
Hållbara långloppsstavar
#1
Postad 07 januari 2023 - 08:59

Detta gör att jag blivit tveksam till att använda dem i eventuella motionslopp i vinter där ju också trängsel är en faktor att räkna med. Är förstås bara en känsla, men inbillar mig att hållfastheten numera är försämrad och att nästa gång något händer bokstavligen kommer ta knäcken på dem. (Framför allt Racing 1.0 verkar ha ett rykte om sig att egentligen vara en väldigt skör stav. Litar mer på de lite mindre styva CT1).
Hur bör jag tänka? Är inne på att köpa nya stavar endast för tävlingssammanhang men i så fall vad?
#2
Postad 07 januari 2023 - 11:49

Du tänker smart. Många skulle nog tänka "dessa har jag kraschat med många gånger utan att de gått sönder så de är nog jättebra".
Men egentligen kan det vara tvärt om, precis som du är inne på i ditt inlägg, så bra tänkt att ha fräscha stavar till viktiga lopp. Kolla remmarna också. Kan vara bra att ha remmar som är lite inkörda men inte för mycket på ditt viktiga lopp.
Ett generellt tips på motionärsnivå kan vara att köpa längre än du behöver och så kapar du ca 2 cm på stavröret i NEDRE ändan.
Madshus Nano Carbon Race 100 UHM har jag för klassiskt. Inte allra styvaste men jag upplever dem som tillräckligt styva och jag har aldrig sett någon påstå att det skulle vara en lättknäckt modell. Om de hade varit tillgängliga i min längd för skejt när jag köpte skejtutrustning 2021 så hade jag skaffat dem som skejtstavar också.
Däremot om jag skulle staka VL så kanske jag skulle få tänka om men jag planerar inte att göra det detta år.
#3
Postad 08 januari 2023 - 18:32

Bra tips där om att kapa stavarna nedtill.
Noterar att Swix Quantum 1-3 alla verkar vara mer slagtåliga än mina CT1. De har alla värdet 70 i egenskapen Swix väljer att kalla styrka (63 för CT1), vilket enligt tidigare inlägg på forumet tydligen ska vara ett mått på hur mycket kraft staven kan ta emot utan att brista. (Ju högre värde desto bättre). Rätt intressant ändå att dyrare inte nödvändigtvis behöver betyda skörare.
Blir således ett par Quantum 1 för klassiskt då det verkar vara en mycket omtyckt, någorlunda slagtålig stav som ofta kan fås till bra pris. Madshus-stavarna kan jag mycket väl tänka mig till skate. Variation förnöjer sägs det ju. Mina befintliga kommer jag fortsätta köra med till vardags.
#4
Postad 09 januari 2023 - 16:25

Två funderingar avs kapa stavarna nedtill; ökar inte diameterna lite och går det att få staven i trughålet ?
Antar att tanken är att staven skall bli starkare med kapning nedtill, men påverkas pendeln ?
Sen kan jag passa på att ge ett tips, om staven åker ner i ett hål (händer på konstsnö), ryck upp den rakt upp, innan brytningen börjar !
#5
Postad 10 januari 2023 - 17:04

vissa stavar är ju ganska kraftigt koniska nedtill, så vid kapning där kan det bli svårt på få trugan.
dessutom, är inte vissa stavar förstärkta nedersta cm för extra hållbarhet vid trugan?
#6
Postad 10 januari 2023 - 20:59

Två funderingar avs kapa stavarna nedtill; ökar inte diameterna lite och går det att få staven i trughålet ?
Antar att tanken är att staven skall bli starkare med kapning nedtill, men påverkas pendeln ?
1. Rekommenderar att du värmer med varmuftpistol den del av trugan som ska omsluta röret. Då expanderar plasten, trugan kan lätt sättas på med tillräcklig mängd lim och sedan får du en greppassning när plasten svalnar.
2. I teorin ja. Men har det någon praktisk betydelse för en motionärsåkare? Knappast anser jag.
#7
Postad 11 januari 2023 - 07:40

0 användare läser detta ämne
0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar