Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Seedningslopp - villkor


Volevodin

Recommended Posts

Vad krävs för att en förening skall få status av ett seedningslopp på sitt långlopp ?

Inför en planering av en skidanläggning på hemorten uttalades som att av målen var att det skullle anordnas ett seedninslopp på spåren.

Krävs det viss längd på spårslingan och skall kuperingen vara tuff, medel eller lätt och ev. bredd på spårgator för att kunna göra mer än ett spår.

Är det SSF som sanktionerar statusen som seedningslopp efter ansökan ?

Link to comment
Share on other sites

Kruxet är väl att få ihop 100 startande speciellt om loppet är nystartat. Man måste väl köra det ett antal år för att visa att loppet lockar fler än 100 startande.

Men om man fått loppet godkänt som seedningslopp, men inte kommer upp i 100 startande, blir resultaten ogiltiga som seedning trots att det är ett seedningslopp ?

Sen kan man anta att banans topografi gör det lättare eller svårare för olika åkare att seeda upp sig, vilket också påverkar tillströmningen till loppet. Om banan är en ren stakbana eller innehåller tuffa stigningar med behov av fästvalla är väl något som kan påverka, om den godkänns som seedningsbana.

Link to comment
Share on other sites

Relativt många lopp som varit under 40 km också tror jag. Så "reglerna" är väl mer riktlinjer än huggna i sten.

 

Det känns lite konstigt om det inte finns regler om fler än ett spår också, kanske inte hela sträckan men åtminstone en god del av banan borde vara minst tvåfilig så att man köra om, inte minst vid sydliga lopp på kortare bana och varvningar.

Dessutom saknas ofta seedning till dessa seedningslopp så omkörningar är vanliga.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror knappast att de undekänner det om det är lite mindre än 100 deltagare fast om det bara är 4st (eller så) så kanske det blir tufft.

 

Om det är färre än 100 deltagare gör de ingen seedningstabell för loppet men man kan fortfarande seeda sig med någon form av individuell bedömning. Så har det i alla fall varit tidigare.

Vore mer intressant att veta vad kriterierna för rullskidlopp är, för där verkar det mer oklart.

Link to comment
Share on other sites

Från hemsidan

Kriterier för utländska seedningslopp

Worldloppen, huvudloppen (ej ”öppet spår”, ”halva lopp” eller motsvarande)

De norska och finska lopp som är seedningsgrundande hittar du i våra seedningstabeller och i loppförteckningen här under.

Övriga utländska lopp gör vi inga tabeller på, där sker endast bedömning på plats vid seedningen dagarna före Vasaloppet.

Under skidsäsongen samlas Vasaloppets seedningsgrupp varje måndagskväll för att gå igenom helgens resultat. Senast under onsdagen efter varje lopp publiceras en uppdaterad tabell som visar vilka startled resultaten innebär i Vasaloppet.

Se loppförteckning med rekommenderade seedningslopp i SVERIGE och UTOMLANDS

Link to comment
Share on other sites

Bra, det var precis det jag var ute efter, när jag startade tråden. De villkor och kriterier är till god hjälp för arrangör samt att det behövs en datakunnig i föreningen som kan hantera Idrottonline.

 

Det finns en kategori, som hamnar utanför möjligheten att seeda upp sig och det är förstagångsåkaren, som tänker köpa en plats och följdaktligen inte har något VasaID. Har man det så skall en resultat kommit vasaloppet till del, om arrangören sköt sitt och rapporterat in.

Sen verkar det lite svårt för ett nystartat lopp att redan första året utropa det till seedningsgrundande i sin anmälan, om det i efterhand går att få det godkänt framgår inte, så man måste nog vänta till år två att utropa det till seedningslopp.

Sen är det väl vissa lopp som får rykte om sig att vara lätta resp svåra att seeda upp sig i och det påverkar givetvis hur många som ställer upp och vilken klass åkarna har.

Link to comment
Share on other sites

1.) Det går att vara seedningslopp direkt från år ett.

Det finns väl inget i några regler som gynnar ett lopp som arrangerats tidigare år?

 

2.) Man kan seeda sig manuellt genom att skicka in resultat om inte seedningen har fungerat automatiskt

 

Så kör på ni! :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...