Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Stavlängder för elit?


olrijo

Recommended Posts

Är bekant med formlerna kropplängd * 0,85 för ett bra mått på klassiska stavar och kroppslängd * 0,9 för skatestavar, men är detta nåt som gäller även elitåkare eller kör dom generellt längre stavar (även om man bortser från sprintdistanser)?
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att eliten snarare kör lite kortare stavar i klassiskt än 0.85*längd. Northug har tex 155 cm (enlig norska förbundets sida) och är 185 (enligt wiki). Enligt en annen tråd på detta förum har Tynell också 155 och er 185. Bröderna Aukland tror jag kör med lite kortare än 0.83*längd.
Link to comment
Share on other sites

Tittade noga på gårdagens klassiska tour de ski tävlingar - kollade i slow motion. De verkar ha alla möjliga längder i relation till resp kroppslängd! Det duger inte att bara nämner några av alla 200 toppåkare.

 

Min lösning just nu är att köra med minus 30 cm vid långsammare spår med mer diagonalåkning och minus 25 vid mycket stakande - då kan jag sträcka ut bättre...

Link to comment
Share on other sites

Det duger inte att bara nämner några av alla 200 toppåkare.

Nei, men då det inte är så väldigt mycket information om hur långa stavar elitåkarna har så välger ialla fall jag att basera vad jag tror på den informationen som jag har. Andra åkare med kortare stavar en 0.85 är Mattias Fredrikson och jag tror Alsgaard och Svärd enlig forumet.

 

Jag tycker bara att det är konstigt att väldigt många verkar tro att man ska ha väldigt långa stavar och att eliten använder väldigt långa stavar när det inte verkar eksistera någon information om att någon elitåkare har väldigt långa stavar.

Link to comment
Share on other sites

Det duger inte att bara nämner några av alla 200 toppåkare.

Nei' date=' men då det inte är så väldigt mycket information om hur långa stavar elitåkarna har så välger ialla fall jag att basera vad jag tror på den informationen som jag har. Andra åkare med kortare stavar en 0.85 är Mattias Fredrikson och jag tror Alsgaard och Svärd enlig forumet.

 

Jag tycker bara att det är konstigt att väldigt många verkar tro att man ska ha väldigt långa stavar och att eliten använder väldigt långa stavar när det inte verkar eksistera någon information om att någon elitåkare har väldigt långa stavar.[/quote']

Om jag tolkade monstertråden om stavlängd rätt så kan väl stavlängden ses lite som växlen på en cykel. Och precis som där är vissa bättre i en kadens på en växel och en annan på högre kadens på lättare växel.

 

Så om du har tränat mycket av någonting som gjort dig förhållandevis starkare i t ex axlar och bröst kan mycket väl en annan längd än elitens var rätt just för dig.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...