Hoppa till innehåll

Köp Atomic längdskidor hos Skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

tre Vasalopp på samma sicklade skidor


 • Vänligen logga in för att kunna svara
4492 svar till detta ämne

#4481
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 326 inlägg

Mange som har tenkt på dette, men det er ikke lov med noen form for elektrisk innretning på skiene i konkurranse. I sprintrenn har det vært forsøkt å holde skiene varme til rett før start, men tester har vist at i sprengkulde tar det kun 1 min før effekten er borte. 

Tack skitester, Jag förstod givetvis att jag inte är den enda som tänkt på detta. Och att man inte får ha någon elektrisk anordning förstår jag också. Men det finns kanske andra möjligheter,t.ex att man i en del av skidans kärna hittar ett material som bättre kan  behålla värme (t.ex. 30-40 grader i start) och sedan sakta släppa ut den.#4482
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 980 inlägg

Tack skitester, Jag förstod givetvis att jag inte är den enda som tänkt på detta. Och att man inte får ha någon elektrisk anordning förstår jag också. Men det finns kanske andra möjligheter,t.ex att man i en del av skidans kärna hittar ett material som bättre kan  behålla värme (t.ex. 30-40 grader i start) och sedan sakta släppa ut den.


Bea ide LE! Vi stoppar in en pizzasten i sprintskidorna så kan vi åka åttor runt Kläbo. Undrar om det finns nåt lätt material med samma värmehållningskapacitet.

#4483
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 326 inlägg

Skitester har en mye bedre kunnskap og praktisk erfaring enn meg.

Angående å nøye seg med sikling så tenker jeg at jo ferre watt en greier å produsere for fremdrift, jo bedre glid trenger en for å holde teknikken oppe.
Synes ikke det er slik at dess ferre watt en produserer jo fler watt en kaste bort på gliden

"Skitester har en mye bedre kunnskap og praktisk erfaring enn meg." Hur är du säker på det ? Känner du honom/henne ? Argumenterar inte även han för att plansicklade skidor utan struktur glider lika bra som väl strukturerade skidor, Det gör de inte,

"Angående å nøye seg med sikling så tenker jeg at jo ferre watt en greier å produsere for fremdrift, jo bedre glid trenger en for å holde teknikken oppe.

Synes ikke det er slik at dess ferre watt en produserer jo fler watt en kaste bort på gliden" Även du verkar inte skilja på termerna sikling, plansikling och stålsickling (som ger struktur jämförbar med den du får vid stenslipning) Jag håller med dig om att vi vill ha så bra och säkert glid som möjligt för att inte öda på krafterna i onödan. Det är just därför jag argumenterar för att stålsickling är ett ovanligt säkert och tryggt ALTERNATIV speciellt för oss motionärer.  Och med tanke på den forskning som redovisats, det stora intresset för denna tråd och att så många som numera anammat budskapet så tror jag många (inte alla) förstått att det ligger mycket i vad LE säger och erfarit.#4484
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 980 inlägg
Jag gillar termen planhyvling bättre.

#4485
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 326 inlägg

Jag gillar termen planhyvling bättre.

OK. Men då är det väl risk att Artur igen protesterar och noggrannt noterar alla datum denna term används,  Även om Artrur inte direkt aspirerar på att bli ordförande i min fanclub så kanske vi skall vara lite försiktiga, eller ?#4486
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 980 inlägg

OK. Men då är det väl risk att Artur igen protesterar och noggrannt noterar alla datum denna term används,  Även om Artrur inte direkt aspirerar på att bli ordförande i min fanclub så kanske vi skall vara lite försiktiga, eller ?


Vad är egentligen skillnaden mellan att sickla och hyvla? Jag gissar att det är attackvinkeln på eggen. Herren ger och herren tar. Förhandling handlar om att runda hörn och ibland knyta näven.

#4487
Torgeirs

Torgeirs

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 146 inlägg

Vad är egentligen skillnaden mellan att sickla och hyvla? Jag gissar att det är attackvinkeln på eggen. Herren ger och herren tar. Förhandling handlar om att runda hörn och ibland knyta näven.

I trebearbeiding språket brukes vel høvling til en grovere prosess en sikling. For å lage en plan flate. Sikling er den siste finishen.

Så sliper en sikkelen med en metallstang dersom en ønsker en plan finish og en fil dersom en ønsker en litt mer strukturert finish etter å ha siklet.

I skisammenheng ser ut som en høvler ut skisåler fra den sintrede uhmwpe massen.

Deretter slipes de og til siste struktureres skisålen.

