Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Startled 6 - sluttid?


Rastamorp

Recommended Posts

Hej med jer, 

 

Jeg skal starte i led 6 i Vasaloppet næste år. Jeg satser på at komme under min. 6 timer, men er i tvivl om jeg skal køre et seedningslop for at starte længere fremme (jeg vil umiddelbart tro at jeg er i form/kondi til led 4). Hvad er en realistiske tid/placering fra startled 6? 

 

Håber I forstår mit danske :)

 

Hilsen Rasmus 

Link to comment
Share on other sites

5 - 10 min per led i starten är väl ett ok snitt - men det varierar förstås väldigt mycket. Se'n är det ju så att har du åkt uppför backen 10 minuter saktare har du mer kraft kvar än om du gått allt vad du orkat.  Dessutom är ju 6 timmar ett år betydligt svårare än ett annat. Är det ett år med spår som snabbt slits ner vill du inte stå längre bak än du måste - då är det troligen också dåligt glid. Ett år med hårda kalla spår tappar du mindre av att stå längre bak i starten, och 6 timmar är totalt sett mycket lättare. & timmar då segraren har 4.15 är inte samma sak som när man vinner på 3:35 ... 

Link to comment
Share on other sites

Spåren blir snabbt dåliga om det inte är extremår med kall natt innan loppet efter en varm dag med blöta spår.

Har bara hänt en gång de senaste 8 åren (min erfarenhet).

 

Så om du har kapacitet för bra tider finns det bara goda argument för att köra seedningslopp. Bra träning, bättre startled räcker långt som argument för att köra seedningslopp.

 

Klarar du under 6 timmar i 6:an så klarar du 5:30 i 4:an :)

Personligen tror jag att det är extremt få som kör på sådana tider (oaktat att man inte kan prata tider utan att prata förhållanden) ett normalår i 6:an. Det är helt enkelt inte rätt startled för de prestationerna och anledningen till att det finns seedning är ju att man ska stå i så likvärdiga startled som möjligt för att inte hindra varandra.

 

Jag har kört under 6 timmar en gång, från 5:an men då var det 2012 med riktiga isrännor.

I normalförhållanden är 6 timmar en hyfsad prestation, borde platsa väl i 4:an.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle satsa på att seeda mig om jag var i led 6. Du ska vara en riktig fantom på skidor för att komma under 6 timmar från led 6. Sen är det väl trist att stå och köa 20-30 minuter längre än du behöver i första backen?

 

Jag startade i led 3 förra året och efter hårt slit åkte jag in på 5:55 på vasaloppet 2014, vilket gjorde att jag är placerad i led 4 på Vasaloppet 2015 nu. Jag hoppas på att seeda upp mig till led 3 i år igen :)

 

För att ha bra möjligheter för att klara 6 timmar måste du nog in i led 4, kör ett eller ett par seedningslopp om du har möjligheten till det. Om inte annat för att tävling är den bästa träningen :)

Link to comment
Share on other sites

I min premiärvasa 2012 åkte jag in på 6:07 från Led 6. Det var isräls hela vägen och jag hade en bra dagsform. Ändå räckte denna prestation till en plats i Led 5. Mer vanliga år är det väl svårt att ens ta sig under 6:30 från led 6. Bara att seeda up sig! Det är ändå inget roligt alls att starta i ett sämre led än man har kapacitet för. Någonstans mellan Led 6 och 4 finns en gräns mellan långa perioder av stillastående resp. rätt ok resa uppför första backen.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...