Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

axehog

Members
  • Posts

    116
  • Joined

  • Last visited

axehog's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • First Post

Recent Badges

  1. Oskyldig till motsatsen bevisats. Vi får anta att Johaug inte tagit något liknande medel tidigare.
  2. Anrell dyker upp som en skadeglad gam och ska börja picka i likdelarna. Däremellan är han tyst: det är inte vackert. Johaug har ju inte tagit den här förbjudna substansen (eller någon annan vad vi vet; bortsett från diskussionen om astmamedicin..) tidigare och därför kan inte hennes resultat ha påverkats.
  3. Ifall jag hade varit läkaren så skulle det varit svårt att dölja bedrövelsen. Han verkar märkligt avslappnad med tanke på att han potentiellt kan ha förstört en mycket framgångsrik idrottares karriär och rykte. Mycket olyckligt och klantigt det här. Förmodligen inget medvetet, men det var ju för j*vla typiskt alltså.
  4. Såvitt vad jag vet har Petter Northug aldrig använt astmamedicin, så hans prestationer väger tungt.
  5. En halv procent blir avgörande i nästan vilket längre lopp som helst om inte åkaren är rätt kass jämfört med konkurrenterna.
  6. Måste tyvärr hålla med om att det här troligen rör sig om medvetet fusk alternativt oavsiktligt fusk. Men fusk är det sannolikt eftersom det visar sig kunna ha prestationshöjande egenskaper. Inte för ökad lungfunktion över det normala, men andra fördelaktiga effekter för elitidrottare. http://www.svt.se/sport/vintersport/wadas-expert-om-sundbydomen-kan-vara-prestationshojande/ Tråkigt, för Sundby har förmodligen sig själv att tacka mest för sina framgångar (hårda pass och extremt mycket teknikarbete). Tyvärr så har han troligen fått en liten fördel av dessa preparat och det gör att man inte kan värdera hans fina prestationer på samma sätt. Mycket tråkigt.
  7. Skidor med fluor/bra valla har högre fart in i varje backe. Vidare så går det fortare att staka uppför med bättre glid, även om skillnaden minskar mycket jämfört med i lätt terräng. Pröva själv.
  8. Utan spårning så kommer ingen vilja gå först om det inte finns något system för tidsavdrag eller liknande. Att åka först i ospårad terräng är fruktansvärt mycket jobbigare.
  9. Jag tycker absolut att skejt är skidåkning och skejt har många fler deltekniker än klassisk åkning. Många av dessa tekniker är unika för just skidåkning och finns inte inom skridsko t.ex.
  10. Jag är inte insatt i gång kan jag erkänna, men jag har i vilket fall sett med egna ögon hur det fuskats. Det var bara en liknelse som egentligen inte hör hit. Du skrev att förbud av fluorvallor inte skulle hjälpa eftersom det stakats innan de infördes. Men det blir ju lite tokigt för att det gick ju att staka även om glidet var sämre. Med fluorvallor går det naturligtvis mycket bättre. Utan såna vallor skulle det bli nästan omöjligt att staka uppför branta backar i en tävlingssituation.
  11. Stakförbud tycker jag är en hemskt dålig idé. Att försöka stå emot utvecklingen är väldigt fel och då blir det nästan som gång vs. löpning. Gång är ju en parodi på idrott och de som vinner fuskar ofta med något löpsteg här och där. Tekniken som är mest effektiv ska naturligtvis användas även om diagonal kan anses vara estetiskt vackrare än stakning och ligga närmare skidåkningens själ och ursprung. Man skulle ju då kunna hävda att man bara borde köra skejt, men så långt tycker jag inte man behöver driva det. Bara slå ned hårt på tjuvskejtande borde räcka. Jag ser hellre att man går över till miljövänligare vallor (lite/inget flour) som inte förstör naturen (flourföreningar försvinner inte utan hamnar till slut i våra kroppar där de orsakar skador över tid). Det skulle leda till mer diagonalåkning eftersom glidet helt enkelt skulle bli sämre. I kombination med att man drar banorna som i Lillehammer eller Holmenkollen så att det blir för brutalt att staka hela vägen. "Clean as snow" är ju en slogan FIS kör med vad gäller antidopingarbetet. Men snön blir verkligen inte ren av att åkarna kör med flourvalla. Vegetationen runtom Holmenkollen har kraftigt förhöjda flourhalter.
  12. PU-hjul har klart bäst grepp även om det inte är helt säkert det heller när det är regn. Gummihjul har en svampig konstig känsla vid blött underlag, och det kan även bli släpp. Elpex har väl både PU till klassiskt och skejt om man vill ha det?
  13. http://www.vg.no/sport/langrenn/langrenn/selvskading-av-skiforbundet/a/23775619/ Nog verkar det underligt att friska utövare ska kunna ta astmamedicin? Osökt leder det till misstanken att det finns en liten liten fördel även för friska åkare. Hur ser ni på saken?
  14. Gummihjul på skejtskidor är inte att rekommendera när det är halt av regn. Blir aldrig trygg åkning då. Elpex eller Marwe är det som gäller.
  15. Jag skulle aldrig palla med skierg eller löpband. Måste komma någonstans (och helst vara ute i naturen) för att inte bli galen.
×
×
  • Create New...