Har nu läst vidare på Dettners blogg, intressant läsning! ingen som vet vilka 2 unga elitskidåkare det är han matchar mot framgång lågkolhydratkost?Tackar, det var en ny bekantskap med för mig delvis nya tankar men helt klart intressant!Här står det lite om mat för vasaloppet
http://jdettner.blog...ch?q=vasaloppet

LCHF:are - erfarenheter och uppladdning inför långlopp
#21
Postad 22 januari 2010 - 23:20

#22
Postad 23 januari 2010 - 18:29

Jag har också fått bra resultat med LCHF, nu har jag kört helt utan potatis, bröd, ris och pasta sedan i början av november och tränar på bra på tider som är de bästa någonsin. (eller de bästa i "modern tid" åtminstone, jag är 50) Det främsta skälet till att jag just nu går på LCHF är att jag är typ-1-diabetiker, sjukdomen är mycket mer lättskött nu! Jag behöver inte oroa mig för att få farligt lågt blodsocker vare sig när jag tränar eller annars. Blodsockret svajar inte längre - om jag inte ger efter för suget efter t.ex. choklad...
Men hursomhelst, i början av "fettätandet" i november kände jag mig trött och utan kräm i låren, den tröttheten försvann efter ungefär en månad, nu åker jag utan problem 2,3 -3 timmar utan att äta med en snittpuls på 80 %. Jag föreställer mig att min kropp lärt sig att det är fett som gäller som bränsle. (eller har den kanske lärt sig att tillverka socker av fett?)
För mig blir det första vasaloppet med den här kosten så jag har ingen erfarenhet än men det är helt klart intressant, när jag började trodde jag inte att det skulle gå att genomföra ett lopp utan kolhydrater men nu börjar jag tro på att äntligen komma under 6 timmar. Om man googlar på träning och kost får man ju intrycket att man i princip skulle ta livet av sig om man försökte träna utan att äta kolhydrater men så är det inte.
#23
Postad 25 januari 2010 - 16:33

Jag skall heller inte värdera för eller mot eller varför lågkolhydratkost utan istället försöka hjälpa till samt önska få erfarenhetsutbyta med likasinnade beträffande träning/skidåkning kontra kosten.
Mitt utgångsläge: Lade om kosten förra vintern. Äter inge pasta, ris, potatis eller mjukt bröd, nästan inget godis förutom lite choklad ibland. Svagheten ligger väl i att man tar sig någon öl på helgen. Äter "rätt" fett om ej inte så mycket som man kanske bör i denna kostform. Tränar året runt men med lägre intensitet under sommarhalvåret. Åker Vasan på ca 7 timmar, har väl teknik/styrka för under 6 timmar men inte träningsmängden/kondition för det.
Erfarenhet: Det gick segt att åka skidor förra vintern, lossnade mot slutet och vasan gick hyfsat. Jag åt dock lite mer kolhydrater dagen innan och intog sportdryck samt bullar "som vanligt" under loppet. Under året och denna säsong känns det mycket bättre, mer uthållighet. Andra fördelar med kostomläggningen har varit att min allergiastma blivit bättre, magen mår bättre, samt bättre motståndkraft mot förkylningar (hittills).
Skall prova med fettladdning inför längre pass (4mil) för att se hur det funkar innan vasaloppet.
#24
Postad 25 januari 2010 - 16:48

Hur reagerade kroppen på bullar och sportdryck efter ett par månaders uppehåll på "snabba" kolhydrater?Hej! Ny på forumet. Äntligen ett ställe där nån med erfarenhet berättar om sina upplevelser och funderingar. Jag lade om kosten till någon sorts variant av LCHF för ett år sedan. Det är så mycket tjafsande på många liknande siter utan att nån egentligen tillför något.
Jag skall heller inte värdera för eller mot eller varför lågkolhydratkost utan istället försöka hjälpa till samt önska få erfarenhetsutbyta med likasinnade beträffande träning/skidåkning kontra kosten.
Mitt utgångsläge: Lade om kosten förra vintern. Äter inge pasta, ris, potatis eller mjukt bröd, nästan inget godis förutom lite choklad ibland. Svagheten ligger väl i att man tar sig någon öl på helgen. Äter "rätt" fett om ej inte så mycket som man kanske bör i denna kostform. Tränar året runt men med lägre intensitet under sommarhalvåret. Åker Vasan på ca 7 timmar, har väl teknik/styrka för under 6 timmar men inte träningsmängden/kondition för det.
Erfarenhet: Det gick segt att åka skidor förra vintern, lossnade mot slutet och vasan gick hyfsat. Jag åt dock lite mer kolhydrater dagen innan och intog sportdryck samt bullar "som vanligt" under loppet. Under året och denna säsong känns det mycket bättre, mer uthållighet. Andra fördelar med kostomläggningen har varit att min allergiastma blivit bättre, magen mår bättre, samt bättre motståndkraft mot förkylningar (hittills).
Skall prova med fettladdning inför längre pass (4mil) för att se hur det funkar innan vasaloppet.
#25
Postad 26 januari 2010 - 08:30

