Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Utmaning! Vätternrundan på rullskidor!


Skåningen

Recommended Posts

Vi hade träninge i klubben i gårkväll, några av mina kompisar skall ju cykla vättern snart. Jag sa på skoj att man borde köra rullskidor istället. Mest på skämt såklart. Men sen har jag funderat lite...

Är det så omöjligt? Vore inte det en trevlig utmaning om något. 30 mil på rullskidor. Fixar man det? Någon som är sugen?

Jag tycker det låter som en tokig idé, altså skoj.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 91
  • Created
  • Last Reply
Intressant idé! Det är väl inte omöjligt att klara av, men visst är det en riktigt tuff utmaning! 25km/h, vilket väl får anses vara en hög snittfart på 30 mil, ger en sluttid på 12 timmar så man får kanske räkna med någon timma till. Det skulle bli riktigt kul om man var ett gäng (gärna minst 4 st) som hjälptes åt att klungköra och att man samordnade support med mat och dryck under loppet! Med klungkörning går det nog att hålla rätt så hög fart.
Link to comment
Share on other sites

Jo 20km/h är nog mer rimligt på den distansen, svårt att veta hur länge man orkar hålla uppe farten. Jag har slängt ut en krok till mina kära klubbkompisar, får se om det nappar? Jag tror att det räcker med 5 i klungan, men ju fler desto bättre och roligare!
Link to comment
Share on other sites

Ja du skånigen, frågan är om kroppen håller??? Blåsor, ryggen, armbågar etc. Men klart att man blir sugen. Skall fundera och kolla kalendern. Vore grymt kul att få ihop ett glatt gäng från forumet som körde ihop.....nu blev jag sugen, hmmmmm. Kan man snitta över 90% tro,haaaa

 

/7Per

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det hela låter utmanande. Om ni försöker kanske jag henkar åtminstone i starten. Tyvärr konstaterar jag att ni alla är betydligt bättre rullskidåkare än vad jag är. Jag gissar att jag bara klarar 15 km/tim en sådan sträcka (ungefär den fart jag kan hålla på Vasalopp/öppet spår). Så jag får nog bilda egen klunga med sikte på 20 timmar. Men det kanske skulle gå det också. Men säkert behöver man här egen service.

Min egen tokigaste idé (som jag ännu inte helt skrinlagt): Att åka öppet spår söndag, vila några timmar, äta och sedan åka upp motsatta vägen på natten tillsammans med en bra serviceman med lyse, mat, uppmuntrande tillmälen (Niklas ?) och komma upp lagomt till måndagens start till öppna spåret och slutföra genom att åka även detta (inalles 27 mil).

Det tror jag ännu ingen har gjort, eller ?

Link to comment
Share on other sites

Var det inte nån snubbe från Oslo Sportslager som körde Styrkepröven på rullisar, motionslopp på cykel Trondheim - Oslo 52 mil eller vad det var, men då körde han på skateskidor med snabba däck. Måste ha varit på langrenn.com jag läste det.
Link to comment
Share on other sites

Menar ni att köra samtidigt som cykelloppen går? Blir det inte sura miner (minst) från vissa cyklister (och tävlingsledning) i så fall? Ungefär som om det kom ett gäng MTB-åkare på VL... Eller hur har ni tänkt?
Link to comment
Share on other sites

Tanken har väl inte gått längre än att det är distansen i sig vi diskuterar....Om man kör bör man nog inte göra det samtidigt som cyklisterna, även om jag inte tror att ett gäng skidåkare skulle störa så mycket....vi kommer ju trots allt åka fortare än ganska många cyklister.
Link to comment
Share on other sites

25 km/h känns rätt tufft så långt, men 20 km/h kanske.......

Lite nyfiken bara: Hastigheterna ni försöker uppskatta, är det för klassisk eller skateteknik och är det med tränings- eller tävlingshjul?

 

(Har bara kört ren stakning med träningshjul på mina rullskidor och har noll koll på vad för hastigheter som är rimilga.)

Link to comment
Share on other sites

Tävlingshjul klassiskt pratar jag iallfall. 20 km/h är inte så blodigt då inte ens för en man som mig. För Andreas_J som är lite bättre än mig så kanske 25 km/h är humant.

Jag har två par rullskidor, ett par dä det står en tvåa på hjulen och ett par där det står en trea på hjulen. De är betydligt tyngre men ger klart bättre träning.

På mina tvåor åker jag gnska lätt 15 km/tim även långt. Hur fort bedömer du att jag då kan åka med de rktig Formula1 rullisar du tala om? Kan jag komma upp i 20 km/tim och ha en chans att haka på dig ?

Som du vet kan jag numera åka Vasalopp/öppet spår på si så där 6 tmmar i normalföre, hur förhåller det sig till dina tider ?

Link to comment
Share on other sites

åker väl lite fortare än dig på snö, men inte så mycket så nog kan du åka i min fart på 1:or. Men sen är ju den stora frågan om det är möjligt att åka så långt som 30 mil, har åkte tävling på rullskidor på 73 km, med snittfarter runt 21/22, men att bara sänka någon kilometer gör att det går lättare. I klungkörning går det ju alltid lättare också. Så är man runt 10 personer som drar 1-2 min var kanske till och med ligga 2 i bredd för bästa sug för dom bakom. Så tror jag man kan åka långt i runt 20 km/h.

17-18 km är ju väldigt skön åkning på 1:or.

Tror att 30 mil trots allt är lite väl långt. Men det låter spännande

Link to comment
Share on other sites

Promenadåkte lite i helgen, och tyckte det var väldigt behagligt att hålla samtalstempo (höll sällskap med min sambo som gjorde inlines-premiär). Och kom på att det låter ganska kul att köra VÄtrren på rullskidor. Har som lars-Erik aldrig åkt på ettans hjul, men med ett par riktigt sköna stavar skulle jag gärna prova 30 mil nästa år.

 

Förresten blir det Siljan runt på cykel på lördag. det är ju rikitga Vasaloppstrakter! Visserligen blir det på cykel för min del det här året, men kanske någon annan som vill prova 16 mil på rullisar på lördag?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...