Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Urladdning?


melcos

Recommended Posts

Läser på många ställen att man ska tömma förråden för att sedan kunna maximera upptag och förråd med kolhydrater. Är detta nödvändigt för en motionär som gärna tar sig i mål på ca 8 timmar?

Min plan är att öka mitt kolhydrat intag delvis via kost men även via pulver ca 3 dagar innan. Är det en hållbar plan?

Sen läste jag även att man ska undvika att pula i sig fibrer och fullkorn då det bara ger mättnadskänsla och det inte är det vi är ute efter när vi kolhydratladdar. Ska man då välja bort tex smörgås för att inte få i sig för mkt fibrer?

Link to comment
Share on other sites

Smörgås är väl inget problem men du behöver kanske inte trycka i dig det allra grövsta fullkornsbrödet.

Jag hade inte börjat testa med alltför mycket nyheter såhär knappt en vecka före start och då är jag utrustad med en rätt tålig mage. Trist att inte kunna göra sig själv rättvisa för att man chansat med finlir.

Link to comment
Share on other sites

Jag äter inga kolhydrater nu. I morgon blir det minst 30 km tills jag blir helt slut. Sen blir det massa mat resten av veckan :).

Det finns inga belägg för att "icke kolhydratätning" behövs. Mitt tips är att äta tt normalt mål mat innan passat så sliter det mindre på kroppen och kör sen på som du tänkt.

Link to comment
Share on other sites

Allt detta med kolhydratladdning och tömning är mest en psykologisk grej, vasaloppet som löper över väldigt många timmar tömmer depåerna med råge, flera gånger om dessutom. Har själv aldrig förstått detta, men tror man på det så är det säkert inte någon nackdel i vart fall.

Gör som flera reomenderar, ät ordentligt innan och håll magen i trim. Du spar dessutom en massa pengar på att inte köpa någon av alla dessa varianter av loader som finns. Se hellre till att dricka oredntligt under loppet och fylla på med energi regelbundet.

Link to comment
Share on other sites

Grejen med att först minska ner på lagren (de kommer inte vara helt tomma) för att sedan ladda är att man kan få in ytterligare lite mer glykogen än de normalt innehåller, superkompensering. Men detta behöver automatiskt inte betyda snabbare åktid. Du kan bli lite segare, känner dig tyngre, magen kanske inte gillar all denna mat, tömningspasset sliter osv.

Poängen är att det räcker med att äta lite mer av den vanliga maten några dar innan start om du vill känna att du ligger på plus. Under loppet fyller man på vid stationerna samt utnyttjar en stor del fett som energi så alla dessa KH behövs egentligen inte. Det finns några här som äter större delen fett och klarar sig bra på det.

 

Som avslutning ska det klassiska rådet alltid följas: gör inget nytt inför ett lopp du inte testat tidigare.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...