Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

småland78

Members
  • Posts

    78
  • Joined

  • Last visited

småland78's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

  1. Själv har jag svåra problem och gå fort på Platten, men betydligt lättare och utveckla stakning uppför. En sak som förvånade mig på Seed tävling för ett par år sedan, som led 6 åkare blev jag varvad av vl topp 100 åkare. Uppför körde dom knappt ifrån mig, då hade jag inte bra skidor heller. Sedan kommer led1 åkare som kör ifrån mig som tusan uppför. Ibland verkar det som vissa led 1 åkare eldar på för mycket uppför och blir avhängda av eliten på Platten. Jag har noterat några exempel på det, men att fokusera på bli snabbare uppför kan sabba rejält. Långa intervallpass i backe där man letar en teknik där det känns billigt och ta sig upp och som bygger muskler på rätt ställen. Sedan måste man ha koll på pulsen, att nosa på rött är en sak, men att gå upp i dräparzonen kan straffa sig. Aldrig tälta på hårt underlag, ev tälta i lösföre få få fast trugan. Ner med armbågarna, kom upp och inte bli sittandes. vart ska stavarna sättas ner i förhållande till fart lutning. Alla dom där prylarna som endast går träna på skidor och rull.. Är det lite sugande kan man testa och klicka lite med ena benet i staktaget, tror det var Joar som jag apade efter med det. Funkar ibland som avlastning om man får till timeing. långpass i skierg ger inte mycket resultat på mig, däremot explosiva kortintervaller på högre växlar som någon nämnt.. Cykelpass på 2.3h och uppåt med låg medelpuls typ 125 svarar min kropp sjukt bra på och kasta in ibland mellan all stakning.. Det ska man nästan kasta in varje vecka.. Är själv ett basket case när det gäller skidåkning, men stakning uppför är skitkul. Man ska passa sig lite för Ski erg i vissa lägen, gör man fel så får man ingen feedback som på riktiga prylar.. Fötternas mottryck uteblir helt.. Själv skulle jag vilja bli mycket snabbare på Platten. :)
  2. Jag håller med, ber om ursäkt för vi gick off-topic men kunde inte hålla mig när jag såg inlägget. :) Forskning har jag gjort på mig själv, mitt bästa råd. Testa själv, kortare distanser upp till 40 km kan du ha bra flow med en längre stav. Men 60km eller 90 km Det är en helt annan sak, orkar man inte komma upp högt i position i precis varje staktag så får du inte med dig din kroppsvikt ner i staven. Då tar du slut muskelärt och sedan är det godnatt med farten. Det går alldeles utmärkt och ta sig i mål, men tempot faller när arbetet förändras till enbart muskelarbete istället för nyttja kroppsvikten. Det jag menar är att en motionär ofta saknar vad som krävs för kunna utnyttja en längre stav. Testa testa är mitt råd, och med testa menar jag distanser omkring 60 km. Begagnade fulstavar kan man få tag i billigt, då kan man kapa och labba kolla pulskurva/fart, men även känslan i kroppen. Den är nog så viktig, man ska inte lura folk att en längre stav allt kan ge fördelar. Speciellt inte motionärer som inte har 400-600 träningstimmar med sig i bagaget. En del kan nappa på det där, och det blir inge bra då. Samtidigt kan en för kort stav också bli riktigt dåligt. Sedan är vi som kör utan fäste lite petiga och nördiga med stavar kan jag tänka mig, har man fäste så kan man ta till det ifall det blir lite kris. Synd att detta hamnade i fel tråd, ber om ursäkt återigen :)
  3. Jag kan förstå att det ligger skämt bakom, men ett av de största misstagen man kan göra är att staka långlopp med maxlängd om man inte verkligen prövat igenom det ordenltigt. Gärna under ett par 3 månader samt på långlopp. Det är nog inte många motionärer som fixar över maxlängd om ens elitmotionärer, man måste komma upp rejält för få bra tryck på staven. När en motionär börjar slokna så kommer det kännas som stavarna vill lyfta axlarna lite. Upplever man det så är man illa ute, om man har 60 km kvar till mål. :) Första trötthetssignalen på motionärer brukar komma mellan 32-36 km Då får man reda på lite saker om sig själv Sedan kommer det ofta 2 till efter det på vasan. Det är en gammal myt att längre stavar alltid ger fördelar, själv så blev jag inte trött så lätt när det gäller stakning uppför om jag går ner 2.5 cm från maxlängd. Sedan har jag aldrig vart bra på stakning platten, maxlängd stav ger lite lägre puls på mig men tar man muskelärt slut så är man helt körd. En lite kortare stav ger mig bättre tryck uppför, gäller nog mest och hitta vad som är optimalt för ens kropp.. Alltid kul och skriva av sig, men maxlängdsmyten måste avlivas. Det är oftast ingen fördel! Om man inte tror mig, testa 90 km med maxlängd vs en lite kortare stav. Det har jag gjort, utan fäste :)
  4. Körde blankt förra året, då kör du fäste så är det helt lungt. Oavsett vad så är starka ben extremt viktigt, trots att jag bara stakar så lägger sig slagg där i först för mig sedan magen. Så cykla och spring för glatta livet, får du 0 Mil som jag på snö. Försök få in lite träning som utmanar balansen ordentligt typ skridskoträning så du får kontroll på fotlederna. Träna gärna lite scooting åt bägge hållen så du blir snabb och trampa dig ur kurvor. :) Men stakning är stakning, det måste man helst få in en del av. Byt för bövelen inte stavlängd sista 2-3 månaderna innan loppet. Nån cm hit eller kan man tycka, men det kan göra att man sloknar snabbare om man inte är van vid den nya längden. Det är ingen fest.
  5. Nej, ser inte bilden. Maila swix dom svarar hyffs snabbt om du klagar. Viktigt om dom får den infon om dom ska få chansen och titta på det. Leta upp kvittot och gör ett försök och reklamera. 120:- för 20 mil, det är dyra mil. Måste vara en kass batch eller ren otur.
  6. Jag tycker dom är helt ok, vet inte om jag brutit någon än. Har 3 par som är hyffsat slitna som gått denna/förra säsongen. Testat excel innan tycker jag har bra bett, men dom är lätta och slå av. Swenor, grova tåliga men tappar skärpa efter tag. Har alltid ett extra tbs par med mig, slår man av en så byter man på nolltid. Värre om det är limmat. Bubblig asfalt med rötter under ska man passa sig för, slår man ner spetsen i ett hål eller spricka knäcker man vilken spets som helst. Slår alltid av på stakning när jag passerar sprickor. Jag kör på hyffsat fin asfalt, gjorde kaffeved av en stav dock för ett tag sedan. :)
  7. småland78

