
Varför åker inga svenskar Birkebeinerennet?
#1
Postad 20 mars 2011 - 19:39

Loppet som är 54 km är större än Vasaloppet med ca 16000 anmälda i år och går över två fjälltoppar mellan Rena och Lillehammer.
Organisationen är perfekt, loppet kantas av glada norrmän som skidat upp på fjället och sitter och hejar i solskenet, och naturen är fantastisk.
Dessutom går loppet två veckor efter Vasaloppet då många förmodligen är i toppform och känner en stor tomhet i att säsongen är över vilket den inte behöver vara!
Banprofilen är dock lite annorlunda mot Vasaloppet, här räcker det inte att kunna staka, av loppets första 20 km ca 18 km uppför. :-)
Jag kan varmt rekommendera denna utmaning som trots att loppet "endast" är 54 km på många sätt är tuffare än Vasaloppet.
http://www.birkebein...kebeinerrennet/
#2
Postad 20 mars 2011 - 19:54

Det är det iaf till Birkebeineritten...
#3
Postad 20 mars 2011 - 20:00

Dessutom är det precis som i Vasaloppet många som är anmälda, men av olika skäl inte ska åka och därför vill överlåta sina startplatser närmare inpå loppet.
#4
Postad 20 mars 2011 - 20:15

Vasaloppet: 2011: 5h39 min, 2012: 4h51 min, 2013 : Bosatt i Australien, återkommer 2014
#5
Postad 20 mars 2011 - 20:21

#6
Postad 20 mars 2011 - 21:21

Det är väl rätt mycker mer uppför än tex. Vasaloppet???
#7
Postad 20 mars 2011 - 21:31

(därför jag åkte VL, eller snarare ÖS (men vid kaffemaskinen vet de ej skillnaden). Varför åka det för sin egen skull)
#8
Postad 20 mars 2011 - 21:40

Dessutom slipper man till stor del problemen med allt skräp från gel och liquids då disiplinen är betydligt bättre med att ta med skräpet till mål.
Beträffande start platser är det väl inte svårare att få tag i dessa till Birkebeinern än till vasaloppet.
#9
Postad 20 mars 2011 - 21:47

Annars var det ett i mitt tycke ett mycket tufft lopp med många långa stigningar. Dock inga branta backar utan långa motlut där det med bra fäste gick fint att diagonala. Det var bara några få korta sträckor jag saxade. Dock är norrbaggarna mycket bättre än mig på att diagonala så jag föll som en sten genom fältet. Jag var seedad till pulje 2 efter Vasan men borde startat i kanske femte puljen för att kunna dra nytta av andra. Jag tycker det var tuffare än vasaloppet trots att det "bara" är 54km.
Fattar heller inte riktigt varför det är så få svenskar som åker, det är ju massor med norrmän som åker Vasaloppet och många svenskar åker ju bl.a till Marcialonga. Rekommenderar verkligen fler svenskar att åka detta lopp. En fin avslutning på säsongen.
Hur gick det för dig Tage, klarade du merket?
#10
Postad 20 mars 2011 - 22:19

Förra året hade jag stora problem med att få fäste och det är absolut nödvändigt i dessa backar....
Taktiken i år var mjukare skidor, kortare stavar och mer fästvalla och det fungerade utmärkt även om glidet inte var kanon. Hade dock inte märkbart sämre glid än de flesta runtikring mig. Körde självklart Kuzminsicklat!
Jag konstaterade under loppet att Norrmännen är oerhört duktiga på diagonalen men att vi svenskar klår dem när det gäller stakning.
Birkebeinerrennet skiljer sig också från Vasaloppet när det gäller generell åkförmåga. De flesta som åker Birken kan åka skidor vilket inte gäller för väldigt många Vasaloppsåkare. Tror att bakre tredjedelen i Vasaloppet skulle få svårt att ta sig imål på Birken.
Klarade du märket O-B?
#11
Postad 20 mars 2011 - 22:41

Sen undrar jag över nedförbackarna, klarar man dem som 60+. Jag vet att på slutet är det en brant ravin ner och sen går det brant uppför direkt, iaf om det är samma bana som Masters 2004 på 3-milen.
En annan sak jag undrar över och det är transporterna. Finns det bussar från målet till starten eller är det bäst att övernatta i Rena eller på svenska sidan nära gränsen. I sistnämnda fallet går det bussar tillbaka till Rena efter målgång.
Ett annat lopp i Norge eller rättare sagt mellan Sverige och Norge är Storlirennet ung samtidigt, vilket skall vara mycket trevligt. Funderar på att åka det nästa år.
#12
Postad 20 mars 2011 - 22:58

Känner inte riktigt igen din beskrivning av backen på slutet men loppets sista 14 km är nedför hela vägen med undantag av några småbackar och ett par km flackt på slutet.
så här ser banprofilen ut:
http://www.birkebein...e-rennet/Loype/
Logistiken kring loppet fungerar perfekt, vi bodde i Lillehammer och därifrån går det bussar till Rena hela morgonen, (ca 2 tim resa), det är bara att boka in sig på lämplig buss beroende på när man startar. Åkte själv 6.30 från Lillehammer och startade loppet 9.20 i Rena. Tror det funkar likadant åt andra hållet.
Trots att det är 16.000 startande så är det lugnt och gemytligt i startområdet, ingen hets och stress som i Vasaloppet. Överhuvud taget är det väldigt välarrangerat och trevligt alltsammans.
Ex.
Efter mål möts man av långbord uppdukade med Tomatsoppa, återhämtningsdryck, saft, buljong, små mackor, chipspåsar, frukt, coca cola mm.
(Efter Vasaloppet i år fick man ett glas saft....)
#13
Postad 20 mars 2011 - 23:22

#14
Postad 20 mars 2011 - 23:29

#15
Postad 20 mars 2011 - 23:40

"Lite mer kuperat" måste vara århundradets understatement. :-)Håller med om att Birken är ett grymt fint lopp och väldigt välarrangerat. Åkte för några år sedan. På många sätt intressantare än VL. Tycker dock det är lite överdrivet att säga att det är tuffare än VL bara för att det är lite mer kuperat och konkurrensen är hårdare. Det är ju trots allt betydligt kortare. Finns nog ingen skidåkare i världen, inte ens den långsammaste motionär, som skulle ha längre tid på Birken än VL vid samma före. Mitt nästa lopp blir lite värre än Birken - Norefjellsrennet om två veckor 65 km kuperat och med ett ruggigt elitstartfält. Finns platser kvar där också för den som vill åka mkt diagonalåkning.
Loppets tuffhetsgrad behöver inte vara helt korrelerad med distansen eller tiden,
Birken är trots allt ca 3 mil uppförsbackar. Hur mycket uppför är det i Vasaloppet?
På Vasaloppet fungerar det, men jag tror att långsamma motionärer överhuvut taget skulle få svårt att ta sig i mål på Birken.
#16
Postad 21 mars 2011 - 08:36

Om man kan diagonala är ju inte fina diagonal backar alltför jobbiga trots att de är långa och det blir en stor höjdskillnad. Det går ju lite saktare men är inte nödvendigtsvis jobbigare än stakning i bra fart där det är platt."Lite mer kuperat" måste vara århundradets understatement. :-)
Loppets tuffhetsgrad behöver inte vara helt korrelerad med distansen eller tiden,
Birken är trots allt ca 3 mil uppförsbackar. Hur mycket uppför är det i Vasaloppet?
På Vasaloppet fungerar det, men jag tror att långsamma motionärer överhuvut taget skulle få svårt att ta sig i mål på Birken.
Det skulle antagligen vara en del folk som kommer i mål i vasan som skulle ha problem i birken på grund av att de är dårliga på diagonal teknik men generellt så tror jag everest har rätt. Tiden på birken är för de allra flesta är ganska mycket kortare än i vasan.
Alla spår jag har åkt i norge är kuperade och diagonal teknik är helt klart den viktigaste tekniken att vara bra på för en norrman. Man kan jämföra det med många spår i sverige där det gärna ska vara så platt som möjligt så det blir lätt åkt (jag tänker på spår jag åkt i sälen, åre och golfbaner etc i stockholm). Inte så konstigt att norska och svenska motionärer är bra på olika saker.
#17
Postad 21 mars 2011 - 09:04

Och gör de det ändå skulle de få svårt att ta sig i mål.
Norska motionäre har mindre möjligheter än vi att träna långa stakningspass och blir sämre på stakning. Svenska motionärer har mindre kuperad terräng att träna i så vi blir sämre på diagonalen.
Pga detta tror jag Vasaloppet relativt sätt är tuffare för Norrmännen och Birken tuffare för oss.
#18
Postad 21 mars 2011 - 09:27

#19
Postad 21 mars 2011 - 09:44

Du måste ha startat tidigt, vilken pulje stod du i?Något av det jobbigaste med att åka Birken är att man måste bära en 3,5 kg tung ryggsäck. Det låter kanske inte så jobbigt men det är betydligt jobbigare än vad man kan tro. Birken är också betydligt mer väderutsatt än Vasan vilket också gör det jobbigt. I år var det motvind och drivsnö över första fjället vilket innbar att man fick diagonala i nysnö vilket är tungt...men Vasaloppet är jobbigt på ett annat sätt eftersom det är så långt. Segraren får ju hålla på i nästan 1½h mer än på Birken vilket kräver andra förberedelser. Även om Birken är ett jobbigt lopp de första 30 km så är de sista 20 km lätta vilket är skönt då har Holmenkollen ski maraton betydligt jobbigare sträckning men då slipper man säcken...
Själv åkte jag i Pulje 15 och vinden måste ha mojnat när jag kom upp på fjället, hade inga problem med vind eller drivsnö. Det var finfina förhållanden hela dagen för mig.
#20
Postad 21 mars 2011 - 09:50

0 användare läser detta ämne
0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar