Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Anl

Members
  • Posts

    2,922
  • Joined

  • Last visited

About Anl

  • Birthday 11/25/1957

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Anl's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

  1. (Paraffin känns ju "fett" men rent paraffin innehåller faktiskt inte en enda molekyl fett)
  2. Anl

    Nya vallamaterial

    Intressant: https://www.nyteknik.se/innovation/glidtest-pagar-hon-utmanar-vallajattarna-med-biobaserad-skidvalla/4237232
  3. Jo, just det att belaget på spetsen sällan blir grått eller förstört trots att man inte lägger glidvalla där, är väl ett av många tecken på att belagplasten i dig inte åldras/torkar/oxiderar ...
  4. Nu tänker du på helt andra typer av plast än polyetener ...
  5. Plankan, armhävningar, dips mellan två stolar med fötterna framför resp bakom. Fixa något för att kunna göra chins.
  6. Om inte dina plastpåsar, din teflonpanna eller dina paraffinljus oxiderar eller torkar, gör nog inte dina skidor det heller. Om glidvax torkade eller oxiderade, skulle man nog ha sålt dem förpackade i vacuum/gas i ett lufttätt paket - men det har jag aldrig sett.
  7. Tror det viktiga är att du får ett par med bra spann. Dvs att pälsen inte ligger i hela tiden och stjäl glid. Köp från kunnig handlare, och se till att de inte är för mjuka.
  8. Köpte till slut Alfa Horizon, det var de bredaste jag lyckades hitta. Hade gärna valt Alfas tävlingsmodell, men Horizon var ännu bredare. Mycket nöjd, som 66-åring har jag ändå trappat ner på ambitioner runt prestation.
  9. Eller så var det isen som ändrades när du åkte där första varvet? Iskristaller som byggts på lite oregelbundet under nattkyla som du smälte ned med friktionsvärme, t ex?
  10. Tror inte de fluorerade paraffinerna har särskilt annorlunda molekylstorlek? Vore intressant att se tekniska källor på det!
  11. Anl

    Hjulet nyper

    Antar att man med shims här menar att lägga in en tunn distansbricka?
  12. Utifrån din punkt nr 2, återkommer min fundering runt hur viktigt det egentligen är att skidan är helt plan. Spåret är ju inte helt plant och anläggningsytan är så liten, så vad kan påverkan bli om skidan avviker från helt plan med nån millimeter så länge ytan är jämnt preparerad? Snarare då att också se på det mekaniska motståndet pga deformation av underlaget. Dvs att skidan inte behöver deformera snön mer än absolut nödvändigt, vilket kan vara intressant i alla lite lösare spår för klassiskt och nästan alltid för skate. En alltför hård och "tvär" glidzon leder väl rimligen till mer deformation i ett löst spår, samtidigt som en väldigt mjuk glidzon kanske ger en längre anläggningsyta än vad man vill ha i ett blött spår? Tycker det borde vara klart intressant att se tester på olika spanntyper i olika hårda spår, dessutom i kombination med varierande temperatur. Hur många har inte testat en vallad skida i ett hårt och fint spår (skatebädd), eller åtminstone nydraget, innan start, för att sedan åka ett lopp i spår (skatebädd) som blir alltmer slitna, ojämna och lösa?
  13. Var ju så jag också tänkte. Detta med tillsatser som grafit och molybden har jag aldrig hittat sannolika tekniska grunder till. Mer som att de låter bra i marknadsföringen än att de ska göra vallan mer hydrofob.
  14. Hur mycket grafit är det egentligen i en grafitvalla? Kanske bara så lite att vallan blir svart, men i övrigt har precis samma egenskap som utan ... ?
×
×
  • Create New...