    Hjul

    Hmm, menar du helt utan bakspärr knappast enligt regelboken isf. :mellow: Eller menar du att dom skiftar plats, vad är isf fördelen med och ha backspärr fram?
  8. Ski Erg, den hade vart fin, mitt rekord är 34 km nonstop på ski erg. Men den sägs börja om från början efter 50 km? :) Hade vart kul om Concept 2 börjat utveckla någon grunka så man kan sätta upp en surfplatta och köra olika lopp eller etapper av lopp med ski erg. Typ alla lopp i wisma ski classics. . . Kanske någon enhet man hänger på display som skickar data vidare till plattan som visar rörlig bild av ett simulerat lopp. Ett alternativ om det blir begränsningar på folk, borde väl vara och skicka folk i etapper på vasan, Men det kanske är svårt och få till, men bättre än inget. Eller köra kinesisk stil, alla 15000 med munskydd. Då hade jag nog kolapsat efter någon mil. . Men hade nog inte bangat på göra ett försök, lite svårt med blåbärssoppan bara. :)
  9. Med tanke på världsläget, och om röken inte lagt sig till 2021. Finns det alternativ till vasan och allt runtomkring. Tänkte mest lyfta detta i ett tidigt skede innan vi vet helt säkert. Vaccin något år bort, begränsningar på folksamlingar etc kan hänga kvar. Vem vet?
  10. Idag som först erkände delvis FHM att man kan smitta symtomfritt, se mitt inlägg i denna tråd 15:e mars. Även att yngre råkar illa ut ibland enligt en Who rapport, detta har jag sett i video material som är bortcensurerat från nätet. I rapporter från Kina jag hört om så verkar det ha luftburna egenskaper. Dvs dom tror folk har blivit smittade i exempelvis en helt tom buss där det tidigare suttit smittat folk. Inte på samma plats i bussen, Kina säger sig ha granskat videomaterial och försökt bakspåra smittotillfällen. Stämmer detta så måste man som riskgrupp ha en väldigt strikt hållning till hur man rör sig i samhället.
  11. Låga skidor var helt rätt val, körde på det förra året. Gick grymt mycket bättre, stakade precis allt då. i År vart det lite sax. Det enda stället jag får träningsvärk på är just quadriceps, förra året var det inte alls lika mycket. Men då körde jag en del träningscykel som återhämtning A1 2h med surfplattan på styret. Men även några intervallpass på cyckeln. Vete tusan om det inte ger mer för låren än löpning, sedan ger löpning en del annat. . Så det är en avvägning Sedan vart det mer skidmil förra året på äkta snö :) För övrigt har jag inget och tillägga, du verkar ha grym koll på läget och kul läsning. Själv gick det ej som planerat, skidorna gick bra i 3 mil. Sedan fick jag slita som ett djur, slutade med nästan 5h på grönt. Tar man slut muskelärt orkar man inte piska puls. Kan vart något i kroppen också, blev förkyld några dagar efter? Men man var där, kul och få känna på ett vasalopp och stämmningen! Funderar själv på byta till fyror fram eller bak på mina treor till och börja med. Elpex treor är på tok för lätta.
  12. Nä det är ett skit det här som drabbar alla, värst av allt är att man inte kan besöka sina föräldrar på ett avslappnat sätt framöver. Man kan smitta under inkubationstid symtomfti, och det kan vara 5-14 dagar. Men det är mycket man håller käft om i svensk media. Gämföra detta med svininfluensan blir lite snett. Där är Dödligheten 0.02 För Covid19 1% samt upp till 5% kan behöva ventileras dvs specialistvård. Blir sjukvården överbelastad så är det inte 1% som gäller längre. Så det är ett riktigt piss vi fått in i landet.
  13. Samtidigt, upp med hakan. Det blir intressant och se hur man tar sig igenom vasaloppet med 100% Rullskidor och annat krafs. Man lär kännas sig som bambi på hal is. Men även om det blir någon skillnad fartmäsdigt. Men jag inbillar mig att 20-30 mil på riktig snö gör skillnad. Skidtunnel hade inte vart fel, och att dom tänker till. Lägga den bredvid en badanläggning och Hockey hall. Så dom kan skyffla överskottsvärme och kyla fram och tillbaka. Där har Oskarshamn tänkt till med sin bad/hockey-arena.
  14. Är det ens realistiskt, är banan 4.5 km? Lite dålig koll, men dom kanske har många kanoner och köra med?
  15. Frågan är extremt komplex, kör själv utan fäste. I regel kan mjukare skidor skallra till när man går upp på tå, positionerar du dig med baken för långt bak innan stavarna tar i backen trycker du ner främre delen av spannet innan attacken utförs. Då blir du mer sittande genom staktaget därav dubbelstraffad. I blötföre blir du trippelstraffad då du får mycket motstånd i höften när det bromsar eller suger fast. Mixtra med bindningspositioner, korta fäste framifrån lite i taget. På mina mjukaste skidor har jag testat bara under steget, känner ingen skillnad på glid. Be någon duktig kolla av din stakstil, träna ski erg med gummiband. Kallföre kör längre låga skidor. Jag upplever att ett av mina par går bäst utan glider under - 7, dom är 2.08 Racefox hjälper inte här, man får prova sig fram. För dagbok på snö temp, lufttemp, hur återhämta man är Vilka prylar man kör på osv. Är man bara lite mindre sliten så är det mycket lättare och hålla tekniken.
×
×
  • Create New...