Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

artur

Members
  • Posts

    1,644
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

artur's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter

Recent Badges

  1. Jag tycker nog att de flesta stakar bra även om det finns avarter, men jag håller ändå med om att det vore bättre att köra fristil rakt över. Varför ska man åka på ett långsammare sätt än man kan bara för att man inte åkte så förr?
  2. Seedning till VL går det inte att får 100% millimeterrättvisa på. Antingen gnäller folk på att de seedas för dåligt och är det för en gångs skull lite generösare seedning så gnälls det på det... Att några åkare inte kom lika bra på VL som i ett annat lopp behöver ju inte innebära att den seedning de fått är fel. Det finns ju en mängd parametrar som kan spela in i den ekvationen som före, dagsform, vallning, rätt klungor, fall, stavbrott, träningsbakgrund, sjukdomar mm mm som det är jättelätt att bortse från som skrivbordsseedare. Det viktigaste med VL-seedningen måste ju vara att de som åker loppet ska stå på någorlunda rätt plats så att loppet flyter på och inte en tävling om vem som hamnar i bäst startled.
  3. Det verkar som det är olika trender kring sånt. På 90-talet (eller var det tom sent 80-tal?) hade Salomon plattor som gjorde att bindningen lutade lite åt sidan. För 10+ år sedan fanns det plattor för att få bakåtlutning på bindningarna och nu högklackat. Får se hur länge det varar den här gången... Ännu mer OT: Annars tycker jag att jag sett näsplåster i år igen. Jag trodde de försvann med Jaak Mae...
  4. Det är inte helt enkelt att fylla igen borrhålen utan att det också gör det lite tajtare att få på en NIS-bindning. Ett alternativ är ju att skruva i en Prolink-bindning. De brukar passa i de gamla hålen.
  5. Hyra utrustning går bra och det tycks vara Madshus fortfarande. https://skidtunnel.se/skidtunneln/langdskidbutiken.1382.html
  6. Jag kör helst med 187 cm långa skateskidor och väger 95 kg och har fått bra skidor då jag beställt hos Pölder. Rossignols S1-modell upplever jag som väldigt stabila med bra grepp. Annars har jag ett par äldre Fischer RCS som också har bra grepp på hårda spår och ett annat som är allt annat än stabila. Jag tror det spelar stor roll också vad skidan har för spann så användningsområdet är nog viktigt att få fram när man köper.
  7. Frida Karlsson efter final climb...?
  8. Its a 7. But this is most probably not the poles he used in the race.
  9. När du skriver "golf- eller stadionbanor" så är det också en sak som FIS borde jobba mer med att få till utslagsgivande banor. Många WC-banor är ju utformade i korta slingor för att få maximal kameratäckning vilket gör det närmast lönlöst för någon att ens försöka gå loss från klungan eftersom en klunga snabbt glider ikapp in mot stadion. Där tycker jag dock att Ruka är ett bra undantag som avslutar med en backe uppför innan upploppet till skillnad mot Falun där åkare som kommer bakifrån som regel har en enorm fördel. Man får väl kolla på gamla femmilar från Holmenkollen istället. 2*25 km eller 3*16,7 km med individuell start, någon som öppnar stenhårt och totalväggar, andra som har hur mycket krafter som helst kvar på slutet och sen några som hamnar i bra tåg. Radions ljud (med egna mellantider) till TV:s bild och skriva egna listor med mellantider. Jag vet, jag börjar bli gammal...
  10. Femmilen känns tyvärr rätt utrotningshotad. Sen damerna och herrarna började köra samma distanser I WC så tävlar de ju aldrig på sträckor längre än 20 km i övrigt annat än i mästerskap och i Holmenkollen. I år är det inget mästerskap och nästa år blir det inget Holmenkollen så nu är man nere på ett lopp per år på femmil och då kan man fråga sig varför man ska ha mästerskap på en distans man aldrig tävlar på annars... Överlag tycker jag FIS förvaltar "produkten längdskidor" uselt i sin iver att vara nån slags TV-publik till lags. Man har sålt ut sändningsrättigheterna till ett bolag som inte alla kan se vilket gör att många sällantittare väljer bort längdåkning eftersom man inte är villiga att betala extra för att se det. Detta leder till minskat intresse överlag vilket i sin tur kommer att påverka nyrekryteringen. Sen med omläggningen till kortare distanser och mycket fler masstarter så gynnar man ju ensidigt spurtstarka åkare med goda sprintegenskaper gentemot de som på egen hand kan hålla hög fart under lång tid. Likaså Tour de ski som var rätt bra när det kom med åtminstone någon lite längre jaktstartsetapp och jaktstart i final climb. Men även det har man lyckats rota bort på vägen... Men nädå, jag ä inte bitter...
  11. Det jag tycker att man kan ha synpunkter på är att man åtminstone i teorin kan seeda sig ända till led2 i vasan utan att ens ha stått på ett par skidor.
  12. Hur långa skidor har hon idag? 189 eller 196 spelar ingen större roll. Absolut viktigast är att spannet är rätt.
  13. Svårt att svara på. Hur har du tränat (mix hög/låg intensitet)? Var har du dina styrkor/svagheter som skidåkare? Stakar du eller kör du med fäste? Hur är din teknik? Generellt är min syn att man ska träna på det man vill bli bra på. Så vill man bli bra på att åka skidor så är det det man ska prioritera men med viss variation så att man inte överbelastar någon del av kroppen.
  14. Börja med att sickla bort det paraffin som finns på skidorna. Sen vore en borste bra också så att du kan borsta skidorna. Framförallt när det är blött i snön är det också bra att rilla skidorna men då behöver du även en riller. Finns bra instruktioner om hur man gör på youtube.
×
×
  • Create New...