Rotebrostakaren Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Skulle vara kul om någon som kört LCHF under en längre period gjorde ett VO2 test med RQ, där man ju faktiskt ser exakt hur mycket kolhydrater och fett som förbränns hela tiden. Såna test är ju enkla att göra. Jag är ju "lite" skeptisk till att man skulle kunna bränna mestadels fett vid en intensitet motsvarande 85%-90% av maxpuls som man ju faktiskt kommer ligga på under långa delar av Vasaloppet.Gjorde ett VO2 maxtest på GIH i ett forskningsprojekt, började äta LCHF-kost (har ingen aning om jag tror på det) mellan försöken. Vid VO2 max var RQ 1,1 när jag åt vanlig kost, och 0,93 efter typ 4-5 dagars LCHF. Har ingen aning vad det innebär, bara att testledaren insåg att jag åt fettkost på RQ eller RER värdet som det står i utskriften, hade lite högre VO2max gång två, veckan efter, vilket iofs de flesta tydligen brukar ha efter att man vant sig, 4,86l/min. Första gången 4,65l/min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlöparen Posted June 16, 2011 Author Report Share Posted June 16, 2011 Skulle vara kul om någon som kört LCHF under en längre period gjorde ett VO2 test med RQ' date=' där man ju faktiskt ser exakt hur mycket kolhydrater och fett som förbränns hela tiden. Såna test är ju enkla att göra. Jag är ju "lite" skeptisk till att man skulle kunna bränna mestadels fett vid en intensitet motsvarande 85%-90% av maxpuls som man ju faktiskt kommer ligga på under långa delar av Vasaloppet.[/quote']Gjorde ett VO2 maxtest på GIH i ett forskningsprojekt, började äta LCHF-kost (har ingen aning om jag tror på det) mellan försöken. Vid VO2 max var RQ 1,1 när jag åt vanlig kost, och 0,93 efter typ 4-5 dagars LCHF. Har ingen aning vad det innebär, bara att testledaren insåg att jag åt fettkost på RQ eller RER värdet som det står i utskriften, hade lite högre VO2max gång två, veckan efter, vilket iofs de flesta tydligen brukar ha efter att man vant sig, 4,86l/min. Första gången 4,65l/min.RER (respiratory exchange ratio) anger hur stor del koldioxid man andas ut i förhållande till hur mycket syre man andas in. utifrån detta kan man sedan räkna fram energiförhållandet mellan kolhydrat och fett, desto högre värde desto större andel kolhydrat används. Vid värden över 1.0 används övervägande kolhydrat och vid värden ner mot 0.7 nästan enbart fett. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Everest Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Skulle vara kul om någon som kört LCHF under en längre period gjorde ett VO2 test med RQ' date=' där man ju faktiskt ser exakt hur mycket kolhydrater och fett som förbränns hela tiden. Såna test är ju enkla att göra. Jag är ju "lite" skeptisk till att man skulle kunna bränna mestadels fett vid en intensitet motsvarande 85%-90% av maxpuls som man ju faktiskt kommer ligga på under långa delar av Vasaloppet.[/quote']Gjorde ett VO2 maxtest på GIH i ett forskningsprojekt, började äta LCHF-kost (har ingen aning om jag tror på det) mellan försöken. Vid VO2 max var RQ 1,1 när jag åt vanlig kost, och 0,93 efter typ 4-5 dagars LCHF. Har ingen aning vad det innebär, bara att testledaren insåg att jag åt fettkost på RQ eller RER värdet som det står i utskriften, hade lite högre VO2max gång två, veckan efter, vilket iofs de flesta tydligen brukar ha efter att man vant sig, 4,86l/min. Första gången 4,65l/min.RER (respiratory exchange ratio) anger hur stor del koldioxid man andas ut i förhållande till hur mycket syre man andas in. utifrån detta kan man sedan räkna fram energiförhållandet mellan kolhydrat och fett, desto högre värde desto större andel kolhydrat används. Vid värden över 1.0 används övervägande kolhydrat och vid värden ner mot 0.7 nästan enbart fett.Om en normalätande person tränar ca 4-5 timmar utan att äta kolhydrater, då borde väl inte finnas mkt kvar att ta av. Får man då samma RER som en strikt LCH:are har redan vid start och/eller kan man se det på ngt annat värde? