Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

ÖS 2023


Recommended Posts

Det börjar dra ihop sig mot ÖSS och ÖSM och hur känns det så här dagarna före. Då jag dragits med en envis infektion ända sedan jul och först kommit igång med träningen sista veckorna bestämde jag mig i onsdags att byta ÖSM till Hemmavasan 45. Jag är inte 100 % återställd utan får fortfarande upp slem vid några hostattacker per dygn och använder fortfarande andningsmask vid träning för att inte andas in för mycket kall luft. Skidträningen har rört sig om ca 1 mil per gång och två gånger 15 km, ingen långträning och det är lite klent för att ställa upp på 9 mil, Är man väl på plats i vasaspåret skall det mycket till för att avbryta, men på Hemmavasan kan man kliva av om det skulle kännas kritiskt. Nu har jag tänkt åka på ett 2,3 km konstsnöspår, ung lika många varv som förra årets 90 km på en 5 km-bana med samma varvräkningssystem dvs kasta en tom ölburk/varv i en kasse. (skall dock inte dricka ur dem på plats ;))

 

Hur har det gått med din armskada, Lars-Erik, blir det start i ÖS eller vasaloppet ?

Link to comment
Share on other sites

Jag åkte ÖS igår. Är en glad motionär som ska försöka ge mitt perspektiv (åkte in på lite över elva timmar). Var fullständigt trafikkaos innan, vi stod i kö i över en timme från Fiskarheden, var ännu längre på andra sidan älven från Sälen. Var bara att springa direkt från bajamajan in i startledet precis efter att starten gått. Hörde senare hur de ropade ut på kontroller att många missat sin start och de låtit folk starta "drop out" fram till nio.

 

Mycket trängre i backen och på myrarna än ifjol. Många gnällde på att det var kärvt i snön, men jag hade bra glid. Drog oväntat in en period med regn. Mycket bättre före från Mångsbodarna än ifjol och var först där det började bli kul. Något lösare mot Evertsberg men helt okej. Sen började misären. Den fullständiga misären. Ingen, oavsett om de åkte på vallat fäste eller skins hade någon som helst fäste efter Evertsberg. Föret därifrån till Hökberg kan mycket väl vara det sämsta skidföret jag åkt i någon gång som inte innefattat en dm nysnö. Spårprofilerna var en dm breda och sladdriga och i botten var det ren blankis. Kändes som att åka i ett spår som spårats för två veckor sen och sen fått frysa, minus skräp. Alla fick saxa/kana runt i minsta motlut. Utför var det bra förutom de på ställen där folk plogat. Efter Hökberg, när det var konstsnö i botten var det riktig räls. Spegelblankt i spåren så var bara att stå och peta i stakningen, men noll och inget fäste. 

 

Tog mig in tolv minuter snabbare än ifjol så är nöjd. Sulan på mina pjäxor sprack rakt av i förra söndagen så fick köpa nya i veckan jag bara hann åka 44 km i, men de fungerade bra.

Link to comment
Share on other sites

 Så för att sammanfatta får vi hoppas på mer global uppvärmning så att arrangörerna behöver lägga konstsnö i botten längs hela sträckan.

 

Huvudsponsorerna Volvo och Preem drar ju sitt strå till den stacken i alla fall...

 

Link to comment
Share on other sites

 Så för att sammanfatta får vi hoppas på mer global uppvärmning så att arrangörerna behöver lägga konstsnö i botten längs hela sträckan.

 

Tack för rapport !

 

Var ju ovanligt i år, brukar vara till kurvan ovanför backen ner till Vasslan men i år är det bara till nedanför backen ut från Gopshus. Igår var det lite synd...

 

Kan meddela att det varit nio grader varmt här i Mora idag så tar för givet att det varit tungt och sockrigt för många.

Link to comment
Share on other sites

Kan ta och bjuda på en liten rapport jag med, gäller ÖSS

 

Efter att ha uppnått ett nytt distansrekord denna säsong (75mil) så hade jag en viss förhoppning att resan mot Mora skulle gå bättre än någonsin.

 

Åkte hemifrån vid 02-tiden för att hinna med den första Vasaloppsbussen från Mora till Sälen, och 04.03 så var dubbelbussen i rullning.

 

Klockan 05.40 anlände bussen i Sälen, sedan var det bara att hämta ut nummerlappen och lägga ut skidorna (med två lager Swix Ps7 och 5 små lager Swix V30) i led 1 och hyfsat långt fram.

 

Sedan hade man strax över fem timmar av fantastisk skidåkning att se framemot.
Längden på fästvallan var nog i minsta laget, men prioriterade glidet. Så det var inget tal om bergfäste men kunde ta mig upp för första backen relativt problemfritt.

 

Sedan var det 87km räls hela vägen till målet i Mora, var inget riktigt racerföre så vallan höll hyfsat hela vägen in i mål.

Link to comment
Share on other sites

Rapport från dagens ÖS efterlyses !

Du ville ha en ÖSM-rapport så här kommer den. Har inte åkt ÖS sen 2011 och aldrig måndagen men nu bjöds det skejt på dagtid så jag bestämde mig typ två veckor innan att här ska åkas Vasalopp igen trots att jag halvt tröttnat på köhysterin. Värmde upp med både lite startbacke på lör och support på ÖSS. Brorsan återgav ÖSS ungefär som ni som åkte tidigt och då var det en rätt fin resa.

Så till ÖSM. Bodde asnära tvärs över älven i höjd med sista startled så lyxsömn till 5.45. Frukost ensam då alla som var kvar i stugan hade gjort sitt på söndagen. Lallade över älven en dryg halvtimme före start och det var lite tight tidsmässigt även att det inte krävdes nån nervösstressbajsning i nån bajamaja. Spände sista stavremmen fem sekunder innan start i andra led, kanske sex-sju rader bak. Sansad start men ser ganska snart att jag är bland de första upp till högsta punkten och då har man redan plockat en del led1-åkare (10 min!, hello självinsikt). Glidet från Janne Ottosson på mina Madshus whitebase visar sig snart vara lika bra eller bättre än de runt omkring (första halvan av loppet) och skapade viss irritation hos en norrlänning som jag åkte och tjôta lite med. Såg honom inte mer efter utförslöporna efter Mångsbodarna… Jag ska nog inte uttala mig om spåren för jag var ju bland de hundra första så de var i stort sett tipptopp hela vägen. Föret var kallare än väntat trots att plusgraderna drog in under fantastiskt soliga dag vi hade. Det surfade på fint och efter två mil kändes det oförskämt bra. Tog det lugnt upp till Risberg men då kände jag ändå att det började göra ont här och var och att motivationen tröt. Har ju inte direkt toppat träningen för 9 mil. Gnetade på till Evertsberg och tog en rejäl påfyllning där och tänkte att nu jävlar ska det glidas utför. Det gick nog rätt fort men jag hade nog fel minnesbild av hur långt man gled i olika partier och sen började det bli trögt i solen när man kom ut på flacka avsnitt. Kämpade på uppför Lundbäck och de lömska efterföljande stigningarna bredvid starka stakgubbar som emellanåt tog sig friheten att ”jukseskøyta” lite när det blev för brant, helt enligt den fria stilens regler men ändå förstår jag det inte fullt ut. Fortsätter gneta efter Oxberg och intalar mig själv att det är mindre än tredjedel kvar. Har glömt hur segt det är in mot Hökberg speciellt i solvarm limsnö men hör nåt om drygt fyra timmar så det är nog ingen pissig tid jag skulle klämma ur mig. Efter lite medskjuts i klapprande isrännor så är man tillbaka i platta skatebäddar som, när de badar i sol, gör att man måste växla om från petande fyrans växel till nåt som känns som treans växel i svagt motlut. Extra trögt när armarna värker och ryggen påminner om att så här länge har jag inte varit instämplad på jobbet på väldigt länge och dessutom saknar det som kallas styrketräningspass i min repertoar. Bara att borra, hänga på de få ryggar som finns och tekniskt få ut det mesta möjliga av varje skär. Lycka när man börjar komma ner på ena handens siffror på km-märkningarna och dessutom får lite skugglyx med tillhörande fras längs ån efter Hemus vilket ger ytterligare krafter att ta sig ända in till klockstapeln.

En dag med fantastiskt väder, bra spår både för mig och jag hörde fler säga samma sak vid målet senare under dagen. Nån skånska som närmade sig 200 (olika) lopp under Vasaveckan sa att dagens kvalade in på topp-10. Brorsan och jag är överens om att ÖS är mer harmoniskt och inte så stissigt (om man undviker trafikkaos) men så saknar det ju den där riktiga tävlingsnerven.

Sluttid lååångt bättre än förväntningarna med så bristande träning - 5.10.55. Tror det blev plats 68 inklusive ett gäng duktiga tjejer. Emil Jönsson var snabbast idag, såg ut som att han hade skejtskidor även att han stakade in i mål (i norsk landslagsdräkt?!).

Link to comment
Share on other sites

Gjorde comeback i söndags efter tre förlorade år av skadeelände. Inte helt återställd 16 månader efter rullskidolyckan så det saknades träning för mina vanliga 6:30 och målet för dagen var att komma i mål över huvud taget, helst utan för mycket smärta. Eftersom jag vida anmälningstillfället trodde att rehaben skulle gå på 3-6 månader som det stod i infon stod jag i led 2, men ställde mig långt bak för att inte vara i vägen.
Backen flöt på bra med dyngbett i fästet, väl uppe gled det sisådär, men jag kunde ändå hänga med hjälpligt i tempot. Fegade lite utför i början, men vartefter jag kom in i åkningen blev jag  modigare. Gick väldigt lugnt uppför mot Risberg för att spara på benen och nånstans efter Risberg blev glidet mycket bättre utan att fästet försvann. Halvvägs på 4½ timme ungefär och kunde sen köra med ett leende på läpparna eftersom jag var hyggligt säker på att det skulle bära hela vägen. 
Från Lundbäcksbackarna och framåt var det typ ingen som hade fäste, vallade om i Hökberg vilket hjälpte en liten stund, men sen var det den stackars stakmuskulaturen med krampkänning i magen som fick göra jobbet igen.

I mål på 8:27 så det hann inte ens bli mörkt innan målgång, klart bättre än mina förväntningar. 

Nästa år blir 20:e året, då hoppas jag kroppen är återställd och att jag kan vara tillbaka under 6:30. 

Link to comment
Share on other sites

Körde i måndags och lyckades tyvärr valla bort mig fullständigt. Ifrysning redan i första backen och sen var det noll glid. Stannade tillslut och vallade om i Hökberg. Det var jäkligt dumt att inte göra tidigare. Hade fått för mig att det skulle kosta mer tid än det gav. Det gjorde det inte. De tog kanske 10 minuter totalt och sen hade jag perfekt glid hela vägen in i mål. Tjänade nog 20 minuter på sluttiden tack vare det stoppet. 

 

Jäkligt skumt före. Det var nollgradigt i luften men kärvt som -10 första tre milen. Sen blev det blött i solen. Typ burkföre första tre och sen klisterföre. Inte lätt att pricka rätt. Oavsett glid och fäste så var det härligt väder, fina spår och en ganska trevlig resa.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...