Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Sämsta upplevelsen på skidor, någonsin...


Maria Snö

Recommended Posts

  • 1 month later...

Hardangervidda en påsk nån gång på 90-talet. Har många fina minnen från den resan som jag gjorde ihop med en tjejkompis och hennes norske pojkvän. Men åkningen där i de norska fjällen slutade i det värsta ögonblicket i mitt skidåkarliv.

Det var ett större sällskap av svenskar och norskar som planerat att ge sej ut ”fra hytte till hytte” några dagar på ”Vidda” men folk droppade av till höger och vänster och tillslut var det bara 4 pers kvar: Jag, den svenska tjejen och hennes norska boyfriend och en norsk tjejkompis till honom. Eftersom sällskapet bestod av ett par och 2 singlar så hade det fallit sej ganska naturligt att jag och den norska tjejen kunde ha raggat på varandra, men jag anade att det kanske var ett test som återstod för mej att klara av, för att avgöra om jag var potentiellt pojkvänsmaterial för henne. Vi höll ihop sällskapet fram till det obligatoriska stoppet för Kvikk-Lunsj och Rett-i-Koppen. Senare på den dagens etapp märkte jag hur den norska tjejen blev allt mer rapp i stavtagen. Norska killen var såklart tvungen att anpassa tempot efter sin flickvän så de hamnade på efterkälken. Jag fick slita allt hårdare för att hålla norskans rygg, men till slut blev jag tvungen att släppa. Det var långt innan min karriär som vasalopps-hurtbulle så jag var varken särskilt skidvan eller tränad i allmänhet. Så fail på mej där och norska tjejen var ett trevligt sällskap under resten av turen men ändå med lätt distanserad hållning gentemot mej.

Den där dagsetappen då vi höll olika tempo avslutades vid en hytta ute på Hardangervidda där ett gäng norska män satt och njöt av vårsolen i en snödriva.

”går du allene?” frågade en av männen.

Jag: ”nej, vi är fyra, varav en kommit fram tidigare och 2 som kommer efter”.

Mannen kisar bort mot horisonten och säger: ”aer de di to daer borte som knappt beveeeeeger sej!?”

Efter att våra eftersläntrare kommit fram återberättade jag den dialogen. Svenska tjejen tyckte uppenbarligen att det var kul för när jag hade kontakt med henne några år senare presenterade hon sej som ”hon som knappt beveger sej”.

Sedan följde några dagar nere i människobyn (Odda) tills det var dags att fira påsk ordentligt med en tur då vi var ett större gäng som skotertolkade ut på fjället för att grilla och dricka öl. På hemvägen valde tjejerna i sällskapet att sitta på släden bakom skotern istället för att hänga i rep med skidor under fötterna. De norska killarna, som då fått några öl innanför västan kunde knappast motstå frestelsen att visa sej på styva linan inför tjejerna på släden framför, så de började åka slalom och preja varandra. När dom tröttnat på det efter en stund kom dom på att det finns ju också den där svenska killen på repet längst ut på högerflanken så vi testar att preja honom också. Jag lyckades parera de första attackerna men sedan kom vi till en smal passage där det var lösare snö vid sidan om skoterleden och jag lyckades inte hålla mej på rätt köl när jag blev utprejad där. Vid fallet trasslade mitt ben in sej i skoterlinan och det sammanföll med att skotern accelererade efter den trånga passagen. Så det blev ett rejält ryck och jag släpades med i benet efter skotern kanske 50-75m uppskattningsvis innan föraren, som larmades av de övriga i sällskapet, fick stopp på ekipaget. Blev en kraftig svullnad runt fotleden en tid därefter men inga bestående skador.

De där sekunderna då jag släpades i benet efter skotern är helt klart värsta ögonblicket i mitt skidåkarliv men turligt nog inga allvarliga följder alltså.

