag pitchade Lofsdalen för nästa vinter men fick Trysil som kontring och det var jag inte svårövertalad på. Så om gränsen är öppen blir det Trysil nästa sportlov. Vad har forumets Norge-conesseurer att säga om Trysil??#6
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 612 inlägg

Personligen hade jag gärna besökt finska Lappland på våren. Yllas Levi ser fint ut

Ylläs/Levi kan rekommenderas, fina längdspår och alpinbackar som åtminstone duger för Världscuptävlingar. Dessutom många bra boendealternativ.#7
Crippa79

Crippa79

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 20 inlägg

Hej!

 

Har stuga i Trysil så har åkt mycket där.

Spåren har hög klass och det finns mycket spår.

Rekommenderar också Fageråsen men vill man åka elljus så är det sydsidan (Trysil Knut arena) som gäller.

Terrängen kräver bra flås :) Mycket långa backar.

 

Rätt oklart om man blir insläppt i Norge dock, som läget är....

 

/Chris#8
Pask

Pask

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 558 inlägg

Jag var mycket i Trysil för 10-20 år sedan, och gillade det verkligen. Spåren är ofta lite mer kuperade än i Sverige, en del gick upp på fjället en del nere i skogen. Alla spår kördes med pistmaskin och var för både klassiskt och fristil.

 

På sportlovet i år var jag i Ramundberget med familjen. Det är också ett ställe som jag rekommenderar för både utför och längd. Mycket längdspår både i skog och upp på fjället, och hög nivå på service av spåren.#9
HW

HW

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 784 inlägg

Jag skulle säga att Vemdalsskalet och Ramundberget kvalificerar sig väl och där behövs ingen transport. 

Kompletta skidorter som uppfyller dina kriterier med bra pister, offpist , parker och utmanande längdspår. Krävs inga transporter.

Kanske ett visst frågetecken om fokus är festprissen men åtminstone skalet borde duga en coronafri säsong.

Åre känns också som ett givet alternativ men för att få närhet till längdspår ska man bo i antingen Duved eller Björnen och då har man transport till bättre fallhöjd och partaj.

 

Trysil har bra alpin åkning men aldrig testat deras längdspår. Kan vara ett bra alternativ. Lofsdalen är mysigt men inte så mycket partaj och enligt mig lite sämre backar än ovan nämnda. Idre har riktigt fina längdspår.

Riksgränsen och Björkliden är alpina favoriter men jag är osäker på hur pass bra längdspåren sköts däruppe. Har bara turat eller åkt alpint däruppe.

 

Prismässigt skiljer det sig inte så otroligt mycket mellan orterna. Beror alldeles på när du åker och vilken standard du vill ha.#10
Anl

Anl

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 899 inlägg

Funäsdalen förstås. Hur många nedfarter som helst, fantastisk längdåkning, gott om andra aktiviteter.#11
larsbern

larsbern

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 4 704 inlägg

Sa nån Norge?

 

Frånsett ett par Holmenkollmarsjer så har jag inte testat utbudet fullt ut i Oslo vintertid. Det alpina ser OK ut på papperet, men i jämförelse med fjällen så är det nog lite lamt.

 

Sen har jag testat hela radbandet Norefjell-Trysil-Skeikampen-Hafjell-Kvitfjell-Geilo-Hemsedal.

 

Norefjell - Närmast från Götet. Det mesta ligger uppe på fjället även om de har en (OS-)backe ända ner till dalen. Längdspåren ligger på tre nivåer med rätt utmanande förbindelser i höjdled. Går att hitta både snällare rundor på platten och tuffare slingor upp och över trädgränsen.

 

Trysil - Väldigt komplett och nära Sverige. Alpinåkningen är mycket bra och varierad. Längdåkningen har allt från tuffa elljusspår till längre skogsspår och fjällrundor. Möjligen kan man sakna de där vidsträckta fjällvidderna. Lite prisvarning på Skistar men de håller spårdragningen på Norge-nivå.

 

Skeikampen - Inte lika brett alpinutbud men gott nog. Spåren är riktigt trevliga med alltifrån tuffare uppochner-slingor nere i dalen till långa böljande skogsvändor och långsträckta fjällspår som knyter ihop med Kvitfjell i norr.

 

Hafjell - Också komplett alpinåkning. Familjen upplever Hafjell som lite rörigt. Systemet är som en solfjäder och i de övre backarna är det lite meckigt att ta sig på tvären. På toppen, antingen från Gaiastova (söder) eller Mosetertoppen (norr) så glider man rätt ut i världens bästa längdsystem som hänger ihop söderut med Nordseter och Sjusjöen. Vid Mosetertoppen finns också ett riktigt långt elljusspår som inte är alltför blodigt.

