Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

LCHF:are - erfarenheter och uppladdning inför långlopp


kustlöparen

Recommended Posts

Intressant det du skriver om att du svettades mer, jag har gjort precis samma erfarenhet. Undrar om det har att göra med nån sorts energimobilisering i kroppen? Det verkar för mycket svett för att enbart handla om att kroppen ska kylas av... Som diabetiker kan man ibland råka ut för alltför lågt blodsocker och då sprutar svetten i samband med att kroppen skickar ut kortisol för att höja blodsockret, min svettning i samband med träning känns som en mildare variant av det.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Hej igen, intressanta erfarnheter. En fråga till Er som provar lågkolhydratlinjen:

- Hur mycket äter Ni?

I form av extra fett mm. Jag har läst lite av och med Jonas Colting och även boken av Frank Nilsson om kost och hormonellt bra träning, den var intresant om än lite enkelspårig ibland i mitt tycke. Jag har tagit till mig en hel del av detta och stärkt kroppen genom många av dessa råd.

Men som sagt hur mycket skall man äta igentligen för att "kompensera" energibortfallet från pastan och alla mackor man åt förr?

Link to comment
Share on other sites

Min känsla är att det räcker med en betydligt mindre volym jämfört med då jag åt kolhydrater. Min normalfrukost är kokt broccoli, ett paket bacon och två stekta ägg och det är jag mätt på väldigt länge. Efter träning kan det bli en burk sill och ett par ägg. Man skulle kunna säga att jag äter som förut men att jag byter ut pasta, potatis och ris mot smör eller ost och då är fettvolymen mycket mindre än kolhydratvolymen.
Link to comment
Share on other sites

Hej igen, intressanta erfarnheter. En fråga till Er som provar lågkolhydratlinjen:

- Hur mycket äter Ni?

I form av extra fett mm. Jag har läst lite av och med Jonas Colting och även boken av Frank Nilsson om kost och hormonellt bra träning, den var intresant om än lite enkelspårig ibland i mitt tycke. Jag har tagit till mig en hel del av detta och stärkt kroppen genom många av dessa råd.

Men som sagt hur mycket skall man äta igentligen för att "kompensera" energibortfallet från pastan och alla mackor man åt förr?

Fett är dubbelt så energitätt per gram jämfört med kolhydrater dvs man äter mindre volym och mer sällan. Så egentligen är det pastaätaren som behöver kompensera och äta mer och oftare. Min erfarenhet är man kan dra betydligt längre på målen utan att bli varken trött eller hungrig, speciellt om man håller igång.

 

Själva poängen är ju att använda kroppens fettdepåer på ett effektivt sätt därför blir ju också påfyllnaden med energi inte lika viktig och avgörande som om man använder kolhydrater där depåerna är betydligt mer begränsade och kontinuerlig påfyllning är viktigare. Lite som att jämföra vedeldning med ackumulatortank och vedelning utan ackumulatortank!

 

Hade också lite svårt för Frank Nilsson ibörjan, han har ju ett argumentationssätt som kan vara lite provokativt dock har det efterhand visat sig att han har rätt i det mesta han säger.

 

Kolla också Dettners blogg som är inlänkad längre upp i tråden han är mer hands on han tränar hårt själv plus att han är tränare för Jimmie Lidberg(vm-tvåa i brottning) plus en del andra elitatleter så han vet vad han pratar om.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kustlöparen>> Dina erfarenheter av LCHF som du anger i ditt första inlägg passar precis in på mig. Började också med LCHF efter att ha läst Coltings artikel strax efter vasaloppet förra året. Gjorde min bästa orienteringssäsong (min huvudsport) på många herrans år under hösten.

 

Ang. uppladdning/under vasaloppet så har jag också ungefär samma frågeställningar som du. Kan säga att jag åkte mitt första vasalopp ifjol och efter en vurpa på ett seedningslopp med stukat finger till följd så hade jag inte speciellt många mil i benen. Gjorde heller ingen speciell kolhydratladdning, och under loppet drack jag bara sportdryck/vatten och tog några energi-geler de sista milen. Körde på 7.20 trots ganska dåligt glid.

