Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

ingensomtackardig

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

83 profile views

ingensomtackardig's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Modellen heter Salomon S lab årsmodell 2023. Jag lyckas trycka ner skidorna men behöver trycka ganska distinkt. Enl Salomons etikett är dom lämpade 93-98kg. Jag väger 93.
  2. Jag är en hårt satsande motionär. När jag säger dåligt glid menar jag att det var tillräckligt dåligt glid för att min bror som körde helt ovallat gled ifrån mig. Sen har det varit kallt i januari. Det var 22- och nysnö och jag upplevde att det gick tungt. Vilket jag fått förklarat för mig senare är helt naturligt.Å andra sidan höll vi bättre fart än 99% av alla andra åkare på anläggningen men man blir ju mer och mer kräsen ju mer man satsar i denna sport. Har åkt mycket skidor i 3 säsonger i rad så man måste nog kalla mig en entusiastisk nybörjare som vill lära sig allt. Har hört att det finns i stora drag 3 olika typer av längdskidor: klisterföre, universal och kallföre. Därför det hade varit intressant att veta vad just mina skidor är lämpade för.
  3. Hej Vad säger denna mätning er? Detta är mina skidor. Jag väger 93kg. Upplever att mina skidor går ganska dåligt när det är kallt/nysnö. Tycker att skidorna går bäst när det är hårda frusna spår Jag har inga problem med att trycka ner det hårda spannet. Kan det vara så att detta är ett par klisterföresskidor? Vilken typ av före går denna skida bäst enligt bild?
  4. Hej Beläget har börjat släppa på mina snart ett år gamla Salomon längdskidor. Har kört ca 100 mil med dom. Någon mer som varit med om detta? Vad kan det bero på?
  5. -Våga peta lite i traditionen och flytta Vasaloppet till lördagen. Hade varit kul att kunna fira lite på kvällen. Förut har man alltid gått på det så kallade "öltältet" i Mora. Nu när man blivit skid intresserad så får man hålla sig borta från folk och fest inför Vasaloppsöndagen. Kan vara en mycket känslig fråga ;) -Snälla vasaloppet här måste ni bli bättre.. jag gjorde klassikern förra året och har fått en bild av hur maten ser ut på dom olika tävlingarna. 1. Vätternrundan: det bjuds på fin middag på 2 ställen runt sjön och en lätt macka i mål. Helt ok! 2. Vansbrosimmet: helt ok! Lilla Vansbro bjuder till! Trots den korta sim sträckan bjöds det på en fantastisk fin matbit i ett stort tält.! Ska simma Vansbro i sommar bara för matupplevelsen :) (och stämningen) 3. Lidingöloppet: nja . Stockholmarna bjöd inte till på någon matbit.. här var de bara att springa och jösses vad härlig Abborbacken var för en som älskar uppförsbackar som jag. Men ingen mat bjöds det på! Blev en Sibylla burgare påväg hem till Mora! 4. Vasaloppet: Här snackar vi en av Sveriges mest anrika tävlingar! Man är stolt att man bor i Mora med sitt vasalopp! Men jag skämdes för maten som bjöds. En raggmunk som man får stå ute och äta i kylan och frysa som en istapp..inte bra! Här kan ni bättre! Fantastiskt arrangemang med allt ideellt arbete. Alla gör ett sjukt bra jobb! Ni måste få till en bättre matupplevelse! Åtminstone på själva vasaloppet! Jag skippade helt raggmunken och åkte hem där frugan tappat upp ett varmt bad där jag åt 5 skogaholmsmackor med ost och varm choklad! De var grejor de! Det spårade ur men ni vet vad jag är ute efter. Bättre mat 2024!
  6. Körde mitt andra Vasalopp från startled 4. Startade till vänster och tog mig upp till högsta punkten på ca 27 minuter. Körde med skinnskidor så det gick att springa förbi en hel del åkare upp för backen om man höll åt sidan med ena staven halvägs ute i skogen . Tog mig i mål precis under 6 timmar. Slutade på strax under 2500 i total placering. 1500 bättre än förra året. Jag är nöjd då jag förbättrade mig med ca 40 minuter i år. Mitt andra år som skidintresserad. Många gled förbi mig i full fart ner för backarna. Fast jag stakade allt vad jag kunde. Uppför gick det bättre. Upplevde det tufft mellan Risberg och Evertsberg. Ska jag förbättra mig betydligt mer behöver jag nog komma igång ännu mer med stakningen och köra på ett par vanliga skidor. Jag låter staktekniken byggas upp naturligt. Dvs jag kör över 100 mil per säsong och känner hur jag går över mer och mer till stakning. Tror det är bäst. Är det vanligt med skinnskidor i startled 4??? Jag brukar titta på vad andra har för skidor men såg inte så många skinn skidor runt omkring mig. Kanske har man rätt att vara extra nöjd med skinn skidor och placering under 2500 ? :)
  7. Det blåser duktig just nu. Bor ca 1.5 mil från vasaloppspåret så kan inte säga exakt hur det ser ut på höjderna.Men tror att det är stenhårt brevid spåret. Har inte snöat på länge så det finns ingen nysnö som kan blåsa in på spåren. Det har töat mycket i veckan då det varit varmt. Knappt så skotern får kylning när man åker på skoterleden. Dvs stenhårt före . Tror det ser ut så större delen av vasaloppspåret. Får se om det blir andra förhållanden om det snöar på lördag men det känns långsökt att det ska göra det nu..
  8. Ja, ändå är det rakat Race skinn och bindingen längst bak. Jag är en ganska tung åkare. Har med omsorg valt ut dom hårdaste skidorna jag hittade. Det kanske är helt enkelt så att jag är redo för ett par "vanliga" skidor utan skinn :)
  9. Jag brukar alltid stryka på lite SkinnBoost så blir skinnet lite glattare. Jag håller med dig att säkert går vallade skidor bäst. Men nu är jag så inkörd på skinn. Gäller att ha lite tur med vädret bara. Jadu, jag brukar kunna stänga av hjärnan och bara köra. Förra året blev det en hård vasadebut. Nattvasan 90och Vasaloppet 90 på samma helg bara för att jag gett mig fan på det.
  10. Intressant.. jag har bara varit skid intresserad i 2 år så detta med strukturer är nytt för mig. Men har fått en känsla av att rätt struktur är superviktigt! Anledningen att skinnet fått skulden är att jag hör ett vinande ljud från under skidan. Ljudet blev mer påtagligt när det var massa snö i spåren. Det kan mycket väl vara belaget som är för fint. Har ju standard struktur på skidorna . Aldrig stenslipade. På Vasaloppet tänkte jag låta rilla skidorna. Alla som kämpat mellan Sälen och Mora vet ju att det allt som oftast blir mer och mer mjuka spår ju närmare Mora man kommer. För det mesta ialflall. Vilken struktur är lämplig att lägga på belaget vid ett vasalopp? En struktur som fungerar bra i mjuka spår som för det mesta är lite blöta.
  11. Jag har kört skinn 2 säsonger nu. Mina 2 första skid säsonger i mitt liv 2022 körde jag Atomic C8 med rött race skinn. Alltid med bindningen längst bak. Körde ca 100 mil med dom. Hamnade på plats ca 4000 på Vasaloppet förra året. Upplevde att skidorna blev snabbare och snabbare ju mer skinnet slet ner sig. Gick att diagonala bra med dom om man tryckte ner skidorna hårt. Fungerade alltid bäst när det var hårda fina spår. Tyvärr upplevde jag att skinnet tog i för mycket. 2023 skaffade jag mig ett par Salomon S LAB och monterade race skinn (rosa). Jag kör alltid med bindingen längst bak och jag upplevde skidorna som hel hopplösa med det blåa standard skinnet. Det var alldeles för mycket fäste. Hopplöst att åka utanför spåret. Med race skinnet blev det fart på skidorna. Jag rakade dessutom skinnet en del i framkant och bakkant. Jag har sedan intresserat mig för glidvalla och upptäckte en markant skillnad när jag glidvallade skidorna. Jag har ju gått på myten om "vallningsfria" skidor.. klart man måste glidvalla! Jag summerar: raceskinn, raka skinn, glidvalla = Bra fart! MEN: Med nysnö går det inte så fort. Bäst fart får jag på skidorna om det inte snöat på ett par dagar. Temperatur 0 till 10 -. Skidorna är en ren plåga att åka på när det vräker ner blöt snö! Har åkt ca 100 mil på skidorna denn säsong och hoppas på noll nysnö på Vasaloppet. Då tror jag att jag ska kunna ta mig i mål på strax under 6 timmar. Kommer det nysnö så får jag räkna med 6.5-7 timmar. Salomon skidorna känns att ha ett större spann än mina Atomic C8. Vilket gjort att skinnet ligger i mindre och farten har ökat något. Är det kallt och ingen nysnö så klarar jag av att köra tuff 17 km runda på ca 1 timme. Kommer det snö så får jag räkna med 75 minuter.
  12. Fredagar brukar vara dagen för ett långpass varje vecka. Brukar åka ca 5-8 mil på dessa pass. I Fredags 17/2 bestämde jag mig för att åka Mora-Eversberg-Mora. Normalt brukar jag harva runt i Grönklitt men jag är lite trött på Grönklitt då jag kör ca 18km varannan dag där. Runt 09:30 begav jag mig från Mora. Föret var kanon! Mina skinn skidor gick bättre än någonsin då jag nyligen begripit att man måste valla "vallningsfria" skidor med glidvalla för att få bra fart i dom! Efter ca 2 timmar passerade jag vasslan. Enligt SMHI skulle det börja snöa precis där och då. Dom hade alldeles rätt! Det kom duktig med tung blötsnö. Det började gå riktigt tungt med mina skinn skidor upp mot Evertsberg. Efter total åktid 2 timmar och 52min var jag äntligen framme i Evertsberg. Med tanke på att jag åkte Vasaloppet för första gången förra året på 6:40 så var jag ganska nöjd med tiden. Det har ju trots allt varit mycket uppförsbacke från Mora. Jag slängde i mig en medhavd PanPizza i samband med 7min paus. Optimist som jag är så tänkte jag att detta kommer bli lätt. Jag har ju nedför ända till Mora. Jag hade fel. Jag fick kämpa som en galning. Det snöade mer och mer blötsnö och jag skrek något i stil med " F***N!!" när jag kämpade upp för Lundbäcks backarna. Pratade med min far i telefon som erbjöd att hämta mig i Oxberg men man är en envis jävel så jag tackade grinigt nej. Snön skulle inte stoppa en inbiten dalkarl från ovansiljan. Det vore inte bra för psyket att ge upp..jag har gått sträckan, jag har cyklat sträckan 3 gånger med en gammal militärcykel. Jag har skidat sträckan minst 4 gånger. Jag ramlade nästan frammåt i nedförsbackarna när skidorna bromsade av nysnön. Det var inte en skidåkare ute. Med ca 5-6 mil i kroppen kan man bli lite förändrad. Den blöta snön skrek när den gned sig mot skinnet under skidorna. Jag hatade skinn skidor vid detta tillfälle! Jag tog en kontroll/by i taget och jag hade siktet inställt på en enorm portion thaimat jag skulle köpa väl framme i Mora. Jag kämpade vidare och när jag passerade Hökberg så såg jag äntligen en skidåkare. Jag fick nu möjlighet att köra i ett skidspår som någon annan kört upp! Det gick lite lättare någon km tills spåret var täckt av blötsnö igen. Före Eldris hade jag ca 4cm snö i spåret. Efter Eldris såg jag fler skidåkare. Nu gick det lite lättare men det gick fortfarande tungt. Alla som åkt skinn skidor vet att skinn+nysnö är en otäck kombination. Det hade säkert gått lättare att skejta sig fram men det hade varit fusk ;) Glädjen var enorm när jag äntligen nådde Mora. Det tog alltså 2:52tim till Evertsberg och 4:20tim från Evertsberg till Mora. Total sträcka 84.5km. I efterhand ser jag detta som en kul grej :) Nu hoppas jag på fint före till Vasaloppet 2023. Skinn vänligt före tack :) I år har jag lyckats seeda upp mig till startled 4. Siktar på att ta mig i mål under 6 timmar. Har bestämt mig för att köpa ett par vanliga skidor utan skinn till nästa år som man kan använda när inte skinn skidor fungerar. En kul historia :)
  13. Kul att du gillar det. Jag kommer att åka skidor månaden ut för att hålla konditionen på topp. Dock Inte lika omfattande som före Vasaloppet. Eftersom siktet är inställt på en Svensk Klassiker så kommer fokus ligga på cykling. (Vätternrundan). Eftersom ingenting ska göras enkelt så är planen att genomföra loppet med en enväxlad militär cykel från 50 talet :)
  14. Jag skriver nu mitt sista inlägg i denna tråden. Vasaloppet och Nattvasan gick fint! Nattvasan 6:38 fredag Vasaloppet 6:34 söndag. Jag startade i startled 6. Nästan längst bak i startledet. Det var trångt i backen. Sista 100 metrarna lyckades jag hitta en lucka och sprang förbi ett 100 tal åkare. I slutet av backen såg jag många från startled 5. På myrarna gick det fantastiskt fint! Lyckades köra om ca 200 åkare mellan högsta punkten och Mångsbodarna. Väl i Risberg lyckades jag köra om ca 60 åkare till. Jag är mycket glad över Move bindningarna som gör att jag kunde flytta fram bindningarna och få bra fäste ända till Risberg. Fram mot Evertsberg var tufft..jag hade en svacka då Gick tungt. Tappade inte nämnvärt med placering men det var tufft. Sträckan Evertsberg Hökberg är mest en transport sträcka. Inget nämnvärt att prata om. Fick bra energi uppför backarna innan oxberg och kände mig otroligt stark. Hökberg - Eldris Mina tidigare erfarenheter är att detta är tuffaste sträckan. Jag hade den inställningen och då kändes det plötsligt väldigt bra! Jag flyttade bak bindningen för att få bra glid då det var slaskiga is spår. Här hade jag enorm nytta av min långdistans träning. Jag hade kände att jag hade otroligt stark kraft här. Jag stakade på ganska bra ner till Eldris där jag tog en koffein gel och en kaffe. Efter Eldris fick jag nästan rysningar av koffeinet och fick ännu mer kraft. Jag stakade om ca 25 personer till sen var jag i mål! Jag lyckades köra om 495 åkare mellan högsta punkten och målet. Blir nog ca 700 med om jag körde om i första backen. Känner mig otroligt nöjd! Jag märke att jag stack ut då jag har en teknik där jag Klæbo-springer upp för alla backar och avancerar otroligt mycket åkare på så sätt. Jag har mycket hög mjölksyretröskel i benen därför fungerar detta mycket bra för mig . En extremt härligt känsla att ha kraft att ta i och springa allt vad jag kan upp för backarna. Jag är mycket nöjd med min placering som blev 3773. Det var ju trots allt mitt första Vasalopp . Dessutom hade jag nattvasan i kroppen. De var allt för mig. Hoppas att min skid satsning har varit intressant att följa. :)
×
×
  • Create New...