Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

"När hjältarna ljuger" Dok. om finnarnas dopingskandal i kväll svt1 22


skid_åkare

Recommended Posts

Jag återvänder till 2001 och ställer frågan varför inte fler avslöjades som dopade, kanske var de smartare eller kunde dölja på annat sätt. Jag har svårt att tro att det endast var finländare som var dopade, hur kan det komma sig att alltid estländarna lyckades pricka in formen just till mästerskap, och ryssar o ryskor ???

 

Sen kan vi göra ett hopp till VM i skidskytte 2013, varifrån kom polska bronsmedaljösen ?

Hon kom från ingenstans upp i världseliten - henne borde de kolla upp lite extra. Det finns ett parallellfall på längdskidor med ryskan Khvasova, som också kom från ingenstans, men om jag inte minns fel åkte fast för doping. Nu verkar hon vara långt ifrån sin tidigare kapacitet dvs hon har väl inte vågat dopa sig igen.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply
Om man tar sig en titt på det norska "undret":

92 4 1(+1) 1

93 3 1 1

94 3 1 1

95 0 3 0

97 1(+1) 2 2

98 3 2 0

99 0 1 1

 

(+1) är medaljer tack vare jaktstartsupplägget, fristilsdelen i sig hade inte räckt.

 

Tidigt 90-tal

Sverige i generationväxling, Norge får fram Daehli samtidigt som det är väldigt tätt mellan mästerskapen. Ser inget konstigt i den medaljraden. Var Smirre och Fauner bloddopade? Även om det var så är inte Daehlis dominas på något sätt så överlägsel att det skulle vara indice på dopning.

 

Sent 90-tal

97 är Myllälä är EPO-dopad. daehli vinner fortfarande mest men är t ex 2 min efter på 5-milen

98 är Myllälä är EPO-dopad. Han vinner första loppet (30k) med 1:30!! Sen vinner Daelhi 2 guld men med 8 respektive 12 sekunder.

99 pallen på 50 mil. Myllälä, Verpalu, Botvinov. Norge gör ett dåligt mästerskap.

 

Slutsats

Det håller inte att påstå att dopning är det enda sättet som Norge (Daehli) kan ha presterat det de/han gjorde med argumentet "han slå dopade åkare". Marginalerna när han vinner är för små och marginalerna när han förlorar är för stora. Det är helt klart rimligt att han var helt ren.

 

Jämförelsen med Armstrong håller inte. Finns det ärligt tala någon, nu när ni vet att han erkänt, som inte innerst inne förstod hela tiden att han var dopad under tdf-segrarna? Inte en enda dåligt etapp under 6 år? Monsteretapper i bergen och så vinna ett slätt tempo dagen efter, mot åkare som vilade i bergen och är tempospecialister?

Såg programmet på SVT Play igår och blev lätt illamående över moralen hos vissa deltagande skidförbund. Jag kan förstå att vissa individer inte kan motstå frestelsen att ta genvägar för att nå ära och berömmelse, förstå men aldrig acceptera, men att systematiskt dopa ett helt landslag gör mig genuint bedrövad och förbannad.

 

Tycker dock att man ska akta sig för att dra förhastade slutsatser på åkare som slagit bevisat dopade åkare. Tycker du gör en bra och rimlig analys, Thorrez! Tror att Björn Dahlie, precis som Gunde, är en av de riktigt stora genom tiderna och det är hans talang och träningsmängd som fött hans framgångar.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...