 

I år är jag mycket starkare och siktar ner mot 6 timmar. Jag kommer att äta ganska strikt LCHF fram till vasaloppet. ("Kolhydratladdade" med stek, ost- och gräddsås samt lite ungsstekta rotsaker inför Hornbergsloppet..;) Sedan kanske det blir samma upplägg under loppet som förra året - tål att funderas på, men det blir definitvt inga bullar eller liknande.

 

Tänkte att jag skulle testa med att bara dricka vatten under Hornbergsloppet, men när jag ropade efter vatten vid första vätskan och ändå bara blev serverad sportdryck föll det experimentet. (Igår åkte jag ca 20 km i 4 min tempo utan att dricka något alls utan några problem (hade dessutom inte ätit sedan kl 14 - åkte mellan kl 20-21).

 

I helgen ska jag åka i Bergebo, få se om de erbjuder vatten där. Under en vecka i Bruksvallarna sedan funderar jag på om jag ska testa att göra lite ost- och smörrullar och ha med för att få något att äta.

 

För de som är skeptiska mot LCHF kan jag rekommendera boken Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes, Filmen Fat Head, samt en av de många bloggar som finns om LCHF (kotdoktorn.se, Dettners blogg som nämns här ovan etc.)

 

Väl mött i vasaloppsspåret

Link to comment
Share on other sites

Jodå, jag nådde inte den tiden jag hoppades på, men vem gjorde det...

 

Hade en liten schaktning mellan 30 och 35 km, men på slutet kände jag mig ganska stark.

Lyckades iaf seeda upp mig ett led trots den mycket konstiga seedningen (som jag avhandlar i en annan tråd).

Tittade på de som låg runt mig i resultatet och de som åkte vasaloppet förra året var ca 40 min - 1 1/2 timme bättre än mig då!

 

Efter Bergebo är jag förhoppningsvis uppe i led 4.

Link to comment
Share on other sites

Hej igen! Intressanta erfarenheter. Jag åkte Gavleloppet förra helgen, hade läst lite på Dettners sida och inför loppet "laddade" jag endast med att kvällen innan äta ca 1dl rött råris. På morgonen innan extra mycket bacon, ägg, fil och ost, Samt en bit fläskpannkaka en timme innan start.

(knäckebröd äter jag lite varje dag för magen skull samt att det är inget dåligt fett i det och har långa kolhydrater)

 

Fungerade bra, lite drygt första varvet men jag brukar ha en lång startsträcka, varv två och tre gick bra (efter min förmåga). Tog vatten och ibland sportdryck på kontrollerna. Ny erfarenhet, jag kände ingen "kick" efter intag av sportdrycken som man är van vid förr. Det var olika starkt blandat och en reaktion var att vid varv två då jag tog en hel mugg sportdryck så kom en extra svettningsperiod på ett par minuter, sedan var det som vanligt igen.

- Återhämtningen efter loppet var mycket snabbbare/bättre än någonsin! Öm i i ben och rygg men övrig pigghet och i huvudet kändes bra bara efter en stund. Klar fördel LCHF!

 

Hade en tung period veckan och helgen innan loppet då man började tvivla på lågkolhydratkosten, men det kan ha varit nedträning alt. lättare infektion (har inte varit förkyld på hela vintern). Nu skall vi ut i spåren igen.

Nytt expriment i min utprovning av detta, nu ihelgen blir det LCHF, Nästa helg tänkte jag prova att jämföra med att käka mer kolhydrater innan en längre körning för att se vad det har för effekt.

 

Fortsättning följer. Ser gärna att Ni andra fortsätter skriva om resultat av detta ämne!