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlöparen Posted June 16, 2011 Author Report Share Posted June 16, 2011 Gjorde ett VO2 maxtest på GIH i ett forskningsprojekt' date=' började äta LCHF-kost (har ingen aning om jag tror på det) mellan försöken. Vid VO2 max var RQ 1,1 när jag åt vanlig kost, och 0,93 efter typ 4-5 dagars LCHF. Har ingen aning vad det innebär, bara att testledaren insåg att jag åt fettkost på RQ eller RER värdet som det står i utskriften, hade lite högre VO2max gång två, veckan efter, vilket iofs de flesta tydligen brukar ha efter att man vant sig, 4,86l/min. Första gången 4,65l/min.[/quote']RER (respiratory exchange ratio) anger hur stor del koldioxid man andas ut i förhållande till hur mycket syre man andas in. utifrån detta kan man sedan räkna fram energiförhållandet mellan kolhydrat och fett, desto högre värde desto större andel kolhydrat används. Vid värden över 1.0 används övervägande kolhydrat och vid värden ner mot 0.7 nästan enbart fett.Om en normalätande person tränar ca 4-5 timmar utan att äta kolhydrater, då borde väl inte finnas mkt kvar att ta av. Får man då samma RER som en strikt LCH:are har redan vid start och/eller kan man se det på ngt annat värde?Jag är ingen expert på detta men jag gissar att du skulle få en lägre RER men samtidigt säkerligen vara tvungen att sänka tempot och då försvinner ju poängen. Ett lågt RER är ju bara bra om man kan upprätthålla samma fart. Jag kom i kontakt med begreppet när jag Googlade på forskningsrapporter om lågkolhydratkost och idrott. I dessa rapporter uppnådde lågkolhydratgruppen alltid ett lägre RER. Poängen med dessa undersökningar dock snarare om toppning inför tävlingar än eventuell fördel av lågkolhydratkost. Upplägget var typ att man körde lågkolhydrat under 1 vecka och därefter kolhydratladdade en dag och sedan hade man testlopp på detta. Man sänkte RER man kunde inte se några stora skillander i prestation. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lappen Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Ätit enligt LCHF sedan i Maj och minskat med 15 överflödskilon och mår mycket bättre både i magen och kroppen i övrigt.Funderar dock hur jag ska göra under vasan. Första skidloppet sedan jag minskat på kolisar.(Här i norr börjar säsongen efter vasan.) Halvmara och långpass på skidor i 4-5 mil har dock gått utmärkt. Men antingen tiden eller intensiteten är ju mycket lägre då. Ska jag köra på Lchf, kolhydratladda eller tillföra kolhydrater i senare skede av loppet? Är dock orolig för hur magen ska klara sig med kolisar då den verkar blivit ganska känslig för sådana.Ni som provat, hur har era magar klarat omställningen från få till plötsligt många kolisar?(Ps. Lite kul att köra i AXA,s färger utan kolisar. Är det Ok, Peja Ds.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Jag rekommenderar dig att tillföra kolhydrater under hela loppet om du vill prestera så bra som möjligt. Självklart ska du kanske testa hur det går, innan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Folkesson Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Jag äter enligt liberal lchf för att lära kroppen fettdrift samt hålla mig frisk. Har lyckats bra med det hittills. Har inte varit sjuk sen jag ställde om. Däremot så laddar jag alltid upp med kolhydrater och tillför så mkt jag kan under tävlingen för maximal prestation (hälsa och tävling är inte samma sak). Dock bör du nog testa en rejäl uppladdning och sportdryck på träningen för att se hur kroppen reagerar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LillaGubben Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 Vad äter man till frukost tävlingsdagen?Det här är för er som är intresserade av "train low - compete high". Jag äter LCHF, typ, och har funderat på hur en kolhydratladdningen skulle se ut. Framför allt vad man skall äta till frukost tävlingsdagen. Jag hittade en forskningsartikel där två grupper kolhydratladdade inför ett uthållighetsprov. Den ena gruppen åt snabba kolhydrater till frukost, den andra fettrik frukost med mycket lite kolhydrater. Båda grupperna tog kolhydrater under loppet. Gruppen som åt fettrik frukost klarade sig bättre. Förklaringen var att kolhydrater innan loppet ger minskad fettoxidation, varför kolhydratdepåerna tar slut fortare. När kroppen väl har kommit igång kan man ta kolhydrater utan att att störa fettoxidationen. Jag har letat men inte hittat tillbaka till artikeln och inte hittat något annat om vad man äter innan loppet när man kör train low compete high. Vore trevligt om någon hittar någon referens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Climb_76 Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 Intressant diskussion!Jag har ätit LCHF inspirerat under några år och mår allmänt bättre, bättre mage etc. Har kört sportdryck på tävling 40km och Vasaloppet, men inte laddat med kolhydrater innan. På 40km-lopp känns det som att energin lagom tar slut och på de senaste 2 Vasaloppen har jag varit fullständigt slut efter 60km. Har tappat upp till 800 placeringar sista halvan av loppet. Har ändå inte gått för hårt 1a halvan tycker jag. Jag borde vara bra att gå på fettdrift, i och med att all träning sker utan sportdryck och med LCHF-kost. Kanske ska testa att köra kolhydratkost sista veckan innan framförallt Vasaloppet eller hur ska man få det att funka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 Mitt tips till er LCHFare är att äta lite mer kolhydrater dagarna inför loppet. Finns ingen anledning för någon att sippa massa vitargo, bara ohälsosamt. Däremot under loppet, drick kolhydratsdryck. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LillaGubben Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Mitt tips till er LCHFare är att äta lite mer kolhydrater dagarna inför loppet. Finns ingen anledning för någon att sippa massa vitargo, bara ohälsosamt. Däremot under loppet, drick kolhydratsdryck. Frågan jag väckte handlade om vad man skall ta till frukost innan loppet, efter att ha ätit kolhydrater några dagar (laddat). Kolisar eller fettfrukost? Det handlar alltså om en liten men viktig detalj i konceptet train low - compete high. Att man tar kolisar under loppet är självklart enligt compete high. Som sagt, jag har sett en forskningsartikel om just frukostdetaljen men inte hittat tillbaka till den. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Jo, jag skummade väl igenom lite äldre inlägg och såg att en del funderade på att inte förtära kolhydrater. Jag är väl insatt i TLCH. Jag skulle inte säga att frukosten är så kritisk. Glykogenet ska du redan ha lagrat och det du tillför under loppet är viktigt. Men visst har makronutriensfördelningen en viss inverkan på energisubstrat. Om du initialt inte vill hämma fettoxidationen på bekostnad av inget kolhydratsintag så ja, då ska du äta en frukost med lågt Glycemic load. Eller helst inte äta alls. I det långa loppet, spelar det ingen roll. Kom till sälen med välfyllda glykogendepåer men även intramuskulärt lagrade triglycerider (ungefär lika stora energidepåer). Observera att leverglykogenet töms även i vila, t.ex. under natten (portionerar ut kontinuerligt för att reglera blodsocker). Inte minst av den anledningen, tycker jag att man ska äta kolhydrater innan start och gärna fruktos för att fylla på levern.Fortsatt läsning:http://jn.nutrition.org/content/early/2009/03/25/jn.108.101956 (frukost & fetttoxidation, studie på stillasittande kvinnor) http://ajpendo.physiology.org/content/ajpendo/early/2009/02/17/ajpendo.90788.2008.full.pdfhttp://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00726-014-1876-y Link to comment Share on other sites More sharing options...
LillaGubben Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Jo, jag skummade väl igenom lite äldre inlägg och såg att en del funderade på att inte förtära kolhydrater. Jag är väl insatt i TLCH. Jag skulle inte säga att frukosten är så kritisk. Glykogenet ska du redan ha lagrat och det du tillför under loppet är viktigt. Men visst har makronutriensfördelningen en viss inverkan på energisubstrat. Om du initialt inte vill hämma fettoxidationen på bekostnad av inget kolhydratsintag så ja, då ska du äta en frukost med lågt Glycemic load. Eller helst inte äta alls. I det långa loppet, spelar det ingen roll. Kom till sälen med välfyllda glykogendepåer men även intramuskulärt lagrade triglycerider (ungefär lika stora energidepåer). Observera att leverglykogenet töms även i vila, t.ex. under natten (portionerar ut kontinuerligt för att reglera blodsocker). Inte minst av den anledningen, tycker jag att man ska äta kolhydrater innan start och gärna fruktos för att fylla på levern. Fortsatt läsning:http://jn.nutrition.org/content/early/2009/03/25/jn.108.101956 (frukost & fetttoxidation, studie på stillasittande kvinnor) http://ajpendo.physiology.org/content/ajpendo/early/2009/02/17/ajpendo.90788.2008.full.pdf http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00726-014-1876-yTack för referenserna. Lite små studier dock. Man brukar säga att minst sex behövs för att det skall vara seriöst att ta en standardavvikelse. Å andra sida behövs det jävligt stora effekter om det skall vara signifikant med så få som åtta.Jag tar mig friheten att saxa lite ur ditt citat: "Jag är väl insatt i TLCH". Kul med nyheter. Vad går det ut på? : )"Jag skulle inte säga att frukosten är så kritisk". "Om du initialt inte vill hämma fettoxidationen på bekostnad av inget kolhydratsintag så ja, då ska du äta en frukost med lågt Glycemic load. Eller helst inte äta alls". Jo, jag menar att frukosten är, om inte kritisk så i alla fall, en viktig del av laddningen. Som du skriver så vill du inte börja loppet med att hämma fettoxidationen. Genom att strunta i kolisarna tills kroppen har kommit upp i varv, en bit in i loppet, så undviker man insulintopparna som annars kommer som ett brev på posten. Insulinet blockerar fettoxidationen och det är inte så du vill börja ditt lopp. Som du skriver är musklerna redan kolhydratladdade innan frukost och det behövs bara en liten mängd kolhydrater för att ersätta det som gått åt under natten. Kolhydratfrukost drar igång insulinet och blockerar fettoxidationen. Det är precis vad du vill undvika med en Kolhydratfattig/lågGI frukost. Laddningen slutar alltså på kvällen innan och man fyller inte på kolhydratdepåerna innan man är ordentligt igång. Och det är viktigt!"I det långa loppet, spelar det ingen roll". Jo du, det är just i de långa loppen det spelar roll. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Groucho Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Ska man t.ex. åka bussen till Sälen efter frukosten, så torde väl ev insulintoppar hinna bedarra innan starten. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LillaGubben Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Ska man t.ex. åka bussen till Sälen efter frukosten, så torde väl ev insulintoppar hinna bedarra innan starten.En relevant fråga tycker jag. Men det verkar tyvärr inte vara så det funkar.Jag hittade referensen till forskningen om högfettmål respektive kolhydratmål timmarna innan loppet!!! Artikeln är ett bra referat av forskningsstudien skriven på begripliska. Referens till forskningsartikeln i fulltext finns med där.http://www.nicklagard.se/Hogfettsmal-frdelefterkolhydratsladdning.html I försöken fick deltagarna i bästa gruppen högfettmål två timmar innan och maltodextrin precis innan "start". Personligen tror jag det är en fördelen för oss vasaloppsåkare att vänta med kolisarna till en bit in i loppet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Tack för referenserna. Lite små studier dock. Man brukar säga att minst sex behövs för att det skall vara seriöst att ta en standardavvikelse. Å andra sida behövs det jävligt stora effekter om det skall vara signifikant med så få som åtta.Jag tar mig friheten att saxa lite ur ditt citat: "Jag är väl insatt i TLCH". Kul med nyheter. Vad går det ut på? : )"Jag skulle inte säga att frukosten är så kritisk". "Om du initialt inte vill hämma fettoxidationen på bekostnad av inget kolhydratsintag så ja, då ska du äta en frukost med lågt Glycemic load. Eller helst inte äta alls". Jo, jag menar att frukosten är, om inte kritisk så i alla fall, en viktig del av laddningen. Som du skriver så vill du inte börja loppet med att hämma fettoxidationen. Genom att strunta i kolisarna tills kroppen har kommit upp i varv, en bit in i loppet, så undviker man insulintopparna som annars kommer som ett brev på posten. Insulinet blockerar fettoxidationen och det är inte så du vill börja ditt lopp. Som du skriver är musklerna redan kolhydratladdade innan frukost och det behövs bara en liten mängd kolhydrater för att ersätta det som gått åt under natten. Kolhydratfrukost drar igång insulinet och blockerar fettoxidationen. Det är precis vad du vill undvika med en Kolhydratfattig/lågGI frukost. Laddningen slutar alltså på kvällen innan och man fyller inte på kolhydratdepåerna innan man är ordentligt igång. Och det är viktigt!"I det långa loppet, spelar det ingen roll". Jo du, det är just i de långa loppen det spelar roll. :)Visst det är inga meta-analyser. Samma antal (N=8,9) som i den du predikar. I den första uppnås även P=0,05 och 0,001.Tackar och tar emot sarkasmen på din första fråga. Sen vill jag påpeka att jag inte lägger någon värdering i detta, vilket du påpekar: "Som du skriver så vill du inte börja loppet..." Du pratar om insulintoppar, bara för att man äter kolhydrater till frukost behöver man inte dricka vitargo. Dessa toppar blir mindre om man äter en måltid bestående av mer komplexa carbohydrater och även inslag av fett och protein. Och vidare så är det inte helt konstigt, äter man bara fett ökar oxidationen av detta och samma logik med kolhydraterna. I studien du hänvisar till äter dom ungefär 75 gram kolhydrater till måltiden, vilket inte är så lite. Bevisligen får man signifikanta skillnader med helt olika makronutriensfördelningar. Notera att den ena högfettsgruppen fick inta maltogele innan löpning till utmattning, detta fick INTE kolhydratsgruppen. Inte helt oväntade resultat att personerna som fick inta malto akut innan träning hade förlängd tid till utmattning. De löpte på en intensitet de orkade hålla ungefär 90 minuter, så ingen kan applicera detta på Vasaloppet med god validitet och generaliserbarhet. Levern kan hålla ungefär 120g glykogen (500kcal) så det är inte en fis i rymden (detta täcks upp mha. de 75gram de äter i HF-gruppen.) Vi har nog samma åsikt om att man ska vänta med de snabba kolhydraterna till närmare tävlingen än tre timmar innan. Som författarna säger: These results suggest that ingestion of a HFM prior to exercise is more favorable for endurance performance than HCM. In addition, HFM and maltodextrin ingestion following 3 days of carbohydrate loading enhances endurance running performance. Att också ta hänsyn till här är att många av oss vill ha en lättsmält måltid innan tävling. Men även vad för slags åkare man är. Åker man på fyra timmar, ja då är du mer beroende av en god kolhydratsoxidation än en person som åker på 10-12 timmar där fettförbränningen är det absolut viktigaste. För en där mitt emellan (5-7h) blir det en slags kompromiss, man får välja doktrin eller hålla sig mitt mellan dom! En person långt fram i leden som ligger på 90-95% HRm första kvarten kanske ändå vill förlita sig mer på kolhydratsoxidation, mindre kritiskt för en med smygstart? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 För två år sedan, positiv och glad i hågen, började jag med LCHF tillsammans med frugan. Körde i två veckor. Inte för att jag behövde det, men jag tappade ett antal kilon (frugan tappade tyvärr inga alls...;-( Jag mådde alldeles utmärkt, men jag märkte tydlig skillnad på träningspassen. Tempot lägre och pulsen högre vid samma fart. Kanske skulle jag utvärderat under längre tid och låtit kroppen vänja sig, men jag vågade inte chansa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LillaGubben Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 För två år sedan, positiv och glad i hågen, började jag med LCHF tillsammans med frugan. Körde i två veckor. Inte för att jag behövde det, men jag tappade ett antal kilon (frugan tappade tyvärr inga alls...;-( Jag mådde alldeles utmärkt, men jag märkte tydlig skillnad på träningspassen. Tempot lägre och pulsen högre vid samma fart. Kanske skulle jag utvärderat under längre tid och låtit kroppen vänja sig, men jag vågade inte chansa.Två veckor på LCHF är kort tid. Första veckan är det många som känner sig trötta rent allmänt och kanske mer korkade än vanligt. Hur lång tid det tar innan det märks på träningen beror nog på individen och hur strikt LCHF man kör. Kolla på nätet om folks erfarenheter av LCHF och träning. Det handlar också om vad det är för träning. Vid lätt lång distansträning kan du känna av fördelarna ganska tidigt (en tre fyra veckor) genom mindre mjölksyra och att du inte blir lika tvärtrött när sockret tar slut. Mer intervallbetonad träning är det nog snarare en nackdel med mindre glykogendepåer. Med två månader kvar till vasan kan jag inte rekommendera att börja på LCHF. Det tar längre tid än så. Däremot kan det vara idé att generellt dra ned på snabba kolhydrater till fördel för bönor och grönsaker. Det kan också vara idé att göra några distanspass på låga glykogendepåer för att få en bättre mitokondrietillväxt. Något plågsamt, men effektivt. Kom bara ihåg att låta bli snasket (kolhydraterna) några timmar efter du har kommit hem. Låga kolhydratdepåer innan distanslopp på rullskidor kan du åstad komma genom att: 1. Ät en kolhydratfattig middag kvällen innan. 2. Skippa kolhydrater på morgonen (ex v kokosfett och kaffe eller bacon och ägg). 3. Börja med några stakintervaller (efter uppvärmning) och kör sedan ett distanspass på minst 1,5 h. Drick vatten under loppet. Det kan också vara idé att kolhydratfattig frukost loppdagen för att stimulera användingen av fett som bränsle. Det handlar ju om att få muskelglykogenet att räcka så länge som möljigt. De depåerna har du laddat dagarna innan och det lilla du blir av med på natten ersätter du lätt även med en kolhydratfattig frukost. På loppet tar du sedan kolhydrattillskott som vanligt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
småland78 Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Det många glömmer med lchf är att omsättningen av aminosyror kickar in när man börja närma sig anaroba tröskel. Det resulterar i ett riktigt nedrbytarpass pm man inte har aminosyror i blodbanan. Jag har labbat med mig själv i halva mitt liv. Att gå ner i vikt och bygga muskler samtidigt är inte svårt. Att kombinera styrke och konditionsträning är riktigt lurigt om man äter fel. Absoluta favoritbränslet för mig är potatis. Har testat utan kolhydrater under längre tid och det som ofta händer är att pulsen ökar, på gymmet blir man mycket klenare. När svettning börjar upphöra och man torr i munnen så kan man enkelt testa sig i en roddmaskin anaerob utmaxning på 500m. 200m i pb tempo resterande i fly and die dvs max. Vila några dagar och testa med ordentlig kolhydratinladdning dagen innan. 1 kg potatis ca och testa igen. Utvärdera skillnaden själva och bedöm vad som passar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LillaGubben Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Potatis innehåller ju bra proteiner. Säkert mycket bättre att ladda på än med pasta. Jag vill också föreslå quinoa för kolhydratladdning, som innehåller alla essentiella aminosyror och har mycket mer proteinandel än potatis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snabber Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Potatis innehåller ju bra proteiner. Säkert mycket bättre att ladda på än med pasta. Jag vill också föreslå quinoa för kolhydratladdning, som innehåller alla essentiella aminosyror och har mycket mer proteinandel än potatis.Borde inte palt eller kroppkakor funka hyfsat då. Potatis och mjöl (mest korn i palt) i ca 3-1 samt fläsk för protetiner och fett. Inte att förglömma smör. Man har dock farhågor då man blir så otroligt däst efteråt. Och så kommer jag i håg ett reportage i SVT från Salt Lake City dagarna innan OS-starten där Lina Andersson kokade palt till hela laget. Och det gick ju vekligen inte bra. Tävlandet alltså. Palten var säkert god. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Det många glömmer med lchf är att omsättningen av aminosyror kickar in när man börja närma sig anaroba tröskel. Det resulterar i ett riktigt nedrbytarpass pm man inte har aminosyror i blodbanan. Jag har labbat med mig själv i halva mitt liv. Att gå ner i vikt och bygga muskler samtidigt är inte svårt. Att kombinera styrke och konditionsträning är riktigt lurigt om man äter fel. Absoluta favoritbränslet för mig är potatis. Har testat utan kolhydrater under längre tid och det som ofta händer är att pulsen ökar, på gymmet blir man mycket klenare. När svettning börjar upphöra och man torr i munnen så kan man enkelt testa sig i en roddmaskin anaerob utmaxning på 500m. 200m i pb tempo resterande i fly and die dvs max. Vila några dagar och testa med ordentlig kolhydratinladdning dagen innan. 1 kg potatis ca och testa igen. Utvärdera skillnaden själva och bedöm vad som passar.Jo, men tanken är ju inte att man ska vara låg på kolhydrater inför/under en viktig tävling. Compete high, så att säga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Borde inte palt eller kroppkakor funka hyfsat då. Potatis och mjöl (mest korn i palt) i ca 3-1 samt fläsk för protetiner och fett. Inte att förglömma smör. Man har dock farhågor då man blir så otroligt däst efteråt. Och så kommer jag i håg ett reportage i SVT från Salt Lake City dagarna innan OS-starten där Lina Andersson kokade palt till hela laget. Och det gick ju vekligen inte bra. Tävlandet alltså. Palten var säkert god.Självklart funkar det, men tungt som du säger... Som du säger ska man inte glömma smöret :) Jag är absolut för kolhydratsladdning, men man har lika stora lager av intramuskulärt fett (ca 4kkcal) som glykogen (kolhydrater). Även det vill man fylla på. Sen tycker jag det i allmänhet blir lite väl stort fokus på pasta och sportdryck inför VL och sådana tillställningar (dvs. näringsfattig mat) det finns mer än makronutrienter att tänka på. Både för prestation och hälsa. Men nu skulle ju tråden handla om LCHF erfarenheter! Själv har jag testat en del, bl.a. i samband inför VL. Nån vecka med lågkolhydrat för att ligga på låga glykogendepåer och få en ökad fettdriftsadaptation innan kolhydratsladdningen. Under träningsperioder tycker jag det blir en för stor kompromiss på återhämtning och intensitet. [i enlighet med de flesta idrottsfysiologer.. Nyckelord: Ingen kolhydratssvält] För ultradistanser ser jag det som ännu mer relevant. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cstek Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Jag har ätit LCHF i ca 4 månader inte helt strikt, ätit grönsaker, nötter och liknande men inget spannmål, potatis och andra kolhydrater.Jag började främst för att komma ner i vikt ett antal extra kilon jag vill ha bort.Vikten har börjat gå ner och sockersuget är borta, riktigt skönt! Upplever att det går ok att köra långpass nu utan sportdryck.Däremot får jag inte upp samma fart på snabbdistanser som jag brukar få tidigare år på rullskidor, vilket egentligen jag tycker är rimligt.Gjorde ett test på en cykel "energimetabolism med ökad belastning" dvs andningsluften mättes under ökad belastning och där kan man se hur stor fettförbränningen är under olika belastningar.Maxpulsen vid testet blev 178, men som jag skrev var det på cykel och jag är helt otränad på cykel, kanske det påverkar resultatet en hel del? Tränar i princip bara skidor och paddling dvs mycket överkroppsträning. Gjorde testet i princip utan kolhydrater, endast lite kolhydrater kvällen före. Skulle vara riktigt intressant att göra samma test med en ordentlig laddning före. W puls %fettförbränning50 104 8275 109 88100 117 78125 123 65150 130 56175 140 44200 150 36225 159 17250 168 0Hur skall man tolka det här resultatet? Under ett vasalopp brukar jag ligga på en medelpuls på ca 155. Blir ju en hel del kolhydrater där om jag skall lyckas hålla den pulsnivån? Är det min kropp som fortfarande dåligt anpassad av fettdrift eller är det något som jag missat?Skulle vara intressant att höra om någon annan gjort motsvarande test och ätit enligt LCHF? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Du menar att 178 i maxpuls är lågt? Maxpuls vid cykling är ofta signifikant lägre än andra aktiviteter, speciellt om du inte är särskilt cykeltränad och sitter ned vid testet. Gällande %fettförbränning (man mäter något som heter Respiratory Exchange Ratio under testet) så ser det ut sådär oavsett kost, närmare max minskar det. Med mer kolhydrater i form av glykogen och blodglukos skulle %fettförbränning varit lägre, men troligtvis hade du producerat mer watt. Även om du bedriver lågkolhydratskost generellt, bör du inför Vasaloppet/liknande prestationer bör du vara kolhydratsladdad om du vill åka så snabbt du kan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.