Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Rotebrostakaren

Members
  • Posts

    2,084
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Rotebrostakaren's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Conversation Starter
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Week One Done

Recent Badges

  1. Jag kan förstå att det "nyper" om du har fäste eller ruggat, men är hela skidan preparerad på samma sätt för båda paren så har jag svårt att tro på denna oerhårda bromseffekt för att glidytorna ändrar form när du hoppar upp och ner uppför, för övrigt så bör den största delen av vikten komma på stavarna?
  2. Att det ska vara så viktigt hur skidan glider i uppförsstakning, jag är skeptisk och har sett detta som ett argument för att sälja stakskidor som glider dåligt..., det är inte uppför som glidet avgör, har du dåligt glid så kan man hänga med uppför och inte på de lättåkta partierna eller framförallt nedför. Att man är längre tid uppför beror på att det är då du måste "brottas" mot graviationen, inte snöfriktionen, snöfriktionsenergin som måste övervinnas är nog rätt linjer med sträckan, inte tiden. Det enda man kan säga om uppförsglidet, det går inte att mäta...(för övrigt har jag själv ett par Fisher DP-sprint som glider bra nedför, aldrig kännt att det nöp när jag stakade med mina andra skidor, fast jag stakade fortare då, fast det är en annan historia:)).
  3. Jag är inte så nogräknad, men har satt på det efter att det har börjat smulats sönder. Men en tunn grepplinda på fin ny kork är nog skönast, finns grepplindor med små ventilationshål:)
  4. Naturkork håller ju inte, framförallt om man värmt på och av handtaget någon gång. Att linda grepplinda blir bra och mjukt grepp, finns många varianter, badminton kanske tunnast, vill du ha tjockt, ta innebandy.
  5. Obegripligt för mig att det skulle gå bättre att staka när man flyttar fram bindningen, modern stakning ska man upp på tå, eller ha vikten på framfoten i alla fall. Däremot vid diagonal när man lyfter skidan är det nog fint att ha bindningen monterad i balanspunkten.
  6. Står du på hälarna när du stakar, inte bra....:), men visst, i fartställning så har du en poäng!
  7. Jag skulle säga att det är stabilare ju längre bak du kommer (om inte mjukgummi, varmt och för högt tryck så själva gummit börja orma sig, sjukt obehagligt), när det blir instabilt, om jag inte minns fel så var det typ 4cm fram från standardmonteringen för min skostorlek. Någon med storlek 40 har inte 6cm kortare fötter, eller kanske skiljer så mycket mellan 46 och 40.? För det är det som krävs om tyngdpunkten ska komma 3cm fram.
  8. Klantigt när det är samma i övriga längdskidåkningsvärlden. Inom fotbollen är det stora skillnader och herrhockey har mer ersättning än herrinnebandy fast det är fler innebandyspelare..., vet inte riktigt vart jag vill komma, men från damhockeysidan så kommer det ofta något snyftreportage om att de inte längre har råd att vara med i landslaget medans herrarna tjänar massa pengar. Finns massa landslagsmän och kvinnor som inte kan leva på sina idrotter, är det självklart att hen ska kunna göra det bara för att det motsatta könet i den idrotten kan göra det? Visst, det verkar alltid bara vara åt ett håll med kanske bara damvolleyboll i just Sverige som kanske är åt andra hållet.
  9. Ja, alla mina förutfattade meningar om Oxberg havererar, trodde hen var en skintorr senig surgubbe... men hen måste vara ett stakmonster som dragit av 10 linor!!!. Själv har jag aldrig dragit av en enda lina på mina Skierg som jag haft i kanske 8 år, köpte när den nya modellen kom, inga avdragna linor eller diskbråck.
  10. Den läste jag ibland, synd att den är vilande nu, är det twitter som gäller...?! Jag gillar det gamla klassiska bloggupplägget!
  11. Så du vill ha olika distans/banor för just sprint för herrar och damer men annars ska det vara exakt lika? Just hur jag tycker att banorna ska vara, inte nuvarande herrdistans för damerna i alla fall. Att jag inte svarat på det är för att jag inte vet vad jag tycker egentligen. Tycker dagens sprint är underhållande, även i Dresden. Mer åt Dresden alternativ korta för att mer sprint egenskaper, nja, kanske, men är inte jätteroad att titta på supersprint eller vad det heter när de kör 100m, känns som kul kuriosa någon gång. Korta 300m från dagens för både herrar och damer, kanske är ideala, men gillar som sagt även dagens utformning.
  12. Det jag vill är att det ska vara ett taktiskt spel i sprint där explosivitet och positionering också är viktigt, inte bara kapacitet. Men det tycker det är underordnat och tycker det ska vara identiska banor för damer och herrar? Du tycker också att det ska utgå ifrån herrarnas banprofiler? Med dagens utövare skulle det göra damsprinten till ett kapacitetsintervallsport såsom banorna oftast ser ut idag. Har jag misstolkat dig BjornG, så får du gärna nyansera din syn.
  13. För att ställa det på sin spets, minns en sprint i Åre, där vann världens bästa manliga sprinter i uppförsbacken, Kläbo, inte världens bästa klättrare. På damsidan blev det den som är bäst på Final Climb som vann, Johaug.
  14. För att nyansera debatten, det är olika kulor och diskusar samt att häckarna är lägre i friidrott. Kommer damerna ha lika tuffa banor så blir det annan karaktär på dam och herrsprint t ex. Men naturligtvis är det enklast att tycka att allt ska vara helt lika för damer och herrar. Jag skulle också ha svårt att försvara olika distanser på dam och herr sidan, men det är inte HELT självklart. På cykelsidan är det inte identiska linjelopp på mästerskap t ex av någon anledning.
  15. Ska det vara samma/identiska banor också?
×
×
  • Create New...