Hoppa till innehåll

Outdoor, löpning, kläder, Norröna, Houdini, Patagonia m.fl. hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Madshus Race Speed ( skate)


 • Vänligen logga in för att kunna svara
57 svar till detta ämne

#21
Crippa79

Crippa79

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 19 inlägg

Om jag förstått rätt angående flex på skateskidor så är det inte alls lika kinkigt som med klassiska.

Men hårdare skidor funkar bättre i hårda spår, kan gräva ner sig i mjuka spår. Kanske är dina skidor lite väl hårda och du har kört i mjuka spår?

Tycker också mina Race Speed skate känns lite plankiga och livlösa, men lättåkta, vet inte om det är typiskt Madshus skate?#22
MC Hammer

MC Hammer

  Veteran

 • Moderators
 • 1 799 inlägg
Om vi snackar spår med preparerad skejtbädd så är det oftast i uppförsbackar som det blir mjukt/löst pga andra skejtåkare och klassiskt-åkare som gått ut för att saxa. Som den nybörjare på skejt jag är, så är det lätt att skidorna gräver ner sej där om man missar tekniken i paddlingen (växel 2). Jag upplever att det lätt blir framåtvikt och att man böjer för mycket i höft och för lite i knäled. Men när man sätter tekniken hyfsat känns det istället som att man nästan flyger ovanför snön (då väger jag ändå ca 90 kg). Ännu har jag inte säkerheten i tekniken att pricka tajming, balans, kroppshållning hela tiden men jag förmodar att det kommer med tiden om man bara nöter på.

Jag har svårt att tro att det skulle finnas någon skejtskida som förlåter sådana missar i tekniken men om det finns så skulle jag inte vilja ha den skidan. Det är väl bra att man märker skillnad på att ta backen med dålig teknik vs bra (mindre dålig) teknik. Så resonerar jag i.a.f.

Jag har Redline 2.0 skejt. På etiketten (skistart) står det HBW 3.42 FBW 1,28 flex 0%

Jag gjorde såsom jag gjort tidigare då jag köpt klassiska skidor dvs jag anger längd, vikt, skonummer och startled i VL. Att jag inte åkt nåt skejt tidigare tyckte jag inte var relevant för skidplocket så det skrev jag inget om.

#23
Fredrik H

Fredrik H

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 180 inlägg

Sportbutiker säljer enligt min erfarenhet alltför styva skate skidor vilket leder till att man inte orkar skida med dem. Styva skidor anses väl ha bättre stabilitet på hårt underlag och därför säljs de väl åt nybörjare, men de glider ju oftast inte alls på mjukare underlag. Jag anser att det är bättre att köpa ett lite mjukare par så får man öva på balansen istället, men om de är alldeles för mjuka får man ju inte till något skär, så det är lite knepigt att hitta en bra skida för skate som fungerar på både mjukt och hårt underlag.#24
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Intressant. Bra forskat. 
Hittade denna länken till en pdf som beskriver flexen madshusskidorna och jag kan dra slutsatsen att på klassiska skidor är flexen en procentsats av maxvikt men på skate är flexvärdet ett konstant värde på en viss vikt (eller personliga preferenser som man gillar, vissa gillar hårdare skidor t.ex). Alltså typ 91 i ditt fall, 83 i mitt fall.

I tabellen där, som visserligen är deras förra generation skidor så är väl race speed skate motsvarande typ Hypersonic(?). Och då är ju flex 91 precis inom 0-15kg-spannet, om du har pjäxor och skidkläder på dig. Men är du nybörjare borde du ju ha lägre flex (tror jag).

Sen att det du beskriver att skidan inte åker ner alls när du ställer dig på den låter helt konstigt. Filma och skicka till Skistart.

Tusen tack för Din reasearch. Jag brukar självt vara duktig på att hitta tekniska datablad,men då skidor är lite utöver mitt normala intresse omr.

 

Precis som Du nämner så har Skistart utgått ( tog för givet/ vart insnöade i sitt tänk), o har endast beräknat min åkförmåga utifrån min teoretiska( uppgivna) benstyrka,snarare än min fysiska ( verkliga vikt).  Då blir ju resultatet därefter.

Vem å andra sidan räknar på en åkares uppgivna ( teoretiska) benstyrka, snarare än på en åkares verklita ( fysiska vikt)?

 

Precis som Du beskiver detta för mig ( uppskattar även att Du är den första som har fattat vad jag egentligen har sagt), så har skistart gett mig en skida som både saknar flex( har sina tryckzoner på fel ställen för min åkstil), men även att skidan sätt till helheten är på tok för styv.

 

Dvs att det merspannet ( min extravikt med kläder) är även detta i överkant. Snarare beräknat utifrån en turskidåkare som åker med packning. På sin höjd så väger kläder för längdåkare 8kg( inte som fabrikanten kalkylerar med 15-20 kg).

 

Då skidan saknar flex,så ger inte skidan vika. Utan sjuker( gräver sig ner i natursnö). Därmed även helt värdelös på annat än pistade ( med natursnö).

 

Ärligt talat så har jag försökt att förmedela till Skistart att dem har beräknat ( fått fel skida),men att dem ville inte erkänna sitt egna misstag( att jag blev svarte petter i deras öron). Istället för att försöka kompensera mig på något sätt ( det bästa vore om jag kunde få häva köpet), så valde Skistart att dra örona åt sig o inte bemöta kritiken.

Det tycker inte jag är särsilt seriöst av ett såpass etablerat företag. I slutändan så har Skistart själva valt att lämna efter sig besvikna kunder.

 

Hade jag då som sagt vetat bättre så hade jag aldrig köpt dessa skidor,än mindre handla på nätet.

Det är precis av samma anledning som att det finns; Hantverkare& Hantverkare.

Av samma anledning så har jag även lärt mig att det bara är slöseri med pengar( mental energi) att få sina skridskor maskinslipade i dem större sportbutikerna.

Nae,denna typ av verksamhet passar säkerligen en som vet vad dem vill ha( där det inte blir/ kommer surt efter).

 

Så baserat på mina personliga erfarenheter så tycker inte jag att Skistart är någon vidare bra ( pålitlig, kunnig& seriös) som klarar av att lev utan att kund blir allt för besviken. Däremot så klarar dem av att lev skidor utan spann( ex turskidor).

Det är ung som att köpa oväxlade cyklar.

 

 

 

 #25
Ola på Österlen

Ola på Österlen

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 147 inlägg
Om jag förstått dig nu Tomasz, så har du köpt ett par skejtskidor, som du har åkt med
-i lössnö, eller i alla fall inte på pistad skejtbädd
-med stavar med rulltrugor, dvs utan korg.

Jag tror inte att några skidor som saluförs som skejtskidor skulle gett dig en bra upplevelse.

Skarsnö i mars/april på förmiddagen (smältning på dagen, kyla på natten och hård skare på morgonen som följd) hade kunnat bära dig och skidorna.

Nu har jag aldrig skejtat på skare, däremot i några centimeter nysnö ovanpå gårdagens skejtbädd och det är tungt och segt att flytta runt all snö som lägger sig på skidan vid varje skär.

Säg ifrån om jag tolkat dig fel.

#26
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 368 inlägg

Thomasz>>> Det är flera i tråden som skrivit frågor till dig för att försöka förstå problemet och eventuellt kunna hjälpa dig vidare men som du inte svarar på. Det enda du skriver själv är ju saker som på nåt sätt ska bekräfta din egna teori att försäljaren gjort fel...#27
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Om jag förstått dig nu Tomasz, så har du köpt ett par skejtskidor, som du har åkt med
-i lössnö, eller i alla fall inte på pistad skejtbädd
-med stavar med rulltrugor, dvs utan korg.

Jag tror inte att några skidor som saluförs som skejtskidor skulle gett dig en bra upplevelse.

Skarsnö i mars/april på förmiddagen (smältning på dagen, kyla på natten och hård skare på morgonen som följd) hade kunnat bära dig och skidorna.

Nu har jag aldrig skejtat på skare, däremot i några centimeter nysnö ovanpå gårdagens skejtbädd och det är tungt och segt att flytta runt all snö som lägger sig på skidan vid varje skär.

Säg ifrån om jag tolkat dig fel.

Det kanske blev en liten miss gällande mina skidstavar.

 

Jag har bytt dem så att det numer sitter rätt sorts trugor.

Det upptäckte jag rätt så snabbt när jag vart ute med mina BC skidor(även dem Madshus), att stavarna gick onormalt djupt ner i snön. Tur vart att jag vart i Östersund.

 

Där hade dem Intersport (vid skidstadion),o det vart därifrån som jag blev varse att jag hade fått fel sorts trugor.

Efter bytet så går det som det ska.

 

Sen gällande på vilken sorts snöförållanden jag har åkt på så är det på pistade områden, men med rådande snöläge i detta land.

 

Till råga på allt så bor jag i Stockholm,så den snö som kom vart natursnö,och att idrottsförvaltningen i staden hade inte riktigt hunnit pista detta korrekt. Men sen så åker dem flesta i staden klassiskt,så bäddarna är tämligen mjuka.

 

Men bortsätt från detta så känns skidorna ändå fel. Just då för att tryckzonerna är på fel ställen.

Mestadels så nyper dem framtill (precis som liknelsen med dem gamla Volvo BM-traktorerna).

Sen har jag även försökt att justera bindningen,men mitt största problem är just att det inte går att dosera detta så att det blir optimalt.

 

Som sagt antingen så är det maxläge fram= för att få fart (nyper fast)=> att jag istället för att åka frammåt så åker jag typ 1/3 bakåt.

I omvänd ordning då om jag väljer att justera bindningen bakåt.

 

Ärligt talat så har jag svårt att förstå att Skistart är såpass traditionella av sig (lite bakåtsträvare om jag får utrycka mig).

Jag hade hoppats på att få dem nyare Move switch bindningarna med ratt.

Vitsen med flyttbara bindningar är ju att underlätta,inte lägga till ett onödig moment. Speciellt för mig som är nybörjare och som till råga på allt även har ryggproblem/balansproblem efter en tidigare whiplash.

 

För mig så är det omständigt att hela tiden behöva böja sig ner för att justera bindningen (till råga på allt behöva ta av sig pjäxorna).

 

Lägg även detta i sammanhanget med att skidorna har en hård topp (hårda framtill),men även alla dessa konstmaterial (typ glasfiber/carbon).

Personligen så föredrar jag skidor med lite mer tyngd i och som ligger stilla( har bättre balanskontroll på, svarar bättre),och inte som med dagens moderna lätta syntetmaterial. Skulle beskriva känslan som att ha en lätt dunfjäder under sig som inte svarar.

För mig så blir det bara jobbigt och ohanterbart.

Personligen så hade jag föredragit om det fanns en kärna (åtminstånde) stålkanter som kompenserar/för bättre stabilitet.

 

Det är precis av samma anledning som lätta al- ramade cyklar (även vevpartier) bara är till nackdel för mig. Jag har tom lyckats med att spräcka ett al vevpart.

 

Fast bäst är roddmaskinerna från C2. Om jag då inte balanserar upp dem med typ 100 kg (4*25 kg),så lyfter dem från golvet. Det är bara någorlunda skapligt,men bäst vore om dem vart permanent bultade i golvet som många tvättmaskiner är.

 

Men som sagt det jag har lärt mig att generellt sätt så verkar moderna skateskidor vara gjorda för bra mkt hårdare fören än vad jag hade räknat med.

Tydligen så verkar inte dem vara särkilt optimerade för andra fören än konstsnöspår. Dvs för stenhårda fören.

 

Det har jag även lärt mig att det är en stor skillnad på konstsnö och natursnö. Det är också av samma anledning som det är en stor skillnad på naturisar och konstfrusna diton.

 

För dig som kanske inte har samma erfarenhet att åka med långfärdsskridskor på konstfrusna rundisbanor,så är det samma princip här.

