Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Patronbälte för energibars Vasaloppet?


Magnus1969

Recommended Posts

Funderar inför Vasaloppet hur man smartast och smidigt skall få i sig energibars och gels när man vill utan att behöva fippla med förpackningar, ta av stavar och vantar och inte heller riskera att skräpa ner. Jag är diabetiker och den biten brukar fungera bra under lopp. Äter och dricker det som bjuds och fyller på med egen energi. Åkte Vasaåket 2021 och hade blodsocker under loppet som låg mellan 6-11 mmol. Helt nöjd med det.

 

I år kanske det blir lite mer kö än normalt vid kontroller pga Covid eftersom arrangören aviserat att speciella åtgärder skall vidtas vid kontrollerna. Oavsett så hade jag nog ändå tänkt att satsa mer på drickabälte och medhavd energi för att tidsoptimera lite mer. Bara sno åt sig lätt åtkomliga muggar vid passager.

 

Att sluka i sig en hel energibar åt gången kan bli mycket att tugga på. Tänker en halv per gång. Är det någon som hittat något smart sätt att förvara dessa bitar lätt åtkomligt(tänk patronbälte)? Helst förvaring utan papper.

 

När det kommer till gels så finns bälten med resårband, men för de större förpackningarna med skruvkork så funkar de inte. Har sett att elitåkare ibland har dem fästa på bröstet nära axeln. Lått att komma åt förstås, men hur fäster de dem?

 

Dricka-munstycke tänker jag fästa med kardborre på ena sidan av bröstet på en reflexbandväst som sitter smidigt. Tänker att denna väst kan utgöra bas för att fästa mer attiraljer för energi.

 

Tips och tankar mottages gärna!

Link to comment
Share on other sites

Kardborrband som tejpas fast på kläderna och på gelen är det man ser på TV. Detta funkar väldigt bra, jag kör med Enervits gel som har skruvkork vilken är ganska tung men det funkar bra. Knäcker korken på gelsen före start så går det ännu snabbare att få i sig dom. Kör detta i alla långlopp och dricka i midjebältet, behöver aldrig sakta in, fullt ös hela tiden.

 

I Vasaloppet utnyttjar jag Enervits langninsservice, vilken funkar utmärkt, har endast med mig ett par gels som nödlösning om man råkar på väggen.

Link to comment
Share on other sites

Tål du sportdryck?

I så fall kan du göra som jag. Köp en hink och fyll upp sju plastpåsar med 70-100 gram beroende på din kroppsvikt (antar att du läst om gram/kg kroppsvikt/timma).

PÅ stationerna ber du om att fylla med varmt vatten och blanda snabbt i en påse som du bara biter hörnet på. Obs. se till att du inte har fyllt påsarna stumt utan att det finns lite över för att få till en bra öppning och pip på påsen.

 

Då kan du ha kontroll på energiintaget och bara någon gel i fickan som reserv. Du verkar ju ha hittat rätt med insulinintaget.

 

Som svar på din egentliga fråga så tycker jag att cykeljacka med fickor på ryggen är överlägset. Där får du i flaska, dessa sju påsar, telefon och gel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...