Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Ola på Österlen

Members
  • Posts

    330
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

289 profile views

Ola på Österlen's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Tack @Lars-Erik och tack @Maria Snö Jag är nyfiken på de vassa åkarnas upplevelse av kärvföret...
  2. Loppet blev återigen en upplevelse utöver det vanliga! @jonnyg hade gjort en analys ovan som stämde väl. Kärv nysnö, stavar som gick igenom (upp till 3 decimeter ibland), lätt snöfall mesta tiden och en fin solig söndagsmorgon. Jag hade bestämt följe med Stefan som jag delade 2019 års lopp med. Då gled vi in under 24h och kanske, kanske kunde vi nu fem år starkare klara medaljen. Så blev det inte. Starten som nu gick på sjön vid skidstadion i Jokkmokk blev mäktig, marschaller, mycket folk som hejade och det traditionella bösskottet. Lite trångt och hetsigt men efter ett par kilometer låg jag i rygg på Stefan. Vi märkte snart att hans skidor inte var rätt för föret. Trots att vi båda skidade med skin så hade Stefan sämre glid och sämre fäste. Vi möte tättrion några kilometer efter Granudden och vi hade precis passerat den lilla bro där loppet bara hade ett spår. Hade inte varit kul att mötas där. Jag och Stefan hängde ihop lite till men vid åtta-nio mil övergav jag honom. Jag var för lätt klädd och frös där vinden kom åt oss. Vid varvningen träffade jag Matthias, en ultrakompis, och vi hade passande tempo och humör så det blev fortsatt färd ihop. Olika personer som hållit ungefär samma takt droppade av efterhand. Som vanligt var det ett rent nöje att tjôta med nattpersonalen vid matkontrollerna. Illamående kom (tuggummi efter varje kontrollmpktid av dryck och en barbit hjälpte), förvirring kom, lite synillusioner dök upp och ett ögonblick somnade jag i långsam diagonalåkning men räddade mig med staven när jag var på väg att falla. Med gryningen kom piggheten tillbaka men också oro för reptiderna. Sjöisarna som varit ett säkert ställe för stavfäste var för tröga för trött stakning så det blev mycket diagonal. Solen sken på morgonen men den långa skogsvägen från Purkijaur till Jokkmokk kändes oändlig. Det var en lättnad att få vika av till myrar och kraftledningsgator. När vi kommer in i Jokkmokk är det folk som hejar, bilar stannar och hejar och hela målområdet peppar alla skidåkare inom synhåll. Vilket lyft för oss som kommer in de sista timmarna. Jag och Matthias glider över mållinjen, väl påhejade, Stefan (som bröt vid 160km) och mitt värdfolk ger oss kramar och funktionärerna passar upp. 28:44 var inte min tänkta tid, men vilken upplevelse. Det här loppet blev riktigt, riktigt lyckat på alla andra vis.
  3. På lördag går starten för skidsäsongens höjdpunkt: Nordenskiöldsloppet Du som deltar, hur tänker du kring stakning/fäste, valla, väder? Jag som lat skinskidemotionär kommer åka med skins. Timmarna med plusgrader är allt annat än idealiskt men jag har vuxit 5kg över mina klassiska vallaskidor. Än så länge ingen motvind i prognosen. Glidet blir stålsicklat med så mycket rill jag kunde få till. Om bara magen och piggheten hjälper till blir det försök att ta (Pava-Lasse-) medalj. Lycka till skidkamrater!
  4. Var inte led nio (nästan) större än led tio i år?
  5. 1. Skidade Hemus-Hökberg och tillbaka, tidvis i duggregn nu mitt på dagen. Med skejtskidor. Mjukt och blött hela turen. Kändes trögt i bädden men sög än värre i spåren. Jag avundas inte er som startar på söndag. 2. I måndags var det en sjö på startgärdet (efter ~200m), 4-5 spår fanns till vänster om det. Får se hur de fixar till det problemet.
  6. 1.Gösta skulle slå rekordet. Det var både Göstas och Vasaloppets ambition. 2. Spårpatrullen/stationansvarig bestämmer i slutändan när repet dras utifrån skidlöparnas förutsättningar att nå målet. 3. I öppet spår stänger målet (cirka) klockan 20. Gösta startade klockan 07 varför 13 timmar inte är "fel" eller "fusk". 4. Kolla seedningstabellen för ÖSM och vad som krävs för startled nio så får du ett gott skratt!