Link to comment
Share on other sites

Jo , har läst recenssionen av Frank Nilssons bok. Han sågade den rejält, förutom själva huvudämnet då kanske, alltså fett/kolhydrater/träning, vilket han även skriver i sin recenssion. Låt oss hålla oss till det på detta forum i denna tråd. För och emot och vem som säger/tycker vad finns det andra ställen att utveckla det på.

 

Ser fram mot nya inlägg och om någon hittat fler tester kring detta.

Link to comment
Share on other sites

Hade också lite svårt för Frank Nilsson ibörjan' date=' han har ju ett argumentationssätt som kan vara lite provokativt dock har det efterhand visat sig att han har rätt i det mesta han säger.[/quote']

Appropå huruvida Frank Nilsson har rätt i det mesta han säger:

http://traningslara.se/blogg/bokrecension-istallet-for-doping-av-frank-nilsson/

Ja Frank är väl inte helt diplomatisk alla ggr, men den recensionen sa väl inte så där jättemycket...

 

På mig har iaf välidgt mycket stämt till det bättre, men detkrävs rätt långa undersökningar för att få empiriska fakta, men vem har tid att vänta på det?.

Link to comment
Share on other sites

Enligt flera bloggar på nätet ska tydligen Björn Ferry köra LCHF sedan ett år tillbaka efter att ha läst Frank Nilssons bok, kan ju förklara att han lyckades så bra trots en trasslig säsong.

 

Tyvärr har han inte skrivit något om det på sin egen sida...därför kanske man ännu inte ska dra för stora växlar på det eller i vilken omfattning han lagt om kosten. Även C-J Bergman tvingades ju till att köra lågkolhydrat ett tag då han inte tål kolhydrater helt bra.

 

Personligen är jag helt övertygad att om 10år kommer kostråden för idrottsmän se helt annorlunda ut jämfört med idag.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Erfarenheter av Öppet spår måndag med LCHF och diabets typ-1.

 

Träningsmässigt körde jag två korta och hårda pass måndag och onsdag veckan innan, vilade sedan. Åt som vanligt men lite mer sista dagarna, fortfarande inga kolhydrater förstås bortsett från dem som finns i mandel och hasselnötter. Två nätter före loppet sänkte jag nattdosen från 4 till 3.

En halvtimme före starten mätte jag mitt blodsocker, låg på 4,5 som är lite för lågt och tog tre druvsocker för att puffa upp det. Mätte igen i Mångsbodarna och hade 12,5. (en person utan diabetes ligger konstant kring 5-6) Framme i Evertsberg tog jag min första mugg sportdryck, det bev en till längre fram, annars drack jag bara vatten och buljong. Hade 6,7 vid målgång, åt två burkar konserverad makrill och mandel i omklädningsrummet, stabil på en enhet insulin.

 

Körde ganska hårt i början och låg länge runt 85 % av maxpuls, det är ju så lätt att ryckas med i rusningen. Den största nyheten jämfört med andra år var att jag kände mig riktigt fräsch i slutet, jag åkte om många och hade inga problem med att gå ut i det orörda snöspåret för att staka om. Förut har jag känt tydlig energibrist på slutet, nu hade jag visserligen mycket bättre glid än i fjol men jag tror att det dessutom var frågan om bättre tillgång på energi. I gengäld kunde jag känna viss energibrist i början då jag låg på hög puls.

 

Detta öppna spår var menat som ett experiment för att se om det gick att köra utan att äta kolhydrater. Jag har vant kroppen att avstå sedan början av november och det verkar ju som om min kropp lärt sig. Andra år har jag varit tvungen att peta i mig något sockerhaltigt en gång i kvarten så den här varianten kändes mer rofylld på nåt sätt, jag kunde koncentrera mig mer på själva åkningen tyckte jag.

 

Dagen efter, ovanligt fräsch.

Link to comment
Share on other sites

Erfarenheter av Öppet spår måndag med LCHF och diabets typ-1.

