Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Tips: Skidsemester i Finland.


Lappen

Recommended Posts

Tänkte tipsa om de fina skidorterna i Finska Lappland där man verkligen tar längdskidåkning som njutningsmedel på allvar. Varje kommun i Lappi har minst en anläggning av rang. Några av de största är väl samlade inte långt från svenska gränsen: Levi (Kittiä) har centrum formad som en alpby precis under pisterna med i princip all service och otaliga hotell och restauranger. Ylläs (Kolari) består av två byar och anläggningar på var sin sida om fjället.

Olos och Pallas (Muonio) Finns en bit utanför kyrkbyn och delar på ett spårsystem.

Alla dessa Orter har 200-330km pistade skidspår, med två klassiska spår med skatebädd emellan. Finns spårkartor. Kafeer och restauranger av olika slag längs spåren. Skidbussar trafikerar områdena. Åkbart från oktober in i maj beroende på ort. Olos och Ylläs har värmespår på höjderna där det är åkbart även om det är -30 i byarna i dalen på högvintern Miltals med elljusspår.

Dessa skidparadis nås lätt med flyg från Arlanda till Kittilä och busstransfer direkt till hotellet. 17-70km.

Man läser om lyxlängdåkning i alperna men här finns allt utom alputsikten hos grannen i öst.

Själv har jag förmånen att nå dessa anläggningar med bil på1-2 timmar.

Link to comment
Share on other sites

Levi har konstsnöspår vid avsaknad av snö, vilket Ylläs saknar. Var vid Ylläs November 2011 (v. 48) och behövde då åka hela vägen till Levi för att ha OK spår.

Till på köpet kom snön sent 2011... I år hade det absolut gått att åka v.48 i ylläs åxå. Men Olos och Levi har konstsnö, en stor fördel tidigt på säsongen. Mycket landslag i Olos den tiden dock.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...