Hoppa till innehåll

Köp Atomic längdskidor hos Skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

tre Vasalopp på samma sicklade skidor


 • Vänligen logga in för att kunna svara
4518 svar till detta ämne

#1
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg

Jag heter Lars Erik Persson och är en 61 årig Vasaloppsveteran (numera har jag åkt 33 Vasalopp och 6 öppna spår).
I år åkte jag båda öppna spåren på tiderna 5.29 och 5.50. Själva Vasaloppet åkte jag på 6.41 vilket faktiskt räckte till att få medalj. Detta är de absolut bästa resultat jag gjort de senaste tio åren.
OCH jag åkte alla tre loppen på samma skidor som hade sicklats till mig av Kuzmin själv..... Jag rörde INTE glidytorna, jag bara lade på ny fästvalla för dagens före.

Bakgrunden var följande: I min egenskap av professor i matematik blev jag utsedd som "opponent" när Kuzmin försvarade sin avhandling 9 Februari vid Luleå tekniska universitet. Det var en mycket välbesökt tillställning som avslutades med att Kuzmin inför publiken sicklade ett par skidor till mig. Precis de skidorna åkte jag alla tre loppen i Vasaloppsveckan (se t.ex. tidningsartikel i Norra Västerbotten 10 Februari).
När jag fick avhandlingen i min hand blev jag genast mycket intresserad och inför presenatationen gjorde jag ett eget test på Ormberget i Luleå. Jag vallade upp ett par som jag brukar på Vasaloppet och ett par sicklade/borstade jag enligt Kuzmins metod som jag uppfattat det hela. Jag åkte sedan slingor på 4 km och 5 km. och bytte skidor vartannat varv och tog tid. Totalt åkte jag PRECIS TVÅ VASALOPP dvs 18 mil. För mig var det en sensation att jag faktiskt åkte i stort sett lika fort, 6.05 och 6.06 med fördel för de Vallade. Det var detta "idiottest" som gjorde att det inte kändes som något stort risktagande att åka även Öppna spåren och Vasaloppet på de sicklade skidorna.

Min egen teori är att detta kan vara ett mycket vasst alternativ speciellt på Vasaloppet. Om ni går in och tittar på min profil så ser ni att jag avancerat
c:a 400 placeringar från Evertsberg och jag upplevde själv att jag hade skidor
med väl så bra glid som alla andra.

 

Tillägg: En pers(s)onlig sammanfattning av det som hänt efter ytterligare nia år på stålsicklade skidor(dvs tioårsjubileum efter 25 genomförda lopp, 10 Vasalopp och 15 öppna spår på stålsicklade skidor) finner du HÄR. Nu efter ytterligare ett år har det blivit 11 genomförda Vasalopp och dessutom 17 öppna spår, se här.
 


Redigerat av Lars-Erik, 02 december 2016 - 21:29 .


#2
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 435 inlägg
Hur mycket tid la du ner på sicklingen och vad använde du för sickel och märkte du någon skillnad på de skidor du själv skickalt och de Kuzmin gjort iordning?

#3
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg
jag sicklade och borstade skidorna på c:a 10 minuter.
När Kuzmin gjorde det hela tog det högst 4-5 minuter.
Jag tror att det blev något bättre när Kuzmin gjorde det
med sin speciella sickel och roterande borste.

Lars-Erik

#4
Mario

Mario

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 851 inlägg

Jag vallade upp ett par som jag brukar på Vasaloppet och ett par sicklade/borstade jag enligt Kuzmins metod som jag uppfattat det hela. Jag åkte sedan slingor på 4 km och 5 km. och bytte skidor vartannat varv och tog tid. Totalt åkte jag PRECIS TVÅ VASALOPP dvs 18 mil. För mig var det en sensation att jag faktiskt åkte i stort sett lika fort, 6.05 och 6.06 med fördel för de Vallade. Det var detta "idiottest" som gjorde att det inte kändes som något stort risktagande att åka även Öppna spåren och Vasaloppet på de sicklade skidorna.

Mycket intressant Lars-Erik. Grattis till en mycket bra prestation!
Skulle vilja veta lite mer:

1. Hur brukar du valla dina VL-skidor?
2. Hur många pass var dina 18 test-mil fördelade på och hur varierade förhållandena?
3. Kunde du märka någon församring av de vallade mot slutet?

#5
Lars_P

Lars_P

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 142 inlägg
Ha! vad säger ni om det!!! Lyfter på hatten!

Vad säger du om hur länge skidorna höll glidet? Upplever du att parafinerade skidor tappar glidet?

#6
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg
1. I detta fall vallade jag dem med Skigo vit högfluor som stämde med förhållandena vid första tillfället (på Vasaloppet brukar jag för det mesta även lägga på Zera ytterst)

2. Det var sju olika tillfällen under 10 dagar, med längsta pass drygt 5 mil och kortaste knappt två mil. Det varierade från + 2 grader till - 16 grader

Alla tider och temperaturer finns noggrant noterade och även vilken fästvalla jag använde.

3. Jag UPPLEVDE i början att de vallade gick mycket bättre men klockan sa redan tidigt att det inte var så stor skillnad. Just detta överraskade mig mycket. Dessutom verkade det vara relativt likartad tendens i alla temperaturer. Jag märkte bara en svag tendens att de vallade gick sämre i slutet. Men snön på Ormberget är ovanligt ren och det går inte att jämföra med hur det ser ut i Vasaloppet

Men som sagt, det ovanstående betraktar jag som ett "amatörtest" men det var tillräckligt för att jag skulle våga starta första dagens öppna spår på
de Kuzminsicklade skidorna. Och eftersom jag då fick så bra tid (5.29) och upplevde att jag hade så bra glid speciellt senare delen av loppet så körde
jag även öppet spår måndag utan att röra de helt rena skidorna (givetvis
måste jag förstärka fästvallan, tunnt skarklister-Skigo 1-20). Tiden blev då så
pass bra som 5.50 och då beslutade jag att även köra riktiga loppet på SAMMA skidor.
Anm: Min egen tro är att Kuzminsickling kan fungera tom. bättre i riktiga Vasaloppet eftersom det då blir väldigt skitigt i spåret av all blåbärssoppa och annat som kastas.

#7
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg

Ha! vad säger ni om det!!! Lyfter på hatten!

Vad säger du om hur länge skidorna höll glidet? Upplever du att parafinerade skidor tappar glidet?

Glidet på de Kuzminsicklade skidorna höll ju fint i 27 mil (två öppna spår+Vasalopp) utan att jag gjorde något. Om du går in på min profil så ser du att jag har avancerat hela vägen från Risberg och till Mora.
Det förstärker min egen upplevelse att jag hade av de allra bästa skidorna hela senare delen av loppet (jag hade ju då åkt mer än 20 mil på desa skidoer sedan Kuzmin skrapade dem åt mig).

Jag är ändå inte säker på att jag kan säga att parafinerade skidor ALLTID tappar glid, men jag påstår att det går att åka Vasalopp med mycket bra glid även med Kuzminskrapde skidor.

#8
patrik

patrik

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 71 inlägg
Det kanske är dags för att vallarna börjar utbilda sig enligt denna vallningsmetod och börjar erbjuda detta i samband med vasaloppet. Vad jag förstår så går det fort per par skidor om du kan det och det skulle inte heller bli så dyrt eftersom du inte använder valla. Sickeln + borsten + rillverktyg är inte billiga om du skulle köpa dom själv men om man som vallningsexpert skulle använda dom skulle dom snart vara betalda. Personligen tror jag att det finns personer som redan funderat på detta, trots allt kan det inte vara en slump att fler och fler berättar om sina positiva erfarenheter av ovallat!

#9
HW

HW

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 784 inlägg

Om du går in på min profil så ser du att jag har avancerat hela vägen från Risberg och till Mora.
Det förstärker min egen upplevelse att jag hade av de allra bästa skidorna hela senare delen av loppet (jag hade ju då åkt mer än 20 mil på desa skidoer sedan Kuzmin skrapade dem åt mig).

Jag är ändå inte säker på att jag kan säga att parafinerade skidor ALLTID tappar glid, men jag påstår att det går att åka Vasalopp med mycket bra glid även med Kuzminskrapde skidor.

Jag har åkt 4 st vasalopp och alla gånger har jag avancerat under andra halvan. Allt mellan 200 upp till 800 placeringar. Ssamtliga fyra gånger jag åkt har jag upplevt glidet som avsevärt mycket bättre mot slutet. Kanske kan det faktiskt vara så också men man ska inte underskatta den effekt orken har även på glidet. När man börjar bli riktigt tröt så orkar man inte staka de där extra tagen på krönet, man kanske inte fördelar tyngden riktigt bra på skidorna, man orkar kanske inte ens kura ihop sig ordentligt för man har för ont. Det är möjligt att både du och jag hade bättre skidor mot slutet, fast det kan mycket väl vara så att vi disponerade våra lopp lite bättre :)

Din poäng i slutet , att det går att åka ett vasalopp med bra glid med enbart stålsicklade skidor är det som är intressant! Det mesta tycker jag tyder på att så är fallet. Hurvuda det sedan är så att ovallade skidor glider relativt sämre/bättre över långa lopp kräver dock en hel del mer vetenskapliga tester. Än så länge slänger jag inte BWLF:n isom ligger i lådan.

