BjornG Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Det verkar som om ni har helt glömt en faktor: Det går åt dubbelt så många syremolekyler för att omsätta en enhet energi från fett jämfört med socker - om jag kommer ihåg min biologi rätt. Den stora skillnaden vid samma fart/effektutag borde vara att om man har större syreupptagningsförmåga så har man råd att spara kolhydrater genom att använda en lite större andel fett. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Väggen Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Så när kolhydraterna är slut och kroppen inte är van vid fettförbränning sååå... kommer väggen! Brukar bli nån gång mellan lundbäcksbackarna å oxbergSå sant som det är sagt. Hence my name. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Så när kolhydraterna är slut och kroppen inte är van vid fettförbränning sååå... kommer väggen! Brukar bli nån gång mellan lundbäcksbackarna å oxbergSå sant som det är sagt. Hence my name.Det är väl dock en överdrift att kolhydraterna plötsligt tar slut och det blir en drastisk förändring i ansträngning, som att man skulle köra rakt in i en vägg :--) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Folkesson Posted May 24, 2013 Author Report Share Posted May 24, 2013 Det verkar som om ni har helt glömt en faktor: Det går åt dubbelt så många syremolekyler för att omsätta en enhet energi från fett jämfört med socker - om jag kommer ihåg min biologi rätt.Tror du/ni att det är detta som går att träna till "att bli effektivare". Alltså när kohydraterna är slut så räcker inte syret till att bränna tillräckligt med fett..? Men om långpassen gett effekt så bräns fettet lite effektivare och man kan skjuta väggen framför sig? Eller är jag ute å cyklar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FredrikS Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Det är väl dock en överdrift att kolhydraterna plötsligt tar slut och det blir en drastisk förändring i ansträngning, som att man skulle köra rakt in i en vägg :--)Jag tror faktiskt det är en rätt bra beskrivning på vad som händer. Prestationen går ned snabbt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Folkesson Posted May 24, 2013 Author Report Share Posted May 24, 2013 Så när kolhydraterna är slut och kroppen inte är van vid fettförbränning sååå... kommer väggen! Brukar bli nån gång mellan lundbäcksbackarna å oxbergSå sant som det är sagt. Hence my name.Det är väl dock en överdrift att kolhydraterna plötsligt tar slut och det blir en drastisk förändring i ansträngning' date=' som att man skulle köra rakt in i en vägg :--)[/quote']När man börjar leta folk som man kan få kramas å gråta med så är kolhydraterna slut ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
FredrikS Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Det verkar som om ni har helt glömt en faktor: Det går åt dubbelt så många syremolekyler för att omsätta en enhet energi från fett jämfört med socker - om jag kommer ihåg min biologi rätt.Jag tror du kommer ihåg fel. Jag har för mig att det är en skillnad men det är i storleksordningen 19 och 21. Men om man räknar med skillnaden i energi för ett gram så blir det ju ca dubbelt så mycket syre per gram fett eller kolhydrater. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Det verkar som om ni har helt glömt en faktor: Det går åt dubbelt så många syremolekyler för att omsätta en enhet energi från fett jämfört med socker - om jag kommer ihåg min biologi rätt.Tror du/ni att det är detta som går att träna till "att bli effektivare". Alltså när kohydraterna är slut så räcker inte syret till att bränna tillräckligt med fett..? Men om långpassen gett effekt så bräns fettet lite effektivare och man kan skjuta väggen framför sig? Eller är jag ute å cyklar?Simpelt sagt är väl tanken att förbättra = sänka värdet, på sin respiratoriska kvot (RER), det vill säga hur stor andel fett vs. kolhydrater som metaboliseras. Att hålla värdet nära 0,7 (=100%fettmetabolism) vid högre ansträngning. Har ju läst om en del långdistansare som säger sig ha majoriteten fettmetabolism (under 0.85) upp till 96-98% i pulsspannet... => sparar på kolhydraterna. Samtidigt vill man ju ha en effektiv kolhydratsförbränning också! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Folkesson Posted May 24, 2013 Author Report Share Posted May 24, 2013 Det verkar som om ni har helt glömt en faktor: Det går åt dubbelt så många syremolekyler för att omsätta en enhet energi från fett jämfört med socker - om jag kommer ihåg min biologi rätt.Jag tror du kommer ihåg fel. Jag har för mig att det är en skillnad men det är i storleksordningen 19 och 21. Men om man räknar med skillnaden i energi för ett gram så blir det ju ca dubbelt så mycket syre per gram fett eller kolhydrater.För att återkoppla till första frågan, kan det vara en fördel att träna (alla pass) med allmänt låga glykogendepåer för att hela tiden träna denna förmåga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Det verkar som om ni har helt glömt en faktor: Det går åt dubbelt så många syremolekyler för att omsätta en enhet energi från fett jämfört med socker - om jag kommer ihåg min biologi rätt.Jag tror du kommer ihåg fel. Jag har för mig att det är en skillnad men det är i storleksordningen 19 och 21. Men om man räknar med skillnaden i energi för ett gram så blir det ju ca dubbelt så mycket syre per gram fett eller kolhydrater.För att återkoppla till första frågan' date=' kan det vara en fördel att träna (alla pass) med allmänt låga glykogendepåer för att hela tiden träna denna förmåga?[/quote']Om du vill träna den förmågan kanske. Men det blir ju helt enkelt jobbigare att träna så också. Kan tala för mig själv, jag orkar inte träna lika mycket sett till volym och intensitet. Man får väl avgöra själv hur man vill göra. På högintensiva pass bör man ju ha glykogen tillgodo om man vill köra hårt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Folkesson Posted May 24, 2013 Author Report Share Posted May 24, 2013 Jag tror du kommer ihåg fel. Jag har för mig att det är en skillnad men det är i storleksordningen 19 och 21. Men om man räknar med skillnaden i energi för ett gram så blir det ju ca dubbelt så mycket syre per gram fett eller kolhydrater.För att återkoppla till första frågan' date=' kan det vara en fördel att träna (alla pass) med allmänt låga glykogendepåer för att hela tiden träna denna förmåga?[/quote']Om du vill träna den förmågan kanske. Men det blir ju helt enkelt jobbigare att träna så också. Kan tala för mig själv, jag orkar inte träna lika mycket sett till volym och intensitet. Man får väl avgöra själv hur man vill göra. På högintensiva pass bör man ju ha glykogen tillgodo om man vill köra hårt...Ja du har helt rätt i att kolhydrater är bra vid hårdkörning men man kanske ska undvika att stoppa sig full av pasta innan ett långpass för att få ut mer av passet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johaaan Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 För att återkoppla till första frågan' date=' kan det vara en fördel att träna (alla pass) med allmänt låga glykogendepåer för att hela tiden träna denna förmåga?[/quote']Om du vill träna den förmågan kanske. Men det blir ju helt enkelt jobbigare att träna så också. Kan tala för mig själv, jag orkar inte träna lika mycket sett till volym och intensitet. Man får väl avgöra själv hur man vill göra. På högintensiva pass bör man ju ha glykogen tillgodo om man vill köra hårt...Ja du har helt rätt i att kolhydrater är bra vid hårdkörning men man kanske ska undvika att stoppa sig full av pasta innan ett långpass för att få ut mer av passet?Du kommer få ut mer fettförbränning i alla fall, och ev. mer "fettförbränningsträning". :) Sedan får man resonera själv hur man vill ha det, typ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.