Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Längd på stavar för skidgång/älghufs


DP_motionären

Recommended Posts

Verkar finnas lite olika skolor. Har sett instruktionsfilmer med Mattias Svahn och där han tycks förorda relativt korta stavar. Han tar 7-milakliv med både ben och armar uppför backen.

 

Sedan såg jag en film med Daniel Tynell som förordade längre stavar, ungefär samma stavlängd som vid skidåkningen. Han körde en helt annan stil än Svahn med kortare steg och med spänst. Armarna jobbade på ett skidlikt sätt.

 

Jag kände mest med Tynell och skaffade stavar som är 160cm och det motsvarar i mitt fall 0,81 x kroppslängd(kör med 166cm på snö). Har kört ett antal pass i en lång och brant grusvägsbacke där det tar ca 5min från botten till toppen. Vet inte vad min stil kallas, men försöker springa i diagonalstil med ganska korta och spänstiga steg. Armarna trycker ifrån lite lagom. Känns riktigt bra och är inte jättetråkigt heller. Pulsen är hög på toppen......

post-20859-0-68626100-1668628651_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att mina är 10 cm kortare än snöstavarna.

Har även hört att dom ska vara så korta så armbågen är böjd ca 90 grader när man står stilla.

Fast 90 grader i armbågsled gäller mer för de som går stavgång (läs ickeskidåkare, vi går skidgång) Har du så korta så behöver du gå i väldigt branta backar

Link to comment
Share on other sites

Intressant ändå att det verkar vara såpass individuellt. 

 

Själv använder jag 155 cm för klassiskt och 165 för skate. (Brukar även köra stakning med mina 165 cm). För skidgång provade jag först ett äldre par 152,5 cm. De tyckte jag fungerade dåligt i de branta backar där jag oftast tränar. I lätt kuperad terräng var de OK, men svårt att få fram överkroppen över stavarna och få till bra träff/tryck. Kapade ner de till 140 cm och nu tycker jag de fungerar lika bra till både explosiva spurter i branta backar och vanlig, lunkande stavgång.

 

REDIGERAT: Slår mig att ovanstående säkert inte är helt optimalt (vad nu det ordet innebär). Borde bli en ganska rejäl teknikskillnad mellan 140-155-165. Å andra sidan är detta uppenbarligen vad som känns rätt i praktiken för mig.

Link to comment
Share on other sites

Jag är 180 cm och har 155 cm stavar på snö och 145 cm för skidgång. Men dels så tog jag min sambos gamla stavar för att de fanns lättillgängliga och de råkade vara 145 cm, så jag har inte köpt ett par enkom för skidgång. Dels så kör jag mest skidgång i slalombacke och då tycker jag det blir mindre jobbigt för axlarna med kortare stavar.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...