Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Sveriges bästa längdskidspår!!


9mil

Recommended Posts

Aftonbladet listar sveriges bästa längdskidspår:

 

1 Bruksvallarna, Härjedalen

My number one! Enskilda småorter slår kanske Bruksvallarna på fingrarna både när det gäller tillgänglighet och spårkvalitet. Men vid optimala väderförhållanden är klättringen upp till Mittåkläppens vidunderliga spårgator värd all möda. Det är bara att gapa och glo: du ser Helags, Skars och Sylarna.

Blåsigt på fjället? Välj ett annat spår. Kanske någon vindskyddad ort i övriga delarna av Nordic Ski center (till exempel Tänndalen, Fjällnäs, Hamra, Ljusnedal). Lägg därtill de fina möjligheterna till att gå på högfjällstur.

Den mest genuina längdkänslan hittar vi, kort sagt, i Funäsdalsfjällen i allmänhet. Och i Bruksvallarna i synnerhet. Vi pratar världsklass!

Populäraste spåret: Mittåkläppen.

Boende: Hotell, stugby, privatstugor.

www.funasdalsfjall.se

Tel: 0684-16410.

 

 

2 Långberget, Värmland

Målet, att kunna erbjuda landets bäst preparerade spår, är snart uppfyllt. Sammanlagt drygt 80 km spår, lämpliga både för klassisk stil och skate.

Den höga höjden (642 m ö h), Europas längsta konstsnörunda (8,5 km), den finfina elljuslingan utanför hotellknuten, de långa klassiska Vasaloppsspåren - en tummelplats för såväl söndagsåkaren som längdfreaket.

En liten reservation: För att gästerna ska slippa åka omkring med en spårkarta i fickan behöver skyltningen förbättras.

Boende: Vandrarhem (48 bäddar), Sporthotellet (111 bäddar) samt 40-talet stugor.

Populäraste spåret: Toini-spåret

(2, 5, 7 och 10 km).

www.langberget.se

Tel: 0564-26050.

 

 

3 Hallstaberget, Sollefteå

Alpint område med fyra liftar och sex nedfarter. Ändå känner man sig inga-lunda åsidosatt som längdåkare. Tvärtom. Skidskytte- och längdgymnasierna är starka påtryckargrupper för perfekt, nästan daglig, spårdragning.

Uppe på den lättåkta Skällsmyren låg Håkan Westin och finslipade formen inför sina båda Vasaloppssegrar. Här samsas elit och motionärer. Totalt 60 km spår. Och allt är gratis.

Hallstaberget är duktiga på att improvisera och dra helt nya spår. Till hösten ligger också (äntligen) första konstsnön på plats.

Boende: Sporthotellet med 124 rum.

Populäraste spåret: Skällsmyren.

www.hallstaberget.se

Tel: 0620-682548.

 

 

4 Åsarna, Jämtland

Här skrevs en gång svensk skidhistoria. Lite av den känslan återskapas än i dag, när Janne Ottosson arrangerar Vasaloppsläger, eller när banchefen Thomas Wassberg sätter sig på skotern och bygger räls.

Wassbergs tuffa banor ställer stora krav på åkaren. Men frågan är om inte genomsnittsmotionären gillar enkelheten bättre. Längd bör vara lätt och avkopplande, inte halsbrytande. Utmaningen ligger i att åka längre, oftare och fortare. Nästan alla vi talat med förordar det trivsamma Kyrkspåret. Betalspår kostar 30 kr/dag.

Boende: Vandrarhem, campingstugor.

Populäraste spåret: Kyrkspåret. 5, 10 och 15 km. Klassiskt och skate.

www.guldbyn.nu

Tel: 0687-30230.

 

 

5 Grönklitt, Orsa

Gamla, goa Grönklitt, en vän att luta sig mot när inga andra spår i närheten är åkbara. Nya, elbelysta konstsnöspåret är tufft, men öppnar stora möjligheter - både för träning och tävling.

Grönklitts lockelse handlar om snösäkerhet och intimitet. Allt ligger centralt - värdshus, vallabodar, sportbutik (Tommy Limby), boende, slalombackar, skidstadion, spårsystem. Årets utbyggnad visar att Grönklitt tagit sig ur en svacka. Spåren, med undantag för slingan till Fryksås, prepareras för det mesta bra. Men med de nya betalspåren kan åkarna ställa ännu högre krav.

Boende: Vandrarhem, stugby, privathus.

Populäraste spåret: Hund- och

pulkaspåret, 6 km.

www.orsagronklitt.se

Tel: 0250-46200.

 

 

6 Harsa, Järvsö

Lilla Harsagården är en pärla, en renodlad längdort med mycket charm och känsla - från stugby, matsal, vallabod och ända ut i sista lilla spårslingan.

Härligt att kunna ligga och snurra varv efter varv på de småkuperade, gammaldags klassiska, välpreparerade slingorna uppe på de snösäkra myrarna.

Förutom ett längre elljusspår (och kanske fler snökanoner) tycker vi nog att Harsagården har det mesta (även tuffa SM-banor).

Boende: Vandrarhem, stugby, hotell, helpension. Mycket prisvärt.

Populäraste spåret: Lätta milen.

www.harsa.se

Tel: 0651-49511.

 

 

7 Ripan, Kiruna

En veckas fin åkning i terrängen runt Matojärvi idrottsplats gav ett bestående intryck (vilken snö!). World Cup-spåren lockar olika landslag med såväl snö från snökanoner som tidig natursnö.

De roligaste slingorna hittade vi annars i Jägarspåren, ett nätverk av lätta kombinationer runt Ripans stugby.

Boende: Campingstugor, hotellstugor och vandrarhem. Helpension.

Populäraste spåret: Jägarspåret (3, 5, 12 och 17 km).

www.ripan.se

Tel: 0980-18880.

 

 

8 Vålådalen, Jämtland

Ännu en gammal favorit. Litet avsides belägen, men väl värt en resa. Här, där allmän väg slutar och fjället börjar, har det skrivits svensk idrottshistoria. Inte bara av Gösta Olander och Gunder Hägg, här har även skidlandslagen tränat inför VM och OS. Än i dag kan du åka Sapporo-spåret (8 km).

Kanske möter du någon av bröderna Mathias eller Tobias Fredriksson eller Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd under din träningsrunda.

50 km preparerade spår, (ny pistmaskin i år), bra elljus, fullstor idrottshall, men framför allt: otroligt charmigt och mysigt. Och fina turspår i fjällen.

Boende: Vålådalens fjällstation

(vandrarhem), hotell med idrotts-

pension.

Populäraste spåret: Gröna milen.

www.valadalen.se

Tel: 0647-35300.

 

 

 

9 Högbo, Sandviken

Jag har testat Högbo, Gästriklands skidparadis, många gånger och är alltid positivt överraskad. Ambitionsnivån är hög.

Personalen kör pistmaskinerna på nätterna, allt för att rälsen ska hinna frysa till ordentligt, och bli ännu bättre.

Man kontrollerar, reparerar och ser efter spåren på ett sätt som andra anläggningar borde ta efter. Högbo Brukshotell är numera samarbetspartner med Vasaloppet, det har höjt nivån ytterligare. Extraplus: elljus till 23.00!

Boende: Vandrarhem, brukshotell med spa.

Roligaste spår: Lätta 15 km.

www.hogbobruk.se

Tel: 026-242100.

 

 

10 Idre, Dalarna

När inget annat funkar kan Idre Fjäll, med sina enorma resurser, ta emot sugna elitåkare. Men det finns också stora problem. Kylan, spår som blåser igen, markägarna. Huvudspåret Fjället Runt korsas av allt fler alpina nerfarter. Farliga träd och stolpar i kurvorna och massor av fotgängare i spåren. Även Burusjöspåret (15 km) känns tveksamt, flera krångliga väg-och bäckpassager och fotgängare även där.

Underhållet är oftast bra, men tyvärr, Idre håller på att förlora prestige på längdsidan. Dags för nytänkande. Annars är det bättre att ge sig av till grannen Grövelsjön!

Boende: Idre Fjäll stugor, hotell.

Populäraste spår: Plattenspåren (2,5 respektive 5,5 km)

www.idrefjall.se

 

http://www.aftonbladet.se/vss/resor/story/0,2789,778744,00.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Aftonbladet listar Sveriges bästa längdspår........

JISSES. Har de aldrig varit i LOFSDALEN!!!

Ja jisses, har någon på Aftonbladet ens åkt längdskidor..........?..... :)........

 

Men som i alla andra sammanhang när någonting skall listas och rangordnas så är åsikterna lika många som antalet vallaburkar i våra lådor. Och det betyder ju att vi har många fina anläggningar att åka på i detta landet, eller hur!?

 

Det bästa av allt är ju att Aftonbladet skriver om längdskidor, mer sånt!

Link to comment
Share on other sites

Lofsdalen har tyvärr ett för stort antal vägövergångar, där man måste ta av sig skidorna för att gå över. Kommer man med fart så kan det till och med bli lite farligt på ett ställe.

När de väl pistar så är spåren av högsta kvalitée, men tyvärr pistas det inte alltid efter snöfall utan det kan dröja någon dag (än värre med skatespåren).

Link to comment
Share on other sites

Det är sant, det finns en antal vägövergångar. Det är nackdelen man får betala för en trevnadsfaktor att spåren slingar sig runt boendeområdena. Det går ju utmärkt att köra utan vägövergångar om man håller sig till de övre spåren på fjället. Men det finns ett ställe som inte är bra, det håller jag med om.

 

De har haft inställningen inte åka ut och spåra förrän det slutat snöa. Jag kan på sätt och vis förstå hur de tänker, men jag tycker inte det är inte top-notch – så där kan de bättra sig. Vi får se hur det blir till i år. Jag får åka ned och muta spårgubbarna med en back norrlands guld eller vad det är som spårgubbar blir glada av? :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...