Det blir spännande att köra längre pass snart bl.a Evertsbergsrännet hade vi tänkt, utan kohydratladdning. Återkommer med känslan av resultatet.
#26
Postad 26 januari 2010 - 19:55

#27
Postad 27 januari 2010 - 08:45

- Hur mycket äter Ni?
I form av extra fett mm. Jag har läst lite av och med Jonas Colting och även boken av Frank Nilsson om kost och hormonellt bra träning, den var intresant om än lite enkelspårig ibland i mitt tycke. Jag har tagit till mig en hel del av detta och stärkt kroppen genom många av dessa råd.
Men som sagt hur mycket skall man äta igentligen för att "kompensera" energibortfallet från pastan och alla mackor man åt förr?
#28
Postad 27 januari 2010 - 09:02

#29
Postad 27 januari 2010 - 10:01

Fett är dubbelt så energitätt per gram jämfört med kolhydrater dvs man äter mindre volym och mer sällan. Så egentligen är det pastaätaren som behöver kompensera och äta mer och oftare. Min erfarenhet är man kan dra betydligt längre på målen utan att bli varken trött eller hungrig, speciellt om man håller igång.Hej igen, intressanta erfarnheter. En fråga till Er som provar lågkolhydratlinjen:
- Hur mycket äter Ni?
I form av extra fett mm. Jag har läst lite av och med Jonas Colting och även boken av Frank Nilsson om kost och hormonellt bra träning, den var intresant om än lite enkelspårig ibland i mitt tycke. Jag har tagit till mig en hel del av detta och stärkt kroppen genom många av dessa råd.
Men som sagt hur mycket skall man äta igentligen för att "kompensera" energibortfallet från pastan och alla mackor man åt förr?
Själva poängen är ju att använda kroppens fettdepåer på ett effektivt sätt därför blir ju också påfyllnaden med energi inte lika viktig och avgörande som om man använder kolhydrater där depåerna är betydligt mer begränsade och kontinuerlig påfyllning är viktigare. Lite som att jämföra vedeldning med ackumulatortank och vedelning utan ackumulatortank!
Hade också lite svårt för Frank Nilsson ibörjan, han har ju ett argumentationssätt som kan vara lite provokativt dock har det efterhand visat sig att han har rätt i det mesta han säger.
Kolla också Dettners blogg som är inlänkad längre upp i tråden han är mer hands on han tränar hårt själv plus att han är tränare för Jimmie Lidberg(vm-tvåa i brottning) plus en del andra elitatleter så han vet vad han pratar om.
#30
Postad 05 februari 2010 - 15:27

Ang. uppladdning/under vasaloppet så har jag också ungefär samma frågeställningar som du. Kan säga att jag åkte mitt första vasalopp ifjol och efter en vurpa på ett seedningslopp med stukat finger till följd så hade jag inte speciellt många mil i benen. Gjorde heller ingen speciell kolhydratladdning, och under loppet drack jag bara sportdryck/vatten och tog några energi-geler de sista milen. Körde på 7.20 trots ganska dåligt glid.
I år är jag mycket starkare och siktar ner mot 6 timmar. Jag kommer att äta ganska strikt LCHF fram till vasaloppet. ("Kolhydratladdade" med stek, ost- och gräddsås samt lite ungsstekta rotsaker inför Hornbergsloppet..

Tänkte att jag skulle testa med att bara dricka vatten under Hornbergsloppet, men när jag ropade efter vatten vid första vätskan och ändå bara blev serverad sportdryck föll det experimentet. (Igår åkte jag ca 20 km i 4 min tempo utan att dricka något alls utan några problem (hade dessutom inte ätit sedan kl 14 - åkte mellan kl 20-21).
I helgen ska jag åka i Bergebo, få se om de erbjuder vatten där. Under en vecka i Bruksvallarna sedan funderar jag på om jag ska testa att göra lite ost- och smörrullar och ha med för att få något att äta.
För de som är skeptiska mot LCHF kan jag rekommendera boken Good Calories, Bad Calories av Gary Taubes, Filmen Fat Head, samt en av de många bloggar som finns om LCHF (kotdoktorn.se, Dettners blogg som nämns här ovan etc.)
Väl mött i vasaloppsspåret
#31
Postad 05 februari 2010 - 16:27

#32
Postad 05 februari 2010 - 19:39

Hade en liten schaktning mellan 30 och 35 km, men på slutet kände jag mig ganska stark.
Lyckades iaf seeda upp mig ett led trots den mycket konstiga seedningen (som jag avhandlar i en annan tråd).
Tittade på de som låg runt mig i resultatet och de som åkte vasaloppet förra året var ca 40 min - 1 1/2 timme bättre än mig då!
Efter Bergebo är jag förhoppningsvis uppe i led 4.
#33
Postad 11 februari 2010 - 13:25

(knäckebröd äter jag lite varje dag för magen skull samt att det är inget dåligt fett i det och har långa kolhydrater)
Fungerade bra, lite drygt första varvet men jag brukar ha en lång startsträcka, varv två och tre gick bra (efter min förmåga). Tog vatten och ibland sportdryck på kontrollerna. Ny erfarenhet, jag kände ingen "kick" efter intag av sportdrycken som man är van vid förr. Det var olika starkt blandat och en reaktion var att vid varv två då jag tog en hel mugg sportdryck så kom en extra svettningsperiod på ett par minuter, sedan var det som vanligt igen.
- Återhämtningen efter loppet var mycket snabbbare/bättre än någonsin! Öm i i ben och rygg men övrig pigghet och i huvudet kändes bra bara efter en stund. Klar fördel LCHF!
Hade en tung period veckan och helgen innan loppet då man började tvivla på lågkolhydratkosten, men det kan ha varit nedträning alt. lättare infektion (har inte varit förkyld på hela vintern). Nu skall vi ut i spåren igen.
Nytt expriment i min utprovning av detta, nu ihelgen blir det LCHF, Nästa helg tänkte jag prova att jämföra med att käka mer kolhydrater innan en längre körning för att se vad det har för effekt.
Fortsättning följer. Ser gärna att Ni andra fortsätter skriva om resultat av detta ämne!
#34
Postad 11 februari 2010 - 13:46

Appropå huruvida Frank Nilsson har rätt i det mesta han säger:Hade också lite svårt för Frank Nilsson ibörjan, han har ju ett argumentationssätt som kan vara lite provokativt dock har det efterhand visat sig att han har rätt i det mesta han säger.
http://traningslara....-frank-nilsson/
#35
Postad 11 februari 2010 - 16:36

Ser fram mot nya inlägg och om någon hittat fler tester kring detta.
#36
Postad 11 februari 2010 - 17:22

Ja Frank är väl inte helt diplomatisk alla ggr, men den recensionen sa väl inte så där jättemycket...Appropå huruvida Frank Nilsson har rätt i det mesta han säger:Hade också lite svårt för Frank Nilsson ibörjan, han har ju ett argumentationssätt som kan vara lite provokativt dock har det efterhand visat sig att han har rätt i det mesta han säger.
http://traningslara....-frank-nilsson/
På mig har iaf välidgt mycket stämt till det bättre, men detkrävs rätt långa undersökningar för att få empiriska fakta, men vem har tid att vänta på det?.
Redigerat av kustlöparen, 11 februari 2010 - 17:24 .
#37
Postad 11 februari 2010 - 17:33

Redigerat av mi, 11 februari 2010 - 18:28 .
#38
Postad 17 februari 2010 - 16:15

Tyvärr har han inte skrivit något om det på sin egen sida...därför kanske man ännu inte ska dra för stora växlar på det eller i vilken omfattning han lagt om kosten. Även C-J Bergman tvingades ju till att köra lågkolhydrat ett tag då han inte tål kolhydrater helt bra.
Personligen är jag helt övertygad att om 10år kommer kostråden för idrottsmän se helt annorlunda ut jämfört med idag.
#39
Postad 17 februari 2010 - 16:37

Det kommer nog att bli fler som får ögonen öppnade efter detta!
http://www.sr.se/web...tDate=&IsBlock=
Redigerat av Bumlingen, 17 februari 2010 - 16:37 .
#40
Postad 03 mars 2010 - 09:32

Träningsmässigt körde jag två korta och hårda pass måndag och onsdag veckan innan, vilade sedan. Åt som vanligt men lite mer sista dagarna, fortfarande inga kolhydrater förstås bortsett från dem som finns i mandel och hasselnötter. Två nätter före loppet sänkte jag nattdosen från 4 till 3.
En halvtimme före starten mätte jag mitt blodsocker, låg på 4,5 som är lite för lågt och tog tre druvsocker för att puffa upp det. Mätte igen i Mångsbodarna och hade 12,5. (en person utan diabetes ligger konstant kring 5-6) Framme i Evertsberg tog jag min första mugg sportdryck, det bev en till längre fram, annars drack jag bara vatten och buljong. Hade 6,7 vid målgång, åt två burkar konserverad makrill och mandel i omklädningsrummet, stabil på en enhet insulin.
Körde ganska hårt i början och låg länge runt 85 % av maxpuls, det är ju så lätt att ryckas med i rusningen. Den största nyheten jämfört med andra år var att jag kände mig riktigt fräsch i slutet, jag åkte om många och hade inga problem med att gå ut i det orörda snöspåret för att staka om. Förut har jag känt tydlig energibrist på slutet, nu hade jag visserligen mycket bättre glid än i fjol men jag tror att det dessutom var frågan om bättre tillgång på energi. I gengäld kunde jag känna viss energibrist i början då jag låg på hög puls.
Detta öppna spår var menat som ett experiment för att se om det gick att köra utan att äta kolhydrater. Jag har vant kroppen att avstå sedan början av november och det verkar ju som om min kropp lärt sig. Andra år har jag varit tvungen att peta i mig något sockerhaltigt en gång i kvarten så den här varianten kändes mer rofylld på nåt sätt, jag kunde koncentrera mig mer på själva åkningen tyckte jag.
Dagen efter, ovanligt fräsch.
0 användare läser detta ämne
0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar