Ba50 Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Frukost: 1 pkt bacon + 3 stekta ägg + rejält med olivolja + vattenLunch: 2 rejäla Köttbitar eller någon färs + olivolja + grönsakerMiddag: Se ovan Mkt bea-sås eller någon annan sås.Kvällsmat: Mandlar nötter och 3 dl grädde vispad med någon frukt blandad allt i. Har inte ätit pasta eller ris på två år. Min bas föda är kött+grönsaker+sås.174cm 79kgTorde ju förstås funka för den enskilde. Sett ur ett resursperspektiv dock förstås en total katastrof att använda protein som energikälla.Jag förstår inte ditt tankesätt när du säger att det är totalkatastrof att använda protein som energikälla. Vad gjorde alla människor lång tid tillbaka innan det fanns pasta ris potatis? Vilken energikälla hade dom? jo det var fett och protein. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matte Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Visst var fettet energikällan långt tillbaka i tiden men också en massa frukt och bär mm. Proteinet är väl ffa kroppens, musklernas byggstenar, men en liten, liten energiutvinning går väl att få även från proteinet om man har mer eller mindre uttömda energiförråd i form av fett och glykogen.Jag tror inte det är mycket energi som fås från proteinet normalt och att det inte är så bra för kroppen att ta från den delen då kroppen bryts ner lättare då. Men Deas eller någon annan påläst kanske har mer att tillägga? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bettega Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Torde ju förstås funka för den enskilde. Sett ur ett resursperspektiv dock förstås en total katastrof att använda protein som energikälla.Mi syftade nog på att energiåtgången för att framställa proteinföda (kött) är betydligt högre än för spannmål, med påverkan på den globala miljö- och energihushållningen (detta är dock OT och vill man diskutera detta så bör man starta en ny tråd) Link to comment Share on other sites More sharing options...
deas Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Det går bra att få energi från protein också, men detta är så invecklat och diskuterat så jag ger mig inte in i det längre. Det enda jag vill säga att så många hävdar att "så gjorde man förr och då var man jättefriska" För det första har vi ingen aning och för det andra så kan vi inte lita på ett tidssamband. I min värld dog folk förr väldigt unga, utslitna i förtid osv. Jag tror inte det beror på att dom åt för mycket fett heller vill jag säga. Men jag tror att vi nog var vegetarianerfrån en början, eller allätare. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ba50 Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Vi kan nog lägga ner denna uttjatade debatten: Ät vad ni vill, bara ni mår bra och prestera bra på vasaloppet! Link to comment Share on other sites More sharing options...
globe86 Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Säger bara en sak! ägg & havegryn i massor är grejjen! :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volevodin Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Den största skillnaden mellan oss och stenåldersmänniskorna är att vi kan välja vad vi skall äta.Men det finns naturfolk idag som också lever på det som finns i närområdet tex såg vi det i TV-programmet Den långa resan tex hade de dispens att få jaga och konsumera apor. Deras kost verkade kolhydratfattig, men avsikten med maten var inte att prestera utan överleva. Jag tror därför att vi får utgå från de förutsättningar, som vi har idag inte minst den egna familjen. Det är lite svårt att köra specialdiet, som inte övriga familjen vill dela samt att man vill vara ett föredöme för sina barn att man äter det som serveras på bordet. Sen kan det ju givetvis finnas en matintolerans bland familjemedlemmarna, som man givetvis måste anpassa kosten till samt maträtter som någon helt enkelt inte får ner. (de brukar sorteras bort ganska snabbt) Ba50: Jag säger inte att du har fel och det skadar inte att testa, om man har möjlighet till det.Vad gäller rökt mat grundar jag mig på ett cancerlarm för några år sedan samt att jag helt enkelt inte mår bra av rökt mat speciellt om den är stekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HenricG Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Det klassiska fel som oftast begås är att hitta felaktiga orsakssamband. Jag diskuterade med en släkting som forskade kring mjölks betydelse i kosten om hur det kom sig att exempelvis inuiterna, som i sin traditionella kosthållning i stort sett enbart lever på animal föda kan hålla sig friska? Han svarade: "de har en medellivslängd på 45 år". När jag då replikerade "kan inte det bero på arbetslöshet, utslagning och alkoholism då?" svarade han "det där vet jag inget om". Likadant är det ju när vi gör jämförelser mellan hur vi är "skapta" för att äta och hur vi faktiskt äter idag. Vad man då inte tar hänsyn till är alla de andra omständigheterna; nivån på fysisk aktivitet är väl det tydligaste exemplet. Jägar/samlarfolk har en betydligt högre grad av fysisk aktivitet än vad vi har, till och med vi motionärer. Men det är på en annan grad av ansträngning. Samma sak med den sk "medelhavskostens" inverkan på hälsan. För första gången någonsin hörde jag på radion häromveckan en invändning mot de studier som gjorts bland befolkningen i bergsbyar på Kreta, där man har ett intag av olivolja som överstiger 30 liter per person år år (i Sverige ligger vi på 0,3 liter) och där man dragit slutsatsen att olivoljan är orsaken till att denna befolkningsgrupp mindre än någon annan drabbas av hjärt- kärlsjukdomar, har bland de högsta medellivslängderna i världen, osv. Invändningen som då framkom var att man inte tittat på övriga faktorer; solen, det fysiska arbetet hos bönderna och herdarna, seden att ta siesta, osv. Så, vi kan nog äta i stort sett som vi gör. Vi kan med visshet säga att vissa livsmedel är bra för oss, andra är mindre bra, och vissa är direkt skadliga. Det handlar nog snarare om synergieffekter; äter du medelhavskost, är ute mycket, rör på dig och har en avslappnad inställning till livet, kommer du att må bättre än om du bara gjorde det ena eller det andra. Samtidigt som dina chanser till ett långt och hälsosamt liv försämras ju fler av faktorerna stillasittande, dålig kosthållning och stress du lägger dig till med. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skidguru Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Frukost 06:00: Yoghurt+müsli+smörgåsarlunch 11:00: matlåda av gårdagskvällsmatenMiddag 17:00 husmanskostLäggdags 21:00 Så himla tråkigt att laga mat och tidskrävande....182cm 73kg.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nordan Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Jag sneglar bl.a. på Coltings teorier och recept även om det inte är enbart hans recept som äts hemma. Men i Coltings mat är det mycket kolhydrater ifrån nötter och frukt. Som jag uppfattar det så är väl han inne på att det ska vara kvalité på råvarorna. Hemma köper vi en leverans av matkasse med recept. Recepten är utformade av en dietist. Den levereras varannan vecka. Det har vidgat mina vyer ang. mat lite grann och otroligt bekvämt :-). Jag har fått lära mig att vi har båda fett och kolhydrater som energikälla vid högre puls så ökar andelen energin som tas från kolhydrater. Vidare behövs det väl kolhydrater för att kunna använda fett som energikälla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattias2 Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Frukost: Yoghurt, 1dl havregryn, 1 knapp dl rågflingor, mackaLunch: 200g kött/lax/kycklingfile och 4dl fullkornspasta ELLER 2 Findus Värdshus färdigmatMiddag: 200g kött/lax/kycklingfile och 5dl fullkornspasta Något i den stilen. Jag äter riktiga maträtter där ovan nämnda kött/fisk/fågelmängd ingår, t.ex. köttfärssås. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erwin Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 det lär ta tid att knapra upp så mycket mat, iofs så äter du bara 3 gånger så man lär bli ganska hungrig där emellan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johpep Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Standarddag, Jobbar som sjukgymnast 8-16, brukar träna 2h drygt ca 18:00. Frukost, 250gram kvarg, en frukt, havregryn, nötter, gojibär, kanel, mjölkMellanmål, En bit omelett och en fruktLunch, Kyckling, linser, pasta och grönsaker.Mellanmål: 250gram kvarg, en fruktInnan träning, 250 gram kvarg, två frukter, havregryn, kanel och mjölkEfterträning, typ gainomaxMiddag, Fisk, Rotfrukteri ugn(typ morötter, paprika, potatis, lökmm)Kvällsmål, 250 gram kvarg, en frukt och mörk choklad(Fest). Link to comment Share on other sites More sharing options...
erik nilsson Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 är lite nyfiken av att många verkar äta mer frukt än grönsaker.Jag tänker att frukt förvisso kan vara bra för magen, men mest består av c-vitamin och inte så mycket annat. har därför bytt ut många frukterstunder mot morot/äter/bär och nötter. Hur tänker ni kring detta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
globe86 Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 är lite nyfiken av att många verkar äta mer frukt än grönsaker.Jag tänker att frukt förvisso kan vara bra för magen, men mest består av c-vitamin och inte så mycket annat. har därför bytt ut många frukterstunder mot morot/äter/bär och nötter. Hur tänker ni kring detta?Du gör nog helt rätt ;) I nötterna får du ju med nyttiga fetter också! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorrez Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 är lite nyfiken av att många verkar äta mer frukt än grönsaker.Jag tänker att frukt förvisso kan vara bra för magen, men mest består av c-vitamin och inte så mycket annat. har därför bytt ut många frukterstunder mot morot/äter/bär och nötter. Hur tänker ni kring detta?Dåligt med nötter och bär i fruktskålen på jobbet :D Men i sak håller jag med dig. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erik nilsson Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 jag är inte så bra på kost, känns som att jag får för mig saker lite randome. till exempel det här med frukt. kan man ersätta all frukt med grönsaker? eller finns det något frukter exklusivt har? Link to comment Share on other sites More sharing options...
erik nilsson Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 åh, nu skickar jag innan jag är färdig.jag var ute efter om någon vet mer om det här med förädlingen av frukter, att de idag inte innehåller så mycket nyttigheter som de gjorde förr. jämför royal gala äpple med vildäpple t.e.x? ursäkta att jag bumpar den här tråden, men kände äånd att det lite? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.