Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

"kallvallning"


dkvick

Recommended Posts

Är det någon här som har erfarenhet av kallvallning/cold application/buff on waxing.... vad ni nu kallar det där hemma i Sverige.  Här i Kanada har det blivit allt vanligare med att bara polera på glidvallor (Masterwax, Yes, Star, Ulla, Swix....) med merinoull "borste".  Speciellt populärt med ungomsklasserna där vi kanske har 40-50 par att göra inför en tävling.  Här hjälper klubbarna ofta till med vallningen både för tävlingsåkarna och undomarna.  Hur är det med slitstyrkan, prestanda....Vid helgens tävling i Whistler Olympic Park körde jag med Swix TS10 och hade riktigt bra skidor.  Bara ett 10km lopp så svårt att säga hur det går i längden.   

Link to comment
Share on other sites

Den metoden använder jag i 9 av 10 gånger jag vallar pga att jag bor i lgh och har ett utrymmer med begränsade möjligheter att sickla bort glidvalla. Efter åkning i mycket nötande före kan det bli nödvändigt att mätta belaget. Jag bara gnuggar på glidvalla, polerar med kork, borstar och sen är det klart, tar bara ca 5 min för ett par skidor, upprepas inför varje träningstur

Link to comment
Share on other sites

Spelar det någon roll vilken typ av vallaborttagnings medel man anänder när man polerar på vallor med ullborste?  Kör normalt med ett citrus baserad vallabortagningsmedel för fästvalla och har använt Vauhti clean and glide på glidytorna (fick den som dragnings pris).  Vauhti producten innehåller ju fluor vilket inte direkt skulle vara en bra ide om man ska polera på en valla som ska "fästa" på belaget som en tunn hinna och inte gå in i belaget.     

Link to comment
Share on other sites

varför inte köra med kuzmins FP borste, alt FP drum!?

 

går ju scheissesnabbt!

 

tillåtet mtp fluorförbudet??

 

https://www.skistart.com/p-55836-kuzmin-fp-017-brush.aspx

Det är nog en bra idé, om man som ledare är ute på en tävling och snabbt skall fixa till glidet för 15 ungdomar. Krävs det batteridriven borrmaskin eller funkar det med uppladdningsbar dito ? (man kan ju skaffa reservbatteri i så fall)

Link to comment
Share on other sites

Kuzmin's borste låter bra, men gillas nog inte när vi har helt fluor förbud här borta.  Får inte ens använda LF typ vallor.  Gillar iden med vinkelslipen. Kan man bara köra med speciella borsta i den hastigheten eller vågar man köra med vanliga typ Swix, Rode...?  Risken finns väl att vissa borstar inte pallar med med 10,000 rpm.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...