Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Magnus1969

Members
  • Posts

    276
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

190 profile views

Magnus1969's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

  1. 91,42 också från led 4(nästan längst bak i det ledet så det kanske ger 50m i skillnad om du var långt fram... :) ).
  2. Wow! Spännande val och absolut budget. Återkoppla gärna hur det går för dig med rullskidorna.
  3. Japp, så kan det vara. Kan också användas som varningsklocka. Varför säljer man ibland sina "nästan nya" rullskidor? Annars är väl bilder på fram- och bakhjul ofta ganska konsumentupplysande vid köp av begagnade rullskidor.
  4. Kul om folk söker sig tillbaka till motionsloppen! Men ärligt talat, det här med 100:de Vasaloppet?? Det är ju ett skämt! Vasaloppet firade 100 år förra året och nu skall man tydligen försöka fira en gång till 2024 med det 100:de loppet. Tänk om det nu av nån orsak(främst omöjligt väder) inte går att genomföra loppet 2024....tjii får dem som lurades att köpa startplats av den anledningen....
  5. Skulle säga att både SkiErg och roddmaskin från Concept2 är väldigt underhållsfria. I stort sett outslitliga. Själv kör jag mest på SkiErg och tycker att det är riktigt kul. Kan varieras mycket och brukar alltid ha musik eller podd i öronen när jag kör på den. Tiden går fortare då. 60min i tröskelfart brukar vara ett återkommande standarpass. Intervaller kan varieras på många sätt. Prova då gärna med riktigt lätt motstånd ibland och försök driva upp höga watt. Man hittar verkligen magmusklerna då! Långpass i måttligt A1-tempo inte fel. Om pannbenet räcker till, och ljudboken är tillräckligt bra, så är en halvmara på 21,1km eller helmara på 42,2km alternativa utmaningar som bygger form och tålighet. Har testa gummiband och man får helt enkelt prova sig fram så att man kan "hänga" lite framåt i draget. Ger väl en viss skillnad, men kör oftast utan. Har inte riktigt fastnat för gummibanden.
  6. Det är inget dåligt råd med Alutech men kan bara säga att Fibreglass är robusta nog. Jag väger runt 100kg och känner mig väldigt trygg på dem. Men kommer man från alu-stomme så finns det vissa som upplever att Fibreglass "sviktar". Inget jag själv tänker på och det är väl just svikten som ökar komforten. Tror det är en vanesak. Definitivt trögare hjul om åkaren satsar på < 6tim VL. Antingen 3 + 3 eller 2 + 4. Är man lite smart och vill få många möjligheter så kan man köpa med standard 2:or. Byt sedan plats mellan fram och bak så att spärrhjulen hamnar fram. Sedan behöver man bara köpa 2st framhjul motstånd 4 och montera dessa bak(framhjul billigare än bakhjul). Så även om mängdträning bör ske med trögare hjul för den ambitiöse så är det inte fel med fartpass på 2:or ibland. Vid de tillfällena så bara man behöver byta ut hjulen bak. Framtill sitter alltid spärrhjulen med 2:or. Alutech och Fibreglass har samma hjul och det finns faktiskt en förbättringsmöjlighet som Swenor borde överväga. Muttrarna har en sågtandad yta på baksidan. Tanken med det är att muttrarna inte skall lossna. Tyvärr sågar man djupa spår i aluminiumgaffeln med sågmuttern om man skiftar eller servar hjul ofta. Jag skaffade stora planbrickor och muttrar utan gänglås av rostfritt och kastade bort sågmuttrarna. Kör med dessa istället och det är nu en dröm att byta hjul. Har två par Fibreglass och ett par Alutech och har ALDRIG råkat ut för att en mutter lossnat trots att gänglås saknas. Drar åt ganska måttligt. Har heller aldrig råkat ut för att något av skidparen dragit snett. Det finns en detalj till men det kanske inte är aktuellt i början för en ny åkare. Swenor´s gummiblandning är bra i de flesta avseenden, men har en egenhet i högre farter som särskilt tyngre åkare kan uppleva. Kommer man upp i farter över 30 km/h i utförsbackar så kan skidorna ibland få en "vandrande känsla" som inte är helt behaglig. Det är 100% beroende på hjulen då jag kör med AE-hjul eller PU-hjul ibland utan att få den känslan. Men det är inget större bekymmer. Swenor´s tröghjul är till för att bygga form och det brukar sällan gå fort utför då.
  7. Ja, vad säger man...... en annons som dök upp idag på en köp/säljgrupp.
  8. Finns mycket att säga. Det som funkade bra på mina XC Carbon Classic var faktiskt skärmarna. Det man märker direkt är att de drar nåt förbenat snett. Beror främst på en skev stomme(stommen vriden i längdriktning). Gafflarnas infästning på stommen är dessutom för dålig och gafflarna vrider sig ur sitt läge med tiden => medför att de drar ännu mer snett! Man bör nog inte väga mer än 75kg på dessa skidor. Fick göra en större reparationsinsats för att fixa problemen och få dem att gå rakt. Gummit på hjulen är väl okej, men axlar, passningar och spel är rena katastrofen. Reklamerade en gång och fick nya hjul. Sedan köpte jag på mig ett par extra uppsättningar med olika rullmotstånd och varje gång var det något nytt fel eller något som passade sällsynt dåligt. På en uppsättning 3:or så var fräsning i stommen till lagret för grunt så när muttern drogs åt så spände lagren inte mot centrum på tappen utan mot ytterkanter och lagret nöp ohjälpligt. Gick att rädda med schimsbrickor, men va f-n.... Har under de senaste två åren kört ett antal rullskidslopp i motionsklass där dessa skidor tillhandahållits för tävligsklass. Trots att de "kollats" innan tävling av SkiGo´s personal så att de "går rakt", så har jag noterat att flera flera tävlingsåkare varit inne vid skiddepån innan tävlingsstart och muttrat om "drar snett". T.om. teamåkare som kör på detta märke(och varför skall man behöva kolla skidor innan tävling?? Bra grejer går rakt. Punkt!). På en tävling så var det en åkare som efter uthämtning av skidor körde en runda och sedan stod han vid en vägkant och bankade på en av muttrarna med en svetshacka. Synd om honom att ha fått dåliga skidor och synd om honom för att han trodde att det skulle hjälpa att misshandla skidorna. Vid Alliansloppet 2021 skeede en stor fadäs med dessa skidor. En flong ny batch med hjul användes vid första tävlingsdagen och många åkare fick stora problem. Då var det inte sneddragning i första hand utan ett annat stort tillverkningsfel på hjulen. Arrangören hade tur och fick in ett annat märke till nästa dags tävlingar. 2022 så fanns inte SkiGo längre med vid Alliansloppet. Vad är problemet förutom att det säljs dåliga grejer som man måste fixa med eller reklamera? Jo, priset är oblygt saftigt högt. Runt 4000kr för ett par XC Carbon. Ser ofta annonser på dessa skidor då de säljs som begagnade av privatpersoner. "Nästan nya". Förstår att folk säljer dem. Alla orkar/kan inte fixa problemen på egen hand. Tyvärr är det nog mer än en nybörjare som tröttnat snabbt och trott att problemen berott på dem själva. "Rullskidor var inget för mig....." Jag har själv under de senaste 3 åren åkt drygt 400mil på rullskidor. Jag åker enbart på Swenor numera.
  9. Elpex är väl ett okej märke, men har de inte strul med gummihjulen på de senare åren? Har två bekanta där hjulen slitits på ett onormalt sätt. Alldeles för mycket och alldeles för fort(få mil). I det ena fallet en 90-kilos kille och i det andra fallet en 60-kilos tjej. Samma onormala slitage och gummit ser nästan poröst ut vid en närmare titt. Med tanke på hur mycket hjul kostar är det naturligtvis inte okej. Jag hade reklamerat om jag råkat ut för det.
  10. Tillverkaren av den första skidan har jag lågt förtroende till när det gäller rullskidor. Skulle aldrig köpa en rullskida igen av det märket, oavsett stomme av aluminium eller komposit. Fördelen med komposit-versionen med träkärna är att den brinner något bättre i påskbrasan.
  11. Nej, det finns riktiga skitfabrikat av rullskidor som du bör hålla dig ifrån. Tyvärr kan de förekomma på rullskidtävlingar som skidor som tillhandahålls för eliten. Man kan ju då få för sig att det är bra grejer, men tyvärr..... Jag gillar Swenor och föreslår Swenor Fibreglass. Stabila och sköna att åka på. Går dessutom rakt. Om du köper begagnat så bör de vara från de senaste åren så att de har den "nya" och kraftigare gaffeln. Stakmaskin och rullskidor är en bra kombo!
  12. Det är nog lugnt med eventuella elit-åkare som känner sig mätta på seedning efter ett Öppet Spår Söndag "SUPER seedningslopp". Det finns ju de som startar i led längre bak och önskar seeda upp sig. Det är nog fler där. Tyvärr är det lite si och så med deltagare på seedningslopp. Åkte ett par lopp och det var förvånansvärt få deltagare trots fina förutsättningar. Synd för det ger bra träning att få testa kropp och grejer i "skarpt läge".
  13. Det var ju en dramatisk slutkläm. Om man bevisat sin elitkapacitet genom resultat så är det väl inte mer än rätt att man får starta i eltled också? Vilken ordning hade du vela ha?
  14. Just detta ser jag inte som ett stort problem. Har på mina senaste pjäxor inte märkt av något slitage. Trodde problemen/känsligheten försvunnit med nya generationer pjäxor. Kör Salomon Pro Combi inköpta förra året och hade tidigare en Alpina Combi som också klarade sig bra. Kanske är jag väldigt nätt i steget.....?
  15. Det kan jag hålla med om, men det måste inte med nödvändighet bli knas om andelen damer skulle öka till 50%. Att justera placeringsgränserna till varje led är ju inte så dramatiskt heller. Men det borde ju gå bra att ha separat damklass och herrklass i resultatlistan och samtidigt en sammanslagen resultatlista som ligger till grund för seedning.
×
×
  • Create New...