 

Fast där har det inte dirket så mkt med isen att göra,utan mer hur skenan är uppbyggd.

Som sagt långfärdsskridsko skenor är mer byggda för sjöisar,men även att åkradien på skenan inte är särkilt optimerad för dessa banor- då dem flesta har en radie på 20 kanske max 23.

Att dem flesta moderna har en åkradie på 28-30 M.

 

Fast har man bara rätt kontakter så går det att få dem rätt inslipade (med åkradie),men nackdelen är just själva puckeln som gör att det är lite svårt med balansen.#28
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Thomasz>>> Det är flera i tråden som skrivit frågor till dig för att försöka förstå problemet och eventuellt kunna hjälpa dig vidare men som du inte svarar på. Det enda du skriver själv är ju saker som på nåt sätt ska bekräfta din egna teori att försäljaren gjort fel...

Eller så kan det vara som så att andra har svårt att förstå mig på bästa sätt. Ni i forumet må ha andra förkunskaper än vad jag har i detta ämne,men hur som haver så får jag uppfattningen att andra inte vill förstå mig och att Vi pratar runt problemet istället för att komma till kärnfrågan#29
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 368 inlägg

Eller så kan det vara som så att andra har svårt att förstå mig på bästa sätt. Ni i forumet må ha andra förkunskaper än vad jag har i detta ämne,men hur som haver så får jag uppfattningen att andra inte vill förstå mig och att Vi pratar runt problemet istället för att komma till kärnfrågan

Du skrev ju lite mer precis efter att jag postat mitt inlägg till dig och utifrån det skulle jag nog säga att:

1. Ge skidorna en chans på bra pistat underlag, det är A och O för skateskidor.

2. Sätt bindningen i mittenläge och bry dig inte om att försöka flytta dom fram och tillbaka, det är överkurs om du är nybörjare.  (jag har skejtat sen 80-talet och har fortfarande aldrig flyttat en bindning)

 

Sen:

* Att skidan "nyper" när du har bindningen längst fram torde tyda på att skidorna inte är för hårda i alla fall.

* Stirra dig inte blind på tabeller för hårdhet på skidor eller vilken vikt som står stämplad på skidorna. De är mer en vägledning för vidare undersökning än en exakt vetenskap eftersom alla skidpar har individuella egenskaper.#30
Maria Snö

Maria Snö

  Medlem

 • Moderators
 • 135 inlägg

Hej Thomasz, jo jag tror att alla här försöker förstå dig.

För att sammanfatta både den här tråden och den andra om att köpa skidor på nätet: Det är svårt för kunder att beskriva för näthandlare vilken typ av skidor de vill ha, och det är svårt för näthandlare att förstå kunders specifika önskemål.

Är man dessutom nybörjare så är det ganska lång väg att gå tills man kan skejta i olika fören. 

Thomasz, kan du inte kontakta Skistart igen? Du kan ju hänvisa till de båda trådarna?

Hoppas att du nästa gång du köper skidor kan köpa dem i en butik så att du kan känna på vikten etc. Alternativt få prova olika typer av skidor, t ex i en skidklubb där man kan låna eller hyra och dessutom lära sig mer om utrustning.

Och så hoppas vi på en fin vinter nästa år så att du har möjlighet att få skejtinstruktioner i en klubb eller på en skidlektion.#31
MC Hammer

MC Hammer

  Veteran

 • Moderators
 • 1 799 inlägg

"Flexvärde" är uppenbarligen lite luddigt begrepp för skejtskidor. Vill man ha ett objektivt mått på hur mycket skidan sviktar (relativt åkarens vikt som uppgavs vid beställningen) så kolla på skillnaden mellan HBW och FBW -värden dvs halv resp hel kroppsvikt. Värden för mina Madshus skejtskidor är postade längre upp i tråden. Angående vad det sedan har för betydelse för skidans åkegenskaper så är nog artur och många andra forummedlemmar betydligt mer kvalificerade än mej för att uttala sej om det om det är relevant.#32
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Hej Thomasz, jo jag tror att alla här försöker förstå dig.

För att sammanfatta både den här tråden och den andra om att köpa skidor på nätet: Det är svårt för kunder att beskriva för näthandlare vilken typ av skidor de vill ha, och det är svårt för näthandlare att förstå kunders specifika önskemål.

Är man dessutom nybörjare så är det ganska lång väg att gå tills man kan skejta i olika fören. 

Thomasz, kan du inte kontakta Skistart igen? Du kan ju hänvisa till de båda trådarna?

Hoppas att du nästa gång du köper skidor kan köpa dem i en butik så att du kan känna på vikten etc. Alternativt få prova olika typer av skidor, t ex i en skidklubb där man kan låna eller hyra och dessutom lära sig mer om utrustning.

Och så hoppas vi på en fin vinter nästa år så att du har möjlighet att få skejtinstruktioner i en klubb eller på en skidlektion.

Tack för att det äntligen är ngn som har börjat att tänka till.

 

Precis som Du är inne på (och som jag ville belysa med mina trådar) är just dem 2 fenomen som Du beskriver.

 

Då butiken aldrig har träffat/sett sin kund IRL,så är det även svårt för butiken att kunna få en helhetsbild av sin kund.

 

Det jag tyvärr har fått erfara (The hard way) är tyvärr att butikerna har sina egna koncept (kör sitt egna race), dvs är så att säga insnöade på sitt speciella koncept/tänk.

Tyvärr så blir ju produkten att Du får en skida som teoretiskt sätt borde passa,men som bekankt så är ju inte teori och praktik samma sak.

 

Men som sagt det är ju lätt att vara efterklok i allt, men precis som många nybörjare gör så begår dem precis samma misstag som jag.

Så summan av kardemumman är ju precis som Plöder Sport säger att skidor ska väljas med känsla,och att bara ta första bästa skida som en helt främmade sk.skidexpert plockar fram åt dig är att köpa grisen i säcken.

Men som sagt för en som vet vad dem vill ha (utan att bli allt för personligt besviken på detta) så passar detta utmärkt.

 

Vill inte heller att detta ska missuppfattas,men bäst så skulle jag beskriva känslan som att har blivit lurad på i runda slängar 5000:-. Det är ju ingenting som gemeneman snyter ur näsan.

 

Tycker även att det är lite svagt av Skistart att dem heller inte vill bemöta kritiken,utan väljer att hävda (lägger skulden på mig)/ vill inte erkänna att dem har begått ett misstag.

Jag har inte heller fått känslan att Skistart vill nämndvärt kompensera mig(gå mig till mötes heller).

 

//Filip#33
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

Du skrev ju lite mer precis efter att jag postat mitt inlägg till dig och utifrån det skulle jag nog säga att:

1. Ge skidorna en chans på bra pistat underlag, det är A och O för skateskidor.

2. Sätt bindningen i mittenläge och bry dig inte om att försöka flytta dom fram och tillbaka, det är överkurs om du är nybörjare.  (jag har skejtat sen 80-talet och har fortfarande aldrig flyttat en bindning)

 

Sen:

* Att skidan "nyper" när du har bindningen längst fram torde tyda på att skidorna inte är för hårda i alla fall.

* Stirra dig inte blind på tabeller för hårdhet på skidor eller vilken vikt som står stämplad på skidorna. De är mer en vägledning för vidare undersökning än en exakt vetenskap eftersom alla skidpar har individuella egenskaper.

Till att börja med så har vi gått om varandra i forumtrådarna.

 

Precis som Du är inne på så har jag problemet precis som många andra att jag så att säga ger upp för tidigt.

Rättare sagt när jag väl har låst mig något så är det svårt att komma runt detta. Känns det inte psykologist rätt så är det också tämligten svårt för mig att komma vidare.

 

Bortsätt från dem psykologiska faktorerna,så bor jag också i fel landsdel för att kunna prova skidorna på bästa sätt.

Det hade ju underlättat om jag bodde lite mer norrut,men nu så bor jag i Stockholm.

Där är vinterförutsättningarna rätt så skrala,och när vintern väl kommer så prepareras spåren för klassiskt.