Redigerat av HW, 19 mars 2006 - 18:24 .


#10
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg
Jag håller med dig och det är just därför jag uttalar mig så försiktigt.
Jag tycker dock att det är bra att det nu börjat göras vetenskapliga
tester.
Jag är själv inte övertygad om att detta verkligen är bättre men jag TROR
numera att det kan vara ett vasst och billigt alternativ, speciellt i Vasaloppet
där nog spåret är skitigare än vanligt av all blåbärssoppa ochgeltuber vi slänger omkring oss/Lars-Erik
PS Även jag behåller mina favoritvallor så länge !!! DS

#11
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg

Det kanske är dags för att vallarna börjar utbilda sig enligt denna vallningsmetod och börjar erbjuda detta i samband med vasaloppet. Vad jag förstår så går det fort per par skidor om du kan det och det skulle inte heller bli så dyrt eftersom du inte använder valla. Sickeln + borsten + rillverktyg är inte billiga om du skulle köpa dom själv men om man som vallningsexpert skulle använda dom skulle dom snart vara betalda. Personligen tror jag att det finns personer som redan funderat på detta, trots allt kan det inte vara en slump att fler och fler berättar om sina positiva erfarenheter av ovallat!

Fantastiskt intressant fråga. Jag har faktiskt ringt upp Kuzmin själv och frågat.
Jag fick då nästa svar på din förmodan, nämligen att denna service redan finns
i varje fall i Östersund men att det därför troligen kommer t.ex. även på Vasaloppet nästa år. Gå bara in på adress

www.kuzmin.se

så får du detaljerna.

Anm: Jag har själv en Kuzminsickel men som du ser är den numera lätt att införskaffa.

#12
orvarino

orvarino

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 164 inlägg
Äntligen nån som kapitaliserar på sina forskningsresultat. Ingen slump att det inte är en svensk.

/O.
"När man bara vill sitta på en stubbe och grina. Då är man ganska trött."

#13
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg

Äntligen nån som kapitaliserar på sina forskningsresultat. Ingen slump att det inte är en svensk.

/O.

Noterade du att vi på adressen
www.kuzmin.se
även fick en nogrann instruktion HUR vi skall sickla ?
(När han gjorde det till mig gick det så snabbt att jag inte hann uppfatta detaljerna)

Men, i och med detta är det ju lätt att pröva sig fram.

#14
HW

HW

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 784 inlägg

Äntligen nån som kapitaliserar på sina forskningsresultat. Ingen slump att det inte är en svensk.

/O.

Det var en rejäl känga till svenska forskare. Fast det räcker ju att säga Mathias Uhlen så har man ett riktigt rejält undantag :)

#15
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg
Jag blev mycket överraskad idag när jag kontaktades av Vasalöparen som vill att jag skriver en liten artikel om huvudbudskapet ovan, dvs mina tre lopp på ovallade skidor med mina bästa resultat på lång tid.
Det måste väl vara så att någon av er fört budskapet vidare så att det nått tidningens ledning.

Jag vill speciellt tacka för de intresanta kommentarer jag fått av er (och kanske får), de kommer att påverka det jag skrivesr

Under tiden vi kommunicerat om detta har jag ju även fått reda på att det numera finns myck information att få på sidan www.kuzmin.se så jag är tämligen övertygad om att det nästa år blir många som vill förenkla vallningen och kanske även förbättre tden på Vasaloppet på detta enkla vis.

#16
myrstakaren

myrstakaren

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 278 inlägg
Lars-Erik, det kan ju vara så att någon/några från Vasalöparen hänger här åxå ibland, och fått upp ögonen för din insats.

Jättekul, jag ser fram emot artikeln !!

#17
HW

HW

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 784 inlägg

Jag blev mycket överraskad idag när jag kontaktades av Vasalöparen som vill att jag skriver en liten artikel om huvudbudskapet ovan, dvs mina tre lopp på ovallade skidor med mina bästa resultat på lång tid.
Det måste väl vara så att någon av er fört budskapet vidare så att det nått tidningens ledning.

Jag vill speciellt tacka för de intresanta kommentarer jag fått av er (och kanske får), de kommer att påverka det jag skrivesr

Under tiden vi kommunicerat om detta har jag ju även fått reda på att det numera finns myck information att få på sidan www.kuzmin.se så jag är tämligen övertygad om att det nästa år blir många som vill förenkla vallningen och kanske även förbättre tden på Vasaloppet på detta enkla vis.

Kul!!
Kanske kan vi tom se fram emot en serie tester av Vasalöparen, det vore intressant.
Glöm förresten inte bort att ta med din träningsbakgrund för alla dina vasalopp ;)

#18
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 340 inlägg

Jag blev mycket överraskad idag när jag kontaktades av Vasalöparen som vill att jag skriver en liten artikel om huvudbudskapet ovan, dvs mina tre lopp på ovallade skidor med mina bästa resultat på lång tid.
Det måste väl vara så att någon av er fört budskapet vidare så att det nått tidningens ledning.

Jag vill speciellt tacka för de intresanta kommentarer jag fått av er (och kanske får), de kommer att påverka det jag skrivesr

Under tiden vi kommunicerat om detta har jag ju även fått reda på att det numera finns myck information att få på sidan www.kuzmin.se så jag är tämligen övertygad om att det nästa år blir många som vill förenkla vallningen och kanske även förbättre tden på Vasaloppet på detta enkla vis.

Kul!!
Kanske kan vi tom se fram emot en serie tester av Vasalöparen, det vore intressant.
Glöm förresten inte bort att ta med din träningsbakgrund för alla dina vasalopp ;)

Jag håller med, jag skall definitivt föreslå att det görs fler "objektiva" tester. I Kuzmins avhandling finns det ju redovisat exakt hur han har gått tillväga så det går ju att upprepa av andra. Jag tror även att vi kommer att få rapporter av många efter nästa års Vasalopp
men det är för tidigt att vara helt säker på utfallet av detta.

Jag tror även att vallafabrikanterna nu testar flitigt och om de kommer fram till något som motsäger Kuzmins teori så kommer vi att få veta det.Även detta är givetvis bra, dvs. att vi får mer kunskap om de sanningar som framförs.

Min hypotes tills vidare är att detta fungerar utmärkt för oss motionärer, kanske tom. bättre, än att valla med alla pulver i olika siffer och bokstavskombinationer vi lärt oss.


Och tack HW och andra med kloka synpunkter som ökat min förståelse !

#19
Boljohan

Boljohan

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 596 inlägg

Jag tror även att vallafabrikanterna nu testar flitigt och om de kommer fram till något som motsäger Kuzmins teori så kommer vi att få veta det.

Ska de behöva börja testa nu? De lever ju på att utveckla nya bättre vallor och för produktutvecklare är testning ett av de viktigaste verktygen. Borde vara hur enkelt som helst för dem att plocka fram testdata som visar att paraffin är bättre.

#20
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 435 inlägg
Kul diskussion som nog inte kommer längre utan mer studier (som många påpekar) Jag kan ändå inte låta bli att ställa lite frågor till Lars-Erik. Utan att ha läst lic:en (akademiker brukar ju inte dra sig för att kritisera sån't man inte läst:) så är det två frågor som återkommer. Varför så få tester? jag kan förstå att en studie innehåller få tester om det är svårt, dyrt..... Här beskivs en metod som är snabb så på två säsonger skulle ni kunna spruta ut en mängd tester. Den andra frågan handlar om partiskhet. En person försöker bevisa att hans nya tekniska uppfinning är bättre än tradiotionell teknik som han desutom har ekonomiska intressen av. Jämför med läkemedelsindustrin där det krävs enormt mycket forskning av företaget innan produkten kan släppas på marknaden och då görs oberoende studier innan ett nytt preparat slår ut gammal teknologi. Jag har ingen aning om vem som har rätt, men det enda sättet är som vi väl alla hoppas på en mängd vettiga tester. De tester som görs av medlemmar på forumet är i och för sig kul, men de flesta av er vet ju redan vad ni tycker innan ni testar så.....
Så varför inte fortsätta och göra en riktig avhandling teoribiten har ni väl redan sytt ihop så 300 tester borde väl räcka för att förkasta eller verifiera hypoteserna. Se'n förstår jag inte vare sig Pölders eller andra vallafabrikanters hållning. Hur i h-vete kan man gå ut och dementera med gröna och gula smiliegubbar utan att komma med ett enda argument. Långt blev det, summa summarum mer och ännu mer av OBEROENDE SERIÖSA tester.
2 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 2 gäster, 0 anonyma medlemmar