Link to comment
Share on other sites

Det var en skidtävling i Fågelfors (ja ni vet där de tillverkar Fågelforshus) och jag hade varit förkyld veckan innan, men kände mig lite bättre, så jag åkte dit, (jag minns inte om det var för min son skulle tävla i pojklassen, som han vann ett år, tror inte det var detta året) När jag väl var där, så ställde jag upp i loppet, som var över 10 km och det kändes inte bra under loppet. Men det skulle bli värre. Skidtävlingar tar ju lite tid med ombyte och prisutdelning och på vägen hem började jag frysa. Det blev en jobbig hemresa då febern steg allteftersom och det var med nöd jag lyckades ratta bilen hem och inta sängläge. Det blev sen ytterligare en veckas sjukdom och sen tog jag det väldigt försiktigt med att komma igång med träningen. Nyttig lärdom att inte ställa upp helt frisk och tacksam att inte hjärtat skadades av tävlingsloppet.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Har två riktigt dåliga upplevelser att dela med mig.

 

I brist på snö i mellansverige så bokade jag en stuga i Sälen i mellandagarna för några 5-6 år sedan, tänkta att det skulle vara liite mer snösäkert, eller hur, kräksnöade i 5 dagar, typ minst 2-3 dm om dagen, helt ospårat, åkte i Myrflodammen 5 dm nysnö så blev typ lössnölöpning hela resan.

 

För typ 3-4 år sedan blev det även bokat i Mora över nyår, fint där kunde man tänka. N Garberg blankis, Hemus blankis, livrädd och glad att jag överlevde det träningslägret.

 

Vissa gånger är det bättre att åka kortvarv i Högbo.

Link to comment
Share on other sites

En femmil i Nässjö. I all enkelhet. Lövhultsloppet var förlängt för att det samtidigt fungerade som Smålands-DM. 

Fick en bra start. Hängde med långt fram. Kul. Inspirerande. Ett tag. 
Det var dumt, för även om jag kunde generera bra tryck och fart så hade jag inte gjort försäsongsläxan för att hålla ens i närheten av den farten i fem mil. Man kan säga att jag föll på eget grepp. 

 

Sedan dess refererat till såsom Nässjös Blodbad. Sån _extrem_ utstämpling efter 35-40km så det liknade fasen ingenting. Tunnelseende, parkering, total brinkning. Jag skulle säga att den är den värsta. 

 

Kanske i konkurrens med ett tidigt år då jag av nån anledning fick för mig att det räckte med ett seedningslopp inför Vasan. Skinnarloppet. Och så bröt jag staven med 14km till mål. Stressigt. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Vart då när jag vallade mina skidor med fel sorts valla.

 

Även då om jag är lite av en nybörjare,men destå mer sunt bondförnuft finns under pannbenet.

 

Lyckades komma över lite mer varmare valla ( från Swix)- VR50&60( dvs valla  >0).

 

Dem tycker jag påminer om flugpapper( som rullades ut).

 

Problemet med denna valla är 2 saker:

- Dels så skulle jag säga att denna valla mer är som ett klister än valla.

Tragikomiskt så kunde jag inte ta mig fram alls på denna valla. Det vart mer som att stå på sandpapper.

 

- Dels så reagerar denna valla på något kemiskt vis så att all snö ( blöt) bildar iskristaller.

Dvs att vallan emulgerar likt majonäs( med den våta snön).

 

Så jag säger som Gunde Svan om detta.

 

" Att egentligen så är det bara 2 sorters vallor Du behöver"= Kallföresvalla typ V50/40.

Link to comment
Share on other sites

Öppet spår 2018 (måndag). Bodde i Kläppen med familjen+2 vänner. Den ena vännen stiger upp och skjutsar mig till start, släpper av mig och skidorna, kör hem för att äta frukost.

 

Efter trettio sekunder (innan jag hunnit lämna parkeringen) bränner kylan smärtsamt på lårens framsidor och det börjar göra ont i fingertopparna. Stora skylten säger -27...

 

Ingen återvändo, bilen utom synhåll, hade helst bara åkt hem till värmen igen.

 

Vad göra? Det var innan ledstart i ÖS, så bara att snabbt packa överdragskassen, kasta den över staketet och staka över startlinjen. Sedan blev dagen bara bättre...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Puffar upp denna tråd, alltid trevligt att bli påmind om att det kan bli värre  ;)

 

Själv fick jag använda köttankaret i brantaste partiet ner mot Tennäng för att det var skräp slängt i spåret och folk trillade till höger och vänster. Slog mig lite och var jag arg och då var det rätt eländigt att åka skidor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...