 

Kvitfjell - Liksom Norefjell ligger allt uppe på fjället och det enda som går ner i dalen är OS-störtloppsbacken. Trevlig, varierad alpinåkning både på syd- och nordsidan. Sydsidan är utbyggd upp på nästa fjällsida. Längdspåren är nästan i klass med de bästa varierat mellan skog och fjällvidder.

 

Geilo - Alpinåkningen är uppdelad i två system med antingen buss eller bil mellan. På nordsidan av dalen går backarna mer eller mindre rätt ner i byn. Längdspår finns i stort sett rätt i byn och går flackt runt "fjorden". Hänger ihop med skidstadion i öster som har tuffare kupering och så kan man klättra upp på sydsidans fjällspår. Samma stigning som med skidliftarna nån km bort... Väl uppe på fjället både på syd- och nordsidan av dalen är det härliga fjällspår och man kan ta sig hela vägen bort till Ustaoset där Skarverennet går i mål.

 

Hemsedal - Mitt senaste tillskott och riktigt trevlig upplevelse. Alpinupplevelsen liknar en mindre alpby med ett system som klättrar uppför två-tre sidor av "skrevan". Elljusspår i dalen som kan köras i hela sin tuffhet eller bara de flackare partierna. Spåren upp i dalen är trevliga och påminner om Marcialonga förbi stugor, bondgårdar och små byar. Kan vara lite smalt för skate på sina ställen. Spåren på toppen testade jag aldrig men det är väl investerat att ta bilen till Gravset (istället för förbindelsespåret) och åka på de småkuperade motionsspåren och de längre rundorna förbi sjöar och genom sköna skogar.

 

Min favorit för att tillgodose både telemark- och längdåkningen är Hafjell. Leta upp boende uppe på fjället så att du åtminstone kan promenera till närmsta spår. Tvåa är Trysil som också är komplett med Hemsedal som en stigande stjärna på tredjeplats.

 

Norge kostar lite mer och speciellt Skistar-orterna Trysil och Hemsedal drar lätt iväg på liftkortspriser och boenden. Som oftast har man med sig den mesta maten och det går att leta privatboenden på t.ex. finn.no.

För att drägla lite över spårsystemen så är skisporet.no din bästa kompis alternativt loyper.net.

 

Nu senast har jag testat Lindvallen och Kläppen och båda har överraskat positivt. Barnvänligt, backar som håller nån knapp vecka, begränsat med spår men väldigt trevliga och bra preppning.


"Kom igen nu Molle!!! Du får vila sen!!!" Allas vår Gunde i OS-stafetten, Calgary 1988

 

ÖSM23 5.10 NV19 4.52 NV18 7.22 VL17 5.41 VL16 5.37 VL15 DNF VL14 6.06 VL13 5.40 VL12 5.13 ÖSS11 5:54 ÖSS10 6:54 VL01 7:50 VL97 8:56

 

+Marcialonga, Holmenkollmarsjen, Hafjell Ski Marathon, Birkebeinern, Troll Ski Marathon, Skarverennet
Värmlänning i exil på Hisingen i Göteborg sen drygt 25 år.


#12
MC Hammer

MC Hammer

  Veteran

 • Moderators
 • 2 089 inlägg

..och tänk vilket lyft när den här blir klar:

https://kommunikasjo...easeId=17862743

 

=)#13
larsbern

larsbern

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 4 704 inlägg

..och tänk vilket lyft när den här blir klar:

https://kommunikasjo...easeId=17862743

 

=)

 

Undrade just om det var 1/4.


"Kom igen nu Molle!!! Du får vila sen!!!" Allas vår Gunde i OS-stafetten, Calgary 1988

 

ÖSM23 5.10 NV19 4.52 NV18 7.22 VL17 5.41 VL16 5.37 VL15 DNF VL14 6.06 VL13 5.40 VL12 5.13 ÖSS11 5:54 ÖSS10 6:54 VL01 7:50 VL97 8:56

 

+Marcialonga, Holmenkollmarsjen, Hafjell Ski Marathon, Birkebeinern, Troll Ski Marathon, Skarverennet
Värmlänning i exil på Hisingen i Göteborg sen drygt 25 år.


#14
Pask

Pask

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 558 inlägg

Norefjell besökte jag i fjor strax innan Norge stängde ner. Där finns ett stort spårsystem, men är man van vid Vasaloppsterräng är det lätt att få en chock av hur kuperat det är. Plötsligt står man vid foten av en 600 m lång saxbacke som mest liknar en blå pist. Va? Går spåret upp där??#15
skogsvakt

skogsvakt

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 417 inlägg
Långberget har en i Sverige ganska unik grej. Tre st oberoende av varandra milbanor som är fint preppade! ! Petter, Toini och Fallbäck. Alla är trevliga slingrande måttligt kuperade spår. När man tuggat dom ger man sig på Vasabanan 25km gammaldags MoraNissespår. Sen är det gott med en semla i stugan innan kvällsskidåkningen.

