Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Knappen

Members
  • Posts

    2,681
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Knappen's Achievements

  1. Hela fästvallazonen har jag aldrig lyckats glidvalla men alltid lite överlapp eftersom jag nästan alltid vallar enbart klisterzon. Jag rengör med lacknafta och sandpapprar sedan. Ibland har jag även använt färgförtunning och vissa fluorrengöringsmedel luktar åt det hållet. Min fästvalla brukar sitta kvar…
  2. Precis, även här tycker jag det är nytta med längre stavar men inte speciellt effektivt… jag gjorde själv så när racefox sa att jag skulle upp på tå, bara det att jag inte ändrade lutning på kroppen. Bättre då att luta sig framåt med bibehållen vinkel i fotled, knä och höft och därmed lyfta hälen något. Vid lägre farter (min) så blir det inte mycket hällyft. Hoppstakning är väl en extrem teknik som inte betyder så mycket på 6-timmarspass (VL).
  3. Nja, staven är väl längre oavsett hur man står på skidan? Anledningen till stavregeln är väl att inte ge för mycket fördel ren stakning relativt diagonal? Sedan är det väl bara negativt att resa sig på tå om man inte lutar framåt också? Men du menade kanske luta framåt och därmed lyfta hälen?
  4. Man kunde testa sina skidor i Vasaloppstältet, bredvid nummerlappsutdelningen. Jag hade gärna testat mina skidor där men missade att ta med. Ingen kostnad såvitt jag förstår.
  5. Givetvis svårt att svara på hur avsiktligt det är men när man i en liten utförsbacke ser flera likadana paket/påsar bredvid varandra så ser det mer ut som langning och kasta när man är klar. Även om man tappar finns det såklart något slags ansvar, mängden påsar på vissa ställen verkar mer än otur tycker jag (vita påsar såg jag på många ställen?).
  6. Tidstillägg är väl bäst? Som för nedskräpning, mycket muttrande från mig och andra rörande elitens gelpåsar i spåret… såg i efterhand hur Alvar hanterade det och då stoppade han den tomma gelpåsen innanför byxorna. Snyggt!
  7. Loreen med slalomskidor? Jag har slutat att ens hämta diplom eftersom det inte känns som Vasaloppsmotiv ens. Men snyggt var det 😊.
  8. Säkert kan det kallas universalskida men jag hade nog sagt varmföresskida med lite längre glidzon eller kallföres med lite högre fästvallningszon. Jag är inte säker på hur man säger på toppmodeller faktiskt eftersom jag handlar för sällan 🤭, men warm och cold är vanligt. Tror att de 4 i täten på VL hade DP, skate och klassiska skidor. De pratade om det i sändningen har jag för mig.
  9. Du kan nog få många svar och bäst att läsa kritiskt och sedan gå till kunnig skidaffär när du ska investera. Varmföresskidor är i princip högre spann för fästvallan (tjockt klister) och kortare glidzoner. Kallföres med lägre spann för fästvalla (burk) och längre glidzoner. Sedan finns såklart många kombinationer och t ex saknar Madshus Redline 3.0 styrspår fram i Cold, vet inte om det spelar stor roll dock. I södra Sverige så är det oftast konstsnöspår med fördel varmföresskidor. Ofta också på VL . Personligen skulle jag gärna ta ett par med medellång glidzon och högt klisterspann dvs kombo med varmföres fästvallazonen och kallföres glidzon, inte så lätt kanske men när man handlar kan man ju fråga åtminstone. Längre glidzoner för att hantera lösare snö i de led jag kör i… i hårda spår spelar det inte så stor roll men inte bra att ploga i lössnö med kort glidzon och mycket spret (syns när man klämmer ihop de två skidorna mot varandra). Lycka till!
  10. Jag håller med, låter nästan osannolikt att man kan åka led 3-6 utan att se många som glider på saxskär. Vill nog tro att det inte är tillåtet heller utan att vara skidnörd. Men med det sagt tyckte jag nog att det var mindre glid på det skäret än vanligt, jag tolkade det som att fler försökte saxa utan glid men lyckades inte helt. Så fanns det såklart de som inte ens försöker låta bli att att glida på skäret… Lite mindre irriterad i år alltså men det beror inte på mindre väggning och det är ju då man irriterar sig mest på ovidkommande saker.
  11. Jag överdrev lite för att visa min poäng (min uppfattning)… Skierg klarar jag ännu inte mentalt i långa pass, 5000 m test är ångest inte bara för ansträngning 😊. Men utan rullskidor så är man nog tvungen att även träna uthållighet på Skierg fast när jag nu hinner 1-2 pass i veckan på rullskidor så kan jag fokusera på annat på Skierg. Att låta bli 4:or betyder väl inte 2:or? Jag kör 3:or och på sommaren då strax under 20 km/h på A2 pass (20-40 km). Men visst ligger det en poäng i trögare hjul eftersom det oftast är trögare på snö…
  12. Negativ @Maria Snö? Absolut inte men för att lägga till lite realism i målsättning så säger jag: 1. Njut av tiden med barn! Du kan träna resten av livet men den här tiden kommer du längta tillbaka till om bara några få år (15?). 2. Skierg är stakstyrka och VO2max träning, inte uthållighet och teknik tränar du bäst på skidor (man ska ändå försöka vara så skidlik som möjligt men jag ser det inte som motivering till skiergträning). 3. Volym 1 gång i veckan är bra men bli inte besviken om du inte hinner, var glad att du hinner kort eller vad som ersätter (familjeutflykt eller liknande). Varje pass är bättre än inget, tänk halvfullt istället för halvtomt. 4. 4:or i all ära men håller du inte 20 km/h på sommaren på ett A2-pass så tror jag att du ska nå dit först. Högfartsteknik är en sak i sig, Nils Poel kanske hade mer nytta av sitt tänk i skridskor men han ville ju träna i tävlingsfart för tävlingsteknik… så annan träning är förberedande men stakpass med fördel i rätt fart. 4:or när du nått ca 20 såklart en egen känsla också men styrketräning tror jag man gör bäst i gym eller på Skierg om man har ont om tid. Chinsstång i någon dörröppning? Gör några varje morgon och kväll?
  13. Borde det inte finnas någon typ av damask som täcker skornas ovandel och sluter tätt mot smalbenet? Sådant finns väl i större variant till vandring och tätar kängor vid vadning? Jag såg tidigt vart det barkade och har relativt obegagnade tävlingspjäxor med intakt skydd som inte ska släppa in den mängden vatten som skedde nu. Betydligt tyngre pjäxor vid målgång än start, vi pratar hekton per sko.
  14. Borstade du något på denna rillning? Rillade du så mycket pga fin struktur från Skidpropagandasickel? Skulle det varit stor skillnad tror du om du enbart använt gängstängerna utan den skärande (jag har fått för mig att dra en gängstång är betydligt grundare struktur än skärande). Kanske snart övertygad om din strategi att träna mer och valla mindre 🙂
×
×
  • Create New...