 

Ärligt talat så har jag lite svårt att förstå detta. Personligen så tycker jag att klassisk åkning är jobbigare än att skate sig fram. Kanske inte så mycket att käpparna är i vägen,men för mig som är mer van att åka långfärdsskridskor

(cyklar närmare 2000km/år),så har jag mer benstyrka än armstyrka.

 

Absolut så kan jag hålla med dig (och andra) att detta med tabeller är en djungel.

Det är just precis detta som många teoretiker har svårt med. Istället för att se till helheten( och att ha tabellerna som referenser) så tittar dem sig blinda på detta (snöar in sig på detta) och förbiser helheten.

 

Sen gällande bindningens position,så fick jag samma råd av en lokal handlare.

Tydligen så verkar det vara precis som Du är inne på att skateskidor typ bara har 1 läge  (Nolläge). Då förstår inte jag vad som är vitsen att ens ha flyttbara binningar.

Då hade det varigt bättre som ex. BC-skidor eller skidor utan spann (ex från Salomon) att dem har fasta bindingar.

 

Hur som helst så när jag väl har bestämt mig för att sälja av något som jag inte har någon glädje av (känns psykologiskt fel) så blir det svårt för mig att kunna backa bandet.

Det är ju precis som skistart själva säger att det finns säkerligen någon annan som har glädje av detta.

 

Nästa gång (om det ens blir ngt mer skidköp online med spannmäta skidor) så gör jag det helre i fysisk butik.

Eller åtminstånde att jag först provåker dem innan jag slår till.

Som sagt att få en handplockad skida av en helt vitt främmande person som plockar en skida strikt efter tabeller(får en skida som teoretiskt sätt är idealisk) är ingen god ide.

 

//Filip#34
Thomasz

Thomasz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 35 inlägg

"Flexvärde" är uppenbarligen lite luddigt begrepp för skejtskidor. Vill man ha ett objektivt mått på hur mycket skidan sviktar (relativt åkarens vikt som uppgavs vid beställningen) så kolla på skillnaden mellan HBW och FBW -värden dvs halv resp hel kroppsvikt. Värden för mina Madshus skejtskidor är postade längre upp i tråden. Angående vad det sedan har för betydelse för skidans åkegenskaper så är nog artur och många andra forummedlemmar betydligt mer kvalificerade än mej för att uttala sej om det om det är relevant.

Uppskattar verkligen att Du försökte att besvara detta med flexvärden utifrån din bästa förmåga.#35
NLundmark

NLundmark

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 287 inlägg

Eller så kan det vara som så att andra har svårt att förstå mig på bästa sätt. Ni i forumet må ha andra förkunskaper än vad jag har i detta ämne,men hur som haver så får jag uppfattningen att andra inte vill förstå mig och att Vi pratar runt problemet istället för att komma till kärnfrågan


Vi vill alla förstå dig. Men du gör det inte lätt när du inte svarar på frågorna vi ställer utan bara fortsätter med din uppfattning om att det är fel på skidorna, trots att du själv säger att du saknar kunskap. Hjälp oss att hjälpa dig som det så fint heter.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.

#36
Fredrik H

Fredrik H

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 180 inlägg

Sen gällande bindningens position,så fick jag samma råd av en lokal handlare.

Tydligen så verkar det vara precis som Du är inne på att skateskidor typ bara har 1 läge  (Nolläge). Då förstår inte jag vad som är vitsen att ens ha flyttbara binningar.

Då hade det varigt bättre som ex. BC-skidor eller skidor utan spann (ex från Salomon) att dem har fasta bindingar.