#16
Maria Snö

Maria Snö

  Medlem

 • Moderators
 • 398 inlägg

Själv gillar jag Kläppen i Sälen. Ett fint och väl sammanhängande barnområde med teater, värmestuga, våffelstuga, skidskola etc. Inga läskiga svarta pister som landar i barnområdet.

 

Snowboardåkare har flera områden med hopp och liftar, som är renodlade för dem, från nybörjare till elit. Chans att bli starstruck i Sven Thorgrens hemmabacke! Möjlighet att åka alpint i flera väderstreck (solsida, skuggsida...). Allting är samlat på ett bra sätt med promenadavstånd till allt (utom till de allra bortersta stugorna) och anläggningen är välordnad.

 

Väldigt bekvämt med modern gondollift upp till toppen. Man får åka med även som längdåkare. Det finns välskötta längdspår längs älven och upp på berget (obs, det är spåravgift), sammanlagt ca 40 km. Vill man ha variation eller kalfjäll finns det ju hur mycket som helst i övriga Sälenfjällen.

 

Gott om olika typer av lägenheter väldigt nära backar och spår. Kläppen känns litet och mysigt, men liksom ändå stort om man ser på skidåkningen. Det går att åka med buss dit och klara sig utan bil (om man ser till att boka stuga i rätt område). Det finns inga butikskedjor eller Espresso house och det kan man själv avgöra om det är en fördel eller nackdel  ;)

 

Rajtan tajtan tror jag man ska åka nån annan stans om man vill ha. Jag skymtade i och för sig en liten scen i den nybyggda restaurangen.

 

Bonuspoäng för att det finns fönster och vallajärn i vallaboden vid älven!#17
larsbern

larsbern

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 4 704 inlägg

Långberget har en i Sverige ganska unik grej. Tre st oberoende av varandra milbanor som är fint preppade! ! Petter, Toini och Fallbäck. Alla är trevliga slingrande måttligt kuperade spår. När man tuggat dom ger man sig på Vasabanan 25km gammaldags MoraNissespår. Sen är det gott med en semla i stugan innan kvällsskidåkningen.

 

Japp, hann med det i år också. Vi hade t.o.m. inofficiellt KM i skidorientering på Långbergets eminenta spårsystem (plus ginspår ;) )

Lite futtig alpinbacke men barnvänliga Branäs är 45 min bort med bil. Och där finns fler spår.


"Kom igen nu Molle!!! Du får vila sen!!!" Allas vår Gunde i OS-stafetten, Calgary 1988

 

ÖSM23 5.10 NV19 4.52 NV18 7.22 VL17 5.41 VL16 5.37 VL15 DNF VL14 6.06 VL13 5.40 VL12 5.13 ÖSS11 5:54 ÖSS10 6:54 VL01 7:50 VL97 8:56

 

+Marcialonga, Holmenkollmarsjen, Hafjell Ski Marathon, Birkebeinern, Troll Ski Marathon, Skarverennet
Värmlänning i exil på Hisingen i Göteborg sen drygt 25 år.


#18
skogsvakt

skogsvakt

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 417 inlägg

Japp, hann med det i år också. Vi hade t.o.m. inofficiellt KM i skidorientering på Långbergets eminenta spårsystem (plus ginspår ;) )
Lite futtig alpinbacke men barnvänliga Branäs är 45 min bort med bil. Och där finns fler spår.


Länge leve gubbskejten.

#19
jonmatti

jonmatti

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 112 inlägg

Om man kan tänka sig att åka norrut i Sverige så slår jag ett slag för Gällivare/Dundret, jättefina förutsättningar för både längd och alpint. Nära till tåg och flyg också.#20
J_Dean

J_Dean

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 26 inlägg

Skogsvakt listade i ett tidigt inlägg upp bland annat Vålådalen och jag vill utveckla det lite till det som numer kallas Södra Årefjällen. Sedan de för några år sedan på allvar började spåra ihop systemen och numer också har gemensamt spårkort bjuder Edsåsdalen, Trillevallen, Ottsjö och Vålådalen på ett överflöd av fin åkning. På hemsidan står det att det är 130 km preparerade motionsspår och 300km preparerade skidturer. Motionsspåren preppas med pistmaskin liksom många av skidturerna. Själva Årefjällsleden är magiskt fin, speciellt triangeln mellan Ottsjö, Trillevallen och Edsåsdalen.

 

Nackdelen är att det finns få helt flacka spår à la myrslingor i tex Orsa och Harsa, där det bjuds på 0 höjdmeter. De finns de som är relativt flacka som tex 5:an i Edsåsdalen och Holmenkollenspåret i Vålådalen men de bjuder ändå på en del stigning.

 

Utförsåkningen i Trillevallen och Edsåsdalen har främst fokus på barnfamiljer, speciellt Trillevallen verkar populärt, annars är det Åre som gäller.


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar