Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vasaloppet 2012 - Hur var glidet?


HW

Recommended Posts

  • Replies 116
  • Created
  • Last Reply
Sugit glid framför allt på myrarna å överallt annars där det var fin kall snö. La mycket fäste KB20+KR30+V40+VR50+V40 + nervöslager VR45 men tror ändå att det var strukturen på min klisterskidor som var problemet, L3. Fick riktigt bra glid sista 2 milen när det varv varmt. Glidet var hf80+fc8x.
Link to comment
Share on other sites

Jag hade grymt högfartsglid. Kunde plocka uppemot 50m på folk runt ikring allt tack vare Brazan som får förklara sina mirakler och Örjans stenslip och struktur innan. Lågfartsglidet var som övriga i fältet men jag misstänker min bristfälliga stakföråga för att den ska få korrekt bedömning. Bidragande orsak var snålt med fäste. La lite för kort på grund av klistergrund och det slet hårt i de första 2-3 milens hårda spår.

Kraschade i den berömda u-kurvan i Oxberg. Höll ytterkurva men så trillar två 10m framför och när jag ska väja får jag en tackling av killen snett bakom som i sin tur säkert fick en tryckare av näste gubbe bakom. Huvudstupa med skidspetsar rätt in i den stackars högen och grodhopp över för att få med stavar och skidor i ett stycke. Gick bra för egen del trots allt med lite tidsförlust. De borde ta bort de där kurvan för jag ser inte poängen med den.

Link to comment
Share on other sites

Kan med gott samvete säga att INGEN gled om mig. Startade sist i led 5 efter busshaveri... Kusmin U, + grafit + Ultima HF. Allt mkt kärleksfullt och omsorgsfullt arbetat! Efter Evertsberg var det värsta jag vart med om, gled nå fruktansvärt, skrattade hela vägen, säkert 500m längre än många. : )

 

Kr20 + Kr30, TUNT + Vr45 och 40 4 lager

 

0/-10 Julgransrill, + 1mm rak fram och 2mm rak bak

Hade du Sverige-dräkt på dig? Var en kille som verkligen susade förbi alla andra! Själv hade jag endast använt kuzmin U och blev omgliden av de flesta...

Link to comment
Share on other sites

Körde med Kuzmin original + rill (rak 1,0 fram och rak 1,0+2,0 bak). Det var sådär, strax under medel bland led 4-åkarna. Vissa hade betydligt bättre. Fästet sög kanske (klister toppat med VR45)?

 

Någonstans halvvägs körde jag på något i spåret, och det började låta konstigt om ena skidan plus att det högg lite då och då. Jag var tvungen att stanna och titta, trodde att det kanske hade fastnat ett gelpaket i fästzonen. Det var värre än så, en jätterepa som avslutades med ett djupt hack nästan igenom belaget med vassa kanter som högg i snön. Suck! Nya skidor 2013?

Link to comment
Share on other sites

Det är många om budet sämsta glid. jag aspirerar på sämst glid i led 6. bara i någon enstaka backe med hårda blanka spår hängde jag med. Vet inte vad jag ska skylla på.

 

Det kan vara strukturen: Team sportias B45 och lätt med Red Creek 15- -5 bak.

 

Glidvalla. Toko lF blå i botten och Skigo ultima LF med lite Toko molyben LF inblandat. glidytorna var rejält grå när jag kom i mål. Å andra sidan var glidet dåligt redan från början.

 

Eller Fästvallan KR 20 täckt med Toko multiviola och3 lager Skigo -1 -20. möjligen fick jag för tjockt med klister/misslyckad täckning eller vallat för långt bak. Ibland kunde jag känna hur en skida sög fast, det tyder väl på fästvallaproblem. Å andra sidan gjorde det ingen skillnad på glidet hur jag hade tyngdpunkten, så jag tror inte egentligen att jag har vallat för långt bak. Och jag tyckte att jag hade lagom mycket fäste och såg inga tendenser till att det skulle frysa.

 

Så nu har jag skrivit av mig lite. bara att bryta ihop och planera något skoj till sommaren.

 

För övrigt så har jag nog precis som Pask skaffat några nya repor under skidorna, fast förhoppningsvis inte lika djupa. har inte vågat kolla så noga än.

Link to comment
Share on other sites

grafit + hf80 + 70% fc7 o 30% fc10, 2mm rill och julgran bak tack enklaresport!!

kungligt glid i början, tills det slets bort valla och det frös i en del, efter Eberg trögt trögt i pulversnön och på konstspåret så släpote det fint igen....

Även jag vill passa på att tacka enklaresport, jag körde på precis samma recept avseende rillning. Fick även en uppfräschning av stålsicklingen. Hade fint glid uppe på myrarna och det blev bara bättre och bättre relativt de omkring mig ju närmare Mora vi kom!

 

Klart bäst glid emellan spåren, det var som en tunn ishina där man bara flög fram. Snittade 3:30min/km mellan Smågan och Månsbodarna.

Link to comment
Share on other sites

Glidet tvärdog efter Evertsberg... makalöst vad folk gled ifrån mig.... kan knappast vara vållande då den var bortsliten. Dock blev Glidet avsevärt. bättre när Jag kom in på konstsnön, då gled Jag jämt med andra... konstigt

 

Vallade start LF80+ Rex HA6+ pulver svix FC8X....

Låter precis som det var för mig. Otroligt vad skidorna sög fast.

 

Fattar inte hur man ska göra för att få bra glid i den mjuka "sockersnön"(som det blev på slutet fram tills konstsnön)??

Link to comment
Share on other sites

Jag hade klart bättre glid än de flesta i de hårda spåren i början, men tyvärr sämre än de flesta när det började bli varmt och sockrigt. Startade i led fem, vallade med LF grafit, HF80 och Swix Marathon, toppade med FC8X och rillade med red creek julgran -15 / 0.
Link to comment
Share on other sites

Glidet tvärdog efter Evertsberg... makalöst vad folk gled ifrån mig.... kan knappast vara vållande då den var bortsliten. Dock blev Glidet avsevärt. bättre när Jag kom in på konstsnön' date=' då gled Jag jämt med andra... konstigt

 

Vallade start LF80+ Rex HA6+ pulver svix FC8X....[/quote']

Jag hade oxå värdelöst glid fram till konstsnön kom. Lf 6 och lite hf 7. Grafitgrund.

Misstänker att fästet va boven. Hade för mjuka skidor för klister. Gled inte om någon utför, alla dundrade förbi...

Men jag är glad att jag kom i mål överhuvudtaget, en vurpa framför mig efter två mil. Min skida knäcktes 50 cm nedanför spetsen. Trodde aldrig att den skulle hålla i 7 mil. Men jag klarade målet att åka under 7 h, 6.39

Var det dig jag snackade med någonstans runt Eldris? Jag började prata för att det var den första 5000-nummerlappen jag sett på ett tag.

Link to comment
Share on other sites

suck. inte en käft som gled i närheten än sämre än mig. Startade näst längst fram i led 3 (en person framör mig mot repet) . Runt placerig 1100 i smågan skulle jag tro (ngnstans 41 minuter) . slet hårt i stakningen dit. i utförslöporna fick jag sedan svaret varför det kändes så slitit i stakningen. Folk bara fullkomligt gled förbi och ifrån, big time. Så demoraliserande. - föll bakåt hela loppet till plac 2100 ngnstans. - Jag som drömde om ev. bland de 1000.

 

Hade lagt tunnt blått klister i botten. Tunnt gult klister från 5 cm bakom fästpinnen och 10 cm framför. Tunnt blått klister över det. Vr 50 2 tunna lager, vr 45 ett tunnt lager. Korkat ganska ordentligt. Var jämt och fint, ehuru burkarna kanske inte täckte riktigt 100%.

 

Hade löjligt dåligt glid och riktigt dåligt fäste.

 

Trodde först det var mina kuzminerade carbonlite, som jag bara åkt 2 ggr på tidigare (och aldrig med klister). Då jag hade så dåligt fäste tänkte jag (i mitt upprivna tillstånd) inte det kunde vara fästvallan, vilket det måste varit väl (?), som fick lite ifrysning. - Det kändes dock OK. Hade jag åkt ensam hade jag nog varit helnöjd med glidet...

 

Jag tycker mig ha märkt att om jag lägger iaf ngn nivå varmare valla än "generalrekommendationen/tabellen", samt en klick hiskeligt varmt under trampet som sedan täcks, så får jag bara bättre fäste ej sämre glid.

- Men när det kommer till att täcka klister med burk, samt till dylika frästa vasaloppsspår är det väl - uppenbarligen - andra "regler" som styr.

 

Sista 15 km tror jag glidet var iaf OK. (jag hade tappat lusten då för länge sedan)

 

Så stora upplevelser av dåligt glid som jag och andra vittnar om kan väl knappast särskilt ofta bero på struktur och/eller vallning..? (även om såklart vallaindustrin vill få oss att tro det)

 

- ja, ja : känns som man vill gråta nu faktiskt. MEN vallningen är ju en del av det hela, och där verkar jag ha gjort bort mig. Bara dra lärdom och återkomma; hoppas jag.

Link to comment
Share on other sites

Använde du gult klister, alltså klister för rejält blöta spår?

Ja gult klister låter då inte som någon bra valla igår. Själv körde jag med några lager VR40 ett fullt och ett nollspanslager VR45 med försiktigt iblandat VR40 samt toppat med Star top violett. På glidet Start HF80 samt C44 pulver. Sega skidor uppe på myrarna men ner mot Tennäng gled jag riktigt bra, sen blev glidet bara bättre och bättre ju längre loppet gick. Fäste var bra hela tiden, för bra i början och lite sämre in mot Mora. Tyvärr orkade jag inte alls utnyttja skidorna då kroppen var helt sänkt. Hamnade på plats 850 och låg däromkring större delen av loppet så det var inga elitskidor jag jämförde med, tror jag la fästet för långt för att kunna matcha elitåkarnas glid.

Link to comment
Share on other sites

Kan med gott samvete säga att INGEN gled om mig. Startade sist i led 5 efter busshaveri... Kusmin U' date=' + grafit + Ultima HF. Allt mkt kärleksfullt och omsorgsfullt arbetat! Efter Evertsberg var det värsta jag vart med om, gled nå fruktansvärt, skrattade hela vägen, säkert 500m längre än många. : )

 

Kr20 + Kr30, TUNT + Vr45 och 40 4 lager

 

0/-10 Julgransrill, + 1mm rak fram och 2mm rak bak[/quote']

Hade du Sverige-dräkt på dig? Var en kille som verkligen susade förbi alla andra! Själv hade jag endast använt kuzmin U och blev omgliden av de flesta...

Nae, en gammal klubbdräkt. Som däremot är till största delen vit, lite blå. Kan ha varit jag:-)

Link to comment
Share on other sites

Det gled bra :)

 

Glid:

Kuzmin Universal, lätt borstat

Rill: Totos gamla, fina "raka" rullen (den är bruten men jag tror det kallas rak?)

 

Fäste: Invärmt VG35, 1 lager V40, 2 lager Toko gul (gamla burken, 0--1), 4 lager V40

(bara vallat i klisterzonen).

 

Spann: Hårt högt anpassat för klisterföre

 

Det gled bra!!! Absolut inte bäst för ca 10% swichade förbi i en djäkla fart men jag hade bra glid ungefär som de flesta och bättre än andra. Att kunna ta ett tag på toppen, glida in 5-6 meter och sen fortsätta glida när den framför tar kanske 5 staktag var ett oerhört lyft från att haft fältet sämst skidor 2 år i rad.

 

Bergfäste när jag orkade trycka ner, vilket tyvärr inte var särkilt ofta

 

Glidet dog lite sista 2 milen. Delvis kan det förklaras av att jag var trött och inte orkade trycka på men när jag snabbkolla skidorna så såg det ut att vara en del microhår särskilt längs kanterna så jag hade nog behövt sickla ännu mer. Jag skippade VR och gick på V40 för att jag tror den har bättre slitstyrka men jag kanske ändå bara hade grunden kvar på slutet så att den sög lite glid?

Link to comment
Share on other sites

Ang gult klister: Ja jag hade ju det, och det är för rejält blöta spår (+2/+20) , men jag hade det ju såklart inte ytterst, utan under ett lager blått klister och 3 lager burk.

 

- Jag har - hittills... - alltid vallat så, med såväl burk som kister, att jag lägger ngt redigt mjukt under trampet som jag sedan täcker. Till förra årets ÖS där rek. var vr40, la jag ordentlig burkgrund 3 lager, sedan vr50 3 lager, sedan vr 55 2 lager under tramp, sedan vr 50 sedan vr 45 ytterst. hade kanonfäste och rikitigt bra glid. saxade i princip ingenting på alla 9 milen, knappt inte heller ngn saxning ens i första backen.

 

Men föret som var igår kanske var lite speciellt? - har aldrig vallat i dylika fören förut samt har täckt klister med burk bara en gång (nysnö på isiga spår) . Så det kanske var dax man fick lära sig sin läxa. Jag hade nog blivit lite kaxig med att lägga varm valla och få bergfäste OCH bra glid. Nu resulterade det i dåligt fäste o ännu sämre glid...

Link to comment
Share on other sites

Att använda gult klister blandat med blått klister är mycket mer extremt än att använda vr40 och vr 55 i samma vallning. Gult klister är helt fel vid torra kalla spår.

 

Klister tror jag också att man så gott som alltid lägger i hårdhets ordning.

 

Nu har jag inte heller täkt klister med burk väldigt många gånger men om du korkar ordentligt tror jag att du kan få problem med att klistret och burken blandas.

Link to comment
Share on other sites

Hade fint fäste men blev ifrångliden av precis alla. Försökte att ladda på ordentligt i stakningen innan utförsbackarna, och la mig i slipstream men ändå ifrångliden så det stod härliga till! Körde kuzminsicklat (universal) + stålborstat, inget mer på glidet. Fäste Rode Chola tunn grund, ett tjockare lager Rode Multigrade och sen 3 lager burk Blå Extra. Funderar på vad som var felet. Är lite inne på att ja la för tjockt klister, dessutom inga klisterskidor, är ganska mjuka tror jag då jag haft väldigt lätt att få fäste tidigare i vinter. Kändes nästan som det sög i precis under fötterna så det talar väl för att det var klistret/spannet som var felet..vad tror ni? Behöver tips inför framtiden ;)
Link to comment
Share on other sites

man skulle skippat klister helt... de va ju nysnö på myrarna!

Ja helt klart, jag hade ju som sagt fäste hela vägen på Vr40/Vr45, har du koll på om det var nån längre fram i startlistan som körde med klister? Var du dålig eller varför ingen start?

Link to comment
Share on other sites

man skulle skippat klister helt... de va ju nysnö på myrarna!

Ja helt klart' date=' jag hade ju som sagt fäste hela vägen på Vr40/Vr45, har du koll på om det var nån längre fram i startlistan som körde med klister? Var du dålig eller varför ingen start?[/quote']

Eller bröt du efter starten precis?

Link to comment
Share on other sites

Jag hade lika bra men oftare bättre glid än alla i min närhet (startled 8) under hela loppet. Det fina glidet var dock på självförvållad bekostnad av fästet. Hade med flit kortat ner klisterzonen lite efter dåliga erfarenheter från ett seedningslopp förra året. Borde kanske stannat och lagt på lite mer fäste, men det blev aldrig så, det var ju ändå nästan ok.

 

Glid: LF4 + LF7 + HF7 + Rillning

Rill: Toko röd + blå (Diagonal + Rak)

Fäste: Chola + Swix universal + 3x Blå extra

Link to comment
Share on other sites

Att använda gult klister blandat med blått klister är mycket mer extremt än att använda vr40 och vr 55 i samma vallning. Gult klister är helt fel vid torra kalla spår.

 

Klister tror jag också att man så gott som alltid lägger i hårdhets ordning.

 

Nu har jag inte heller täkt klister med burk väldigt många gånger men om du korkar ordentligt tror jag att du kan få problem med att klistret och burken blandas.

----------

 

Är det samma sak att blanda tex blått och gult klister, som att lägga blått klister OVANPÅ det gula. Nu var det kallt, lätt -6 grader, där jag stod ute och vallade, så klistret var stenhårt när jag la på nästa lager. Samma sak när jag korkade burk på det stenhårda blåa klistret.

 

- Får hoppas att det finns ngt enkelt fel man gjort, så man kan lära sig och återkomma, eller bör jag sälja alla mina skidor, sicklar och vallautr. billigt till ngn här på skidforum...

Link to comment
Share on other sites

Kuzmin U + RC julgran

Skigo Base wax, Skigo +1-3, Skigo 1--20, SWIX VR40

 

Vallade för att åka snabbt in början (innan plus grader skulle komma) och det funkade. Vallade ockso lite kort. Såg att valla hade slet bort sig under hälen ca. 5cm.

Glidet var helt okej. Alltid nån som har bättre, men var ganska nöjd med glidet.

 

Kännde mig stark och kom i mål i 5:15 från startled 4.

Link to comment
Share on other sites

Jag menade lägga lager på varandra.

 

Nu är inte jag heller någon valla expert men jag har faktiskt aldrig hört om någon som lägger hårdare klister över mjuka klister eller så som du har gjort med flera lager.

 

Det gula klistret är för varma och blötta spår och ger stora problem med finkorning och kall snö. Din vallning skulle kanske kunna jämföras med att lägga ett kort lager vr75 och täcka det med med vr40 vid -8 grader och nysnö.

 

Men jag har aldrig testat din variant av vallning men jag tycker inte tror inte den är spesiellt bra.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...