Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Glidet på Vasaloppet 2010


glidaren

Recommended Posts

Mina skidor var först sicklade och borstade med Primaterias sicklar och stål-rotoborste, sedan lite extra struktur rillad ovan på det (en struktur kallad H-30-14 1/2) följt av avslutande paranoid-borstning och polering (stål + tagel (handborste) + nylon + blå nylon). Ingen glidvallning (...på två säsonger nu om jag kommer ihåg rätt). Toppenglid överträffat av få där jag höll till (led 5 efter avtrampad truga i första backen) på de onödigt få ställen där spåren var hårda och utan lös snö i botten, ungefär som före omfräsningen på lördagen. På resten av banan var det mesta av glidet bortvallat med VR45 täckt med lite VR40 på ett skidpar med spann för hårda spår. Förstod inte var lössnön i botten kom ifrån, men med tanke på att skidorna med spann speciellt för lösa spår låg kvar i Mora så chansade jag på att det skulle övergå till hårt pistade betongspår någorlunda snabbt och lät bli att försöka skrapa bort fästvallningen och lägga på något annat. Fast den chansningen gick ej hem så bara att acceptera faktum, åka igenom, lämna bakom sig och ta nya tag i kommande lopp. =)
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply
Dåligt glid kan bero på massa olika orsaker' date=' så det är omöjligt att svara på Tobbe F. Fel fästvallazon kan vara en förklaring.

 

Själv är jag rätt övertygad om att pulver eller åtminstone HF var att föredra. Vallade upp 2 par skidor med Start HF80, Star VA6 och avslutade med pulver ca 80% Start SFR75 och 20% Swix FC8. Åkte inte själv, men enligt uppgift bra glid. Fästvallade dessa med enbart Star. S8 grön som invärmd grund, därefter några lager S6 blå, enstaka lager S4 lila och S5 lila topp och avslut med ett par lager S7 blå topp. Bra enligt de som åkte, men jag trodde det skulle vara varmare både i starten och tidigt efter spåret, så jag var lite rädd att jag fegat för mycket lila, men det var tydligen OK hela vägen.

 

Borde även varit OK med Stars rekommendation med enbart S8, S6 och avslut med S7.

 

Vallade även upp lite "nybörjares" skidor. Där vallade jag grundvax S1 ihop med S8. Sen Rode super, med ett avslut med S7 topp blå. Dock med medvetandet att personerna borde stanna och valla om innan slutet.[/quote']

Min fästzon var det nog inte som spökade. Jag körde extra kort och tunn fästvallazon med rodes super blå, grundat och invärmt tunt med swix grön. Min filosofi är att man har mer att vinna på bra glid än att säkra fästet på Vasan.

 

Jag schabblade nog med att inte lyckas sickla rent från stenslipningen som Stefan Sand var inne på. Jag hade 0 mil på skidorna efter stenslipningen + bristfällig(?) stålsickling + fin stålborste + mässingsborste + blå nylonborste + hård blå valla + HF7 + mässingsborste + blå nylonborste.

 

Det som är mer konstigt är att min sambo som har haft bra glid förrut (stålsicklat) och fick HF7 + mässingsborste + blå nylonborste fick så dåligt glid efter 2 mil. Förmodligen funkade hennes skidor riktigt bra när det var jättekallt, men "grundstrukturen" som kom fram efter 2 mil, när vallan var "slut", var inte alls bra för varmare än -15.

Att du skulle stålsicklat för lite efter stenslip tror jag inte ett dugg på. Detta gör jag aldrig. Dock brukar jag köra lite med fibertex, även om Johan på Runners Store inte tycker man behöver det efter en Tazzari-slipning.

 

Du har skrivit att du bor i Nacka. (Är du med i klubben?) Om du har intresse kan du komma ut till mig på Ingarö så kan jag mäta upp spann och kolla på dina skidor. (Jag är dock ingen stålsickel-fanatiker! ;) ) Jag vallade bl a upp Olles skidor, men tyvärr missade han topp 500 med 2-3 sekunder. Men han skyllde inte detta på min vallning. Jag vallade även upp Linas skidor som var i stort sett nya, och hon var också hyfsat nöjd. Hon blev 87:a och bästa Sthlm-tjej från led 4 första året hon åker skidor!

 

Någon som vet hur topp 100-tjejer får starta nästa år?

 

(Finns bara en Tobias F i resultatlistan från Vasaloppet. En Fredriksson på en 16:e-plats!)

Jag kommer gärna ut och får hjälp med mina skidor. En investering som jag vill göra till nästa år är dock att skaffa ett par riktigt svindyra och extremt bra skidor som jag bara tävlar på och får assistans med vallningen. Så är det bara träningen som är upp till mig :-)

 

Jag var lite inne på att gå med i klubben året som gått, men ska ta mig i kragen och gå med i år!

Jag heter Torbjörn och familjen är medlemmar i Sälens IF så jag tävlar för den klubben. Men jag hade gärna haft en 16:e plats ...

 

Det verkar som att många stålsicklare ändå lyckats bra med glidet i år! Bra jobbat!

Link to comment
Share on other sites

Jag körde Kuzminsicklat + Swix LF8 + Racewax MF Grafit Cold + Racewax Microfiber MF Pulver. En rätt konstig blandning som ändå kändes som mest rätt dagen innan. Jag hade ett fruktansvärt bra glid under första halvan av loppet. Jag fick verkligen kryssa mellan folket och bromsa rejält för att inte köra på framförvarande åkare i varje litet medlut. Kunde också stå i fartställning på många ställen där andra runt omkring mig stakade intensivt. Efter ett tag valde jag att ta det lite lugnt på krönen för att undvika att köra på folk i nerförsbackarna.

 

Det otroligt bra glidet berodde främst på en medvetet "sportig" fästvallning med SkiGo Purple Special. Efter Evertsberg tröt orken och det började släppa, så jag kompletteringsvallade fästet med Ski Go HF racing +1 till -3 och lade ca 2cm längre fäste. Då fick jag ett avsevärt sämre glid, och gled ungefär som alla andra runt omkring mig.

Link to comment
Share on other sites

Någon som vet hur topp 100-tjejer får starta nästa år?

Tjejerna startar efter total placering bland både damer och herrar. Vasaloppet gör ingen skillnad på kön i detta avseende. Så det blir start i led 4 igen för damen ifråga om hon inte seedar upp sig.

Link to comment
Share on other sites

Glid: Blandade Swix LF 6+LF10

Fäste enligt Pölders vallatabell för normal snö -6 till -9: 1 Swix grön +1 Swix blå special+ 3 Swix blå extra. Lade på eget bevåg på ett lager grönt ytterst.

 

Hyggligt glid fram till Mångsbodarna och därefter klart sämre än tidigare och jämfört med andra. Bra fäste, men inte bergfast.

 

Beror det försämrade glidet inte på att det samlas skit på glidytorna? Man kanske skulle ha med sig en borste i midjeväskan? Nån som provat?

Link to comment
Share on other sites

Tjena,

 

Eftersom jag är en nybörjare på allt som har med längdåkning att göra så valde jag att låta Hans Olov, som har firman Steéns Sport & Trading som tar in Briko Maplus (http://www.brikomaplus.se) till Sverige, valla mina skidor inför Vasaloppet. Det ska sägas att han vallar mina skidor som tack för att jag gjort hemsidan åt honom. Men han har verkligen inte sagt att jag ska göra reklam för produkterna, det gör jag på eget initiativ då flera faktiskt frågat mig om vad jag egentligen hade under skidorna i söndags.

Jag stod i led fyra och avancerade 1822 placeringar från Smågan till Målet i Mora där jag blev 1801:a. Utan att överdriva så hade jag fantastiska skidor. Kunde glida om allt och alla hela vägen. Det var bara ett par riktigt stora (starka..) herrar som hade jämförbart glid utför efter Evertsberg. Men det kan kanske ha berott på viktskillnaden mellan oss också? För när någon gled bara nästan lika snabbt som mig utför så kunde jag glida längre på platten efter backen. Jag passerade folk hela tiden och första person som passerade mig var med 6 kilometer kvar, för då hade jag blivit riktigt trött. :)

Skidorna var vallade enligt följande: Fluorcleaner och medbase underst. Sedan hardbase HP3 green powder och på topp Med S Spray och Med S powder P4

Allt Briko Maplus: http://www.brikomaplus.it

På fästet hade jag faktiskt inte Briko Maplus utan Toko Basewax med Swix VR40 på det. Hade bra fäste i början och slutet men lite sämre i värmen kring Risberg.

Mina skidor är ett par väldigt mjuka Fischer RCS Carbonlite Classic Plus.

 

Kanske är det intressant för någon, jag flinade hela vägen till Mora och kunde faktiskt inte låte bli att skratta någon gång då och då när det var utförsåkning.

Link to comment
Share on other sites

Jag anser att vilken valla man har är hyfsat överreklammerat. Det som kan spela roll är slitstyrkan mao hårdheten på underlagsparaffinet. Mer intressant är vilken struktur ni hade, Stenslipat, sicklat, rillat. Fin, medel, bruten?

 

Själv hade jag Primateriasicklat

S-cut:

3 drag fram 4 drag bak (motsv 0,4 mm rak)

Några lätta drag med P-cut

På det HF(Molybden och Röd Toko)+Pulver (C105)

 

Superglid fram till typ Gopshus sedan ungefär medel.

 

Min tes är att den fina strukturen passade perfekt i början, men att jag sedan mot slutet kunde ha haft lite rill kanske. Jag hade ett fantastiskt släpp och högfartsglid.

Fick även lite grått bakom hälen och borde därför kanske ha bytt ut Molybdenen mot Toko Blå eller Swix LF4 el motsv. (Vallade glidet i ett ganska tidigt skede och litade mest på yr:s lite varmare prognos.

Fäste VR40 med en gnutta VR45 som mellanlager. (Bas med Toko Base och V40)

Perfekt fäste hela vägen.

Link to comment
Share on other sites

Glidet var bra i början och på slutet men inte mitt i loppet då det blev riktigt sugande i lågfart. Gick hela tiden bra i hög fart.

Jag tror att den avbrutna rillern var fel för att passa för snöröken som var i spåren .

Hade hoppats på hårda spår hela vägen men jag är ändå nöjd att vara knappa timmen efter Brink.

MFT1 med microfiber på . Fäste Rodes tips blå super + blå multigrade. Lite släpp men inte mer än att det gick att ta sig uppför. Och skidorna syns inte att jag åkt på.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade dåligt glid hela vägen, totalt pga att fästvallan tog i.

Med hela 2 års Skånsk erfarenhet så valde jag att valla själv, medan många klubbkompisar anlitade Bruno Åvik i Transtrand.

Glidet hade jag Kuzmin sicklat och borstart med mässingsborste och nylon.

Lade på Skigos XC 2xGrön i botten och 5xLila + 1Grön.

Kass fäste i första backen och dåligt glid. I Mångsbodarna lämnade jag in till TOKO och fick ändå sämre fäste och ändå sämre glid :(

Så innan backarna upp till Risberg la jag på 3 lager Orange och hade sedan bra fäste i alla fall.

På klubbens kontroll i Vasslan (efter tunneln mellan Evertsberg o Oxberg) hade vi ett kanon vallateam. De klossade ut ordentligt och la struktur.

Hade de bara tagit bort 3cm fram på fästxzonen hade det nog blivit perfekt (mina hemmasnickrade zoner...). Nu hade jag fortfarande bra fäste och kunde får bra glid om jag körde med bakvikt och trykte upp tårna i utförslöporna.

Link to comment
Share on other sites

Glid: 2 lager Racewax MFH1 + 1 lager Racewax MFH2

Fäste: 1 lager Star S8 grön invärmt + 4 lager Star S6 blå + 1 lager Star S7 top blå

Bra glid och fäste till Evertsberg, sen blev det lite tjuvsläpp men jag vågade inte lägga på något lila burk ifall det skulle förstöra glidet. Lite sämre glid på slutet blev det i alla fall men fortfarande helt o.k. Det är väl inte så konstigt med tanke på sträckan och smuts i spåret.

Link to comment
Share on other sites

Jag vallade en del skidor. På glidet värmde jag in Star LA4, ovanpå detta 3 lager Ceza flourgel FG315S. Fäste 1 lager Star S8, 4 lager Star S3, sedan 2 lager Star S4, och ovanpå de Ceza flourgel FG315S. De hade haft kanonskidor på den vallningen.
Link to comment
Share on other sites

Jag vallade en del skidor. På glidet värmde jag in Star LA4, ovanpå detta 3 lager Ceza flourgel FG315S. Fäste 1 lager Star S8, 4 lager Star S3, sedan 2 lager Star S4, och ovanpå de Ceza flourgel FG315S. De hade haft kanonskidor på den vallningen.

vad hade dom för placering 16543:a eller?

du mena att man skulle ha kanonskidor med +-2 fästvalla på skidorna (S3), och glider för -2- -6 i -15 till -5?

skärpning för fan... LA8 som parrafin och bara Star S8 däremot har varit bra

Link to comment
Share on other sites

en fråga. har du testat dessa vallor? Har du testat att lägga en glider på fästvallan? Har du testat Ceza FG315S som toppglider? Om inte, så bör framställa ditt inlägg något annorlunda! Jag har många års erfarenhet av ovanstående vallor, och de var de som gjorde att de hade både ett suveränt glid samt fäste....
Link to comment
Share on other sites

en fråga. har du testat dessa vallor? Har du testat att lägga en glider på fästvallan? Har du testat Ceza FG315S som toppglider? Om inte, så bör framställa ditt inlägg något annorlunda! Jag har många års erfarenhet av ovanstående vallor, och de var de som gjorde att de hade både ett suveränt glid samt fäste....

har haft nån flaska ceza som jag använt upp, jag använde den när jag rugga skidor, tyckte inte den satt kvar tillräckligt för långlopp på glidytorna, testade aldrig att lägga på fästvallan, så ok då jag tar tillbaka "påhoppet" men jag skulle inte valla på det viset iaf så lätt att mjuk valla tränger igenom och bromsar.

Link to comment
Share on other sites

Cezan klarar galant långlopp, ja så länge det inte är isig snö. Kallkorka in den så är det inget problem. Den kan bli t.o.m lite jobbig att borsta och polera. Ang Star så har Targetserien en speciell egenskap att kunna glida bra än fast man använder en mjuk valla..fästvallan ändrar sig ju kallare de blir, dvs den blir mycket hårdare.
Link to comment
Share on other sites

Glid: Kuzmin Orginal + Skigo LF Grafit + Swix LF6 + Rak Toko riller (blå) + lätt swix riller + Racewax Nano mixat med Microfiber.

 

Borstar: Lätt med mässing, nylon, tagel, Red Creek roto blå polernylon, syntetstrumpa.

 

Fäste: Toko Basewax blandat med SkiGo XC Grön invärmt. Ett lager Blå Extra, två lager VR45, tre lager SkiGo HF Blå och slutligen en topplager med XC Grön för startkylan.

 

Direkt jävla bra glid relativt de flesta till Oxberg ungefär, sen sämre. VR45:an var en miss. Kanske också glidvallan, vetifan om inte ren Kuzmin hade gått bättre i gelkladdet... Lagom fäste.

 

6.45.

Link to comment
Share on other sites

Glid: Start BWLF + Swix HF7

 

Fäste: Toko grön invärmd + Swix V45 + Swix VF40 toppat med Swix VF30

 

Resultat: Skit! Mycket sämre än de flesta andra runt mig (led 6, tid 1:03 till Smågan). Alla gled om mig i utförsbackarna, speciellt i början. Tror att det inte var något fel på glidvallningen eftersom det gled bättre och bättre, efter Evertsberg var det ungefär som de flesta andra runt mig.

 

Trolig orsak: För tjocka lager med fästvalla, klassiska nervöslager. Borde veta bättre eftersom det var mitt 23:e lopp...

 

Alla som plötsligt har fått försämrat glid: se upp för blåbärssoppa o annat gojs som ligger på kontrollerna. Att få två lager blåbär toppat med ett tunt lager kaffe är inget vidare för glidet...

Link to comment
Share on other sites

Blåbär, sportdryck och kaffe, precis som KjellV skrev är inget bra för glidet. Har ju läst om att det är lite kladdigt på vasaloppet här på skidforum. Det kändes som om man lagt klister på hela skidan då man passerat kontrollerna. Tog ett bra tag innan det släppte.
Link to comment
Share on other sites

Testade glid på nya RCS Plus bara sicklat/borstat bort skyddsvallan. Mkt bra fäste med två lager vr40, men glidet var sämre. Kanske något för mjukt spann, ändå skönt att lätt få fäste. Hade ändå något sånär glid efter ett tag, men de flesta gled klart längre. Kortade fästzon till vasaloppet 2xv20 och 6xvr40 tunnare längre ut och ändå kort total fästzon mot utpekad på RS. Glidvalla lf4 och star va6 utanpå. Ok fäste i början. Ganska dåligt glid, åkte gärna utanför spåret. Kändes som skidorna sög fast, särskilt de sista 2-3 milen. Gråa överallt efter loppet. Måste testa mer för att hitta fästzoner.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...