Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

BjornG

Members
  • Posts

    373
  • Joined

  • Last visited

BjornG's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

  1. Man får ju se på det här med att optimera tävlingsprestationen över olika tidsperspektiv: 1: över en barmarkssäsong till en fem år, så spelar den regelbundna systematiskt ökande träningsmängden störst roll. 2: Inför en säsong så betyder det mycket hur pass bra skidpark man kan skaffa sig. 3: ett par veckor innan handlardet om formtoppning och vilka skidor som ska ha vilken struktur. 4: kvällen innan kan man preparera skidorna med vallning och modifiera strukturen (men det försökte man undvika, och gjorde bara om man valt tokigt innan) Så beroende på vilka punkter man hinner starta med så blir olika faktorer de man fortfarande kan påverka. Få köper nya skidor att tävla på dagarna innan och fem års träning är olämpligt att stressa in sista veckan. Vallning hinner man fortfarande med kvällen innan - och jag kommer fortfarande ihåg tävlingen 1998-199 i Bollnäs när det blev mycket blötare än vi trott och jag inte hann panikrilla innan start och blev tvungen att åka på skidor med fantastiskt sug... ...vallningen var nog rätt men den dagen så borde jag haft ordentligt mer struktur.
  2. Dom vallorna sitter inte lika bra om det är nötande före. Grundklister har man för att det sitter hårt, har slitstyrka och fäster andra klister bra, mer än grundvax, och mycket bättre slitstyrka än invärmd kallvalla.
  3. Mitt intryck av de som sitter i de internationella idrottsorganisationerna är att de är personer med "speciell karaktär". Som jag kommer ihåg det så fick boxning lite trovärdighetsproblem efter sommar-OS 1988 i Sydkorea, ett svenskt (tror han hette Björn Rosengren?) förslag att poändommarna skulle lottas fram från en större pool precis innan match löste problemet med mutade dommare - den svenska representanten blev raskt bortröstad från alla kommitteer. Den norska ordföranden i skidskytteförbunded blev väl avsatt för alla tänkbara beteenden nyligen? FIFA... ...tror det är bäst att sluta med exempel. Ett första steg att få bort de mutkrävande är att låta de aktiva i ett sommar och vinter-OS avgöra arrangörsort 8 år fram i tiden, att muta så många på en gång inbillar jag mig är "ambitiöst", och det tar bort en god del av makten som IOK-ledamöterna säljer. Samma för skid-VM osv...
  4. Helt rätt, helt rätt hela vägen!
  5. Ungefär samma här. Det kanske beror lite på hur hur många och illa man knäckt. (Dj-la skitskada oavsett, senaste gången gjorde det ont att skratta i 1-2 veckor...)
  6. Hinner du återhämta dig bra till nästa pass är det nog ingenting att oroa sig för. När jag tränade på rimlig nivå så behövde jag A1-pass för att kunna återhämta mig nog från förmiddagspasset till eftermiddagspasset. Så istället för att fukusera på puls under passet så känn efter hur det känns nästa pass - är du lite sliten då vet du att du kanske kunde ta det lite lugnare, annars är det bara att köra på.
  7. (På min tid körde vi inte någon teknikträning på rullskidor - jag tyckte det var för olikt skidor för att jag skulle klara av att lära mig rätt saker.) Men den som jag tycker använt kroppsvikten bäst på skidor är Per Elofsson när han kör raketen/V2 på plan mark. Titta på en 1:20 in. (också: triggervarning videon är från Lahti 2001...) För att träna den varianten på raketen/V2 så brukar jag rekomendera enbensskate där man byter glidskida var tredje frånskjut, sen vart andra och sen varje. Den övningen brukar hjälpa mig att få ordning på timing och balans. Den övningen kanske fungerar på rullskidor också.
  8. Jag har varit aktiv (och altmer oaktiv) på skidforum sen ca 2002, alltid under signaturen BjornG (med någon variant efter borttappade lösenord). "Skogsvakt" och jag har inget med varandra att göra. Vid något tillfälle fick jag för mig att han var från norra Uppland - vilket skulle kunna betyda att han vet vem jag är, den kopplingen är det närmsta (högst tveksamm koppling dessutom).
  9. Jösses. Barnsligt att antyda att de som vill att tävlingsdistanserna ska vara lika är moståndare till en jämställd idrott. Man skulle kunna bemöta den typen av argumentation genom att påpeka att "åtskilda men likvärda" (https://en.wikipedia.org/wiki/Separate_but_equal) "inte precis är en helt oproblematisk" inställning, men det kan man ju hålla sig för god till...
  10. Givetvis är det lite problematiskt att enbart lyssna på dagens elitaktiva som tränat för och valts ut via prestationer på 5+10+15+30 om de vill ändra tävlingsgrenar till 7.5+10+20+50. (För herrarna är ju ändringen mycket mindre 30 byts till 20, så mindre för dom att bli irriterade på). Jämför man med när friidrottsdamerna fick börja springa 3000 meter och sen byta den distansen till 5000 och 10000 m, så tror jag ingen lyssnade till 3000-m specialisterna. Om jag tränat hela min kariär för att vara så bra som möjligt på 15-45 minuters skidåkning skulle jag bli "lite irriterad" om distanserna föskjöts till 30-120+ minuter.
  11. Undvek du att svara på min fråga eftersom du inte vet hur lika banorna är nu eller för att det inte känns lämpligt att argumentera för att banorna ska börja skilja sig mer än de gör nu eller av vilket annat skäl? Jag tycker att både herrarnas och damernas sprintbanor borde kortas en par tre hundra meter, eftersom det är lite för liten skillnad i krav jämfört med de kortare normala distanserna.
  12. Precis, dessutom så skiljde det ganska ordentligt i krav mellan 5+15+30 och 15+30+50 (i och för sig ännu mer tidigare med 5+10 och 15+30+50)
  13. Då nyanserar jag vidare genom att fråga hur pass olika du vill ha sprintbanorna, duger det som det är nu? Eller vill du ha större skilnader?
  14. Ungefär lika "usla" som alla friidottande damer från 100 m till maraton. Vad är problemet? Att de bästa damerna är ett par procent långsammare än de bästa männen? Förödmjukelse? Vad dillar du om? Har någon kapat ditt konto?
×
×
  • Create New...