Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Flyga med skidutrustning, skidfodral?


Tikka

Recommended Posts

Hej, är det någon som har bra tips på hur man paketerar 2 par skidor och stavar så att de klarar flygtransport till tyskland?

 

Mina egna funderingar är att köpa ett vaderat fodral för 5-6par skidor. Kapa till en masonitskiva och lägga i topppen och botten och fästa skidorna mellan och sen packa kläder runt om. Jag har en stavtub (oneway), den verkar ganska hård och borde skydda stavarna.

Någon som har några bra tips?

 

Fodral:

http://www.xcountrysports.com/langd/tillbehor-langd/skid-stavfodral/madshus-tech-skidbag-5-6-par/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Har flygit några gånger med skidor. Stavrör är nog måste. Jag har stoppat i ett liggunderlag i fodralet o på så sätt vadderat det ytterligare. Har en gammalt salomonfodral som i sig är lite vadderat. Tror det rymmer i allafall 4 par + stavar.

Drar igång en gammal tråd. Ämnar åka Marcialonga och tänkte mig att det borde finnas vadderade skidfodral med fack för skidor och stavar. Har aldrig flugit med skidor förr men många gånger med cykel och mjuka vadderade cykelväskor som fungerar utmärkt.

 

Jag har vanliga enkla skidfodral men bara tanken på att ha flera par skidor liggande tillsammans och skava på varandra i ett ovadderat skidfodral känns bara fel och tyckte det borde finnas något på marknaden.

 

Ställde frågan till alla skidhandlare jag känner till Skistart, Pölder, Huselius, mfl. men ingen verkar ha någonting. Pölder säljer ett Fischerfodral för 5 par som heter Performance och påstås vara åtminstone vadderat men den vadderingen visade sig vara obefintlig...

 

Är det en egenkonstruerad lösning med liggunderlag och löst packmaterial eller kläder som gäller eller finns det något vettigt skidfodral att köpa?

Link to comment
Share on other sites

Ska också flyga till Marcialonga och det får bli stavrör bredvid skidor inlindade i filtar och handdukar. Ska funka enligt en räv som Erik Wickström.

Tack för det. Ja, ett stavrör förefaller nödvändigt så det får väl bli en liknande lösning. Kan bara inte låta bli att fundera över varför det inte säljs riktiga fodral för längdskidor. För kortare alpinskidor finns en hel del varianter som verkar fiffiga men det är väl antagligen inte så många längdåkare som flyger...

Link to comment
Share on other sites

Har ett fodral från Sportube som är mkt bra när man flyger. Ser ut som man drar på en torped inne på terminalen, men har funkat bra. Såg att Skistart.se hade den. Dock är det på tok för dyrt, jag kom över ett ruggigt billigt. De har sannolikt inte sålt pga priset.
Link to comment
Share on other sites

Det här funkar och är hyfsat enkelt:

Stavarna i stavrör. Skidorna lindas i bubbelplast. Topparna av skidorna kan skyddas ytterligare genom att tejpa fast t ex en tom glassförpackning i plast(typ big pack) runt. Allt läggs i ett Skidfordral.

 

Bubbelplast köps t ex här:

http://www.biltema.se/biltema.url?itemId=2000032248&parentId=1000015153&masterCategoryId=1000015085&itemType=2&language=sv&marketId=1

Link to comment
Share on other sites

Jag har flugit en hel del (iof bara inom Sverige) med längdskidor. Har kört XXL:s standardfodral och haft med tre par skidor. Stavarna har jag haft i Oneways mjuka Premio HD-fodral. Har funkat klockrent, inga skador och frid och fröjd.

Har dock flugit en del på Alperna, och jag kan tänka mig att antalet skidfodral med alpunutrustning skulle kunna göra en del skada, så att linda in skidorna i bubbelplast och vadera upp med liggunderlag skulle nog inte skada!

Link to comment
Share on other sites

Efter att ha fått ett par ordentligt fula hack i skidorna vid flygresor bet jag i det sura äpplet och investerade i en Sportube för ett par år sedan. 

Fördelar:

+ Skidor och stavar är mycket väl skyddade.

+ Skituben kan användas som en takbox till bilen.
+ Längden kan anpassas efter innehållet.
+ Den har hjul så att man kan rulla den.

Nackdelar:

- Den är lite tung och klumpig.
- Den är dyr.
- Den är inte jättesnygg (subjektivt)
Sedan tycker även jag att det är lite larvigt att man döpt den till "Sportube", alltså "Sport tube", hopskrivet och stavat med ett t.

 

Jag är väldigt nöjd och behöver aldrig mer oroa mig för att skada mina skidor när jag reser. 
Man måste dock vänja sig vid att man syns när man kommer dragandes med fodralet i terminalhallen och/eller på tunnelbanan.  ;) 
Jag har den minsta modellen och då får jag plats med två stavar och två skidor. (uppdatering: två par stavar och par skidor)  De gånger jag bara rest med ett par skidor har jag ibland passat på att packa alla skidkläder i tuben och i övrigt rest med bara ett handbagage.

Link to comment
Share on other sites

Har flugit 5 ggr inår och säkert över 30 ggr de senaste åren. Har ett Fischer fodral med botten o hjul men pga vikt har jag snvänt OneWays lätt fodrade påse.

 

Har en lika bred remsa liggunderlag under och ovanpå skidorna. Sedan är Oneways stora tub fast med påsens remmar utanpå. 8-10 par skidor i påsen och aldrig ännu några skador.

Link to comment
Share on other sites

Jag har den minsta modellen och då får jag plats med två stavar och två skidor. De gånger jag bara rest med ett par skidor har jag ibland passat på att packa alla skidkläder i tuben och i övrigt rest med bara ett handbagage.

Menar du ett par av varje eller två par av varje?

 

När man packar stavar i stavrör så kan man få i fler stavar om man plockar av remmar och trugor. Är det likadant i Sportube?

Link to comment
Share on other sites

Menar du ett par av varje eller två par av varje?

 

När man packar stavar i stavrör så kan man få i fler stavar om man plockar av remmar och trugor. Är det likadant i Sportube?

Alltså två par av skidor och två par stavar (exempelvis en klassisk- och en skate-utrusting). 

Det stämmer som du säger att man lättare får plats med stavarna om man plockar bort trugor och remmar. Men jag brukar faktiskt kunna trixa in stavarna även med både trugor och remmar på.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...