Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Northugs triumf


kretiochpleti

Recommended Posts

Kul att komma med bakom kulisserna och möta hans familj och fantastiska"stötteapparat". Som dokumentär tycker jag den var sådär. Det var mer en gränsvulgär propagandafilm där ingen kritisk fråga slapp fram. 

 

Fyllekraschen refereras till som ett stort nederlag som uppstod i ett vakum. Hade varit intressant att höra mer om hur han mådde efter den misslyckade säsongen 13/14 och hur han lyckades motivera sig att komma tillbaka.

 

Buhu buhu hur orättvist det var med vädret under 15 fritt. Viss var det en nackdel att starta sent men  kom igen.

 

Fortsatta oemotsagda klagomål om vädret och spåren under femmilen. De pratar på allvar om Northug som en outsider!? På vilket sätt var han inte gynnad av ett grislopp med spurtuppgörelse där andra spårade och det var omöjligt att gå loss.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Northug var väl en av de få som stod upp och sa att idag var Johan Olsson bäst och att det är en utomhussport de håller på med? Att det sen vevas upp i efterhand att det gnälls och frustrationen över föret/prepareringen förtar det ju lite grann. Northug och Olsson har ju en skön respekt för varandra.
Link to comment
Share on other sites

En på det hela taget fullständigt ointressant "hjälte-dokumentär" i stil med serien "Sveriges Skidhjältar" som producerades av SVT inför VM i Falun.

Det är dock alltid lika imponerande att se hur mentalt överlägsen Petter är i skidspåret
Ett exempel är hur han i stafetten kan styra Calle Halfvarsson precis dit han vill (även om jag tyckte att Calle genomförde sin sträcka med bravur och ju faktiskt åkte distansen 10 sekunder snabbare än Petter).
Men än mer tydligt är det i upploppet på 5-milen där Bauer och Vylegzhanin båda ligger i ett läge som innebär att Petter inte kan ta sig förbi mellan dem utan att diskvalificera sig själv. Men så fort de märker att han är där, så vågar de själva inte ligga kvar utanför sina spår utan väljer att gå ned, vilket innebär att Petter får den lucka han behöver. Ofattbart!


Jag noterade även ett par intressanta citat från Petters tränare:

"Jag vägrar tro att vi är ett jävla sprintlag."
Detta säger en hel del om var prestigen i sporten ligger. Men det säger även en hel del om jargongen bland människorna Petter väljer att omge sig med (rätt osympatiskt om någon skulle fråga mig).

"Det är ju inte mästerskapssäsong varje år, så det är klart att det är bittert" 
Bara det att i längdskidåkning så är det ju faktiskt mästerskapsår nästan varje år. Kanske var detta en antydan om att man är osäker på huruvida Petter kommer att kunna hävda sig i fler mästerskap med tanke på att 2015-16 är mästerskapsfritt?

Link to comment
Share on other sites

Men det mest intressanta i hela dokumentären stod Petters mamma för och det gällde varför bilkraschen och fylleskandalen kom till överhuvudtaget. Efter den urusla säsongen inkl OS i Sotchi var Petter helt enkelt less på skidåkningen och därför ute och festade med kompisar. Hur konstigt det kan låta så var det tack vare fyllebilkraschen har fick tillbaka motivationen på skidåkningen med en enorm fokusering på att komma tillbaka och visa att han är en vinnare trots det som hänt. Med det fick han drivkraften att plåga sig själv genom många hårda träningspass förutom den normala basträningen elitåkarna bedriver.

Link to comment
Share on other sites

Johan Olsson hadde tur at Colgna falt i Val di fiemme.

Absolut. Cologna hade hjälpt dem att hålla klungan bakom sig men han är en farlig spurtare.

 

Lite off-topic svar från din sida. Min tråd var inte menat som kritik mot Northug. Han har många gånger visat att han är en fantastisk skidåkare oavsett distans, stil, startform osv. Dokumentären hade dock nått högre om den varit mindre inställsam.

 

Jag håller med dig om din analys Volevodin.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...