Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

MSO

Members
  • Posts

    482
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

MSO's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Dedicated Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

  1. Det är väl helt enkelt en balans mellan hållbarhet och (initialt) fäste där.
  2. Som jag slipar påverkar inte vingen tillgängligheten. Jag slipar den lilla biten längst ner med orginalvinkel, inte den långa.
  3. MSO

    Paraffin i fästzon

    Det korta svaret är nog helt enkelt "nej". Sicka och borsta ur bara. Att glidvalla med ett mjukt paraffin är väl i princip som att fästvalla med en extremt hård burk. Det sägs ju att de hårdaste fästvallorna, typ nån Polarvariant eller kanske tom grön, faktiskt går ganska bra som glidvalla när det är som allra varmast. Jag har aldrig testat, men i så i så fall borde det ju vara som att du helt enkelt har fästvallat med en megagrön-Polar bara...
  4. Du kan behöva fila/dremla lite för att få den att gå smooth, men det bör gå ändå. Iaf skapligt. Jag har gjort precis detsamma på ett par och det blev ändå rimligt ok. Om än en touch trögt.
  5. Gränsen är 1,0 (enhetslöst) och alla punkter ska vara under det värdet som jag förstod det. Testet var gratis och som nämnts innan till vänster in i nummerlappstältet. Han som satt där hade inte mycket att göra, så var mest glad att nån kom förbi.. Känslan jag fick var ju att man antingen verkligen måste valla med flourgrejer alt borsta med en riktigt kontaminerad borste för att gå över.
  6. Jag flourtestade två par på Vasan. Dels paret jag körde på som har varit flourvallade mängder av gånger. Sen bara varmsicklat med bulkvalla en gång, och ren Swix Maraton Vit borstat med rena borstar. Det paret var tokgrönt med värden nedåt 0.1 om jag minns rätt. Sen ett annat par som jag ville testa. Samma Swix Maraton vit, men borstat med en icke rengjord nylonrotoborste. Och den har körts järnet på flourpreppar i minst fem år. Trodde inte på nåt sätt att det paret skulle bli godkänt (jag ville bara prova hur höga värden den skitiga borsten gav). Men även den gick igenom, om än med värden upp emot 0.9 på vissa ställen. Min slutsats är att jag kan köra vidare med mina rotoborstar om jag bara rengör dem så gott jag kan. Borde vara helt lugnt då. Kanske tom utan att göra nånting med dem...
  7. Du känner när du är över staktröskeln. Det är mest en teknikfråga ändå om vi snackar att köra typ led5-fort. Det behövs inga 300 mil enligt mig. Kan nog räcka med 100, men då får fokus läggas på att få in kvalitet uppför. Jag kan ju tycka att det är relativt lätt att staka kvallopp/vasan så länge man inte sätter massa krav att det också ska gå fort. Åka fort är lite lurigt, men att göra det per se - njae. Det du måste känna är att du inte behöver ta i speciellt mycket för att ta dig upp för "normala backar", och att din saxtröskel ligger ungefär där den ligger även med fäste. För mig kändes tröskeln passerad när jag började saxa på samma ställen som jag gör med diagonal (och att man på träning kan staka upp även där, men på tävling bättre att spara musklerna). Om det finns backar på Vasan som känns "helt omöjligt" är det en bit kvar ska säga. Inte mycket brant där...
  8. Nån får väl träna upp en AI-granskare som grovsållar och föreslår diskningar annars. Eller diska o diska. En timmes tillägg kanske räcker ändå. Per förseelse.
  9. Tid är nyckeln. Det går i princip inte att lösa det snabbt. Du kan koka, frysa, dra ättika i, bada i t-röd eller tvätta till döddagar. Och tona ner rätt bra. Men det kommer ändå ligga en rätt stadig sunkdoft kvar. Men om du gör lite av de där grejerna, typ tvätta för hand med tvättmedel följt av nån ättikabehandling och ger det några månader - typiskt en sommar - så är problemet löst sen.
  10. Jag kör kombi/skiathlon-pjäxa (Salomon Pro Combi Prolink. Den traditionella/gamla versionen) och tycker det funkar riktigt bra. Både på vintern och sommaren. Har även skate (den gamla labskaten med spänne) men tycker definitivt att den sulan är för hård. Inte alls lika go att gå upp med. Och ja, faktiskt. Junior-skiathlonen från Salomon är förvånansvärt fin om man klarar sig på stl 42. Lånade den en gång när jag glömt skor och den var full on bra som kombi-sko. Prisvärd! Vad en specifik DP-sko skulle tillföra förutom att mina möjligen skulle kunna vara lite lättare. Tror mina väger typ 640g och nog hade det varit lite elegant att kapa nåt hundratal gram där.
  11. Överdrift o överdrift. Det är ju knappt några backar i betydelsen branta och långa sådana, så känns ju i princip som fäste inte behövs om man är någorlunda staktränad och i skaplig form i övrigt. Första backen tar väl emot på 3-4 ställen, men totalt sätt är den ju inte heller brant. Givetvis går det en gräns nånstans där det börjar bli olämpligt för att man är för dålig, men om man bara är halvkass (säg 5-6h ett bra år) så är ju det ganska lätt att staka. Då är inte stakningen i sig problemet alls kan jag tycka, utan som vanligt att det är ganska långt med 90km. Ett grisår som i år... Tja, jag vet inte. Klart det är tungt då, men det är det ju oavsett fäste eller ej. Många av kvalloppen är ju betydligt tuffare att staka då. En del har ju lika många höjdmeter som vasan, men på 40-42km. Så lite störigt om man inte har diagonalform över huvud taget map dem. Å andra sidan tenderar de att bli väldigt bra träning. Men själva Vasan sen är ju definitivt lättstakad.
  12. Vanliga rexlock passar fint på TBS. Det är bara att limma rätt på. Det har jag gjort på två lopp i år och de har suttit riktigt bra.
  13. Känns det inte som Swix och andra försökt sänka själva trugan också, dvs gjort "skaftet" på trugan kortare? Med mindre längd under trugan upplevs ju staven som, och fungerar i praktiken också som, staven är lite längre. Dvs om man drar dit ett Rexlock så blir staven nog rent tekniskt och regelmässigt längre, men "praktisk längd" - dvs till undersidan på trugdisken, blir nog snarare kortare. För att spetsdelen relativt är längre på Rexen än vissa swixtrugor.
  14. Det blir ju rena gissningar här, men skulle väl tro att det inte fungerar sådär hejdlöst bra att lägga lager egentligen, men att det kanske finns en viss skiktningseffekt kvar ändå.
  15. Nu gissar jag visserligen, men jag tror ändå det är så enkelt att de kör tillåten maxlängd. Varken mer eller mindre. Alltså 0.83 gånger kroppslängd med pjäxorna på mätt med spets mot golv upp till nederkant på handremmen där den kommer ut från handtaget. Sen avrunda till närmaste hela cm upp eller ner.
×
×
  • Create New...