 

Siklingen utfører ofte to operasjoner i ett. Både planeringen til høvelen eller slipesteinen og struktureringen til en filslipt sikkel eller slipestein som har fått et mønster fra en diamant.

 

Men, jeg savner målinger for grovheten på strukturen fra siklinger. Har sett fra vitenskapelige artikler om sliping med slipepapir på tre at RA kan variere mye i en produksjonslinje selv om tre og slipepapir er likt. Så jeg lurer jo på om siklerne greier å være konsistente med strukturen sin.#4488
Torgeirs

Torgeirs

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 146 inlägg

https://www.isosport...c/NHS_Flyer.pdf

viser toleransene for en skisåleprodusent.

Kald 1,5 til 2,5 micrometer

Medium 2 til 3 micrometer

Varm 4 til 5 micrometer.

 

Så særlig varm har veldig liten varians i forhold til middel verdi. Greier en vanlig skiløper dette uten veldig mye sikle trening og kontrollmåling.

 

Og så ser en også fra reklame matrialet at selv de som sikler går på uhmwpe og carbonpulver + parafinvoks og fluor. #4489
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 326 inlägg

På mitt allra första inlägg (=MITT ALLRA FÖRSTA INLÄGG PÅ SKIDFORUM) skrev jag bland annat följande: "Jag heter Lars Erik Persson och är en 61 årig Vasaloppsveteran (numera har jag åkt 33 Vasalopp och 6 öppna spår). I år åkte jag båda öppna spåren på tiderna 5.29 och 5.50. Själva Vasaloppet åkte jag på 6.41 vilket faktiskt räckte till att få medalj. Detta är de absolut bästa resultat jag gjort de senaste tio åren. OCH jag åkte alla tre loppen på samma skidor som hade sicklats till mig av Kuzmin själv..... Jag rörde INTE glidytorna, jag bara lade på ny fästvalla för dagens före.

Min egen teori är att detta kan vara ett mycket vasst alternativ speciellt på Vasaloppet. Om ni går in och tittar på min profil så ser ni att jag avancerat c:a 400 placeringar från Evertsberg och jag upplevde själv att jag hade skidor med väl så bra glid som alla andra."

 

Jag kunde DÅ inte ana att detta budskap skulle skapa sådant intresse, t.ex tom idag 4498 kommentarer och 1643587 visningar. OTROLIGT. Och absolut mest på detta forum.

 

Jag har ju efter ytterligare 17 år börjat fatta bättre att det kan vara så. Jag har ju numera åkt totalt ytterligare 16 Vasalopp och 24 Öppna spår på mina stålsicklade skidor och upplever subjektivt ungefär detsamma som jag gjorde första gången. Och det kan ju delvis bero på att jag numera håller till mycket långt bak i fältet där åkare nog även är sämre på att preparera skidorna. Jag är ju numera 78 år så det är väl oklart hur många fler Vasalopp jag klarar av att åka. Totalt har jag numera åkt 75 fulllängdslopp: 48 Vasalopp och 27 öppna spår, så majoriteten av dem har jag ju faktiskt genomfört på rent stålsicklade skidor(ibland kombinerat med rillning) men helt utan glidvalla.

 

Jag är anmäld även i år till Vasalopp och öppna spåren så om jag klarar minst ett av loppen  kommer jag med i den unika Veterankretsen "femtioloppare" dvs de som klarat minst ett öppet spår/Vasalopop i 50 år. Det finns c:a 50 i denna "klubb" (varav kanske 20-25 nu levande). 

 

Jag tycker mig även numera bättre förstå (både praktiskt och vetenskapligt) att jag fått detta resultat som först var så överraskande för mig. Så överraskande att jag nästan inte kunde sova på nätterna eftersom jag alltid trott på glidvallans avgörande betydelse. Det är så att STRUKTURERING är det mest avgörande för bra skidor med rätt spann. Och strukturering uppnår du t.ex genom stålsickling, stenslipning och rillning och givetvis kombinationer av dessa. Men du måste kombinära med NOGGRANN BORSTNING så att det yttersata lagret av din struktur även är slät. Det sistnämnda uppnås ju automatiskt av de som kombinerar med att glidvalla eftersom du ju då skall borsta ordentligt, faktiskt så ordentligt att du inte längre ser någon valla lämna skidan så att du även då åker huvudsakligen på en mycket slät bra struktur. Dock är det också klart för alla, inklusive mig, att högfluor på optimal struktur ger bättre glid åtminstone viss sträcka. Men det är mindre uppenbart för mig om detta ger någon större fördel i de speciella förhållanden som gäller i Vasaloppsspåret för oss motionärer, speciellt vi långt bak i fältet (t.ex när vi köar i backen eller i trängseln på myrarna därefter...)

 

Jag vill tacka er alla äkta skidforumvänner för all positiv respons och energi ni givit mig genom åren, både genom inlägg och privata samtal. Det har verkligen hjälpt mig att stå på mig i mitt minst sagt enkla budskap jag osjälviskt framfört trots mycket hård kritik speciellt från vallaindistrin och sporthandlare speciellt i början.#4490
Pask

Pask

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 536 inlägg

Heja Lars-Erik, hoppas att du blir en "femtioloppare"!

 

Jag tycker att du sammanfattar denna monstertråd på ett bra sätt. Själv har jag stålsicklat sedan 2007 och gör det fortfarande. I flera år testade jag att åka lopp helt utan glidvalla. Jag tyckte att det gick bra när det var kallt och torrt, men sämre när det var varmt och fuktigt. Nu för tiden lägger jag ett lager högfluor på mina stålsicklade belag inför lopp, och ibland ett lager pulver också. Med det brukar jag ha klart konkurrenskraftiga skidor bland de som jag åker med (ungefär led 3 på VL). #4491
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 7 943 inlägg

Hej Lars-Erik !

Jag får önska dig lycka till så att Du lyckas bli "50-loppare" och därmed får officiell status som en STOR vasaloppsveteran.tummenupp.gif#4492
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 326 inlägg

Heja Lars-Erik, hoppas att du blir en "femtioloppare"!

 

Jag tycker att du sammanfattar denna monstertråd på ett bra sätt. Själv har jag stålsicklat sedan 2007 och gör det fortfarande. I flera år testade jag att åka lopp helt utan glidvalla. Jag tyckte att det gick bra när det var kallt och torrt, men sämre när det var varmt och fuktigt. Nu för tiden lägger jag ett lager högfluor på mina stålsicklade belag inför lopp, och ibland ett lager pulver också. Med det brukar jag ha klart konkurrenskraftiga skidor bland de som jag åker med (ungefär led 3 på VL). 

Tusen tack Pask för dessa uppskattande ord. Egentligen har jag samma erfarenhet men jag har istället vid varmare fören kombinerat med att Rilla med 2 mm rak riller. Jag tycker subjektivt att detta varit en mycket bra lösning för mig.

 

Till Volevodin: Jag tackar även dig för lyckönskningar att jag skall klara av att bli "femtioloppare" i år . Men som du vet "fuskar" jag dock lite i sammanhanget; Jag åker ju på mina stålsicklade skidor och glider därmed bättre än de flesta omkring mig :rolleyes: Jag hoppas dessutom snart få ta emot dig vid målgången i Mora som nybliven  "30-loppare" . Blommor och present utlovas.#4493
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 326 inlägg

https://www.isosport...c/NHS_Flyer.pdf

viser toleransene for en skisåleprodusent.

Kald 1,5 til 2,5 micrometer

Medium 2 til 3 micrometer

Varm 4 til 5 micrometer.

 

Så særlig varm har veldig liten varians i forhold til middel verdi. Greier en vanlig skiløper dette uten veldig mye sikle trening og kontrollmåling.

 

Og så ser en også fra reklame matrialet at selv de som sikler går på uhmwpe og carbonpulver + parafinvoks og fluor. 

"Greier en vanlig skiløper dette uten veldig mye sikle trening og kontrollmåling." Förvillande kommentar. Vi vanliga motionärer funderar inte på att göra några sådana mätningar, vi  drar ju bara några drag med en sickel för dagens före (t.ex +, - eller universal). Lätt som en plätt, och effektivt, vilket jag själv kan intyga efter mina 40 genomförda Vasalopp på stålsicklade skidor. 

"Og så ser en også fra reklame matrialet at selv de som sikler går på uhmwpe og carbonpulver + parafinvoks og fluor. " Också förvillande att du uttrycker detta välkända faktum som att alla som sicklar även glidvallar, Det är inte så t.ex. har jag, precis som många andra vasalöpare jag känner,  genomfört mina senaste 40 Vasalopp utan tillstymmelse till glidvalla. Glidvalla behövs helt enkelt inte för oss motionärer. Och givetvis fungerar detta också;när du enligt instruktionen borstat så mycket

 

Min fråga till dig Torgeirs:  Har du själv försökt att åka ett Vasalopp på stålsicklade skidor ? Jag frågar eftersom den som gjort mest inlägg på denna tråd (med just detta tema) kommit med alla möjliga och omöjliga argument mot stålsickling (inte bara för Vasaloppsåkning) själv inte prövat att stålsickla än mindre åkt ett enda Vasalopp på stålsicklade skidor,


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar