Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Skidhall


Frazzi

Recommended Posts

Se vilken trevlig skidhall man bygger i Helsingfors. Synd bara att man inte bor där...

 

http://www.arcticsportcenter.fi/backup/galleria9_iso.jpg

 

Jag tror att en sån här öppen hall lyckas bättre ekonomiskt än klaustrofobiska betongväggs-skidtunnlar. Trots att spåret mäter endast 1,3km. Själv skulle jag hellre träna i en hall än i en tunnel.

 

Man har också försökt tänka på miljön genom att förse taket med solpaneler, extra isolering i tak och väggar, LED-belysning mm...

Link to comment
Share on other sites

Håller med, den ser mer luftig och inbjudande ut. Synd att man "ei ymmerä soumi" så man förstod mer av beskrivningen, men tre curlingbanor och skridskobana verkar att finnas där. Kan detta vara framtiden för skidsporten ?

Då kan jag beskriva lite mer. Skidspåret ska gå i två plan, man startar på övervåningen på en skidhylla som går runt hela hallen sen åker man ner till bottenplanet där det finns broar som ibland stiger högre än spåret på övervåningen. Det blir kanske stigning på 4-6 höjdm. Spåret blir 8 m brett och ca 1.3 km, alltså lika lång som världens längsta skidtunnel i torsby. Dock blir spåret säkert jättekurvigt.

 

Förutom skidspåret kommer man att bygga en isklättervägg, curling/konståkningsbana, vanlig skridskobana, pulkbacke, konditionshall och skjutstadion för skidskytte (finns i anslutning till själva hallen via lyftdörr). Hallen blir ungefär lika stor som tre ishallar el. ca 20 000 kvadratmeter.

 

Sprint- och skidskyttetävlingar ska kunna arrangeras i hallen.

 

Ska stå klar i mars 2009.

 

Detta är absolut en del av framtiden, åtminstone i folktäta regioner men korta vintrar. Det här är ju egentligen inte konstigare än att bygga simhallar. Liknande temperaturskillnader mellan ute och inne, bara omvänt.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos paljon, Frazzi, tur att du kan finska. (vaimoni har lärt mig några ord). Detta måste vara framtiden, då den kommande generationen vill ha allt samlat på ett ställe och troligen kommer att attraheras av komprimerade arenatävlingar. Kan man bygga ett nytt fotbollsstadion i Stockholm borde man även kunna bygga en liknande arena där eller i Göteborg.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Vid ca 12 min från Ylläs Hallen:

 

http://areena.yle.fi/player/index.php?clip=528231&language=sv

 

Postivt med hallen är att man skidar i ett öppet landskap. Bastun, resturangen etc. är också mycket bra!

 

Negativt är att de inte ännu fått till "klimatet" 100%. Detta leder till att man skidar i lös snö upp till vristerna speciellt i de få stigningarna som finns. Profilen är mycket lätt vilket är bra för motionärer och barn men en aktiv åkare skulle gärna ha lite mera stigning .

 

De har haft upp till 2000 åkare per vecka vilket leder till stort slitage och isiga kurvor. Nu har de dock en kanon så att de kan producera mera snö vilket förhoppningsvis hjälper lite. Problemet är bara att kanon fungerar 10 min åt gången sedan blir luftfuktigheten för stor...

 

Såg en artikel om en kanon som producerar 3000 m37dygn snö vid +16 (jo plus 16!) en sådan borde man ha hemma på gården ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Flyttar diskussionen från Sjusjön tråden om skidhallen i Helsingfors hit:

 

Och vill ni bara komma på en weekendkryssning till H:fors så kan ni skida i skidhallen som staden nu tagit över efter konkursen förra vintern.
Vet du om de har någon hemsida på engelska eller svenska för skidhallen?

 

Funderar på att pröva i år igen. Förra året var det riktigt dålig snö (typ löst pulver blandat med grus) och skidorna blev helt uppslitna av ett par timmar i hallen.

 

Edit:

 

Hittade en "hemsida": http://www.hel.fi/hki/Liv/sv/Idrottsanl_ggningar/Idrottshallar/Stensb_le+skihall

 

Dock nästintill total avsaknad om information utöver pris och öppettider.

Staden är inte känd för sin marknadsföring...

 

För tillfället är förhållandena i hallen klart bättre än förra hösten. Till en stor del beror det nog på att de bytt all snö och hallen öppnade först för 2 veckor sedan. De har nog förbättrat VVS-tekniken men är rädd för att det blir löst i spåren när det skidas lite mer och snön blir äldre.

Är nedervåningen OK också eller är det runt runt runt på övervåningen som gäller i år igen?

 

Drar nog dit och testar nästa vecka. Har för mig att skidklubbarna har rabatt på onsdagar och lördagar.

Såg en affisch på en idrottsplats i Helsingfors att man ska ha officiell öppning av skidhallen nu på söndag 21.10 kl. 12-16. Gratis tillfälle för hela familjen stod det (betyder väl fritt inträde då eller?). Ca 1 km skidspår, 6-8 m brett.

Vilken fästvalla brukar ni köra på i hallen?

Link to comment
Share on other sites

Från och med nästa lördag är hallen reserverad av H:fors distrikts klubbar varje lördag kl 8-12 ända tills man kan skida ute. Alla andra tidpunkter är fritt fram för alla andra.

 

Tunnt med violett klister täckt med tex Vauhti K12 eller VR60 funkar rätt så bra.

 

Både över o nedre våningen är i använding.

Link to comment
Share on other sites

Testade hallen i söndags. Körde skejt. Det var VÄLDIGT löst. Snön höll inte ihop alls. Tyckte också belysningen var dålig. Hallen har potential, men det finns mycket att jobba på ännu. Tycker också man kunde ha fått till lite bättre höjdskillnad. Live väl mycket snöhyddor och pulkbackar var det också därinne.

 

Hur har de lyckats få med grus i snön? Snön var nog överlag ren, men det fanns gruskorn här och där. Har man grus som underlag på bottenvåningen? Eller kommer det från snöproduktionen utomhus?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...