  7. Skillnaden är tajmingen. På NV startar alla kl 20. Igår (ÖSM) blev det en vägg av kött då starterna låg så mycket senare. Tidigare starter hade spridit ut skidåkarna. Själv skidade jag ett annorlunda Öppet spår måndag. Jag plockade fram gubbkeps, tweedknickers och näbbskor och skidade med trälaggen som fått vila sedan Jubileumsvasan. Tåremmen gör att jag inte kan ligga i frästa spår så jag behövde skatebädden. Jag startade i sista startgrupp 7:40 för att inte sinka några skejtare. I första backen gick jag dock om många då jag klampade uppför med parallella skidor. Utför och på platten blev jag förstås omkörd men enstaka gled lika illa som mina tjärade plankor. För mig var det märkligt nog en fördel med rodelbanorna. Farten utför blev aldrig för hög och plogvallarna gjorde att skidorna inte for iväg i fel riktning (tå- och hälrem ger inte så bra styrsel). I stort sett all publik hejade och hälften av skidåkarna kommenterade min utstyrsel. Strax efter Risberg gick det markant trögare, så i Evertsberg fick jag instruera vallaboden i hur de skulle lägga på ny tjära (som en bekant lämnat där under förmiddagen). Fyra av vallarna samlades för det medan en ägnade sig åt andra åkare... Skidorna fick nytt liv och gled skapligt utför och hade fäste uppför. Jag hade jojo-sällskap med flera andra åkare som gled ifrån men som jag gick ikapp uppför. När kylan kom med skymningen gick skidorna bättre och bättre. Jag började netto-avancera efter Läde men hade problem med att iskakor av sockersnön bildades under pjäxan. I Mora camping brast en nit som kopplade samman hälremmen vid tåremmen, men med lite försiktigare åkning gick det ändå framåt. Jag kunde findiagonala på upploppet och gled in i mål och slog min Jubileumsvasan-tid med exakt en timme och landade dagen på 11:22, nöjd men utmattad. Följde upp det med Halvvasan med lätta stavar, lätta skinskidor i hårda fina spår på 3:09. Hade inte riktigt min vanliga ork i uppförsbackarna men kroppen mådde bra av att få använda de vanliga, bättre tränade musklerna.
  8. Ett radikalt alternativ är att byta till Lekis sharkhandtag (eller motsvarande), då kan du ha hur varma vantar som helst utanpå remmen bara du klipper upp lite i tumvinkeln.
  9. Ja på sista frågan (vilket missbrukas av en försumbar mängd skidlöpare för att få längre maxtid till priset av att ljuga i självseedningen).
  10. Prissättningen på Red Creek Fluor Free är sjuk. Eller, ja, tillgång och efterfrågan... När den kom gick 200g för 200-300kr. Sedan blev burken hälften så stor till samma pris. Och nu 30g för 150 kr. Jag gillar den, har använt den sedan 2019 men kommer aldrig mer köpa den. 5kr/gram är inte rimligt för en fluorfri valla.
  11. Nattvasan. För att få släcka pannlampan och mys-skejta i fackelsken. ÖSM skejt är som ÖS men skejt. Varken mer eller mindre. Nattvasan är inte "som" något annat lopp. Inte ens vi långsammas natt på Nordenskiöldsloppet är som Nattvasan.
  12. Inga protester mot att ha rygga, numret synligt fram räcker.
  13. Woolnet är bra för att hålla svetten borta från huden och ge en isolerande rymd. Kanske inte det mest hållbara men ger inte "kall rygg" vid pauser som ett vanligt merinoställ
  14. Jag ber om ursäkt. Artikeln var så kort att jag inte kunde föreställa mig att den var låst. En norsk alpinåkare diskades i säsongens första alpina tävling, mätningen gjordes mellan första och andra åket. Fluorförbudet är alltså igång, mätningar görs och den första skidåkaren har diskats. Anmärkningsvärt är att det var en norsk skidåkare. Vårt grannland som dominerar vallavärlden borde ha full koll. Åkaren låg sexa så det borde inte vara ett medvetet bondeoffer för att "testa systemet". Den svenska vinklingen i artikeln är att Sara Hector är överraskad och övertygad om att det skett ett misstag.
×
×
  • Create New...