Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Nybörjare fästvalla


stugan

Recommended Posts

Hej!

Har precis börjat burkvalla men lyckas inte få till fästet riktigt. Kollat igenom diverse vallaguider så jag vet ungefär grunderna iaf. Har varit ut kanske 4-5 ggr och lyckats med vallningen typ 1 gång. Senast idag var jag ut och åkte, 0 gradigt och det snöade igår. Jag provade att lägga på VR55 överst men tycker jag hade väldigt dåligt fäste, visst min teknik är absolut ingen höjdare men antingen fick jag saxa eller springa i varenda backe typ. När jag åkt klart och kollar under skidorna så känns fästzonen inte alls klibbig, borde den vara det? Har jag använt fel valla eller för lite bara? Nu när jag tagit in de i rumstemp är de klibbiga under fästzonen igen. Precis köpt ett par nya skidor och vill prova burkvallning men inge roligt att bara staka hela tiden. Vet inte om dessa siffror säger nåt om varmföre eller kallföres skidor:

 

Hbw: 1.4

Fbw: 0.35

Flex: 64%

Vikt 73

 

Många frågor nu men tacksam för lite hjälp :)

Link to comment
Share on other sites

ganska allround-skida, avseende spannhöjderna, skulle jag säga. Hyffsat hög flex siffra tror jag; alltså den procent av kroppsvikten som krävs för att trycka mer skidan till "ngt-värde".

 

O gradigt är oftast mkt svårvallat. 0 gradigt o snöfall är ännu svårare.  Gränsen mellan bakhalt o ifrysning (alltså det fastnar snö i fästvallan) är hårfin.

 

Men om du i den temp ej hade fäste med vr 55 (är väl den med silver. alltså den är grå/silverfärgad o redigt kletig), - men jag kan gissa det var vr55N? - alltså blå färg o inte så kletig. - kanske var det ganska glatta blöta spår o mkt blöt nysnö, varför du inte fick fäste.

 

I rumstemp är ju fästvallan oftast mkt mer klibbig än i kallare temp, så det låter märkligt om din vr 55 (n) - ej var iaf lite klibbig inne - edit läser det nu som att du kolade utomhus, då är nog inte vr55n så himla klibbig. Gissar du knappast åkt bort all valla. - Men som sagt iaf vr55n kan nog efter att ha åkts på upplevas som inte alltför klibbig.

 

I nollan o nysnö är nog riskabelt med klibbigare valla än vr55n. - då får man nog gå på rugg, eller kanske rode violett. Rode violett extra (varmare än violett) är nog också mkt mkt riskabelt för ifrysning.

Link to comment
Share on other sites

Ah okej tack för utförligt svar. Det var VR55 (grå/silverfärgad) och den var klibbig inomhus. Upplevde inte det som att det fastnade någon snö på fästvallan. Drog bort lite snö efter jag åkt på nåt ställe men inte så farligt. Får kolla upp vad rugg är tror jag :) jag har gått efter principen att jag vallar efter temperaturen och om jag inte får fäste så provar jag att lägga på en lite varmare valla men det har ju funkat sådär :) förstår det är svårvallat i dessa förhållanden. Hoppas på några minus så det kanske blir lite lättare.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...