 

Det där stämmer inte helt riktigt. Det stämmer kanske att skateskidor går bäst i ett läge, men att det är noll läget stämmer inte. Man måste prova ut vilket läge som går bäst. På mina Fischer är det -1 och och på mina Ross är det +2. Men man kan också få skidan att fungera bättre i fören som den inte är ämnad för genom att flytta bindningen.#37
Ola på Österlen

Ola på Österlen

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 147 inlägg
Hej Tomasz.
Jag har nog inte varit på din våglängd. Om jag tänker till så kretsar dina poster mest om "vad som är fel på skidorna", men en del av oss andra har frågat efter "vad som hände när skidorna kändes fel under fötterna".
Med tanke på att det kändes riktigt kass för dig, inte bara halvdant som det nog vanligtvis gör med ett icke-perfekt par så har det väckt en del nyfikenhet och frågor utanför själva spannfrågan som var din utgångspunkt.

#38
Lejonet

Lejonet

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 522 inlägg

Om jag förstått rätt angående flex på skateskidor så är det inte alls lika kinkigt som med klassiska.

Men hårdare skidor funkar bättre i hårda spår, kan gräva ner sig i mjuka spår. Kanske är dina skidor lite väl hårda och du har kört i mjuka spår?

Tycker också mina Race Speed skate känns lite plankiga och livlösa, men lättåkta, vet inte om det är typiskt Madshus skate?

Nja, hårdeheten (flex) i kombination med själva skidkonstruktionen är det viktiga coh där ä rdet viktiga att men vet vilken skida man säljer/köper för att ha någon aning om hur den ska funka. Men som du skriver så behöver du en hårdare (och styvare fram och bak) på hårdt underlag och tvärt om på lösa underlag.

 

Det är egentligen bara tillverkarnas toppmodeller som man tillverkar just olika modeller av. Stegen under (som race speed du köpt) äroftast en enklare konstruktion i en form och ska vara någon allroundmodell. Ibland blir dom kanske lite väl hårda men Madshus brukar snarare vara åt det mjukare hållet.

 

Men skateskidor är svårt att få rätt och det betyder minst lika mycket att du har rätt skida för rätt före i skate som klassiskt. Ingen skulle hävda att en klassisk skida för burk i 10 minus går att köra med i blötföre och klister, lika är det med skate. Sen måste man ju kunna åka själv också.

 

Skateskidor ärockså mycket svårare att mäta sig fram till om den är bra jämfört med en klassisk skida.#39
Lejonet

Lejonet

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 522 inlägg

"Flexvärde" är uppenbarligen lite luddigt begrepp för skejtskidor. Vill man ha ett objektivt mått på hur mycket skidan sviktar (relativt åkarens vikt som uppgavs vid beställningen) så kolla på skillnaden mellan HBW och FBW -värden dvs halv resp hel kroppsvikt. Värden för mina Madshus skejtskidor är postade längre upp i tråden. Angående vad det sedan har för betydelse för skidans åkegenskaper så är nog artur och många andra forummedlemmar betydligt mer kvalificerade än mej för att uttala sej om det om det är relevant.

Nej tyvärr säger inte flexvärden/hårdhet så mycket när det gäller skate. Det viktiga är att man vet vilken slags modell/konstruktion det är och hur den funkar. Sen är det så att skateskidor är mer än klassisk att först när man testar dom vet man om dom verkligen funkar. Nu är det ju väldigt få som säljer skidor (egentligen bara specialisterna) som riktigt kan detta.

 

Madshus har ju i många år haft i stort sett 3 olika skate av toppmodellen, alla lite olika konstruktioner för lite olika förhållanden/åkare. Men dom här modellerna överlappar ju varandra också och kan vara rätt lika så det kräver mycket kunskap. Jag antar (hoppas) att du har fått en allroundskida från Madshus. Men att hitta en skateskida som går i både lösa och hårda spår är nästan omöjligt även om ryktet säget att Steira hade just en sån från Madshus för länge sedan!

 

Modellerna under top of the line är i regel någon slags allroundskida som förhoppningsvis är rätt bra. Dom billigare skatemodellerna bör ingen köpa!#40
Petter

Petter

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 580 inlägg

 Ingen skulle hävda att en klassisk skida för burk i 10 minus går att köra med i blötföre och klister, lika är det med skate. Sen måste man ju kunna åka själv också.

 

 

Klart det går att åka med en kallföresskida med klister! Det är inte optimalt, men att det inte skulle gå att köra med den ... 


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar