Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Elpex med broms


Lakota

Recommended Posts

Den stör inte direkt vid vanlig åkning, den känns inte tung.

En fördel är väl såklart säkerheten och möjligheten att stanna snabbare än man normalt kan.

Det är ju nåt som uppskattas av framför allt nybörjare, en vanlig fråga man får när jag är instruktör eller säljer skidor är ju" hur bromsar man"

Bor man i backiga miljöer så är det säkert en fördel om man skall nerför vissa backar.

 

Men man bör ju fråga sig såklart, har jag behov för det eller inte? Vissa av er säger ja vissa säger nej.

Vill man inte ha den längre tar man ju bara bort den.

Link to comment
Share on other sites

Förstår inte att det tagit sådan tid att få en rullskidbroms till svenska marknaden. Amerikanska märken som Jenex och Woodski har haft detta tillval sedan länge.

 

Om man inte orkar vänta på den beryktade bromsen kan man snickra ihop en själv, http://www.skidforum.se/index.php/topic/10186-jenex-v2-aero-klassisk-skate-eller-kombi/page-2  (#30)

 

Mitt hemmabygge är förvisso rätt klumpigt och går inte att diagonala med, (måste fästas med en gummisnodd runt benet). Orkar man lägga ned lite mer tid än vad jag gjorde så borde man kunna fixa en lättare fjäderbelastad variant likt de serietillverkade.

Link to comment
Share on other sites

Var en polare som fick info hos Alewalds som ör rädd nybörjare. Tror ändå inte man kan rekommendera en nybörjare att få till frånskjut med en sådan produkt. Bromsanordningen ska vara utförd som en krycka. Hur ska d gå till utan att tappa smidigheten o lättheten hos sig ett par alutech som jag kör med
Link to comment
Share on other sites

Jag åker med motsvarande konstruktion på Jenex och tycker att det fungerar jättebra. Bromsen ger mycket större möjlighet till att träna kuperat med branta uppförsbackar och knixiga svängar, eftersom man sedan på något sätt skall ta sig nedåt igen.... Elpexkonstruktionen ser ev något större ut men jag tror på det skarpt.

Link to comment
Share on other sites

då denna fråga gäller vår nya broms får admin avgöra om mitt svar får stå kvar då jag måste anses partisk! :-)

 

på frågan om den passar för skate så är svaret nej i de fall man använder sig av hjul av polyuretantyp såsom vi gör!

gummihjul fungerar det med då dessa tål en högre friktionstemperatur.

 

passar den bara Elpex nya modell?? nej det gör den inte, det finns adapterplattor som gör att den kommer att kunna monteras på samtliga Elpex modeller och då även den gamla Wasa och Team samt Evolution modellerna.

 

det går helt klart att åka med frånskjut och diagonal och den stör förvånansvärt lite men på denna fråga hänvisar jag till de tester som just nu utförs av andra opartiska personer. däremot så är bromsen lättast att använda med ett par lite stadigare skor typ kombipjäxor typ Alpinas rullskidssko med lite extra stöd. Precis som allting annat så krävs det en viss teknik att lärs sig och det är viktigt att man ställer in bromsen så att den inte tar för tidigt så att man inte får bra stöd från bromsbenet.

Link to comment
Share on other sites

vad jag saknar, också, på vanliga RS, är nog främst speedreducer. Blir ganska jobbigt ("oharmoniskt") bromsa med vadbroms i en längre utförslöpa. Vore guld kanon med speedreducer, tex att ta sig nedför backe som man kör lite diagonalintervaller i. Diagonala är ju /mkt/ trevligare på vanliga RS än på mina Yenex som har både vadbroms o speedreducer.

Link to comment
Share on other sites

Hmm jag har en runda som är både vacker och kuperad -Bornsjön runt, var ett tag sedan då jag måste läka ut en tennisarmbåge- men långt in i maj ligger det grus i botten på backarna som desutom svänger tvärt. Skulle va smutt o kunna bromsa ner precis där ju! Tror Elpexjohan att det skulle gå o sätta kryckan på ett par gula swenor alutech baktill tro?

Link to comment
Share on other sites

min Jenexbroms, har jag monterat på mina ski go carbon. Liknande tillvägagångssätt borde funka bra på Elpex.  jag gjorde helt enkelt som så jag kapade i ordning ngra kvadrater i aluminium som jag satte på högkant mot vardera utsidan av skidan och genom båda dessa - ovan och under skidan - fäste jag skruvar, som dels drog ihop alu-skivorna men även fäste bromsen; jaja, kass beskrivning, men bör inte vara ngra problem alls; ngn hundralapp i kostnad och ngra folköl o ngra timmar i verkstan

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte köpt dem än utan väntar på rätta tillfället, när någon butik har erbjudande. Jag hade tänkt Team med 40 mm hjul,

men kanske skall tänka om till 50 mm-hjul så att möjligheten att köpa till broms finns. Är årets modell av Team 50 mm förberedda att montera dit broms, ifall man köper utan ?

Link to comment
Share on other sites

Så skärmen är integrerad i bromsen, vilket innebär att man måste demontera skärmen först. Passar skärmhålen eller måste man borra nya hål för bromsen

 

Att köpa nya Team är ju inte de hjälpta som redan har ett par. Min fråga gällde montering på gamla Team.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...