 

Träningsmässigt körde jag två korta och hårda pass måndag och onsdag veckan innan, vilade sedan. Åt som vanligt men lite mer sista dagarna, fortfarande inga kolhydrater förstås bortsett från dem som finns i mandel och hasselnötter. Två nätter före loppet sänkte jag nattdosen från 4 till 3.

En halvtimme före starten mätte jag mitt blodsocker, låg på 4,5 som är lite för lågt och tog tre druvsocker för att puffa upp det. Mätte igen i Mångsbodarna och hade 12,5. (en person utan diabetes ligger konstant kring 5-6) Framme i Evertsberg tog jag min första mugg sportdryck, det bev en till längre fram, annars drack jag bara vatten och buljong. Hade 6,7 vid målgång, åt två burkar konserverad makrill och mandel i omklädningsrummet, stabil på en enhet insulin.

 

Körde ganska hårt i början och låg länge runt 85 % av maxpuls, det är ju så lätt att ryckas med i rusningen. Den största nyheten jämfört med andra år var att jag kände mig riktigt fräsch i slutet, jag åkte om många och hade inga problem med att gå ut i det orörda snöspåret för att staka om. Förut har jag känt tydlig energibrist på slutet, nu hade jag visserligen mycket bättre glid än i fjol men jag tror att det dessutom var frågan om bättre tillgång på energi. I gengäld kunde jag känna viss energibrist i början då jag låg på hög puls.

 

Detta öppna spår var menat som ett experiment för att se om det gick att köra utan att äta kolhydrater. Jag har vant kroppen att avstå sedan början av november och det verkar ju som om min kropp lärt sig. Andra år har jag varit tvungen att peta i mig något sockerhaltigt en gång i kvarten så den här varianten kändes mer rofylld på nåt sätt, jag kunde koncentrera mig mer på själva åkningen tyckte jag.

 

Dagen efter, ovanligt fräsch.

Härligt att höra! Även om det funkat förträffligt hittills så ska det ju erkännas att en viss osäkerhet smyger sig på de sista dagarna, ska det verkligen funka att köra utan kolhydrater...

Link to comment
Share on other sites

Hej alla!

 

Tänkte bara höra med er som åt och laddade med LCHF INNAN vasaloppet och inte er andra. Själv så har jag ätit fett och protein i ett år och knappt inga kolhydrater innan loppet bortsett från grönsaker och frukt, men ingen pasta eller någon annan snabb kohlydrat. Under loppet så de första kontrollerna drack jag bara vatten och allt gick bra, men fick en svacka i evertsberg. Då var frågan : Ska jag ta till sportdryck och bulle eller ska jag fortsätta med mitt vatten och en banan. Då jag var sliten så tog jag till sportdryck och all annan snabb variant under loppet som erbjöds. Jag blev lite piggare och skidade in på dryga 7.30. Någon som har erfarenhet av detta, då min egentliga fundering är om jag hade fortsatt på mitt inslag att bara dricka vatten och ta en banan om jag då haft samma tid eller sämre eller kanske bättre.... Tyck till bara ni som gått på LCHF.

Link to comment
Share on other sites

Har kört LCHF sedan ett år tillbaka och egentligen bara haft positiva erfarenheter, ändå fanns en stor osäkerhet inför Vasaloppet. Jag hade beslutat att ta det ganska lugnt 4 första milen tills man tagit alla backarna före och efter Risberg enligt åkprofilen håller jag i princip samma placering tom Risberg. Väl däruppe kände jag mig pigg och tryckte på ordentligt till Evertsberg och började plocka rejält med placeringar och förstod att det skulle nog hålla till mål. Var lite sliten i Oxberg och fram till Hökberg sedan försökte jag trycke på sista 2 milen och kroppen svarade otroligt bra, har aldrig varit så pigg sista milena. Plockade ca 6-700 placeringar sista halvan av loppet.

 

Även om man givetvis blir sliten och trött så kände jag mig aldrig tom och utan kände mig förhållandevis fräsch och piggare än vanligt genom hela loppet, inga riktiga dippar eller nära-döden-upplevelser denna gång. Även under de passager när det gick tyngre så höll jag min placering eller tom tog placeringar.

 

Gjorde mitt bästa lopp nånsin placeringsmässigt och tog 1500 placeringar jämfört med förra året. Kändes efteråt som att det var nära max jag kunde gjort den här dagen med tanke på sista månaden innan loppet vart lite strulig. Möjligen kunde jag gått hårdare första halvan, men det brukar straffa sig. Ser redan framemot nästa års lopp.

 

Jag drack enbart vatten och buljong tom Evertsberg, i Oxberg och Eldris blev det även blåbär samt gelen i Hökberg. Tror detta kan vara en riktigt vass kombination att träna och ladda på fett men sedan boosta med socker under loppet...när väl fettförbräningen är igång tror jag sockret inte har så mycket negativa effekter utan snarare lite kickboost iaf under senare delen av loppet när man börjar bli tung i huvet.

 

Är mycket nöjd och kommer helt klart fortsätta men kommer att testa med lite olika toppingvarianter under och innan lopp. Och så underbart skönt att slippa kolhydratladdning och Vitargo....

Link to comment
Share on other sites

Jag har avhandlat lite i detta ämne i annan tråd, men tar lite snabbt här också.

 

Efter ett år med LCHF:

 

ca 1h15 min bättre tid

ca 3000 platser bättre

 

Den som tror att jag kommer att fortsätta med LCHF räcker upp en hand!!

 

Under loppet drack jag sportdryck och vatten vid varje kontroll. I Evertsberg, Hökberg och Eldris tog jag en gel. Nu sitter jag här med lite huvudvärk och väntar på att socker-giftet ska lämna kroppen och jag ska hamna i skön ketos igen.

 

Känns dock, precis som Kustlöparen säger, att det är bra med sportdryck/gel under ett sånt här lopp för att boosta. Gelen jag tog i Eldris var en special som innehöll koffein. Kände mig som en duracellkanin efter det och körde om många trots sämre glid. Man ska nog dock vara aktsam med sån gel för jag tror att när energin väl sinar så sinar den ordentligt. Kändes som det var på väg sista km, men då var ju målet nära. Tidigare i loppet tror jag man gör sig en björntjänst att ta en sådan gel.

 

Nästa år ska det bli medalj (3 min ifrån i år). Återstår att se om man får behålla den här fördelen till nästa år eller om det är många som kommer att testa LCHF under sommaren...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Intressanta erfarenheter! Jag har också varit med i tråden tidigare. Ett år med LCHF (+knäckebröd för magen). Kände i samband med längre pass innan loppet att det saknades lite krut i armarna, i övrigt bara fördelar med kosthållningen. Testade mindre kolhydratökning innan helgpassen samt Gavleloppet, fick den lilla extra styrkan och ändå uthålligheten vid övergången till ren fettförbränning. Vasaloppet: LCHF som vanligt men en portion rött ris på kvällen innan och "vanlig havregrynsgröt" på morgonen samt fläskpannkaka. Funkade finfint på Vasaloppet drack blåbär, vatten och buljong. Tuggade lite pannkaka igen i Tennäng samt som några fler i tråden, toppade med socker via coca cola på slutet. Gick bra, trött men snabb återhämtning efter loppet. Detta var grejen! Och skönt att slippa Vitargo carboloader och allt annat gokka man proppat förr. Tack för alla inlägg som hjälpt en då man tvekat ibland. P.S inte en förkylning på hela vintern!
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Har åkt Vasaloppet över 20 gånger, mestadels med kolhydratuppladdning innan. Men i år åkte jag, lchf-laddad. D v s inga kolhydrater alls. Däremot mycket fett, kött och fisk - alltså samma lchf-kost som jag levt på de senaste tre åren (och därmed hamnat på normala blodsockernivåer - jag låg på gränsen till typ 2-diabetes).

Åkte årets lopp på 6.36. Min bästa tid sedan sex år tillbaka.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...